FBE- Endüstri Ürünleri Tasarımı Lisansüstü Programı - Yüksek Lisans
Bu koleksiyon için kalıcı URI
Gözat
Çıkarma tarihi ile FBE- Endüstri Ürünleri Tasarımı Lisansüstü Programı - Yüksek Lisans'a göz atma
Sayfa başına sonuç
Sıralama Seçenekleri
-
ÖgeIsıtma Araçlarının Gelişimi Ve Elektrikli Bir Isıtma Aracının Belirli Gereksinimlere Göre Tasarlanması(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994) Altuğ, Hülya ; Toydemir, Nihat ; 39531 ; Endüstri Ürünleri Tasarımı ; Design of Industrial Productsİnsanoğlu varlığının başladığı dönemden itibaren aklı yardımı ile, fiziksel özelliklerinin çevre koşullarına uymadığı durumlarda çeşitli çareler bulmayı başarmıştır. Isınma da bunlardan biridir. Bu çalışmada insanın tarih boyunca ısınmak için icat etmiş olduğu araçlar, tarih içindeki yerleri, sosyal ve teknik yönleri ile ele alınmış, faydalan ya da zararları değerlendirilerek ve dönemleri de göz önünde bulundurularak aralarında kıyaslamalar yapılmış, bunlardan birisinin ise projelendirilmesi ve bir prototip üretimi sağlanmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde; günümüz ve çevremiz koşullarına uygun olarak tasarlanan bir aracın amaçları ve bu araca yaklaşım açıklanmaktadır. Ayrıca insan oğlunun ilk ısınma yöntemi olarak ateşi bulması, bu olayın hangi bölgelerde başladığı ve ne şekilde kullanıldığı antropolojik bulgulara dayanılarak anlatılmaktadır. ikinci bölümde; ısınmaya ilişkin olarak çağdaş insanın ısınması ve ısıtma sistemleri üzerine genel görüşler ortaya konmaktadır. Üçüncü bölümde; geçmişten günümüze tüm ısıtma sistemleri, bireysel ve merkezi olarak ve enerji kaynaklarına göre sınıflandırılarak ele alınmakta, tarifi yapılmakta ve çok yönlü olarak değerlendirilmektedir. Dördüncü bölümde; örnek alan olarak seçilen İstanbul' da yaşamakta olan belli yaş ve sosyal gruplara ait insanlara uygulanan bir anket araştırması bulunmaktadır. Bu araştırmada insanların ısınma alışkanlıkları, gereksinmeleri ve projelendirilip bir prototipi imal edilmesi düşünülen elektrikli ısıtma aracını kullanmaya yatkınlıkları saptanmaya çalışılmış ve projelendirme gerçekleştirilmiştir. Beşinci bölümde ise; tezin amacına ne derecede ulaşıldığı tartışılmaktadır.
-
ÖgeMobilya Endüstrisinde Kullanılan Ahşap Kökenli Niteliği İyileştirilmiş Malzemeler(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995) Kalkavan, Sibel Ülkü ; Toydemir, Nihat ; 46333 ; Endüstri Ürünleri Tasarımı ; Design of Industrial ProductsAhşap malzemenin mobilya üretiminde kullanılması ilk çağlardan günümüze kadar çeşitli değişikliklere ve gelişmelere uğrayarak devam etmiştir. Bu gelişmeler sonucu günümüzde özellikle gelişmiş ülkelerde mobilya üretimi için ahşap kökenli niteliği iyileştirilmiş malzemeler (A.K.N.İ.M.) kullanılmaktadır. Gelişmekte olan ülkeler arasında olan Türkiye'de mobilya üretiminde, gelişmiş ülkelerle rekabet edebilmesi için A.K.N.İ.M. türlerinin iyi tanınması ve doğru uygulamalar gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Böylece, ahşap mobilya konusu çalışmanın konusu olarak seçilmiştir. Çalışmanın birinci bölümü tezin konusunu ve amacım açıklamaya yöneliktir. İkinci bölümde, mobilya stillerinin tarih içindeki gelişimleri ve bu gelişim içinde ahşabın kullanım şekilleri verilmiştir. Üçüncü bölümde mobilya endüstrisinde kullanılan ahşap malzemeler ele alınarak bu malzemelerin, üretim teknolojileri ile mobilya endüstrisindeki kullanımlan açısından sahip oldukları özellikleri ve bu özelliklerin iyileştirilmesi için uygulanabilecek işlemler verilmiştir. Dördüncü bölümde mobilya üretiminde kullanılan birleşim türleri ve elemanları ele alınmıştır. Birleşim elemanları içinde en çok kullanılan çivi, vida ve tutkal, uygulamalarında uyulması gereken kurallarla beraber incelenmiş; diğer birleşim elemanlarına kısaca değmılmıştir. Birleşim türlerinde ise en yaygın kullanılan tipler sahip oldukları özellikleri ile beraber teker teker incelenmiştir. Mobilya üretiminde kullanılan başlıca birleşim türleri ve bunların kombinasyonları ise mobilya endüstrisinde etkili olacak özellikleri ile beşinci bölümde verilmiştir. Alımcı bölümde temel mobilya konstrüksiyon tipleri ele alınmış, bunlardan masif ve çerçeve konstrüksiyon ise daha detaylı mcelenmiştir. Yedinci bölümde ise çalışmadan elde edilen sonuçlar, çalışmanın sistematiği içinde maddelenmiştir.
-
ÖgeEndüstri Ürünleri Tasarımında İnsan-çevre-malzeme Etkileşimi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996) Gündoğdu, Melek ; Gürdal, Erol ; 55842 ; Endüstri Ürünleri Tasarımı ; Design of Industrial ProductsGünümüz insanlarının yaşam anlayışları ve buna bağlı olarak da yaşam standartları teknolojik gelişimle paralel olarak değişmekte ve gelişmektedir. İlkçağlarda, kendi çevresinde bulduğu doğal malzemeyi, yine ihtiyaçları çerçevesinde şekillendirip kullanırken estetik kaygılardan uzak olan insanlar, kültürel-teknolojik ve bilimsel evrimle beraber bugün, doğada hazır bulunan hemen her türlü elemanı ve malzemeyi işleyerek sadece ihtiyaçlarını gidermekle kalmıyor, estetik doygunluğa da ulaşıyorlar. Bütün bunlar insan-çevre-malzeme üçlüsünün bu kültürel ve teknolojik evrim içerisindeki vazgeçilmez etkileşimin bir sonucudur. Bugün endüstriyel malzemelerin ve bunların işlenmesi ve kimi zaman birden fazlasının kompleks bir şekilde birarada kullanılması sonucunda çevremizde hatta uluslararası piyasada yeralan endüstriyel ürünler kullanılmak üzere insanların hizmetine sunulmaktadır. Bir ürünün oluşturulmasında tasarımcılara büyük sorumluluklar düşmektedir. Çünkü tasarımın reel anlamda kullanılabilir ve kalıcı olmasını sağlayabilmek için gelişen teknolojinin hızına erişebilmen, ancak kendi kültürel özgeçmişini estetik anlayışında yoğurmalı ve yine ürünün oluşmasında kendisine yardımcı olabilecek uzmanlarla ve sonuçta üretimi sonuçlandırarak sponsor firmayla olan işbirliğini en iyi şekilde değerlendirmelidir. Diyebiliriz ki; her yeni nesnenin doğuşunda tasarımcının bilinçli yaratıcılığının ötesinde, sunulacağı çevrenin ihtiyaçlarına (psikolojik- fizyolojik-estetik) en uygun yapıda olabilmesini sağlayan reel anlamda uzun araştırmaların gerekliliğidir. Ancak bu şartlar sağlandığında çağdaş anlamda tasarımcı-üretici ve tüketici açısından tam bir doygunluğa ulaşılabilmektedir.
-
ÖgeTekerlekli Sandalye Kullanıcıları İçin Uygun Eviye Yüksekliğinin Araştırılması(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998) Özer, Öniz ; Ünügür, Mete ; 75367 ; Endüstri Ürünleri Tasarımı ; Design of Industrial ProductsBu çalışma, tekerlekli sandalye kullanıcısı bireylerin konut içinde en çok zaman geçirdikleri mekan olan mutfak ve mutfak içinde en çok kullanılan çalışma elemanı olan eviye için uygun yükseklik konum ve kullanım şeklinin saptanması konusunda standardizasyona yönelik bir araştırmadır. Çalışmanın 1. bölümünde özürlü bireylere ait ülkemizden ve dünyadan bazı istatistiki bilgiler verilmekte ve konunun güncel önemi vurgulanmaktadır. 2. bölümde konunun tanıtılmasına yönelik olarak, "bedensel özürlü birey", "tekerlekli sandalye ve kullanıcısı" tanımları; tekerlekli sandalye kullanıcısının hareket özellikleri de antropometrik boyutları ile bu boyutların belirlenme şekilleri irdelenmektedir. Tez çalışmasının 3. Bölümünde problemin belirlenmesi kapsamında tekerlekli sandalye kullanıcılarının mutfak ekipmanı ve kullanımında karşılaştıkları sorunlar ve mutfak ekipmanı standartları ile uygun eviye yüksekliğinin saptanması konusunda yapılan çalışmalar ve içerdiği sorunlar ele alınmaktadır. Bu sorunlar; eylemler ve ekipmanlar açısından ortaya çıkan problemler ile farklı kullanıcıların işlevsel açıdan karşılaştıkları sorunlar olarak irdelenmektedir. Bu etkenlerin incelenmesi sonucunda ortaya çıkan "eviye yüksekliğinin ayarlanabilir olması" sonucu üzerinde inceleme ve çözümlemeler yoğunlaştırılmaktadır. Bu sonucu, yeni esneklik sorununu oluşturan etkenler, çalışma düzlemlerinde yapılan eylemler, çalışma düzlemi ve eviye yüksekliklerinin ayarlanabilmesi sorunları, yükseklik ayarlama prensipleri ve yöntemleri ile tesisat sorunları anlatılmaktadır. Tezin sonuçlar bölümünde de tekerlekli sandalye kullanıcılarının eviye odaklı çalışma düzlemlerinin farklı eylem yapıları için dört farklı yükseklik olarak belirlenen aralıklarda ayarlanabilir olarak tasarlanmasının gereği vurgulanmaktadır. Ayrıca böyle bir düzenlemenin getireceği teknik alt yapı sorunlarının da bütünleşik bir bakış açısı ile çözümlenebileceği hususu örneklerle sergilenmektedir.
-
ÖgeTürkiye’de Serbest Çalışan Endüstri Ürünleri Tasarımcılarının Tasarım Metotları(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-07-07) Sunal, Ferhan Egemen ; Bayazıt, Nigan ; Endüstri Ürünleri Tasarımı ; Design of Industrial ProductsBu çalışmada, endüstri ürünleri tasarımcılarının uyguladıkları metotların araştırılması ve bu süreçlerin gözlemlenmesi amaçlanmıştır. Piyasada çalışan ve uygulama yapan tasarımcıların eylemleri sorgulanarak, tasarım sürecine ait ipuçları elde edilmeye çalışılmıştır. Yapılan çalışmanın amacı, tasarlama eyleminin, tasarım süreci ve bu süreçte kullanılan metotların, karmaşık yapılarının anlaşılmasına dair gözlemler yapabilmektir. Bu araştırmada, kendi ofisi olan Türk tasarımcılarla, tasarım süreçleri üzerine röportajlar yapılmıştır. Bu görüşmelerde, öncelikle tasarımcının çalışma şartlarını, daha sonra tasarım süreciyle ilgili genel anlayışını, son olarak ise üretilmiş bir üründe bu sürecin nasıl yaşandığını inceleyen bir metot kullanılmıştır. Ayrıca görüşmenin son kısmında, tasarımcıların, tasarlama metotları hakkındaki fikirleri ve genel tasarım anlayışları ile ilgili bilgiler alınmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak, yapılan çalışmada, tasarımcıların kullandıkları yöntemler arasındaki ortak ve farklı noktalar belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın amacı, tasarlama eyleminin, düşünsel aşamasını sorgulamak değil, gözlemlenebilen fiziksel adımlarını görebilmektir. Çalışmanın sonunda, kuramsal metotlarla, uygulamadaki metotlar karşılaştırılmış ve tartışılmıştır. Tasarlama sürecindeki adımlar, çeşitli tablolarla yorumlanmış, tasarım nasıl yapılır sorusuna cevap bulmaya yardım edebilecek sonuçlar elde edilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın sonunda, tasarım sürecinin belirli ve değişken adımları, tasarım sürecinin farklı durumlara uyarlanırken ne oranda değişmez ya da değişir olduğu hakkında sonuçlar ve öneriler elde edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın amaçları doğrultusunda son bölümde bulgular değerlendirilerek tasarım sürecinin ortak adımları belirlenmiş ve tasarım sürecine ifade etmek üzere yeni bir öneri sunulmuştur. Bu öneriyi şekillendiren iki temel sebep ise, tasarım sürecinin belirli adımlarının her tasarım probleminde benzerlik göstermesi, diğer yandan ise her tasarım sürecinin birbirinden farklı ve kendine özgü bir problem çözümü olmasıdır.
-
ÖgeObjelerin İletişim Kurma Yolları: Stanley Kubrick’in “otomatik Portakal” Filminin Set Tasarım Analizi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-11-19) Güngör, Zeynep ; Bayazıt, Nigan ; Endüstri Ürünleri Tasarımı ; Design of Industrial ProductsBu çalışmada sinemanın anlatımsal dili bir gözlem aracı olarak kullanılarak objelerin anlamsal nitelikleri analiz edilmiştir. Sinemanın metaforik görsel içeriği aynı zamanda sinemanın tasarımla olan ilişkisini de açığa çıkarmakta kullanılmıştır. Set tasarımının tarihi ve işleyiş süreci incelenerek film anlatımına olan katkısı incelenmiştir. Yaratılan mekanlardaki verilmek istenen mesajların incelenmesi için içerik analizi ve göstergebilim analizinden faydalanılmıştır. Film analizi için gerekli miktarda anlamsal içeriğe sahip olan ve yaratıcı kararları veren kişinin kasıtlı seçimlerine dayanan set tasarımları içeren bir film seçilmiştir. Bir Stanley Kubrick filmi olan “Otomatik Portakal” sözü edilen niteliklere sahip set tasarımları içermektedir. Analitik metodlar uygulanarak filmin içerisinde ve yönetmenin diğer filmleriyle olan ilişkisindeki anlam göndermeleri incelenmiştir. Film setlerini ayrıştırmak ve niteliksel ve niceliksel analizler uygulamak tezin genel metodolojisini oluşturmaktadır. Analiz ve çıkarımlar sonucunda objelerin ve yaratılan ortamların anlamsal potansiyeli ortaya çıkarılmıştır.
-
ÖgeTürk Mobilya Sektöründe Ikea: Tasarım Ve Kişiselleştirme İle İlgili Etkenler Üzerine Bir Araştırma(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-01-08) Oksay, Ödül Alev ; Timur Öğüt, Şebnem ; Endüstri Ürünleri Tasarımı ; Design of Industrial ProductsBu çalışma, IKEA konsepti ve ürün gamının Türk mobilya sektörü ve tüketicileri üzerindeki etkilerini ve sektördeki diğer perakendecilerden farklı kılan özelliklerini incelemektedir. Bu çalışma kapsamında, IKEA-Türkiye departman müdürleri ile yapılan görüşmeler ve Bayrampaşa (İstanbul) mağazasında müşteriler ile yapılan anketlerin amacı, Tüketicilerin IKEA ve ürün gamı hakkında görüşlerini öğrenmek ve Türk pazarında IKEA’nın güçlü bir rakip olmasında etkili olan nedenleri araştırmaktır. Elde edilen verilere göre, IKEA ve ürün gamını Türk pazarında farklı kılarak tüketiciye cazip gelen özellikleri tasarım, çeşitlilik ve düşük fiyat özellikleridir. Kişiselleştirilebilen seri üretim döneminin tanımı ve stratejileri dikkate alındığında, bu özelliklerin Türk pazarında yeni olan kişiselleştirilebilen ürün ve hizmetler yaratabilmek için önemli elemanlar olduğu görülmektedir. Ürün gamı ile mağazalarında ilham verici ve fonksiyonel sunumlar yapan IKEA, pazarda farklılık ve rakabeti artırmaktadır.
-
ÖgeTasarım Ve Kültür: Ürün Tasarımı Eğitiminde Kavramsal Örüntüler Ve Kültürel Göstergeler Üzerine Bir Analiz(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-01-08) Gürpınar, Avşar ; Timur Öğüt, Şebnem ; Endüstri Ürünleri Tasarımı ; Design of Industrial ProductsTürkiye de endüstri ürünleri tasarımının hem tarihsel olarak daha geç ortaya çıkması, hem de diğer ülkelerden farklı bir gelişim seyri izlemesi, tasarımın ülkenin kendine özgü şartlarına göre şekillenmesine ve dolayısıyla tasarımda kültürel çalışmaların yenilikçilik açısından önemli bir noktaya gelmesine sebep olmuştur. Bu noktada tasarımcının içinde yaşadığı kültürü ne derece tanıdığı, geleneksel, popüler ve alt kültürler bağlamında kendini nereye konumlandırdığı soruları önem kazanmaktadır. Kültürü algılayış biçimi tasarımcının bir tasarım süreci içerisinde kültürel öğeleri nasıl kavramsallaştırdığını belirlemekte, onun düşünce şeklini ve akışını doğrudan etkilemektedir. Bu çalışmada, İTÜ EÜTB de yapılmış, kavramsal ağırlıklı ve/veya belli kültürel konulara odaklanan öğrenci projelerinde kavramsal çerçevenin nasıl oluştuğu, kavramlardan ürünlere geçiş aşamasında tasarım sürecinin ne şekilde işlediği ve ele alınan kavramlarla kültürün nasıl bir ilişki içerisinde olduğu incelenecektir. Elde edilen verilerden hareketle, tasarım sürecinde kavramların ve kültürel yapının nasıl işlediğine dair bir model önerisi sunulacaktır.
-
ÖgeKobi’ler Ve Endüstriyel Tasarım Arasındaki İlişki: İtü-iso Kobi’ler İçin Endüstriyel Tasarım Projelerinin Kobi Temsilcilerinin Bakış Açısından Değerlendirilmesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-01-08) Selek, Hale ; Timur Öğüt, Şebnem ; Endüstri Ürünleri Tasarımı ; Design of Industrial ProductsKüçük ve orta büyüklükteki işletmeler ve endüstriyel tasarım arasındaki ilişkinin incelendiği bu çalışmada, öncelikle endüstriyel tasarımın bu işletmelerdeki rolü araştırılmış, KOBİ’lerde tasarım ve ürün geliştirmeyi etkileyen faktörlerin yanısıra bu firmaların tasarımdan uzak kalmalarının nedenleri irdelenmiştir. Türkiye’ye baktığımızda, endüstriyel tasarım ve KOBİ’lerin çeşitli nedenlerle uzun yıllar boyunca birbirinden habersiz ve ilgisiz geliştiği, tasarımın bu firmalarda etkili bir şekilde kullanılamadığı görülmektedir. Türkiye’de KOBİ’ler ve endüstriyel tasarım arasında kurulan ilk sistematik ilişki ise, 2003 senesinden beri yürütülen, daha önce tasarım hizmeti almamış küçük ve orta ölçekli işletmeler ve İTÜ endüstriyel tasarım son sınıf öğrencilerini bir araya getiren, ‘İTÜ-İSO KOBİ’ler için Endüstriyel Tasarım Projeleri’dir. Proje bu anlamda araştırmada önemli bir bilgi kaynağıdır ve tez çalışmasının konusunu oluşturmaktadır. Araştırmanın amacı ‘İTÜ-İSO KOBİ’ler için Endüstriyel Tasarım Projeleri’nin KOBİ temsilcilerinin bakış açısından değerlendirilmesidir. Bu bağlamda 2008 senesinde projeye katılan 16 firmayla yapılan yüz yüze görüşmelerde, KOBİ’lerin bu projeden beklentileri, motivasyonları ve projenin firmalara olan katkısı, proje esnasında karşılaşılan güçlükler, KOBİ temsilcilerinin projeyle ilgili görüş ve önerileri sorgulanmıştır. Daha sonrasında ise tüm katılımcı firmalara gönderilen anket çalışmasında, KOBİ temsilcilerinin projeyi ve öğrencinin proje esnasındaki performansını değerlendirmeleri istenmiş, anketi yanıtlayan 13 firmadan elde edilen veriler görüşmelerle paralel olarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda ‘İTÜ-İSO KOBİ’ler için Endüstriyel Tasarım Projesi’ne katılan firmaların tasarımın öneminin ve profesyonel anlamda tasarımcılarla çalışmanın gerekliliğinin farkına vardıkları ortaya çıkmıştır. Bulgular ışığında, projenin amacına ulaştığını, firmaların endüstriyel tasarım konusunda farkındalıklarının olumlu yönde değiştiğini söyleyebiliriz. Değerlendirme sonucunda firmaların daha çok üniversiteyle iyi ilişkiler geliştirilmesi, ürünlere tasarım gözüyle bakmanın faydalarının görülmesi gibi nitel, uzun vadeli kazanımlar elde ettikleri anlaşılmıştır.
-
ÖgeYeni Pazar Ekosisteminde ‘katil Ürünler’: Tasarım Alanında Yeni Fikirlere İlham Veren Analojik Bir Yaklaşım(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-01-08) Güları, Melehat Nil ; Er, Alpay ; Endüstri Ürünleri Tasarımı ; Design of Industrial ProductsPiyasa ve biyolojik ekosistem arasında belirgin bir benzerlik vardır. Bu benzerliğe göre ürünler canlılarla, piyasa başarısı da doğal seçilim ile ilişkilendirilebilmektedir. Bu benzerliğin etkisinde, çalışmanın amacı ‘katil ürünler’i incelemektir. Bunu yaparken de Akdeniz’de yaşayan “katil yosun”dan ilham almaktadır. Caulerpa taxifolia, bir çeşit yosundur; aslında bir akvaryum süsüdür, yanlışlıkla 1984 yılında Akdeniz’e salınmıştır. Bu yosun etrafında bulunan diğer yosunlara yaşama alanı bırakmaması nedeniyle ‘katil yosun’ takma adını almıştır. Bu canlının ‘başarısı’ ekosisteme ve diğer canlılara tehdit oluşturmaktadır. Bu özelliklerde ürünler piyasada yer alır mı sorusu tezin başlangıç noktası olmuştur. Bu çalışmada, katil ürün kavramı ortaya atılmış ve bu yeni kavram araştırılmıştır. Net, açık ve akıcı bir tanıma ulaşmak araştımanın ana hedeflerinden biridir. Temel araştırma yöntemi olarak analoji- benzerlik ilişkisi- kullanılmıştır. Caulerpa taxifolia ile çeşitli ürünler arasında benzerlikler kurularak tanım ve özelliklere varmak hedeflenmiştir. Katil ürün terimine ulaşırken Caulerpa taxifolia örüntüsünün kavramlaştırılması ve benzetmenin araştırılması yeni pazar kavramı ve modern kullanıcı dinamikleri gözetilerek yapılmıştır. Katil ürün tanım ve özellikler doğrultusunda iPod, QWERTY, MS Windows, Nokia cep telefonu gibi çeşitli ürünler ve teknolojileri incelenmiştir. Bu ürünlerin arasından Apple iPod tekil vaka çalışması olarak seçilmiş ve incelenmiştir. Analojiden faydalanarak ulaşılan tanım ve özellikler vaka çalışması ile soruşturulmuş ve doğrulanmıştır. Tasarımcıların katil ürün yaratım sürecindeki rolü sorgulanmıştır.Katil ürünlerin tasarım ve ürün geliştirme sürecine etkileri,katil ürün kullanıcı ilişkileri araştırılmıştır.Kısaca bu çalışmada bir ürünü katil yapan özelliklerin neler olduğuve bu süreçte tasarımın rolü ve etkisinin olup olmadığı,incelenmiştir.
-
ÖgeTürkiye De Ambalaj Sektöründe Faaliyet Gösteren Küçük Ve Orta Büyüklükte İşletmelerin Sürdürülebilir Tasarıma Karşı Tutumları Üzerine Bir Araştırma(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-01-08) Selek, Erdem ; Timur Öğüt, Şebnem ; Endüstri Ürünleri Tasarımı ; Design of Industrial ProductsBu çalışmada, KOBİ leri sürdürülebilir ürün tasarımı konusunda engelleyen ve varsa teşvik eden etmenler olup olmadığı araştırılmıştır. Bilgiler görüşmeler yoluyla çift aşamalı anketler vasıtasıyla, Türkiye de ambalaj sektöründe faaliyet gösteren 21 KOBİ den toplanmıştır. Bu araştırma, sürdürülebilir ürün tasarımının KOBİ lere entegrasyonu için kılavuz görevi görmeyi amaçlamaktadır. KOBİ lerin sürdürülebilir tasarıma karşı davranışlarını incelemek sürdürülebilir ürün tasarımının entegrasyonunu kolaylaştıracak yeni yöntemler geliştirmemize yardımcı olacaktır. Elde edilen bulgulara göre, sürdürülebilir ürün tasarımı KOBİ lerde genellikle rastlantısal ve bilinçsizce yapıldığı saptanmıştır. Bu konuya duyarlı olan firmaların çözümleri ise çoğunlukla atık yönetimi ile sınırlı kalmıştır. Özetle, sürdürülebilir ürün tasarımı konusunun Türkiye de hala yeni ve geçiş aşamasında bir olgu olduğu görülmektedir.
-
ÖgeStil Kavramı: Endüstriyel Tasarımdaki Algısı Ve Rolü Üzerine Bir Araştırma(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-02-19) Topaloğlu, Fulden ; Er, Alpay ; Endüstri Ürünleri Tasarımı ; Design of Industrial ProductsBu çalışma, endüstriyel tasarım alanında stil kavramını, işlevlerini ve algısını inceleyerek şu konuları tartışmıştır: endüstriyel tasarımda stil kavramının anlamı, ürünlerde stili oluşturan elemanlar, endüstriyel tasarım mesleğinde stil kavramının işlevleri, stilin tasarımın teknolojik, kültürel ve ticari yönleriyle ilişkisi, ve stil kavramının tarihsel ve güncel çerçevede nasıl algılandığı. Bu tartışmaları yürütebilmek için, sanat ve tasarımın çeşitli alanlarından stil kavramına yönelik tanımlar ve yorumlar sunulmuş ve incelenmiş, aralarındaki benzerlikler belirlenmiş, ve bu gözlemler sonucunda endüstriyel tasarım alanına dair benzetmeler kurulmuştur. Buna ek olarak, stil kavramı tarihsel bir perspektif içinde de incelenmiştir. Stil kavramının algısını, işlevlerini ve tasarım objeleri için önemini anlamak amacıyla tasarım tarihi içinde farklı zamanlardan bakış açıları sunulup tartışılmıştır. Bu çalışma kapsamında, Türkiye’de çalışan endüstriyel tasarımcıların stil kavramına yönelik algılarını ölçmek için, internet üzerinden yürütülen sayısal bir anketin kullanıldığı bir alan araştırması yapılmıştır. Alan araştırmasının sonuçları, çalışmanın teorik kısmında yapılan gözlemler ve varılan sonuçlarla karşılaştırılmıştır.
-
ÖgeOrganizasyonel Kültürün, Firmaların Yeni Ürün Tasarımı Anlayışlarına Ve Yapılanmalarına Etkisinin, Tasarım Denetim Araçları Kullanılarak Araştırılması(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-06-24) Manzakoğlu, Bilgen T. ; Er, Özlem ; Endüstri Ürünleri Tasarımı ; Design of Industrial ProductsYeni ürün tasarımı gerçekleştirerek, yenilikçi ürünler üretmek firmaların pazarda rekabet gücünü arttırmaktadır. Başarılı bir ürün yeniliği gerçekleştirmek için organizasyon ortamının, firmalarda yeni ürün geliştirmeyi desteklemesi gerekmektedir. Organizasyon ortamındaki iletişim ve işbirliği firmaların yeni ürün geliştirme performanslarını etkileyen faktörler arasında öne çıkmaktadır. Firma içinde paylaşılan ortak değerler yaratmak, istenilen iletişimi ve işbirliğini sağlamak için, firma çalışanları tarafından benimsenen, güçlü ve etkili bir organizasyonel kültürün varlığı çok önemlidir. Organizasyonel kültür firma bünyesinde gerçekleştirilen tüm faaliyetlerde davranışları, alışkanlıkları, ilişkileri, işin işleyiş tarzını yönlendiren ve etkileyen önemli bir çerçeve görevi yapmaktadır. Bu araştırmada, organizasyonel kültürün firmaların yeni ürün tasarımı anlayışlarını ve yapılanmalarını nasıl etkilediğini anlamak için de tasarım denetim araçları (design audit tools) kullanılmıştır. Geleneksel olarak denetimler firmaların finansal sistemleri ve finansal kayıtları ile ilgili bilgi toplama işlemleri ile ilişkilendirilmektedir. Başta finans ve muhasebe alanlarını kontrol etmek için ortaya çıkmış olan denetimler, organizasyonun diğer tüm faaliyetlerinin kontrol edilmesi gerekliliğinden yola çıkılarak daha farklı alanlarda da kullanılmaya başlanmıştır. Zira firmaların eksik ve yetersiz olduğu alanların belirlenip, gerekli değişiklikleri yapmak ve firmayı geliştirebilmek için düzenli olarak denetimlerin yapılması gerekmektedir. Tasarım denetimleri (design audits) firma ya da kurumların birçok faaliyet alanında, o anki performansları ile arzu edilen performansları arasındaki farkı tanımlamak için kullanılmakta ve performans arttırmak için gerekli eylem planlarının geliştirilmesinde kullanılacak bilgiyi sağlamaktadırlar. Tasarım denetim araçlarının en önemli amacı bir firmanın kendi eksiklerini tanımlamak sürekliliğini ve ilerlemesini sağlayarak organizasyon içinde düşünmeyi geliştirmektir. Organizasyonel kültür kapsamında yer alan konulara göre, tasarım denetim araçları yeni bir formatta tekrar düzenlenmiş ve ‘denetim anket formu’ oluşturulmuştur. Bu çalışmada, organizasyonel kültürün, firmaların yeni ürün tasarım anlayışlarına ve yapılanmalarına etkisi ‘denetim anket formu’ kullanılarak araştırılmaktadır.
-
ÖgeGündelik Hayatta Plastik Malzemenin Anlamları: Mutfak Objeleri Üzerine Bir Araştırma(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-07-08) Dolmaz, Öznur ; Timur Öğüt, Şebnem ; Endüstri Ürünleri Tasarımı ; Design of Industrial Productsİnsan yapımı bir malzeme olan plastik ilk keşfedildiği günden beri çeşitli yönleriyle çok tercih edilmiş, diğer yandan da çevreye ve sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle eleştirilere hedef olmuştur. Bu çalışma, içinde bulunduğumuz çağa ve modern tüketim toplumuna damgasını vurmuş olan plastikleri teknik yönleri ile değil gündelik hayatta sosyal yönleri ile incelemektedir. Öncelikle literatür taraması ile plastiğin tarihçesi, sosyal ve çevresel gelişmelerle ilişkisi sorgulanmıştır. Daha sonra, plastiğin ev içinde kullanımı mutfak özelinde irdelenmiş; İstanbul’da yaşayan bir grup kullanıcı seçilerek, plastik gereçlerin mutfaktaki deneyimler esnasında yarattığı kavramlar; performansının nasıl algılandığı, kullanıcılarda yarattığı olumlu ve olumsuz görüşler nitel bir yöntem ile araştırılmıştır. Sonuç olarak bu çalışma, gündelik hayatta plastik malzemenin yarattığı anlamları inceleyerek, malzemeye sosyal bir sembol olarak ve kullanıcı ile ilişkisi kapsamında yeni bir bakış açısı getirmeyi amaçlamaktadır. Konuya bu açıdan yaklaşmak, hem bir malzemenin maddi kültürün konusu olarak çözümlenmesi açısından, hem de tasarım disiplininde malzeme seçimi sürecine sağlayacağı katkı bakımından düşünüldüğünde faydalı olacaktır.
-
ÖgeÇağdaş Ürün Tasarımında Zanaat: Türkiye Bağlamında Bir Çalışma(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-08-28) Kocabağ, Güneş ; Timur Öğüt, Şebnem ; Endüstri Ürünleri Tasarımı ; Design of Industrial ProductsBu çalışmada çağdaş ürün tasarımı içerisinde zanaat kavramının konumu üzerine bir araştırma yapılmıştır. Çalışma zanaatın sanat, endüstri, teknoloji ve tasarımla ilişkileri ve Türkiye’de zanaat ve ürün tasarımının gelişimleri üzerine bir kaynak taramasını temel almış; bu temeli Türkiye’de ürün tasarımı alanında çalışan veya bu alanda akademik olarak yetkin kişilerle yapılan röportajlarla desteklemiştir. Yapılan bu nitel araştırma sonucunda, katılımcıların vurguladıkları konular temel alınarak, zanaatın kavramının tasarım içerisindeki açılımları belirli kavramsal kategoriler altında, bir kavramsal harita şeklimde görselleştirilmiştir. Elde edilen bu tablo daha sonra önceki kaynak taraması bölümünden elde edilen sonuçlar da göz önünde bulundurularak tartışılmıştır. Bu çalışmada zanaat kavramı el üretimini temel alan bir tanımla sınırlandırılmamış, farklı devirlerin farklı koşullarına uyum sağlayan değişken bir kavram olarak ele alınmıştır.
-
ÖgePolimer Matrisli Kompozitlerin Endüstri Ürünleri Tasarımında Önemi Ve Geleceği: Türkiye’den Dört Örnek Firma Üzerine Bir İnceleme(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-11-18) Sönmez, Murat ; Şatır, Seçil ; Endüstri Ürünleri Tasarımı ; Design of Industrial ProductsMetaların sürekli olarak değişik görünümlerde yeniden tüketicinin karşısına çıktığı yirmibirinci yüzyılda tasarım olgusu daha önce sahip olmadığı bir hâkimiyete erişmiş, hayatın her alanına nüfuz etmiş; sanat, mimari, reklam gibi alanların yanı sıra teknoloji, mühendislik ve tıp gibi farklı disiplinlerle daha sıkı bir etkileşime girmiştir. Malzemelerin büyüyen teknolojik gelişmeler, yenilikler ve buluşlar alanında geniş bir yere sahip olduğu böyle bir dönemde, tasarım alanında ortaya çıkan birçok deneysel çalışmanın tetikleyicisi ve ilham kaynağının yeni malzemeler ve üretim teknikleri olduğu da anlaşılmıştır. Dünyada ileri malzemeler alanında yapılan çalışmalarda kompozit malzemelerin gerek bilimsel çalışmalarda gerekse de ürün tasarımında geniş yer tuttuğu, kompozit malzemeler arasında da polimer matrisli kompozitlerin, düşük yoğunluk, yüksek mekanik özellikler ve korozyon dayanımı gibi özellikleri sebebiyle öne çıktığı görülmektedir. Dünyada ürün tasarımında polimer matrisli kompozitlerin artan öneminden yola çıkarak, bu tez çalışması Türkiye’de ürün tasarımında polimer matrisli kompozitlerin yeri ve önemini ortaya koymayı hedeflemiştir. Tez çalışmasına endüstri ürünleri tasarımında malzemenin önemi vurgulanarak başlanmış, ürün tasarımında malzeme seçimi, bu seçim sırasında tasarımcıların karşılaştığı zorluklar ve seçim sürecinde dikkat ettikleri noktalar gibi konulara değinilerek, malzemenin ürün ve üretimle ilişkisi ve ileri malzemelerin ürün tasarımındaki kullanımı ve olası getirileri irdelenmiştir. Tezin odak noktası olan kompozit malzemeler özelde de polimer matrisli kompozit malzemeler etraflıca ele alınmış, tanımları, alt türleri, üretim yöntemleri, genel özellikleri, avantaj ve dezavantajları incelenerek, ürün tasarımıyla ilişkileri ortaya konmuştur. Bu kuramsal çalışmayı takiben saha araştırmasında Türkiye’de farklı sektörlerde polimer matrisli kompozitlerle çalışan iki tasarımcı ve iki firma yöneticisiyle görüşülmüştür. Derinlemesine görüşme yöntemiyle yürütülen saha çalışmasının sonucunda polimer matrisli kompozitlerin Türkiye’de endüstri ürünleri tasarımındaki kullanım alanları, güçlü ve zayıf yönleri, tasarımcıların malzeme bilgileri ve malzemeyi tercih sebepleri, sektöre dair gelişmeler ve polimer matrisli kompozitlerin önündeki fırsat ve engeller tartışılmıştır. Çalışmanın sonunda, görüşmelerden elde edilen bulgulara dayanarak, Türkiye’de ürün tasarımında polimer matrisli kompozitlerin geleceği değerlendirilmiştir.
-
ÖgeSürdürülebilir Sürdürülebilir Ürün Tasarımı Eğitimi: Uluslararası Bir Değerlendirme(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-12-04) Malya, Gülden ; Er, Alpay ; Endüstri Ürünleri Tasarımı ; Design of Industrial ProductsSanayi Devrimi’nin ardından, endüstriyel tasarımın bir meslek olarak yükselişiyle, mesleğe ilişkin tartışmalar başlamıştır. Bu süreçte çevre ve etik konulara yönelik iki ana kavram; sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir tasarım öne çıkmıştır. Terimler çeşitlenerek kullanılsa da, hepsinin ana teması, en geniş anlamıyla “tasarım”ın, Dünyamız’a etkisi gerçeğidir. Sonuçta bugün gerçekleşen tasarım pratiği gelecekte izlenebilir küçük veya büyük izler bırakır. Sürdürülebilirliğin amacı dünyanin korunması ve tüm birey ve kurumlarin dünyaya ilişkin olumsuz etkilerinin olabilecek en azda tutulmasıdır. Burada sürdürülebilir tasarım, endüstriyel tasarımın bir meslek olarak yeniden tanımlanmasıyla, hangi ürünlerin üretileceği, nasıl üretildikleri ve kullanıldıkları üzerindeki önemli etkisiyle, kilit bir role sahiptir. Sürdürülebilir tasarım eğitimi konu olarak belirlendiğinde, sadece ürün tasarımıyla değil, birçok alanla ilişkilidir ve ele alınması için daraltılması gerekmiştir. Fakat sürdürülebilir tasarımın disiplinlerarası doğası sınırlandırmayı güçleştirmiştir. Sonuçta konunun sınırları endüstri ürünleri tasarımı geçmişi ile ulaşılabilir şekilde çizilmiştir. Bu nedenlerle konu temel olarak endüstriyel tasarım, ürün ve ürün-hizmet-sistemleri tasarımına odaklanan, “sürüdülebilir ürün tasarımı eğitimi” olarak daraltılmıştır. Tezin amacı sadece sürdürülebilir tasarımın hayatlarımızdaki önemini vurgulamak değil ayrıca eğitimin, sürdürülebilir tasarımın, hem akademik hem de profesyonel anlamda, temelini oluşturduğu gerçeğininin altını çizmektir. Araştırmada, sürdürülebilir ürün tasarımı eğitiminin net bir resmini çizebilmek için konu dört safhaya bölünmüştür. Birinci bölümde sürdürülebilir ürün tasarımı geçmişi ve gelişimi incelenirken, ikincide konunun eğitim boyutunda bugününe yoğunlaşılmış; dünyada bölüm ve ders seviyesinde eğitim veren kurumlar araştırılmıştır. Üçüncü bölümde ise birçok akademisyen ve profesyoneli kapsayan ilgili eğitimin evrimi araştırılmıştır. Son bölümde, bulgular yukarıdaki üç bölümde anlatıldıktan sonra araştırmanın değerlendirilmesi yapılmış, sürdürülebilir ürün tasarımı eğitiminin gelecek yönelimleri konu almıştır.
-
ÖgeTürkiye İçin Hareketli Gıda Satış Araçları Ve Tasarım Özellikleri(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010-02-15) Beçin, Yakup Atıl ; Bayazıt, Nigan ; Endüstri Ürünleri Tasarımı ; Design of Industrial ProductsEndüstriyel olarak imal edilecek bir üründen ve tasarım parametrelerinden bahsedebilmek için, öncelikle o ürünün sunulabileceği ve sonrasında tüketilebileceği bir pazara ihtiyaç duyulmaktadır. Pazar koşullarını ise ürünün aktif olarak kullanılabileceği, yasal düzenlemelerle açık bir şekilde tarifi yapılmış işletme modelleri belirlemektedir. Bu modellerin kurgulanabilmesi içinse yazılı standartlara ve yeterli bilgi birikimine ihtiyaç duyulmaktadır. Tez araştırması süresince, ülkemizde konuyla ilgili henüz uygulanabilir bir modelin varolmadığı anlaşılmış, bu bağlamda sektörde deneyimli bir örnek olan ABD mevzuatı incelenerek, yerelde ihtiyaç duyulan bir modelin kurgulanabilmesi için gerekli olacak ana hatlar tariflenmeye çalışılmıştır. Elde edilen bulgular ışığında, mobil gıda satışında kullanılacak araç türleri ve bu araçların tasarımını şekillendirecek unsurlara dair, yazılı kanunlarla sınırlandırılmış geniş bir çerçeve çizilmiştir.
-
ÖgeMobil Telefonlardaki Kişiselleştirme Tercihleri:ergenler Arasında Cinsiyet Farklılıkları Üzerine Bir Vaka Çalışması(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010-06-24) Şenalp, Emel ; Bağlı, Hümanur ; Endüstri Ürünleri Tasarımı ; Design of Industrial ProductsYapılan son çalışmalarda, endüstriyel tasarımda kişiselleştirme çağının başladığından sıkça bahsediliyor. Bu çalışmalarda yeni teknolojiler, artan rekabet ve tüketicinin seçimiyle yapılan ürün özelleştirmelerinin öneminden söz ediliyor. Kitlesel kişiselleştirmelere uygun başarılı yapılar tasarlayabilmek için, kişiselleştirmeyle ilgili tüketici güdülerini dikkate alınması gerekmektedir. Bu noktada, daha fazla tüketici araştırmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Tüketici araştırmalarıyla elde edilen veriler hâlâ yeterli doygunluğa ulaşmadıysa da pazardaki özelleştirilmiş ürünlerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Yapılmış tüketici araştırmalarının çoğu alış veriş tutumlarıyla ilgilenmektedir. Oysa arzulama, edinim, tüketim ve elden çıkarma tutumları da tüketici davranışlarını anlamak konusunda değerlidir. Bunun yanında, araştırmaları yaş, kültür ve cinsiyet faktörlerine göre çeşitlendimek anlamlı örgülerin anlaşılmasında yararlı olacaktır. Bu çalışmada, röportaj esasına dayalı, hem seçmeli hem de açık uçlu sorularla hazırlanmış bir anket hazırlandı. Anket, 16 ve 17 yaşlarındaki 20 kız ve 24 erkek lise öğrencisi tarafından dolduruldu ve katılımcılarının mobil telefonlarının görüntüleri kaydedildi. Katılımcı özellikleri belirlenirken sosyo ekonomik ve eğitim seviyeleri homojen tutuldu ve kişiselleşme ihtiyacı daha yüksek olacağı için adolesan tüketiciler seçilmiştir. Araştırma sorularının üzerinden sorulacağı endüstriyel ürün olaraksa, günümüzde kişisel bir eşya, çoklu iletişim santrali ve tüketici farklılaşmasında kilit bir ürün hâline gelen mobil telefonlar seçilmiştir. Bu çalışma, kullanıcılarınn mobil telefonlarını kişiselleştirirken donanıma, yazılıma nasıl ve neden müdahale ettikleri, nasıl ve neden eklentiler uyguladıklarını ve bunlarla yaşadıkları tatmini sorgulamaktadır. Anket cevapları ve toplanan görsel dokümanlar, kalitatif ve kantitatif olarak incelenmiştir. Farklı analizlerden elde edilen farklı cevaplar, analizlerin güvenilirliğini kontrol etmek ve anlamlı genel sonuçlar çıkarabilmek için kullanılmıştır. Son değerlendirmelerde, elde edilen tüm anlamlı veriler kullanılarak anlamlı bir resim ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Başlıca sonuçlara göre, cinsiyet ve kişiselleştirme tercihleri arasında belirli farklılıklar gözlemlenmiştir. Bu çalışmayla belirlenen sonuçların, kitlesel kişiselleştirme ortamlarının ve ilgili gelecek araştırmaların tasarımına faydalı öngörüler sağlaması hedeflenmiştir.
-
ÖgeTasarım Araştırmalarının Endüstrideki Kullanımına Yönelik Bir Çalışma: Türk Otomotiv Endüstrisi Örneği(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010-06-25) Hızal, Sinem ; Er, Özlem ; Endüstri Ürünleri Tasarımı ; Design of Industrial ProductsBu çalışmada, tasarım süreci başlangıcına veri sağlayan araştırma yöntemleri literatür taraması yapılarak incelenmiş ve tasarım araştırmalarının geçirdiği evrim saptanmıştır. Tarama sırasında kavram kargaşasına yol açan terimler tespit edilmiş ve açıklanmıştır. Araştırma sonucunda güncel tasarım araştırması anlayışı ortaya konmuştur. Tezin ilerleyen bölümlerinde, küresel anlamda ticari başarıyı yakalamış yabancı firmalardan örnekler seçilerek incelenmiş, bu firmaların güncel tasarım araştırmasına bakış açısı saptanmıştır. Güncel tasarım araştırması anlayışının Türkiye’deki yansımasına örnek teşkil etmek üzere Türk otomotiv sanayisinden örnekler belirlenmiş ve bu örnek firmaların yetkilileriyle görüşmeler yapılmıştır. Yapılan görüşmelerin analizi sonucunda, sektörde yerli tasarım ve üretim yapan firmaların güncel tasarım araştırmasına bakış açıları yansıtılmıştır. Çalışmanın sonunda, güncel tasarım araştırması anlayışının gelecekte ne şekilde değişime uğrayacağı tartışmaya açılmıştır.