FBE- Kentsel Tasarım Lisansüstü Programı
Bu topluluk için Kalıcı Uri
Kentsel Tasarım Ana Bilim Dalı altında bir lisansüstü programı olup, sadece yüksek lisans düzeyinde eğitim vermektedir.
Araştırma Konuları:
Kentsel Dokuda Çevresel Kalite,
Kentsel Tasarım Standartları,
Kentsel Yenileme,
Kentsel Koruma,
Kentsel Sağlıklaştırma,
Yeni Yerleşme Alanları Tasarımı,
Kentsel İmaj ve Kimlik,
Bilgisayar Destekli Kentsel Tasarım,
Kamusal Alanların Değerlendirilmesi ve Tasarımı
Gözat
Çıkarma tarihi ile FBE- Kentsel Tasarım Lisansüstü Programı'a göz atma
Sayfa başına sonuç
Sıralama Seçenekleri
-
ÖgeToplum Ve Mekân İlişkisinin Kent Dinamikleri İçinde İncelenmesi Ve Tarlabaşı Örneği(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-07-08) Çetin, Deniz ; Şentürer, Ayşe ; Kentsel Tasarım ; Urban DesignToplumsal mekân, toplumsal ilişkiler ile mekânsal pratiklerin karşılıklı etkileşimiyle oluşan bir yapıdır. Bu yapı, toplumsal ve mekânsal olanı, birbirine ait ve birbirinin parçası olarak diyalektik bir ilişki içinde tanımlamaktadır. Bu yaklaşım içinde kentsel sistem, toplumsal ilişkiler ile mekânsal pratiklerin diyalektik bir yapı içinde iç içe geçtiği, karmaşık ve dinamik bir sistem olarak değerlendirilmektedir. Tez çalışması kapsamında, toplumsal ilişkiler ile mekânsal pratiklerin karşılıklı ilişkisinden doğan bu karmaşık yapı, günümüz kent dinamikleri içinde değerlendirilmektedir. Tez kapsamında ele alınan günümüz kent dinamikleri; kent kültürü, kamusal alan ve mülkiyet ilişkileri ile kentsel eşitsizliklerdir. Bu dinamikler, ilk bakışta birbirlerinden bağımsız gibi görünmekte olup, aslında birbirlerini etkileyen ve dönüştüren bir yapı içindedirler. Karşılıklı ilişkileri ile kentsel sistemi oluşturmakta ve sistemin canlı bir organizma gibi karmaşık, hareketli ve değişken olmasını sağlamaktadırlar. İstanbul, tarihsel süreci içinde büyük değişimler yaşamış, dinamik bir kenttir. İstanbul’un tarihi semtlerinden biri olan Tarlabaşı, kent dinamiklerindeki dönüşümlerden büyük oranda etkilenmiştir. Bu dönüşüm içinde Tarlabaşı’nın toplumsal ve mekânsal yapısı önemli ölçüde değişmiştir. Tez çalışması kapsamında, Tarlabaşı’ndaki toplumsal ve mekânsal dönüşümler üzerinden kent okuması yapılmakta ve elde edilen bulgular eşliğinde, kentsel tasarım açısından toplum ve mekân ilişkisi tartışılmaktadır.
-
ÖgeTarihi Yarımada İçerisinde Bulunan Hanlar Bölgesi’nin Kentsel Tasarım İlkeleri Açısından İncelenmesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-12-22) Akça, Melek ; Kılınçaslan, İsmet ; Kentsel Tasarım ; Urban DesignBu çalışmada, İstanbul’un tarihi ticaret çekirdeğini oluşturan, özgün yapı yoğunluğu, korunmuş sokak dokusu ve mimari özellikleri ile 1. Derece Koruma Bölgesi içerisinde yer alan dünyadaki tek örnek olmasından dolayı Hanlar Bölgesi incelenmiştir. Hanlar Bölgesi taşımış olduğu tarihi ve ticari kimlik ile Tarihi Yarımada’nın ve İstanbul’un en önemli ve canlı ticaret merkezlerinden biri konumundadır. Ancak günümüzde Hanlar Bölgesi geçmişteki özelliklerini kaybetmiş ve köhnemeye başlamıştır. Hanlar Bölgesi’nin tekrar eski canlılığına kavuşabilmesi için yapılması gerekli olan kentsel tasarım projelerinde kullanılmak üzere altlık oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu amaçla Hanlar Bölgesi’nin ve han mimarisinin tarihi gelişimi incelenmiş, bölgede yapılan analiz çalışmaları ve fonksiyon planlamasına yer verilmiş ayrıca bölge, kentsel tasarım ilkeleri açısından incelenmiştir.
-
ÖgeKent İle Birey Arasındaki İlişkinin Kamusal Alan Ve Mobilite Üzerinden İncelenmesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-02-02) Başdemir, Ayten ; Şentürer, Ayşe ; Kentsel Tasarım ; Urban DesignKentler, birey açısından bakıldığında toplumsal yaşamın mekanlarıdırlar; iş, eğitim ve sağlıkla ilgili imkanların var olduğu olanaklılık alanlarını ve gündelik hayatı kuşatan çevreyi oluştururlar. Kent içinse birey, onu oluşturan etmenlerden biridir. Politik, ekonomik kararlarla şekillenen planlamaların uygulamalarında, birey kendini başkalarından ayıran nitelikleriyle değil, daha fazla bölünemeyen varlığının niceliğiyle önem kazanmaktadır.Birlikte yaşayan birer varlık olarak birey ile kentin paylaştıkları şeylerin başında “zaman” gelmektedir. Kentin ömrüyle kıyaslandığında geçici sayılabilecek bireyin hayatıyla, kentin hayatını karşılaştırabilmek için anlamlı en küçük birim gündelik hayat olarak karşımıza çıkmaktadır.Gündelik hayatta; kentin, bireyin hayatındaki yeri ve bireyin kentte olma halleri incelenmeye çalışılmıştır.Kentsel tasarım, hem kentsel ağların oluşmasında, hem de mevcut ağ örgülerinin, kentle birey arasındaki ilişkinin gelişmesi için, değiştirilebilmesinde rol oynayabilir. Kentle birey arasındaki ilişkinin geliştirilebilmesi için, bireylerle bireylerin, bireylerle kentin birbirlerine karşı olan farkındalıklarının arttırılabilmesi gerekmektedir. Bu farkındalık artışını sağlayabilmek için kentte toplumsal ilişkilerin zayıflamasına sebep olabilecek kamusal alan yetersizliğini giderebilmek gerekmektedir.Günümüz toplumunun “hız”la hareket etmekle programladığı gündelik hayatı içinde, toplumsal bağların kurulabilmesine mekan ve zaman oluşturabilmeyi amaçlayan örnek projelerde, hareket halinde iken içinde konumlandığımız şeyin zaman olması yüzünden, “kamusal alan”ın “kamusal zaman” olabilmesi ihtimali aranmıştır.
-
ÖgeKentsel Tasarımda Bilgisayar Destekli Toplum Katılımı: Üsküdar Meydanı Örneklem Alanına Tkcbs (ppgıs) Yönteminin Uyarlanması(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-02-26) Atilla, Muhammed Hüseyin ; Kubat, Ayşe Sema ; Kentsel Tasarım ; Urban DesignBu çalışmada dünyadaki katılımcı planlama ve PPGIS örneklerinin incelenmesi ile ülkemizin sosyal yapısı da ele alınarak, toplum katılımlı coğrafi bilgi sisteminin (TKCBS) ülkemizde nasıl modelleneceği irdelenmiştir. Çalışma alanı olarak da; geniş bir etki alanına sahip olan, çözülmesi gereken karmaşık problemleri bünyesinde barındıran ve tasarımına acil olarak gereksinim duyulan Üsküdar Meydanı seçilmiştir.
-
ÖgeBina-Kentsel Mekan Arayüz Özelliklerinin Kentsel Yaya Mekanlarına Etkisi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-03-23) Özsel, Seran Burcu ; Şener, Hasan ; Kentsel Tasarım ; Urban DesignModern yasamın gereklerine göre şekillenen günümüz kentinde giderek önemini ve önceliğini yitirmeye başlayan “kentsel dış mekanlar”ı ve “yaya”yı yeniden kent yaşamına kazandırmaya yönelik bir çözüm olarak geliştirilen ve pek çok kentte yaygın olarak kullanılan “yayalaştırma uygulamaları”, çoğu zaman öngörüldüğü gibi sonuçlanmayabilmektedir. Gerek tasarım ve uygulama aşamasında bazı temel unsurların hesaba katılmaması, gerekse kullanıma ve kullanıcıya yönelik düzenlemelerin eksikliği ya da yetersizliği, yayalaştırılmış alanların insanların ilgisini çekmekte yetersiz kalmasına sebep olarak, bu mekanların kullanımını ve başarısını olumsuz yönde etkilemektedir. Yayalaştırma uygulamalarındaki bu problemlerden hareketle, bu çalısmada, “yayalara ayrılmış kent mekanlarında mimari unsurların rolü” ne dikkat çekmek istenmiştir. Bu amaçla öncelikle yaya mekanlarını çevreleyen binaların kentsel mekanla etkileşim yüzeyini oluşturan “arayüz” kavramı ele alınmıştır. Arayüzün bina ile kentsel yaya mekanı ilişkisinde etkili olan unsurları, biçim ve kullanım özellikleri olmak üzere iki ana başlıkta toplanmış, bu unsurların kentsel yaya mekanlarının kullanımına ve kalitesine etkisi araştırılmıştır. Araştırmadan edinilen bilgiler ışığında, İstanbul’daki iki yayalaştırma uygulaması üzerinde analiz ve değerlendirmeler yapılmış ve birtakım sonuçlara varılmıştır. Elde edilen bu sonuçların bir anlamda bir rehber oluşturarak, kentsel yaya mekanlarına yönelik yapılmış olan uygulamaların iyileştirilmesinde ya da ileride yapılacak olan çalışmaların başarısında etkili olabileceği düşünülmüştür.
-
Ögeİstanbul Kent Mekânında Kültürel / Yaratıcı Endüstrilerin Mekânsal Dağılımı Ve Yer Seçim Kriterleri - Beyoğlu Örneği(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-07-01) Öztürk, Fatma Pelin ; Çıracı, Hale ; Kentsel Tasarım ; Urban DesignBu çalışmada, kültürel / yaratıcı endüstrilerin İstanbul’daki mevcut mekânsal dağılımları ve sektörlerin Beyoğlu ilçesindeki yer seçim kriterleri; karşılaştırmalı analiz yöntemi ve sektör çalışanları ile yapılan birebir görüşmeler ile irdelenmiştir. Tez çalışmasının temelini oluşturan kavramsal inceleme ile kültür, popüler kültür, kitle kültürü, kültürel endüstriler ve yaratıcı endüstriler terimleri incelenmiş, çeşitli örnekler üzerinden sektörlerin kent mekânını kullanım biçimleri, yer seçimi kriterleri karşılaştırılmıştır. İstanbul’da bu endüstri oluşumlarının mevcut sektörel yapısının incelenmesinin ardından, kent planlama çalışmalarındaki yeri, sektörlerin kentsel ekonomik gelişme için taşıdığı önem değerlendirilmiştir. Beyoğlu’nda kültürel / yaratıcı endüstrilerde çalışanlar ile karşılıklı görüşme yöntemi ile yapılan araştırma da ise sektörlerin yer seçimini etkileyen sosyal ve fiziksel bileşenler tespit edilmiştir. Sonuçları literatürdeki çalışmalarla karşılaştırıldığında ise, kültürel / yaratıcı endüstrilerin mekânı kullanım yollarının, kümelenme sebeplerinin ve yer seçimi kriterlerinin benzer olduğu gözlenmiştir.
-
ÖgeÖzürlülerin Kent İçinde Erişilebilirliklerini Etkileyen Standartlar - Mecidiyeköy Ve Yenibosna Metrobüs Duraklarının İncelenmesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-07-08) Maraz, Esra ; Hacıhasanoglu, Orhan ; Kentsel Tasarım ; Urban DesignDünya nüfusunun %10’unu, ülkemiz nüfusunun ise yaklaşık %12’sini özürlüler meydana getirmektedir. Ülkemizde yaşayan özürlüler kentsel ve mimari engeller dolayısıyla kentsel donatı alanlarında rahat hareket edememekte ve sosyal hayata entegre olamamaktadırlar. Özürlülerin istihdam ettirilerek, sosyal hayatta yer alabilmeleri; öncelikle kentsel mekânda hareketliliklerinin sağlanması, tasarımlar yapılırken onların da düşünülmesi ile sağlanabilir. Bu çalışmada, özürlülerin kent içinde erişilebilirliğini etkileyen standartlar ele alınarak İstanbul Avcılar - Söğütlüçeşme Metrobüs Hattı Mecidiyeköy ve Yenibosna durakları standartlara göre incelenmiştir. Bu iki durak ve duraklara ulaşan yaya akslarında olması gereken düzenlemeler ve uygulanan düzenlemelerin standartlara uygunluğu değerlendirilmiştir. Uygulanan düzenlemelerin birçoğu olması gereken standartlara uymamakla birlikte görme ve işitme özürlülere kolaylık sağlayan düzenlemeler genellikle eksik bırakılmıştır.
-
ÖgeBüyük Caddelerin Gelişimi Ve Çağdaş Tasarım Kriterlerince Değerlendirilmesi İstanbul,şişli- Cumhuriyet Ve Halaskargazi Caddeleri Örneği(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-09-29) Üzmez, Elif ; Bölen, Fulin ; Kentsel Tasarım ; Urban DesignÇağdaş kentsel yaşam düzeninde küresel ekonomik yapılanma içinde yer edinmeye çalışan tüm dünya kentlerinde ‘kentin mekan kalitesi’ kavramından bahsedilmektedir. Bu noktada; kentlerin tarihi ve yeni kent merkezleri, kent kimliğini vurgulayan mekansal öğeleri, kent yaşamının aktif olduğu çağdaş kamusal alanları ve tüm bunların tutkalı sayılabilecek yaşayan ve iyi planlanmış caddelerin tasarım kriterleri, bakım ve yönetim organizasyonları önem kazanmıştır. Çalışma kapsamında metropollerde kentsel estetik ve imajın simgesi haline gelmiş Büyük caddelerin mekansal ve işlevsel özellikleri konu edilecek ve tarihsel gelişim sürecinin ardından evrensel tasarım kriterleri belirlenmeye çalışılacaktır. Dünya örnekleri ile desteklenen hipotez, alan çalışması olarak İstanbul Şişli-Cumhuriyet ve Halaskargazi caddelerini ele almıştır.
-
ÖgeKentsel Tasarımda Yeni Şehircilik Yaklaşımı Ve Kadıköy – Yeldeğirmeni Örneği(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010-02-25) Tekin, H. Ayşegül ; Ertekin, Özhan ; Kentsel Tasarım ; Urban DesignBu çalışmada, sıkışan şehir merkezlerinde beliren sorunlara çözüm olarak üretilen planlama-tasarım yaklaşımlarından “Yeni Şehircilik” ve bu kavramın daha da ölçek büyütülerek tartışıldığı “Akıllı Büyüme” kavramları, ortaya çıkış nedenleri, uygulama politikaları, uygulama alanları bazında tartışılmaktadır. Bunun ardından Türkiye de kentleşme ve kentlerin günümüzdeki durumu ve kentleşmenin yarattığı çevre sorunları irdelenerek, 3. Bölümde İstanbul-Kadıköy Merkez Alanı- Yeldeğirmeni Kentsel Sit Alanı’nda, bu yeni planlama-tasarım yaklaşımlarının nasıl uygulanabileceğine dair analitik bir çalışma ortaya konmaktadır. İstanbul’un neredeyse her semtinde karşılaşılan merkezi alanların sıkışması, kültürel mirasın yok olması sorunu gibi temel sorunlar nedeniyle Kadıköy Rasimpaşa Mahallesi I. Bölge Kentsel Sit Alanı olan Yeldeğirmeni semti bu tezin çalışma alanı olarak seçilmiş daha sürdürülebilir bir kentsel planlama ve tasarım yaklaşımı olan Yeni Şehircilik yaklaşımı bu bölgede uygulanmıştır.
-
ÖgeKoruma Planı Bulunan Kentsel Sit Dokularında Fizikî Mekân Değişimi - Eyüp Örneği(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010-03-01) Sevindik, Bahri Murat ; Çıracı, Hale ; Kentsel Tasarım ; Urban DesignKoruma planı bulunan kentsel sit alanlarında fizikî mekânla ilgili olarak üç temel dokudan bahsetmek mümkündür. Bunlardan ilki, korumaya değer kültürel ve doğal varlıkların bulunduğu kentsel sit alanındaki geleneksel dokudur. İkincisi, yine bu kültürel ve doğal varlıkları korumak amacıyla hazırlanan ve yapıldıkları dönemin mevzuat, koruma anlayışı vb. etkenleriyle hazırlanan koruma amaçlı imar planları dokusudur. Son doku ise, kentsel sit alanının günümüzdeki mevcut dokusudur. Bahsedilen üç doku belirlenen yapılaşma, yol ve yeşil alan parametrelerine göre karşılaştırmalı olarak çalışılmıştır. Karşılaştırmalarda ilgili diğer bilgi, belge vb. verilerle beraber alan geneli hakkında bilgi sahibi olabilmek için üç harita dokusu da tespit edilmiştir; geleneksel dokuyu temsil ettiği kabul edilen 1923 tarihli harita dokusu, geçerli koruma amaçlı imar planlarına ait doku ve günümüz mevcut durumunu yansıtan hâlihazır harita dokusu. Bu üç dokunun, anlaşılmasına yönelik olarak araştırılması ve karşılaştırmalı bir analiz kapsamında değerlendirilmesinin, kentsel sit alanlarının korunmasına yönelik olarak gelecekte yapılacak çalışmalarda önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.
-
ÖgeGayrimenkul Değerlemede Şerefiye Kriterlerinin Belirlenmesi Ve Şerefiyelendirme Uygulamaları(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010-03-05) Umut, Fatma Büyükbaş ; Yirmibeşoğlu, Funda ; Kentsel Tasarım ; Urban DesignŞerefiye hesabı gayrimenkul değerlemede matematiksel modellemeye imkan tanıması nedeniyle önem arzetmektedir. Bu çalışmada, benzer gayrimenkullerin toplu değerlemesinin yapıldığı gayrimenkul raporlarında, değer farklılıklarını yaratan şerefiye kriterleri ve bu kriterlerin değeri etkileme oranları incelenmiştir. Çalışmada şerefiye kriterlerini belirleme yöntemi üç uygulama ile detaylı olarak verilmiştir. Farklı amaçlarla hazırlanmış olan şerefiyelendirme uygulamalarında aynı bölgede, aynı projede ya da aynı binada benzer özelliklere sahip olan gayrimenkullerin değerlerindeki farklılıkları yaratan kriterler ve bu kriterlerin değeri etkileme ağırlıkları belirlenmiştir. Değeri etkileyen genel kabul görmüş kriterler ve bu kriterlerin değer üzerindeki etkileri arsalar, konutlar ve ticari gayrimenkuller için farklı olabileceği gibi gayrimenkullerin bulunduğu bölgeye göre de çeşitlilik gösterebilmektedir. Şerefiye kriterlerinin seçiminde ve ağırlıklarının tespitinde gayrimenkullerin bulunduğu bölgedeki arz ve talep dengesinin saha çalışmaları ile tespiti şerefiyelendirme çalışmalarındaki önemli süreçlerinden biridir. Çalışmada değeri etkileyen kriterler, içsel unsurlar ve dışsal unsurlar olmak üzere iki ana grupta incelenmiştir.
-
ÖgeKamusal Sanat Ve Kent İlişkisi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010-07-06) Çağlın, Pınar ; Ocakçı, Mehmet ; Kentsel Tasarım ; Urban Design1990’lı yıllardan itibaren içerik ve sürecin sonuç ürünün önüne geçtiği bir estetik anlayışı ile şekillenen kamusal sanat, 2000’li yıllarla birlikte etkilerini Türkiye ve özellikle İstanbul’da da göstermeye başlamıştır. Kullanıcıları da dâhil olmak üzere mekânın tüm bileşenleriyle ilişkiye giren bir pratik olan kamusal sanat bugün gelinen noktada kent planlama ve tasarımının bir parçası olarak görülmektedir. Kamusal sanatın insan, mekân ve daha genel anlamda kent ile ilişkisini ortaya koyan bu çalışmada, öncelikle kamusal mekân ve sanat ilişkisi tartışılarak, kamusal sanat kavramı ele alınmış, bu kavramın dünya çapında ve Türkiye’deki gelişimi üzerinde durulmuştur. Kamusal sanat kavramının ifade ettiği anlamlara dayanarak araç olarak kullanıldığı uygulama alanları sınıflandırılarak incelenmiştir. Bahsedilen uygulama alanları içerisinde ise kamusal sanatın uygulama çeşitleri örnekler üzerinden tartışılmış ve kategorize edilmiştir. Kamusal sanatın uygulama alanlarının ve çeşitlerinin ortaya koyulmasıyla birlikte kent üzerine yaptığı etkiler mekânsal, sosyo-kültürel ve ekonomik yönleriyle ele alınarak araştırılmıştır. Kamusal sanatın uygulama alanları, çeşitleri ve ortaya çıkarttığı etkileri arasındaki ilişkiler sorgulanarak, tez kapsamında incelenen örnekler üzerinden kalitatif bir değerlendirme yapılmıştır. Kamusal mekânlarda uygulanan sanat çalışmalarını inceleyerek kuramsal bir çerçeve çizen çalışmada açıklayıcı (explanatory) bir yöntem benimsenmiş, kamusal sanat ve kent üzerinde bırakılan etkileri arasında dolaylı bir nedensel etkileşim (indirect causal relationship) tanımlanmıştır. Kamusal sanatın ifade ettiği anlamlar, bu anlamlara bağlı olarak kullanım nedenleri, bu nedenlerden dolayı kullanıldığı alanlar, bu alanlardaki uygulanma çeşitleri ve bu çeşitlerin ortaya çıkardığı etkileri ve her bir bileşenin bir diğeriyle ilişkisi açıklanmıştır. Tez çalışması sonucunda ortaya çıkan ilişkiler şeması kamusal sanatın incelenmesi ve tartışılmasına dair bir yaklaşım sunmakta ve kamusal sanatın kent ile ilişkisini ortaya koymaktadır.
-
ÖgeKentsel Alanda Arkeolojik Park Tasarımı: Küçükyalı Ve Saraçhane Arkeolojik Parklarının Değerlendirilmesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010-07-06) Bayraktar, Süveyda ; Kubat, Ayşe Sema ; Kentsel Tasarım ; Urban DesignBu çalışma İstanbul’un arkeolojik alanlarının tasarımı ve kent mirasının korunması konularına kentsel tasarımcı bakış açısı katarak yorum getirmek amaçlı geliştirilmiştir. İstanbul’un tarihsel özelliklerini incelemekle birlikte tarihi ve kültürel miras alanlarının korunmasında ortaya çıkan ve gelişmekte olan bir kavram olarak ‘arkeolojik park’a odaklanmaktadır. Tez çalışmasında arkeolojik park kriterleri belirlenmiş, çalışma alanları bu kriterler doğrultusunda sorgulanmıştır. Hem farklı tasarım alternatiflerini karşılıklı sınama olanağı taşıyan, hem de kendi içinde yer alan yerel bölgelerin tüm kente entegrasyonunu matematiksel değerlendirmelerle objektif olarak sorgulayan bir yöntem olarak Space Syntax, tezin özgün çalışmasını oluşturan arkeolojik park kriterleri tablosunda bir alt başlık olan mekânsal bütünleşmenin incelenmesi için seçilmiştir. Ayrıca seçilen arkeolojik parklar olan Küçükyalı ve Saraçhane arkeolojik parklarının incelenmesi kentsel katmanlar arasındaki dinamik ilişki hakkındaki bilgilerin elde edilmesini sağlamaktadır. Bu çalışmanın sonuçları arkeolojik miras ile kent arkeolojisini bağlayıcı bir kavram olan arkeolojik parklar hakkında genel bilgi sağlayacaktır. Ayrıca, arkeolojik parkların tanımında kriterleri belirleyecektir. Son olarak seçilen arkeolojik alanların İstanbul’un günümüz kent dokusu ile bütünleşmesini inceleyecektir.
-
ÖgeKentsel Açık Alanlarda Kullanım Sonrası Değerlendirme İhtiyacı – Viyana Şehrinden Örnek Alan Çalışması(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010-07-09) Akıncı, Burcu ; Hacıhasanoglu, Orhan ; Kentsel Tasarım ; Urban DesignKentsel açık alanlar, günlük rutinimiz içinde oldukça önemli konumda olmakla birlikte kentsel mekânın yoğunluğundan kaçmak için olanak sağlayan alanlardır. Birçok insan ailesi veya arkadaşları ile nitelikli vakit geçirebilmek için şehrin yoğunluğundan biraz da olsun kurtulma çabası eğiliminde olduğundan hareket etmeye, dinlenmeye ve sosyalleşmeye olanak sağlayan parklar kentsel alan içerisinde önemli bileşenlerden biri olarak öne çıkmaktadır. Bu projenin ana teması, tasarlanmış çevrelerde kullanım sonrası değerlendirme çalışmasının önemini incelemektir. Kullanım sonrası değerlendirme çalışmaları, bu alanda yeterli ilginin olmaması ya da farklı sebeplerden dolayı çoğunlukla görmezden gelinmiştir. Bu çalışma kapsamında kullanım sonrası değerlendirme çalışmalarının önemi, ilgili literatür taraması ile birlikte Viyana’da yer alan bir kentsel açık alanın kullanım sonrası değerlendirmesi yapılarak ortaya konulmuştur. Kullanım sonrası değerlendirme çalışması, kullanıcı dokusu ve aktivitelerini incelemek, kullanıcıların seçimlerini ve aktivitelerini etkileyen faktörleri ortaya çıkarmak üzere uygulanmıştır. Sonuçlar Rudolf-Bednar-Park’ın başlangıçtaki tasarım gayelerinin olumlu sonuç gösterdiğini ortaya çıkarmıştır. Parkın kullanıcıları çoğunlukla parktan memnun olduklarını dile getirmişlerdir. Ancak bununla birlikte parktan beklentilerinden ve şikâyetlerinden de bahsetmişlerdir. Sonuç olarak, park her ne kadar kullanıcılarını memnun etse de, kullanım sonrası ortaya çıkan sorunları değerlendirmeyi ihmal etmemelidir. Başka bir deyişle, düzenli bir şekilde tekrar eden kullanım sonrası değerlendirme çalışmaları parkın başarısının sürdürülebilirliği için önemlidir. Yeniden tasarım aşamasında parkın kullanıcılarının çalışmaya ortaklığı oldukça kritik öneme sahiptir. Tasarlanmış kentsel çevreler zaman içerisinde tekrar değerlendirilmeli ve zamanın gereklerine uygun hale getirilmelidir.
-
Ögeİnsan, Moda Ve Kentsel Mekan İlişkilerinin İrdelenmesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010-08-20) Beyhan, Elif ; Giritlioğlu, Cengiz ; Kentsel Tasarım ; Urban DesignBirey olarak var olmak ve belli bir toplumsal gruba aidiyet modanın temel tetikleyici unsurudur. Mekan ise onu yaratan ve kullanan toplumun ve ait olduğu dönemin dinamiklerinin bir ürünü olarak açığa çıkmaktadır. Tarihsel süreçte, mekan ve toplum arasındaki ilişki ve örgütlenmelere bakıldığında, sanayi sonrası dönem ile birlikte ortaya çıkan yeni moda olgusunun hakimiyeti görülmektedir. Medya ve iletişim sistemlerinin gelişimiyle kentler ve insanlar arasındaki sınırlar kalkmış ve tüm değerler dünyanın ortak kullanımına sunulur olmuştur. Aynı zamanda, moda, kentsel tasarımın konusu olan mekanı, tüm unsur ve anlamlarıyla sürekli değiştirmekte ve bu değişimi takip edecek gelişmeleri de zorunlu kılmaktadır. Çalışma kapsamında ele alınan tarihsel süreçte modanın yarattığı değişimin, ilk olarak insana özgü yaşam biçimleri ve bu yaşam biçimlerini yansıtan giyim biçimlerinde, daha sonra ise kentsel mekanda gerçekleştiği görülmektedir.
-
ÖgeKullanıcı Algısı Bağlamında Kentsel Kimlik: Barbaros Bulvarı – Büyükdere Kentsel Aksı(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010-11-30) Bayramoğlu, Nergis ; Ocakçı, Mehmet ; Kentsel Tasarım ; Urban DesignGünümüzde teknolojinin de etkisiyle kentler giderek büyümekte ve gelişmektedirler. Hızlı ulaşım stilleri kentler arasındaki mesafeleri ortadan kaldırmış dolayısıyla insan, kültür, bilgi alışverişini kolaylaştırmıştır. Bu bağlamda kentlerin birbiriyle olan ilişkisi daha da artmış, birbirinden etkilenen kentler hızlı nüfus artışı, yüksek teknoloji, göç vb etmenlerle birbirine benzemeye başlamış ve kimliklerini yitirmişlerdir. Bu çalışmanın amacı kent kimliğinin ve bileşenlerinin planlama ve kentsel tasarım çalışmalarındaki önemini ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda geçmişten günümüze İstanbul için önemli bir ulaşım aksı olan ve günümüzde İstanbul’un merkezi iş alanı (MİA) üzerinde yer alan Barbaros Bulvarı – Büyükdere Caddesi’nin nasıl algılandığı, kimliğinin ne olduğu sorgulanmıştır. Çalışma amacı bağlamında Barbaros Bulvarı – Büyükdere Caddesi kentsel aksının beşeri, doğal ve yapay çevreden kaynaklı kimlik bileşenleri analiz edilmiştir. Analizlerde araştırmacının bireysel imajının yanı sıra kullanıcılara yönelik yapılan saha araştırması ve anketlerden elde edilen bilgilerle kentsel kimlik öğeleri saptanmıştır.
-
ÖgeDüş Ve Tasarım: Temel Bir Oluşuma İlişkin Soruşturma(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010-12-23) Taşgüzen, Zemzem ; Şentürer, Ayşe ; Kentsel Tasarım ; Urban DesignBu tez çalışmasının amacı, birçok disiplinde araştırma konusu olan “düş” kavramının tasarım disiplinleri ve tasarımcı için potansiyellerini araştırmaktır. Bu çalışmada “düş” kavramı her üç anlam karşılığıyla birlikte yer alır: Gece gerçekleşen bir aktivite olarak “düş görmek”; gündüz gerçekleşen bir aktivite olarak “düş kurmak” ve bir istek/arzu ifadesi olarak “düş”. Düş kavramının tasarım disiplinlerindeki kazanımlarına işaret etmek için öncelikle diğer disiplinlerin düş araştırmalarından yararlanılır. Düşün felsefedeki açılımına bakmak, düş hakkında ilk fikirleri almak adına önemlidir. Sanat, düş mitleri ve efsanelerinden düşten beslenen sanatçıların üretimlerine uzanarak, sanatta “düşsel tasarım” konusunu örnekler ve vurgular. Psikoloji ve bilimin ise düşe ilişkin çalışmaları nispeten daha yenidir. Bu disiplinlerde “düş”e bakmak, düşün biyolojik işleyişini anlamak ve tasarımcının düşü anlamlandırması açısından önemlidir. Tüm bu disiplinlerden tasarıma taşınan kavramların tasarım sürecinde ve tasarımcı düşünme yönteminde yeri ve önemi; düş ve tasarım ilişkisinden tasarımın ve tasarımcının kazanımları araştırılır. Sonuç olarak bu çalışma için, tasarımcının üretimindeki öznel arka plan “düş” kavramıdır. Düş, tasarımcıya daha esnek ve özgür bir düşünme alanı yaratır; kendi tasarım sürecini ve temsil yöntemini bulmasında, ona (tasarımcıya) yeni bir yol sunar. Bu yeni yol, günümüz yeni tasarım yaklaşımları için de önemli potansiyeller barındırır.
-
ÖgeKentsel Gelişme Olgusu Bağlamında Gelecek Öngörüleri : Siberşehirler(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011-01-04) Kahya, Güzin Yeliz ; Erdem, Arzu ; Kentsel Tasarım ; Urban DesignBu çalışmada, bilgi ve iletişim teknolojilerinin kentsel hayatta oluşturduğu değişim dalgasıyla ortaya çıkan “siberşehir” kavramı irdelenir. Tezde siberşehir kavramı, kentsel gelişmenin bir uzantısı olarak ele alındığı için; kentin geçirdiği değişim evreleri ve eşik dönemlerinin özellikle üstünde durulur. Geleceğin kentine dair geliştirilen ütopik, karşıt ütopik ve çoklu ütopik yaklaşımların kentin gelişim sürecinde ve eşik dönemlerinde nasıl bir rol üstlendiği sorgulanır. Gerçeklik, zaman, mekan ve yer gibi kente dair birçok kavramın başka bir boyutta ele alındığı, kalıplaşmış bakış açılarının yıkılmasını sağlayan siberdünyanın insanlığa neler sunduğunun ve neleri götürebileceğinin farkında olmak gerekir. Ancak bu farkındalıkla siberşehirler, kente eklemlenen bir parça olarak ele alınabilir ve kente bakışta çoklu bir yaklaşım geliştirilebilir. Bu farkındalığın ise, siberşehirleri ütopik, karşıt ütopik ve çoklu ütopik yaklaşımlarla ayrı ayrı ele alarak sağlanabileceği sonucuna ulaşılır.
-
ÖgeSürdürülebilir Kentsel Yenilemenin Değerlendirilmesi: İstanbul Yedikule Mahallesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011-02-03) Çetin, Nüket İpek ; Ergun, Nilgün ; Kentsel Tasarım ; Urban DesignBu çalışma, geçtiğimiz yüzyılda dünyada ciddi boyutlarda yaşanan ekolojik kayıpların insan yaşamına olan etkileri bağlamında tartışmaya açılan ve bilimsel alanda önemi gün geçtikçe artan sürdürülebilirlik yaklaşımlarının kentsel yenileme uygulamalarındaki yerini tariflemeyi hedeflemektedir. Bu bağlamda, kentsel yenileme uygulamalarında sosyal, ekonomik ve çevresel boyutları bir arada bütünsel olarak ele alan yaklaşımlar ile sürdürülebilir kentsel yenilemenin gerçekleşebileceği vurgulanmış, ülkemizde özellikle tarihi nitelikli alanlarda 5366 sayılı yasa kapsamında uygulamaya konulan kentsel yenileme çalışmaları değerlendirilmiştir. Yedikule Mahallesi, sürdürülebilir kentsel yenilemenin değerlendirilmesinde çalışma alanı olarak seçilmiş, alanın geçmişte ve bugün sahip olduğu sosyal, ekonomik, çevresel boyuttaki olumlu ve olumsuz nitelikler değerlendirilmiştir. Çalışmanın İstanbul gibi tarihi dokuların yoğun bulunduğu alanlar için sürdürülebilir kentsel yenilemenin önemini vurguladığı ve kentsel mekanın yeniden ele alınması bağlamında, koruma-kullanma dengesinin sağlandığı, değişen dinamiklere uyumlu sürdürülebilir bir kentsel çevre yaratılması yönünde bir açılım getirdiği düşünülmektedir.
-
ÖgeKentsel Tasarım Proje Süreçlerinin Katılımcı Yaklaşım İle Yönetimi: İstanbul Metropoliten Planlama Ve Kentsel Tasarım Merkezi(imp) Örneği(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011-02-24) Zorlu, İsmet Esgin ; Ocakçı, Mehmet ; Kentsel Tasarım ; Urban DesignBu çalışmada, son beş yılda İstanbul kentinde süregelen planlama pratiklerinde önemli bir kırılma noktası yaratan, deneyim kazanma ve bu süreçte karşılıklı öğrenme olanakları sunan İMP’nin geliştirdiği model ve İstanbul’un mekansal değişimindeki rolü, kentsel tasarım proje süreçlerindeki katılımlı yaklaşımlar üzerinden sınanmaktadır. Bu bağlamda kentsel planlama yazını stratejik mekansal planlama ve kentsel tasarım projeleri çerçevesinde incelemekte; geliştirilen araştırma tasarımı ile kentsel tasarım projeleri ve İMP’nin organizasyon yapısı üzerindeki genel algı çözümlemesi yapılmıştır. Elde edilen bulgular neticesinde İMP’de kurulan modelin bu konuda isteklilik ve çaba olmasına rağmen kuruluş amaçlarına erişmediği anlaşılmaktadır. Kentsel tasarım çalışmalarında katılımcı yaklaşımların yeterince geliştirilemediği, modelde öngörülen aktörlerin sınırlı katılımı gerçekleştiği, merkezi yönetim ve halkın katılımı eksik kaldığı, proje süreçlerinin hangi yöntemlerle ve örgütlenmelerle şekilleneceği ve nasıl uygulama düzeyine taşınacağı netleştirilemediği görülmektedir.