15. Ulusal Mekanik Kongresi
Bu koleksiyon için kalıcı URI
Gözat
Başlık ile 15. Ulusal Mekanik Kongresi'a göz atma
Sayfa başına sonuç
Sıralama Seçenekleri
-
ÖgeAğırlığı Dikkate Alınan Kirişlerde, Genişletilen Euler Hiperbolünün, Analitik Ve Nümerik Yöntemle İncelenmesi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Pekbey, YelizEksenel basınca maruz kirişlerin kritik burkulma kuvvetleri, 1744 yılında Euler tarafından, çubuk ağırlığı ihmal edilerek, sabit enine kesit kabulü altında yapılmıştır. Euler tarafından bulunan sonuçlar, kritik normal gerilme ile çubuk narinlik derecesi arasındaki bağıntıyı veren Euler Hiperbolü yardımıyla ifade edilmektedir. Ozdamar (1997), yapmış olduğu çalışmasında, ağırlığı dikkate alınan ve her iki ucundan basit mesnetlenmiş bir kiriş için, boyutsuz kritik burkulma kuvveti ile boyutsuz çubuk boyu arasındaki ilişkiyi bularak Euler Hiperbolünü çelik ve bakırdan imal edilen çubuklara genişletmiştir. Bu çalışmada ise, çubuk enine kesitinin, çubuk boyunca değişmediği kabul edilerek, ağırlığı dikkate alınan her iki ucu ankastre mesnetli çubuklar için, Euler Hiperbolü hem analitik hem de sonlu elemanlar yöntemi (ANSYS 10.0) kullanılarak çizilmiştir. Ayrıca, bası kuvvetine maruz ve ağırlığı dikkate alınan çubukların kritik burkulma kuvvetlerini etkileyen faktörler de irdelenmişitir. Kirişin narinlik derecesi artığı zaman, ağırlığın dikkate alınması ile elde edilen malzeme tasarrufu hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlardan, aynı enine kesite sahip ve eşit boyda olan çubuklardan, çubuk elastisite modülünün çubuk malzemesinin özgül ağırlığına oranı büyük olanının, kritik normal gerilmesinin daha büyük olduğu görülmüştür.
-
ÖgeAltili Grup Silolarin Malzeme Basinci Altindaki Davranişı(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Yüksel, S. BahadırBetonarme grup silolar, büyük miktarlarda farklı boyutlardaki daneli malzemelerin silo hücrelerinin içinde olduğu kadar silo hücreleri arasında da depolanmasında kullanılmaktadırlar. Betonarme grup silolarda tasarım kuvvetlerinin hesaplanması, komşu silo duvarları arasındaki süreklilik ve kuvvet aktarımından dolayı zaman alıcı ve zahmetli bir iştir. Bu siloların depolanan malzeme basıncı altındaki davranışı ile ilgili çalışmalar uzun yıllardır devam etmektedir. Ancak bu çalışmaların çok büyük bölümü dörtlü grup silolar ile ilgili olduğundan, bu çalışmada, altılı grup siloların iç yüklemeler altındaki davranışı sonlu elemanlar modellemesi ile araştırılmıştır. Altılı grup siloların kritik kesitlerinde malzeme basıncından kaynaklanan eksenel kuvvetler, kesme kuvvetleri ve eğilme momentleri kapsamlı bir parametrik çalışma ile hesaplanmıştır. Gerçekleştirilen parametrik çalışmada, silo duvar kalınlığı, kesişim duvarı kalınlığı ve kesişim duvarı uzunluğu değiştirilmiş ve bu parametrelerin tasarım kuvvelerine etkileri araştırılmıştır. Tasarım kuvvetlerini hesaplamak için gerekli olan tasarım formülleri ve tasarım katsayıları ise sonlu elemanlar yönteminin analiz sonuçları kullanılarak elde edilmiştir.
-
ÖgeAlüminyum Köpüklerin Mekanik Özellikleri(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Mahmutyazıcıoğlu, Nazım ; Uçak, Tolga ; Altıntaş, SabriBu çalışmada alüminyum köpüklerin basma ve eğme yükleri altında davranışlarından bahsedilmiş, kullanımlarının avantajlı olduğu uygulama alanları örneklerle açıklanmıştır. Alüminyum köpüklerinin mekanik özelliklerinin nasıl iyileştirilebileceğine örnek verebilmek amacıyla AlMgSi alaşımı köpükler üretilmiş, ısıl işlem ve seramik parçacık katılmasının malzemenin ezilme davranışı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Yapılan işlemler sonucunda elastik modül, akma dayanımı ve enerji emme değerlerinde artış sağlandığı görülmüştür.
-
ÖgeAnlık Basınç Yükü Altındaki Basit Mesnetli Plakların Dinamik Davranışının Diferansiyel Kareleme Yöntemi İle İncelenmesi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Tuna, Murat ; Türkmen, Halit S.Plak ve kabuk yapılar üstünde anlık basınç yükü etkisinin, söz konusu yapıların tasarımı sürecinde önemli bir yeri vardır. Anlık basınç yükünün yapılar üstündeki etkilerini gözlemlemek amacıyla yapılan deneyler zor ve maliyetlidir. Bu nedenle, bu tür yükler altındaki yapıların dinamik davranışını incelemek için sayısal çalışmalar yapılmaktadır. Bununla birlikte, problemin zamana bağlı olması çözüm zamanını artırmakta ve yeni sayısal yöntemlerin araştırılmasını gerektirmektedir. Diferansiyel kareleme yöntemi (Differential quadrature method) lineer ve lineer olmayan kısmi diferansiyel denklemlerin çözümü için önerilmiş sayısal bir çözüm tekniğidir. Yöntem bugüne kadar birçok mühendislik problemine başarıyla uygulanmış ve özellikle yapısal analiz konusunda geniş bir uygulama alanı bulmuştur. Yöntemin işlem yükünü azaltarak yüksek hassasiyette çözümler üretebilme yeteneği uygulanma alanlarını genişletmektedir. Bu makalede diferansiyel kareleme yöntemi ile anlık basınç yüküne maruz izotropik ve katmanlı kompozit dört kenarından basit mesnetli olarak tutturulmuş plakların dinamik davranışı incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar yine bu çalışmada elde edilen teorik ve sonlu elemanlar sonuçları ile karşılaştırılmıştır.
-
ÖgeAyarlı Kütlesel Sönümleyicilerin Açık Deniz Yapılarına Uygulanması(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Bakioğlu, Mehmet ; Aldemir, ÜnalBu çalışmada, üzerine ayarlı kütlesel sönümleyici yerleştirilmiş bir deniz yapısına bir geminin yanaşma probleminin modellemesi ve sayısal çözümü sunulmuştur. Platform ve gemi arasındaki dönme ve hidrodinamik etkileşimkuvvetleri basitlik açısından ihmal edilmiştir. Usturmaça ve kazıklar lineer olmayan yaylar ile modellenmiştir. Sayısal analizde Wilson-θ metodu durum vektörü kavramı ile kullanılmıştır. Ayarlı kütlesel sönümleyicinin sistem cevabına ve enerji dağılımına etkisi sayısal olarak araştırılmış ve sonuçlar tartışılmıştır.
-
ÖgeBaraj-rezervuar Etkileşim Problemlerinde Sonsuz Rezervuar Modellemesi İçin Yari Analitik Bir Yaklaşim(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Coşkun, Safa Bozkurt ; Atay, Mehmet TarıkBu çalışmada, baraj-rezervuar etkileşim problemlerinde sonsuz rezervuar modellemesi için gerçek bir sınır şartı türetilmiş ve bir sonlu eleman programına monte edilmiştir. Geliştirilen sınır şartı baraj sıvısının viskoz olmadığı ve sıkıştırılamaz olduğu, ayrıca rezervuarın da sonsuz olduğu durum için geliştirilmiştir. Bu sınır şartı baraj-rezervuar etkileşiminde rezervuarın kesim yüzeyinde uygulanmıştır. Yöntemin yarı analitik bir yaklaşım olması, analizi yapılan durumlarda gerçek sonuçlara çok yakın sonuçlar elde edilmesini sağlamıştır.
-
ÖgeBasit Mesnetli Dikdörtgen Viskoelstik-lif Kompozit Plağın Stabilite Kaybının Gelişmiş Plak Teorisi Çerçevesinde İncelenmesi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Kütüğ, Zafer ; Tekin, AyferBu çalışmada, [1]’de viskoelastik ve tabakalı kompozit levha için Üç Boyutlu Lineerize Edilmiş Stabilite Teorisi (ÜBLEST) çerçevesinde yapılmış olan incelemenin viskoelastik ve lif malzemeli kompozit levha probleminin ilk aşaması olan Üçüncü Mertebeden Gelişmiş Kromm Plak Teorisi (GPT) ile Stabilite Kaybının incelenmesi yapılmıştır. Tüm işlemler, mekanik özellikleri normalize edilmiş homojen anizotropik lineer viskoelastik kompozit malzemeden yapılmış levhalar üzerinde modellenmiştir. [2]-[4]’de viskoelastik kompozit malzemeden yapılmış yapı elemanlarının stabilite kaybının Üç Boyutlu Lineerize Edilmiş Stabilite Teorisi (ÜBLEST) çerçevesinde incelenebilmesi için bir yaklaşım geliştirilmiştir. Bu yaklaşım [2] ve [3]’de, sırasıyla, basit ve ankastre mesnetli Şerit- Levhalara, [4]’de ise karşılıklı kenarları basit ve ankastre mesnetli dikdörtgen levhalara uygulanmıştır. [2]’de esas çözüm prosedürü analitik olarak, [3] ve [4] ise sayısal sonlu elemanlar yöntemi uygulanarak yapılmıştır. Bu çalışmada [1]’de yapılan araştırmanın ilk aşaması Üçüncü Mertebeden Gelişmiş Kromm Plak Teorisi (GPT) ve Kirchhoff-Love Plak Teorisi (KLT) çerçevesinde lifli viskoelastik kompozit malzemeler için yapılmış olup, (GPT) ile elde edilen sayısal sonuçlar (KLT) çerçevesinde elde edilenlerle karşılaştırılmıştır.
-
ÖgeBasit Mesnetli Simetrik Çapraz- Ve Açili- Tabakali Kompozit Kirişlerin Etkileşimli Serbest Titreşimleri(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Çevik, MehmetBasit mesnetli tabakalı kompozit kirişlerin düzlem-dışı eğilme ve burulma etkileşimli serbest titreşimleri ANSYS 10.0 yazılımı kullanılarak sonlu eleman yöntemiyle incelenmiştir. Dönme ataleti ve kayma deformasyonu etkileri analizde dikkate alınmıştır. Simetrik dizilişe sahip hem çapraz- hem de açılı-tabakalı kirişlere ait sayısal uygulamalar yapılmış, doğal frekanslar ve mod yapıları analiz edilmiştir. Tabaka açısı, malzeme elastisite modülü, boy/kalınlık ve genişlik/kalınlık oranları ile tabaka sayısının doğal frekansa etkileri parametrik olarak araştırılmıştır. Sonlu eleman modelinin geçerliliği, literatürde mevcut değerler ile karşılaştırma yapılarak gösterilmiştir.
-
ÖgeBeton Dayanımının Moment Taşıma Kapasitesine Etkisi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Demir, FuatBetonarme hesaplarında yapılan kabullerden birisi; beton ile donatı arasında aderansın tam olduğudur. Aderansı etkileyen önemli etkenlerden birisi beton basınç dayanımıdır. Ülkemizde yapılan incelemelerde, özensiz yapılan yapıların beton dayanımları 8-10 MPa civarında olduğu tespit edilmektedir. Bu yapıların incelenmesinde Taşıma Gücü Yöntemi’ndeki bağıntılar aynen uygulanmaktadır. Taşıma gücü yönteminde kullanılan birçok bağıntının aslında betonun belirli bir alt sınır dayanımı için geçerli olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla düşük beton dayanımları için hesaplamalarda taşıma gücü için verilen bağıntıların kullanılması bazen yanlış sonuçlara neden olabilmektedir. Bu çalışmada beton dayanımının moment taşıma kapasitesine etkisi, doğrusal olmayan sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Bu amaç için fortran dilinde bir bilgisayar programı hazırlanmıştır. Çatlak oluşumun gösterimi için yayılı çatlak modeli, donatının modellenmesi için ise ayrık donatı modeli kullanılmıştır. Donatı ile beton arasındaki aderans yaylarla modellenmiştir. Düşük beton dayanımlarının moment taşıma kapasitesine olan etkisi incelenmiş ve elde edilen sonuçlar şekillerde verilmiştir.
-
ÖgeBir Boyutlu Doğrusal Olmayan Bir Isı İletimi Probleminin Varyasyonel İterasyon Yönetimi İle Analizi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Atay, Mehmet Tarık ; Coşkun, Safa BozkurtBu çalışmada durgun halde, doğrusal olmayan, bir boyutlu bir ısı iletimi problemi varyasyonel iterasyon yöntemi ile çözülmüştür. Farklı mertebelerden doğrusal olmayan denklemler için sıcaklık dağılımları elde edilmiş ve sonuçlar aynı denklemlerin sonlu eleman analizinden elde edilen sonuçlarıyla karşılaştırılarak varyasyonel iterasyon yönteminin etkinliği test edilmiştir. Ayrıca hata analizi de yapılmış ve sonuçlar yöntemin doğrusal olmayan ısı iletimi problemlerinin çözümünde etkin bir yöntem olduğunu göstermiştir.
-
ÖgeBurkulmaya Maruz Çubukların Optimum Enine Kesit Değişimlerinin Analitik Ve Nümerik Yöntemle İrdelenmesi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Pekbey, YelizBu çalışmanın amacı, en az malzeme ile en büyük burkulma kuvvetine dayanan çubukların enine kesitlerinin, çubuk boyu ile değişimini incelenmektir. Bunun için, burkulma optimizasyonu yapılmıştır. Optimizasyon problemi, hem analitik hem de nümerik yöntemle incelenmiştir. Analitik yöntemde, problemin diferansiyel denklemi çıkartılmış ve çözüm yapılmıştır. Ayrıca bu çözümde, sabit enine kesit formundaki çubuk uzunluğu ve hacmi değiştirilmeden, çubuğa verilen optimum form ile, çubuğun kritik burkulma kuvveti artırılmıştır. Nümerik yöntemle yapılan optimizasyonda ise, sabit enine kesit formundaki uzunluk ve kritik burkulma kuvveti değiştirilmeden, çubuğa verilen optimum form ile, çubuğun hacmi azaltılmıştır. ANSYS 10.0 sonlu elemanlar paket programı, nümerik yöntem için kullanılmıştır. Bu çözümler sonunda, toplam 6 mesnetleme durumu için, çubuk uzunluğu boyunca değişen, optimum enine kesit formları elde edilmiştir. Kritik burkulma kuvveti hem sabit hem de değişken enine kesit formu için verilmiş ve optimum çözüm ile sabit enine kesitli çubuklara nazaran sağlanan malzeme tasarrufu yüzde olarak hesaplanmıştır. Ayrıca, enine kesitin daire, kare ve eşkenar üçgen olması durumundaki optimum enine kesit değişimi ile kritik burkulma kuvvetleri, sabit enine kesitli olmasına göre kıyaslanmıştır.
-
ÖgeBüyük Ölçekli Zemin-yapı Etkileşimi Problemlerinin Yüksek Başarımlı Hesaplama Platformlarında Dinamik Analizi İçin Birleştirilmiş Model(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Geneş, M. CemalBu çalışmanın amacı, büyük ölçekli üç boyutlu zemin-yapı etkileşimi problemlerin çözümü için kullanılan Birleştirilmiş Zemin-Yapı Etkileşimi Modellerine ait mevcut bilgisayar programlarının yüksek başarımlı hesaplama sistemlerinin gücü kullanılarak geliştirilmesidir. Burada çalışılan modele Birleştirilmiş Sonlu Elaman-Tutarlı Küçük Hücre Modeli denmektedir. Bu modelde, geliştirilmiş olan paralel program ile büyük ölçekli problemler için Tutarlı Küçük Hücre Modeli’nden elde edilmiş olan doğrusal olmayan denklem takımlarının çözümü yapılmaktadır. Modelden elde edilmiş olan sistem denklemi paralel iteratif çözüm algoritmalarıyla çözülmüştür. Bu modelin yüksek başarımlı hesaplama sistemleri için geliştirilmesinin nedeni, karmaşık geometriye sahip büyük ölçekli zemin-yapı sistemlerinin ve yakın bölge olarak adlandırılan yapı ve zemindeki doğrusal olmayan davranışın analiz edilmesidir. Bu model, Birleştirilmiş Sonlu Eleman-Sınır Eleman Modelinden ve geçirgen, dalga yansıtmayan ve sessiz sınır şartları olarak adlandırılan bazı özel sınır şartlarından daha güçlüdür. Birçok test problemi analiz edilmiş ve modelin geçerliliği gösterilmiştir. Bunlara ek olarak, geliştirilen model ile büyük ölçekli bir zemin-yapı etkileşimi problem ani yükleme durumu için çözülmüştür.
-
ÖgeÇatlamış Betonarme Kesitlerde Kaldıraç Etkisinde Boyut Etkisi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) İnce, Ragıp ; Yalçın, Erhan ; Arslan, AbdussametAynı geometriye sahip beton numuneler üzerinde yapılan bir çok deneysel araştırma, numune boyutunun artması ile nominal dayanımın azaldığını ortaya koymuştur. Bu olay, beton/betonarmenin kırılma mekaniğinde boyut etkisi olarak adlandırılır. Sunulan çalışmada, çatlamış bir betonarme kesitin taşıma gücüne kaldıraç etkisinin katkısını hesaplamak için, dört seri geometrik olarak benzer dört farklı boyda dowel numuneleri test edilmiştir. Deneylerden elde edilen tepe basınç yükleri Fraktal Boyut Etkisi Kanunu ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak, elde edilen boyut etkisi Carpinteri’nin lineer olmayan kırılma mekaniği yaklaşımı ile çok iyi uyum gösterdiği tespit edilmiştir.
-
ÖgeÇekme Almayan İki Parametreli Elastik Zemine Oturan Timoshenko Kirişinin Zorlanmış Titreşimleri(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Coşkun, İrfan ; Engin, Hasan ; Tekin, AyferBu çalışmada, çekme almayan Pasternak zeminine oturan bir sonlu kirişin harmonik tekil yük etkisi altında titreşimleri Timoshenko kiriş teorisi çerçevesinde incelenmiştir. Kirişin zemine tam batmadığı kabul edilerek probleme ait yönetici denklemler elde edilmiş ve analitik/sayısal yöntemlerle çözülmüştür. Zemin ve boyutsuz zorlama frekansı parametreleri ile dönme eylemsizliği ve kayma deformasyonunun ayrılma noktasının yeri ile düşey yer değiştirmeler üzerindeki etkisi grafikler yardımıyla incelenmiştir.
-
ÖgeÇeşitli Sinir Şartlarina Sahip Elastik Kirişlerin Hareketli Yük Etkisi Altinda Dinamik Analizi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Kahya, Volkan ; Akköse, Mehmet ; Erdöl, RagıpBu çalışmada, sabit hızla hareket eden tekil yük etkisi altındaki Euler-Bernoulli kirişlerinin değişik sınır şartları için dinamik analizleri yapılmıştır. Kirişlerin hareketli yük etkisi altındaki davranışı analitik ve sayısal metotlar kullanılarak elde edilmiş ve yük hızının dinamik davranış üzerindeki etkileri incelenmiştir.
-
ÖgeÇeşitli Yüklemelere Maruz Bir Kirişin Evrimsel Yapi Optimizasyonu İle Tasarimi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Özkal, Fatih Mehmet ; Uysal, HabibXie ve Steven tarafından sayısal tabanlı yapısal topoloji optimizasyonu problemlerinin üstesinden gelebilmek için 1993 yılında evrimsel yapı optimizasyonu (ESO) yöntemi geliştirilmiştir. Bu yöntem, esasında basit bir temel üzerine oturtulmuş olmasına rağmen takip eden yıllarda farklı araştırmacılar tarafından yapılan katkılarla akademik başarı bir hayli yükseltilmiştir. Yapı tasarımlarını geliştirme ve en uygun hale getirme yönünden nispeten yeni bir tasarım aracı olan ESO, başlangıç tasarım alanındaki elemanların bir döngü içerisinde kademeli olarak kaldırıldığı buluşsal bir yöntemdir. Uygun bir tasarım elde edilene ya da istenilen belirli bir hacme ulaşılana dek bu işlemler devam ettirilmekte ve süreç sonunda elde edilen tasarımın uygulanabilirliği irdelenerek nihai karar verilmektedir. Bu çalışmada evrimsel yapı optimizasyonu yöntemine dayanan bir optimizasyon programı hazırlanarak muhtelif yüklemelere ve mesnet koşullarına maruz kirişlerin en uygun tasarımları aranmıştır. Çözülen problemlerden alınan sonuçlar, söz konusu yöntemin üstünlüklerini de gözler önüne serecektir. Optimizasyon programı, süreç kontrolünü artırmak amacıyla Maple’da hazırlanmış ve statik analiz için ise ANSYS kullanılmıştır. Yapıdaki von Mises gerilmeleri göz önünde bulundurularak gerçekleştirilen optimizasyon işlemleri sonucunda nispeten düzgün yayılı gerilme dağılımına maruz, kafes benzeri tasarımlara ulaşılmış ve elde edilen bu nihai tasarımlarda başlangıç hacmine göre %90’a varan oranlarda azalma görülmüştür.
-
ÖgeÇok Duvarlı Karbon Nanotüplerin Serbest Titreşimi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Aydoğdu, MetinBu çalışmada, basit destekli çok duvarlı karbon nanotüplerin titreşimi genelleştirilmiş kayma deformasyon teorisi kullanılarak incelenmiştir. Çözümlerde parabolik kayma deformasyon teorisi (PKDT) kullanılmıştır. Timoshenko kiriş teorisinden farklı olarak mevcut teori kiriş alt ve üst yüzeyindeki sınır şartlarını sağlar ve böylelikle kayma düzeltme çarpanına gerek yoktur. Serbest titreşim frekansları ve genlik oranları bulunmuş ve önceki çalışmalarla kıyaslanmıştır. Sonuçlar PKDT ile Euler teorisi arasında önemli bir farkın olduğunu göstermektedir. Kayma deformasyonu özellikle yüksek modlar için önem kazanmaktadır.
-
ÖgeÇoklu Civatalıbağlantıların Kesme Ve Eğme Yükleri Altında İncelenmesi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Filiz, İ. H. ; Kanber, B.Bu çalışmada, çoklu cıvatalı bağlantıların kesme ve eğme yükleri altındaki davranışları incelenmiştir. Bu amaçla, 6 cıvatalı simetrik bir bağlantı ele alınmış, kesme ve eğme yüklerine maruz bırakılmıştır. Bilinen denge denklemleri ve sonlu elemanlar metodu kullanılarak iki farklı çözüm yapılmıştır. Yapılan analitik çözümlerde cıvataların sıktığı elemanlar rijit varsayılmış ve cıvata deformasyonlarına etkisi sıfır kabul edilmiştir. Sonlu elemanlar çözümlerinde ise iki farklı çözüm yapılmıştır. Birincisinde analitik çözümlerde olduğu gibi cıvataların sıktığı tüm elemanlar rijit kabul edilmiş ve analitik çözümlerle uyumuna bakılmıştır. İkinci çözümde ise cıvatalar ve bağlanan elemanlar elastik kabul edilmiş ve önceki çözümlerle farkları araştırılmıştır. Böylece analitik çözümlerdeki rijit varsayımının sonuçlar üzerindeki etkisi gösterilmiştir. Sonlu elemanlar çözümlerinde ayrıca bağlantılardaki önyükleme etkisi araştırılmıştır.
-
ÖgeDaire Eksenli Çubukların Dinamik Analizi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Çoban, Mehmet ; Ayhan, Bahar ; Kadıoğlu, FethiBu çalışmada, Gâteaux türevi kullanılarak daire eksenli çubukların düzlem dışı serbest titreşimleri için fonksiyonel elde edilmiştir. Dinamik analizde problem, standart özdeğer problemine indirgenerek sıkıştırılmış kütle matrisi formülasyonunu esas alan karışık sonlu eleman yöntemi ile incelenmiştir. İki noda sahip dairesel çubuk eleman kullanılmıştır. Dairesel çubukta her eleman, bir eğilme ve bir burulma momenti, bir kesme kuvveti, iki dönme ve bir yerdeğiştirme olmak üzere (2×6) serbest derecesine sahiptir.
-
ÖgeDeğişken Kalinlikli Ortotropik Disk Probleminin Elastik Analitik Çözümü(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Kaya, Yasemin ; Eraslan, Ahmet N.Bu bildiride hem ısı yükü hem de merkezkaç kuvveti etkisi altındaki ortotropik değişken kalınlıklı içi boş bir diskin dekuple elastik analitik çözümü sunulmaktadır. Dönen sıcak rijit bir mile monte edilmiş ortotropik bir disk göz önüne alınmıştır. Disk kalınlığının radyal yönde genel parabolik formda değiştiği varsayılmaktadır. Bu koşullar altında diskin termoelastik denklemi aşılılagelmiş düzlem gerilme ve küçük deformasyonlar kabulleri ile türetilmiştir. Verilen bir sıcaklık dağılımı ve merkezkaç kuvvetine karşılık gelen gerilme durumu termoelastik denklemin analitik çözümü kullanılarak elde edilmektedir.