Akademik Çalışmalar
Bu topluluk için Kalıcı Uri
Kurumsal arşive yüklenen tüm eserler telif hakkı ile korunmaktadır. Bunlar, bu kaynak üzerinden herhangi bir amaçla görüntülenebilir, ancak yazılı izin alınmadan herhangi bir biçimde yeniden oluşturulması veya dağıtılması yasaklanmıştır. İzin hakkında istekte bulunmak için URL adresini ziyaret ediniz.
Gözat
Çıkarma tarihi ile Akademik Çalışmalar'a göz atma
Sayfa başına sonuç
Sıralama Seçenekleri
-
ÖgeGüvenilirlik Analiz Metodunun Köprülere Uygulanmasi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Akgül, F. ; Bayrak, H.Günümüzde köprülerin yapısal değerlendirmesi konusunda ilerleme kaydetmiş olan ülkelerde köprülerin yapısal analizinde güvenilirlik metodlarının kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Ülkemizdeki köprüler ağır yüklere maruz bırakılmakta ve buna ilaveten bu köprülerin yetersiz onarım ve bakım uygulamaları ile uzun süre hizmet vermesi beklenmektedir. Bu çalışmada Ankara il sınırları içinde 1969 yılında T.C. Karayolları tarafından yapılmış olan Peçenek Köprüsü’nün dizayn yükü ve yıkılmasına sebep olan taşıt yükü arasındaki ilişki güvenilirlik analiz metoduna göre incelenmiştir.
-
ÖgeBaraj-rezervuar Etkileşim Problemlerinde Sonsuz Rezervuar Modellemesi İçin Yari Analitik Bir Yaklaşim(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Coşkun, Safa Bozkurt ; Atay, Mehmet TarıkBu çalışmada, baraj-rezervuar etkileşim problemlerinde sonsuz rezervuar modellemesi için gerçek bir sınır şartı türetilmiş ve bir sonlu eleman programına monte edilmiştir. Geliştirilen sınır şartı baraj sıvısının viskoz olmadığı ve sıkıştırılamaz olduğu, ayrıca rezervuarın da sonsuz olduğu durum için geliştirilmiştir. Bu sınır şartı baraj-rezervuar etkileşiminde rezervuarın kesim yüzeyinde uygulanmıştır. Yöntemin yarı analitik bir yaklaşım olması, analizi yapılan durumlarda gerçek sonuçlara çok yakın sonuçlar elde edilmesini sağlamıştır.
-
ÖgeHarmonik Tekil Yük Etkisindeki Boşluk İçeren Yarım Uzayın Titreşimleri(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Özmutlu, Aydın ; Engin, HasanBu çalışmada, harmonik tekil kuvvet zorlaması için homogen, izotrop ve lineer elastik, silindirik boşluklu yarım uzayın davranışı incelenmiştir. Silindirik boşluğun ekseni boyunca geometri, malzeme özellikleri ve zorlamanın değişmemesi nedeni ile düzlem şekildeğiştirme hali göz önüne alınmıştır. Helmholtz yerdeğiştirme potansiyellerinin kullanılması ile yönetici denklem takımı kutupsal koordinatlarda iki adet ayrık dalga denklemine indirgenmiştir. İndirgenmiş dalga denklemleri Fourier-Bessel serileri ile analitik olarak çözülmüştür. Çözüm sonunda ortaya çıkan bilinmeyen sabitler delik yüzeyi ve serbest yüzey üzerinde yazılan sınır koşulları yardımıyla hesaplanmıştır. Oyuk yüzeyinde sınır koşullarının tam olarak sağlatılmasıyla bilinmeyen sabitlerin yarısı diğer yarısı cinsinden elde edilmiştir. Geri kalan bilinmeyenler, serbest yüzey üzerindeki gerilme bileşenlerinin sıfır olması koşulunun “En Küçük Kareler Yöntemi” kullanılarak yaklaşık olarak sağlatılması ile elde edilmiştir. Çözüm sonunda ω zorlama frekansı ve N terim sayısının çeşitli değerlerine göre yerdeğiştirme ve gerilme bileşenlerinin değişimleri grafikler yardımı ile verilmiştir.
-
ÖgeFonksiyonel Kademelendirilmiş Dairesel Plakların Lineer Olmayan Termomekanik Analizleri(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Güneş, Recep ; Apalak, M. Kemal ; Reddy, J.n.Bu çalışmada, mekanik ve ısıl yüklemelere maruz fonksiyonel kademelendirilmiş dairesel plakaların geometrik lineer olmayan analizleri yapıldı. Analizlerde Green-Lagrange şekil değiştirme tensörü kullanıldı. Kademelendirilmiş bölgedeki lokal malzeme özelliklerinin hesaplanmasında mikromekanik model olarak Mori-Tanaka şeması kullanıldı. Isıl yüklemeye maruz plakalarda kalınlık boyunca sıcaklık dağılımı sürekli rejim ısı transferi denklemi çözülerek tespit edildi. Örnek olarak da Zirkonya (ZrO2) ve Alüminyumdan (Al) oluşan fonksiyonel kademelendirilmiş dairesel plaka kullanıldı ve elde edilen sonuçlar grafik olarak sunuldu.
-
ÖgeÖngerilmeli İzotrop Levha Ve Öngerilmeli Anizotrop Yarı Düzlemden Oluşan Sistemin Hareketli Yük Etkisindeki Dinamik Davranışı(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Akbarov, Surkay ; İlhan, NihatÇalışmada öngerilmeli izotrop levha ve öngerilmeli anizotrop yarı düzlemden oluşan sistemin hareketli yük etkisindeki dinamik davranışı ele alınmıştır. Sistemin bileşenlerindeki öngerilmenin ve anizotropi özelliklerinin bu davranışa etkisi incelenmiştir. Öngerilmeli ortamlarda dalga yayılımının üç boyutlu doğrusallaştırılmış teorisi (ÖODYÜT) çerçevesinde problemin matematiksel formülasyonu yapılmış ve elde edilen sınır değer probleminin çözümü integral Fourier dönüşümü uygulanarak bulunmuştur. Malzeme parametrelerinin, önerilmenin; kritik hıza etkisine ait sayısal sonuçlar verilmiştir. Araştırmalar parçalı homojen cisim modeli çerçevesinde yapılmıştır. Yarı düzlemin anizotropi özellikleri orthotrop malzeme biçiminde seçilmiştir.
-
ÖgeViskoelastik Ara Bağlı Düzlem Çerçevelerin Sinüzodal Değişen Kuvvet Etkisi Altındaki Kararlı Durum Cevabının İncelenmesi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Kocatürk, T. ; Tuncer, Ö. ; Şimşek, M.Düzlem çerçeve elemanlarının birbirlerine sürekli ve/veya vıskoelastık özelliğe sahip olan iki serbestlik dereceli sonsuz küçük ara bir elaman olan dönme elemanı ile bağlanmasıyla oluşturulan düzlem çerçevenin periyodik dış yük altında kararlı hal cevabı, Euler-Bernoulli kiriş teorisi çerçevesinde enerji tabanlı sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Çerçeve sistemini oluşturan elemanların malzeme sönümü, viskoelastik ara bağın elastik yay rijitliği ve sönüm değerlerinin kararlı hal yer değiştirmesine etkileri sayısal olarak incelenmiştir. Viskoelastik ara bağlı düzlem çerçevenin çeşitli malzeme sönüm katsayıları için viskoelastik ara bağın optimum sönüm katsayısı araştırılmış ve sürekli bağlı çerçeve de viskoelastik ara bağlı betonarme çerçevenin, periyodik yük altında yer değiştirme değerleri karşılaştırılarak sonuçlar grafikler ve tablolar halinde sunulmuştur
-
ÖgeTabakali Kompozit Plaklarda Eliptik Süreksizlik Bölgesinin Kritik Burkulma Yükü Üzerine Etkisi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Arman, Yusuf ; Aktaş, Mehmet ; Ataş, Cesim ; İçten, Bülent MuratBu çalışmada, tabakalar arasında meydana gelen eliptik süreksizlik bölgesinin (delaminasyon) tabakalı kompozit plakların burkulma davranışları üzerine etkisi deneysel ve nümerik olarak incelenmiştir. Deneysel çalışmalarda kullanılmak üzere, 100x140x2.5 mm boyutlarında ve [(0/90)3]s takviye açısına sahip cam lifi-epoksi kompozit malzemeler üretilmiştir. Delaminasyonun kompozit malzemenin tam ortasında olduğu kabul edilmiştir. Yükleme yönünde ve yükleme yönüne dik olmak üzere iki şekilde delaminasyon tasarlanmış ve dikey delaminasyon için a=30 mm b=75 mm, yatay delaminasyon için ise a=75 mm b=30 mm boyutları seçilmiştir. Burada a yükleme eksenine göre delaminasyonun genişliğini b ise uzunluğunu ifade etmektedir. Üretimi yapılan eliptik delaminasyonlu tabakalı kompozit plaklar, iki kenarı ankastre diğer iki kenarı serbest sınır şartı kullanılarak burkulma deneyine tabi tutulmuşlardır. Nümerik çalışmalarda ise, eliptik delaminasyona sahip üç boyutlu sonlu elemanlar modeli ANSYS 10.0 paket programı vasıtası ile oluşturulmuştur. Nümerik çalışmalarda öncelikle, deneyleri yapılan numunelerin kritik burkulma yükü değerleri sonlu elemanlar yöntemi ile elde edilen kritik burkulma yükü değerleri ile karşılaştırılmış ve sonuçlar arasında iyi bir uyum olduğu tespit edilmiştir. Daha sonra, delaminasyonun kritik burkulma yükü üzerindeki boyutsal etkisini incelemek için sadece sonlu elemanlar yöntemi kullanılmış ve farklı eliptik delaminasyon boyutlarına sahip üç boyutlu sonlu elemanlar modelleri oluşturulmuştur. Bütün bu deneysel ve nümerik çalışmaların sonucunda, kritik burkulma yükünün delaminasyonun artması ile azaldığı, dikey eliptik delaminasyonlarda bu azalmanın daha fazla olduğu tespit edilmiştir.
-
ÖgeAltili Grup Silolarin Malzeme Basinci Altindaki Davranişı(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Yüksel, S. BahadırBetonarme grup silolar, büyük miktarlarda farklı boyutlardaki daneli malzemelerin silo hücrelerinin içinde olduğu kadar silo hücreleri arasında da depolanmasında kullanılmaktadırlar. Betonarme grup silolarda tasarım kuvvetlerinin hesaplanması, komşu silo duvarları arasındaki süreklilik ve kuvvet aktarımından dolayı zaman alıcı ve zahmetli bir iştir. Bu siloların depolanan malzeme basıncı altındaki davranışı ile ilgili çalışmalar uzun yıllardır devam etmektedir. Ancak bu çalışmaların çok büyük bölümü dörtlü grup silolar ile ilgili olduğundan, bu çalışmada, altılı grup siloların iç yüklemeler altındaki davranışı sonlu elemanlar modellemesi ile araştırılmıştır. Altılı grup siloların kritik kesitlerinde malzeme basıncından kaynaklanan eksenel kuvvetler, kesme kuvvetleri ve eğilme momentleri kapsamlı bir parametrik çalışma ile hesaplanmıştır. Gerçekleştirilen parametrik çalışmada, silo duvar kalınlığı, kesişim duvarı kalınlığı ve kesişim duvarı uzunluğu değiştirilmiş ve bu parametrelerin tasarım kuvvelerine etkileri araştırılmıştır. Tasarım kuvvetlerini hesaplamak için gerekli olan tasarım formülleri ve tasarım katsayıları ise sonlu elemanlar yönteminin analiz sonuçları kullanılarak elde edilmiştir.
-
ÖgeRotor-pala Sistemlerinin Lineer Olmayan Titreşimleri: Modelleme, Frekans Analizi Ve Kaos(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Bulut, Gökhan ; Turhan, ÖzgürBu çalışmada, rotor-pala sistemlerini temsilen, rijid bir rotora bağlı olarak dönen elastik bir çubuğun lineer olmayan titreşimleri ele alınmaktadır. Geometrik ve dinamik nonlineerlikleri hesaba katan matematiksel model, kismi türevli bir integro-diferansiyel denklem şeklinde elde edilmekte, daha sonra Galerkin yöntemi yardımıyla lineer olmayan bir adi diferansiyel denklem takımına geçilmektedir. İlk olarak, Rotorun sabit hızla dönmesi özel halinde, bir serbestlik dereceli model üzerinde, Lindstedt-Poincaré yöntemi yardımıyla frekans hesabı gerçekleştirilmekte, lineer olmayan unsurların sistemin doğal frekansı üzerindeki etkileri irdelenmektedir. İkinci olarak, rotorun değişken hızla dönmesi halinde, bir serbestlik dereceli model üzerinden sayısal çözüm aracılığıyla, sistemin bazı parametre bileşimlerinde kaotik davranış göstereceği, Lyapunov üssü hesabına dayalı olarak elde edilen kaos kartları ve Poincaré tasvirleri yardımıyla ortaya konulmaktadır.
-
ÖgeElastik Zemine Oturan Yarı Dairesel Enkesitli Temele Sahip Perde Duvarın Yapı -zemin –yapı Etkileşimi Problemi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Hayır, Abdul ; Uluç, AbdullahBu çalışmanın amacı yarı dairesel temellere sahip elastik zemine oturan ve SH dalgaları tarafından harekete maruz brakılan iki perde duvarının hareketi için bir analitik çözüm vermektir. İlk olarak yarım uzayın serbest sınır koşulunu otamatik olarak sağlayan gelen ve yansıyan dalgalar Bessel fonksiyonları cinsinden ifade edilmektedir. SH dalgası için yönetici denklem, temeller ve yarım uzay için polar, perde duvar için kartezyen koordinatlarda yazılmakta ve dalga fonksiyonlarına açılım yöntemiylede çözümü yapılmaktadır. Numerik sonuçlar iki yapı arasındaki mesafelere, yapı ve zeminin birim ağırlıklarına, çeşitli dalga geliş açılarına ve boyutsuz dalga sayılarına göre elde edilmektedir. Sonuçlar eğer iki yapı arasındaki uzaklık yeteri derecede uzaksa elde edilen sonuçların tek yapı için elde edilen sonuçlarla üst üste düşmektedir. Eğer yapılar birbirlerine yaklaşırsa özellikle düşük frekanslarda yapılar birbirlerinden önemli derecede etkilenmektedir.
-
ÖgeParçacıklı Yerçekimi Akımının Modellenmesi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Aytaç, Hale ; Antar, NalanYoğunlukları birbirinden farklı iki akışkandan birinin diğerinin içine yerçekimi akımının etkisiyle akması sonucu yerçekimi akımlarının meydana gelmektedir. Bunda doğal olaylar etkili olacağı gibi insan faktörü de rol oynamaktadır. Örneğin, yoğunluk farkı ya da ısıl etkiler sonucu yerçekimi akımı meydana gelebilir. İçerisinde parçacık bulunan yerçekimi akımlarna örnek olarak ise volkanik patlamalar ve nehirlere karışan fabrika atık suları verilebilir. Bu çalışmanın asıl amacı içelisinde parçacık bulunan yerçekimi akımının modellenmesidir. Bunun için öncelikle parçacıksız durum ele alınacak ve benzerlik çözümleri boyut analizi tekniği ile elde edilecektir. Daha soma parçacıklı durum için model geliştirilecektir. Bu durumda benzerlik çözümleri boyut analizi ile bulunamadığından asimptotik yöntem yardmıyla çöztümleri verecek denklemler elde edilecektir.
-
ÖgeMikrogermeli Plaklarda Dalga Yayılımı Ve Farklı Sınır Koşulları İçin Titreşim Analizi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Kırış, Ahmet ; İnan, EsinBu çalışmada mikrogermeli ortam teorisi ile modellenmiş plakların, farklı sınır koşulları altında titreşim analizi incelenmiştir. Mikrogermeli ortamda dalga analizi klasik elastisite teorisinde gözlenmeyen yeni dalgaların ortaya çıktığını göstermektedir. Bu kapsamda farklı sınır koşullarına sahip dikdörtgen plaklar için Chebyshev-Ritz metodu yardımıyla frekans denklemleri elde edilmiştir. Mikrogermeli ortam teorisinde gözlenen ek dalgalar nedeniyle beklendiği üzere, klasik elastisite teorisinden elde edilen klasik frekansların aralarında plağın mikro yapısından kaynaklanan ek frekansların ortaya çıktığı gözlenmiştir.
-
ÖgeTabakali Kompozitlerde Fiber Yönlenme Açisinin Darbe Davranişina Etkisi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) İçten, Bülent Murat ; Karakuzu, Ramazan ; Ataş, CesimBu çalışmada, cam lifi-epoksi kompozitlerinde tabaka sıralanışının darbe davranışına etkileri incelenmiştir. [90/0]₆, [30/0]₆ ve [15/0]₆ şeklinde olmak üzere üç farklı tabakalı kompozit aynı fiber oranları ve tabaka sayısı olacak şekilde üretilmişlerdir. Daha sonra, darbe testi için bu kompozitlerden 100 mmx100 mm boyutlarında numuneler kesilmiştir. Numuneler üzerine düşük hızlı darbe testleri DYNATUP GRC 8200 darbe cihazı kullanarak yapılmıştır. Darbe enerjileri delme oluşuncaya kadar kademeli olarak arttırılmıştır. Darbe cihazı zamana bağlı olarak yük, hız, çökme ve absorbe edilen enerji değerlerini vermektedir. Darbe enerjisi ile absorbe edilen enerji arasındaki ilişkiyi göstermek amacı ile enerji profili yöntemi kullanılmıştır. Sonuçlar, [15/0]₆ kompozitinin yük-çökme eğrisinde maksimum yük değeri civarında geniş olması ve çökmenin fazla olmasından dolayı fazla enerji absorbe etme kapasitesine sahip olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte [90/0]₆ kompozitinin maksimum yük değeri en yüksek olmasına karşın çökme değerinin en küçük olmasının sonucu olarak en düşük enerji absorbe etme kapasitesine sahip olduğu görülmüştür.
-
Ögeİkinci Mertebeden Doğrusal Diferansiyel Denklem Ve Yerel Olmayan Koşullar İle Verilmiş Problem İçin Temel Çözüm(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Oruçoğlu, KamilÇalışmada yerel olmayan koşullara ile verilmiş ikinci mertebeden doğrusal diferansiyel denklem için sınır değer problemi ele alındı. Bu tür problemler için Green fonksiyonu kavramı verildi. Bazı basit örnekler incelendi.
-
ÖgeAğırlığı Dikkate Alınan Kirişlerde, Genişletilen Euler Hiperbolünün, Analitik Ve Nümerik Yöntemle İncelenmesi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Pekbey, YelizEksenel basınca maruz kirişlerin kritik burkulma kuvvetleri, 1744 yılında Euler tarafından, çubuk ağırlığı ihmal edilerek, sabit enine kesit kabulü altında yapılmıştır. Euler tarafından bulunan sonuçlar, kritik normal gerilme ile çubuk narinlik derecesi arasındaki bağıntıyı veren Euler Hiperbolü yardımıyla ifade edilmektedir. Ozdamar (1997), yapmış olduğu çalışmasında, ağırlığı dikkate alınan ve her iki ucundan basit mesnetlenmiş bir kiriş için, boyutsuz kritik burkulma kuvveti ile boyutsuz çubuk boyu arasındaki ilişkiyi bularak Euler Hiperbolünü çelik ve bakırdan imal edilen çubuklara genişletmiştir. Bu çalışmada ise, çubuk enine kesitinin, çubuk boyunca değişmediği kabul edilerek, ağırlığı dikkate alınan her iki ucu ankastre mesnetli çubuklar için, Euler Hiperbolü hem analitik hem de sonlu elemanlar yöntemi (ANSYS 10.0) kullanılarak çizilmiştir. Ayrıca, bası kuvvetine maruz ve ağırlığı dikkate alınan çubukların kritik burkulma kuvvetlerini etkileyen faktörler de irdelenmişitir. Kirişin narinlik derecesi artığı zaman, ağırlığın dikkate alınması ile elde edilen malzeme tasarrufu hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlardan, aynı enine kesite sahip ve eşit boyda olan çubuklardan, çubuk elastisite modülünün çubuk malzemesinin özgül ağırlığına oranı büyük olanının, kritik normal gerilmesinin daha büyük olduğu görülmüştür.
-
ÖgeZeminlerin Mekanik Davranışının Modellenmesi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Laman, Mustafa ; Yıldız, Abdulazim ; Örnek, Murat ; Demir, AhmetZemin–yapı etkileşimi problemlerinde, zeminin cinsi, rijitliği ve deformasyon özellikleri çok önemlidir. Araştırmacılar genellikle, üst yapı davranışı üzerinde yoğunlaştıkları için zemin davranışı basite indirgenip, zemin lineer elastik malzeme kabul edilmekte ve sadece elastisite modülü ve Poisson oranı gibi birkaç parametreye ihtiyaç duyulmaktadır. Gerçekte zemin davranışı lineer elastik olmadığı gibi çok karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu çalışmada kum zeminler üzerine oturan dairesel temellerin taşıma kapasiteleri laboratuar ortamında küçük ölçekli model deneylerle ve sayısal analiz yöntemleriyle araştırılmıştır. Sonlu elemanlar yöntemine dayalı PLAXIS V.8.2 (Finite Element Code for Soil and Rock Analyses) bilgisayar yazılımı kullanılarak yapılan sayısal analizlerde Lineer Elastik, Mohr Coulomb ve Pekleşme Zemin modelleri kullanılmıştır. Sayısal analiz sonuçları model deney sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Sonuçta deneysel verilerle Pekleşme Zemin modeli kullanılarak elde edilen sayısal verilerin birbirleri ile daha uyumlu olduğu gözlenmiş, kum zeminler üzerine oturan dairesel temellerin taşıma kapasitesinin hesabında Pekleşme Zemin modeli parametrelerinin kullanılmasının daha uygun olacağı kanaatine varılmıştır. Ayrıca, Pekleşme Zemin modelinde kullanılan çeşitli parametrelerin (içsel sürtünme açısı, rijitlik modülleri) zemin davranışına etkisi ile ilgili parametrik çalışmalar da yapılmış, sonuçlar yorumlanmaya çalışılmıştır.
-
ÖgeÇok Duvarlı Karbon Nanotüplerin Serbest Titreşimi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Aydoğdu, MetinBu çalışmada, basit destekli çok duvarlı karbon nanotüplerin titreşimi genelleştirilmiş kayma deformasyon teorisi kullanılarak incelenmiştir. Çözümlerde parabolik kayma deformasyon teorisi (PKDT) kullanılmıştır. Timoshenko kiriş teorisinden farklı olarak mevcut teori kiriş alt ve üst yüzeyindeki sınır şartlarını sağlar ve böylelikle kayma düzeltme çarpanına gerek yoktur. Serbest titreşim frekansları ve genlik oranları bulunmuş ve önceki çalışmalarla kıyaslanmıştır. Sonuçlar PKDT ile Euler teorisi arasında önemli bir farkın olduğunu göstermektedir. Kayma deformasyonu özellikle yüksek modlar için önem kazanmaktadır.
-
Ögeİki Boyutlu Elastostatik Problemler İçin Eğri Eksenli Süreksiz Kuadratik Sinir Eleman Formülasyonu(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Deneme, İbrahim Ö. ; Yerli, Hüseyin R.Bu çalışmada, iki boyutlu elastostatik problemlerin çözümü için eğri eksenli süreksiz kuadratik sınır eleman formülasyonu gerçekleştirilmiştir. İntegral denklemlerin çözümü Gauss sayısal integrasyon yöntemi ile yapılmaktadır. P sabit ve Q hareketli noktalarının aynı eleman üzerinde olması halinde ortaya çıkan, 1/r tekilliği kaldırılarak, ln(1/r) tekilliği ise uygun logaritmik ve standart Gauss yöntemlerinin kullanılmasıyla giderilmiştir. Ele alınan formülasyon kullanılarak, düğüm noktalarının farklı konumları için çözüm yapabilen, Fortran77 dilinde bir bilgisayar programı hazırlanmıştır. Hazırlanan program ile çözülen iki adet elastostatik problemin sonuçları, literatürde verilen sonuçlarla karşılaştırılmıştır.
-
ÖgeBeton Dayanımının Moment Taşıma Kapasitesine Etkisi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Demir, FuatBetonarme hesaplarında yapılan kabullerden birisi; beton ile donatı arasında aderansın tam olduğudur. Aderansı etkileyen önemli etkenlerden birisi beton basınç dayanımıdır. Ülkemizde yapılan incelemelerde, özensiz yapılan yapıların beton dayanımları 8-10 MPa civarında olduğu tespit edilmektedir. Bu yapıların incelenmesinde Taşıma Gücü Yöntemi’ndeki bağıntılar aynen uygulanmaktadır. Taşıma gücü yönteminde kullanılan birçok bağıntının aslında betonun belirli bir alt sınır dayanımı için geçerli olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla düşük beton dayanımları için hesaplamalarda taşıma gücü için verilen bağıntıların kullanılması bazen yanlış sonuçlara neden olabilmektedir. Bu çalışmada beton dayanımının moment taşıma kapasitesine etkisi, doğrusal olmayan sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Bu amaç için fortran dilinde bir bilgisayar programı hazırlanmıştır. Çatlak oluşumun gösterimi için yayılı çatlak modeli, donatının modellenmesi için ise ayrık donatı modeli kullanılmıştır. Donatı ile beton arasındaki aderans yaylarla modellenmiştir. Düşük beton dayanımlarının moment taşıma kapasitesine olan etkisi incelenmiş ve elde edilen sonuçlar şekillerde verilmiştir.
-
ÖgeDeğişken Kalinlikli Ortotropik Disk Probleminin Elastik Analitik Çözümü(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Kaya, Yasemin ; Eraslan, Ahmet N.Bu bildiride hem ısı yükü hem de merkezkaç kuvveti etkisi altındaki ortotropik değişken kalınlıklı içi boş bir diskin dekuple elastik analitik çözümü sunulmaktadır. Dönen sıcak rijit bir mile monte edilmiş ortotropik bir disk göz önüne alınmıştır. Disk kalınlığının radyal yönde genel parabolik formda değiştiği varsayılmaktadır. Bu koşullar altında diskin termoelastik denklemi aşılılagelmiş düzlem gerilme ve küçük deformasyonlar kabulleri ile türetilmiştir. Verilen bir sıcaklık dağılımı ve merkezkaç kuvvetine karşılık gelen gerilme durumu termoelastik denklemin analitik çözümü kullanılarak elde edilmektedir.