Akademik Çalışmalar
Bu topluluk için Kalıcı Uri
Kurumsal arşive yüklenen tüm eserler telif hakkı ile korunmaktadır. Bunlar, bu kaynak üzerinden herhangi bir amaçla görüntülenebilir, ancak yazılı izin alınmadan herhangi bir biçimde yeniden oluşturulması veya dağıtılması yasaklanmıştır. İzin hakkında istekte bulunmak için URL adresini ziyaret ediniz.
Gözat
Çıkarma tarihi ile Akademik Çalışmalar'a göz atma
Sayfa başına sonuç
Sıralama Seçenekleri
-
ÖgeViskoelastik Malzemeli Kemik-plak Sisteminin Performans Açısından Değerlendirilmesi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Benli, Semih ; Aksoy, SamiBu çalışmada, prototipi üretilmiş viskoelastik malzemeli kemik plağı, sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak performansı açısından değerlendirilmiştir. Bu amaçla, viskoelastik malzemeli, Ti alaşımlı ve paslanmaz çelikten (316L) imal edilmiş kemik plaklarının uzun tibia kemiğine vidalarla bağlanmış üç boyutlu sonlu elemanlar modeli ANSYS programı kullanılarak oluşturulmuş ve aynı yükleme ve sınır koşulları altında gerilme analizleri yapılmıştır. İyileşmenin olmadığı durum için plakların orta kesitlerinde meydana gelen maksimum çekme ve basma gerilmeleri teorik olarak hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçların nümerik sonuçlarla uyuştuğu görülmüştür. Kemiğin iyileşmesi sürecinde kırık ara yüzeyinde meydana gelen gerilmeler üç farklı kemik-plak sistemi içinde incelenmiş, elde edilen sonuçlar grafiksel olarak gösterilerek karşılaştırılmıştır. Viskoelastik malzemeli kemik plağının, paslanmaz çelik ve Ti alaşımlı kemik plağına kıyasla kırık ara bölgesinde gerilme kalkanını azaltarak iyileşmeyi hızlandıracak daha büyük basma gerilmeleri meydana getirdiği tespit edilmiştir.
-
ÖgeBeton Dayanımının Moment Taşıma Kapasitesine Etkisi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Demir, FuatBetonarme hesaplarında yapılan kabullerden birisi; beton ile donatı arasında aderansın tam olduğudur. Aderansı etkileyen önemli etkenlerden birisi beton basınç dayanımıdır. Ülkemizde yapılan incelemelerde, özensiz yapılan yapıların beton dayanımları 8-10 MPa civarında olduğu tespit edilmektedir. Bu yapıların incelenmesinde Taşıma Gücü Yöntemi’ndeki bağıntılar aynen uygulanmaktadır. Taşıma gücü yönteminde kullanılan birçok bağıntının aslında betonun belirli bir alt sınır dayanımı için geçerli olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla düşük beton dayanımları için hesaplamalarda taşıma gücü için verilen bağıntıların kullanılması bazen yanlış sonuçlara neden olabilmektedir. Bu çalışmada beton dayanımının moment taşıma kapasitesine etkisi, doğrusal olmayan sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Bu amaç için fortran dilinde bir bilgisayar programı hazırlanmıştır. Çatlak oluşumun gösterimi için yayılı çatlak modeli, donatının modellenmesi için ise ayrık donatı modeli kullanılmıştır. Donatı ile beton arasındaki aderans yaylarla modellenmiştir. Düşük beton dayanımlarının moment taşıma kapasitesine olan etkisi incelenmiş ve elde edilen sonuçlar şekillerde verilmiştir.
-
ÖgeParçacıklı Yerçekimi Akımının Modellenmesi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Aytaç, Hale ; Antar, NalanYoğunlukları birbirinden farklı iki akışkandan birinin diğerinin içine yerçekimi akımının etkisiyle akması sonucu yerçekimi akımlarının meydana gelmektedir. Bunda doğal olaylar etkili olacağı gibi insan faktörü de rol oynamaktadır. Örneğin, yoğunluk farkı ya da ısıl etkiler sonucu yerçekimi akımı meydana gelebilir. İçerisinde parçacık bulunan yerçekimi akımlarna örnek olarak ise volkanik patlamalar ve nehirlere karışan fabrika atık suları verilebilir. Bu çalışmanın asıl amacı içelisinde parçacık bulunan yerçekimi akımının modellenmesidir. Bunun için öncelikle parçacıksız durum ele alınacak ve benzerlik çözümleri boyut analizi tekniği ile elde edilecektir. Daha soma parçacıklı durum için model geliştirilecektir. Bu durumda benzerlik çözümleri boyut analizi ile bulunamadığından asimptotik yöntem yardmıyla çöztümleri verecek denklemler elde edilecektir.
-
ÖgeAyarlı Kütlesel Sönümleyicilerin Açık Deniz Yapılarına Uygulanması(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Bakioğlu, Mehmet ; Aldemir, ÜnalBu çalışmada, üzerine ayarlı kütlesel sönümleyici yerleştirilmiş bir deniz yapısına bir geminin yanaşma probleminin modellemesi ve sayısal çözümü sunulmuştur. Platform ve gemi arasındaki dönme ve hidrodinamik etkileşimkuvvetleri basitlik açısından ihmal edilmiştir. Usturmaça ve kazıklar lineer olmayan yaylar ile modellenmiştir. Sayısal analizde Wilson-θ metodu durum vektörü kavramı ile kullanılmıştır. Ayarlı kütlesel sönümleyicinin sistem cevabına ve enerji dağılımına etkisi sayısal olarak araştırılmış ve sonuçlar tartışılmıştır.
-
ÖgeHomojen Olmayan Elastik Konik Bir Kabuğun Üniform Olmayan Yanal Dış Basınç Yükü Etkisi Altında Stabilitesi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) A., Avey ; Z., Zerin ; A., Deniz ; Usal, M. R.Bu çalışmada homojen olmayan elastik kesik konik bir kabuğun uniform olmayan yanal basınç yükü etkisi altında stabilitesi incelenmiştir. Çalışmada, basit mesnetli homojen olmayan elastik malzemelerden oluşan konik kabukların temel bağıntıları çıkarılmış, değiştirilmiş Donnell tipi stabilite ve deformasyon uygunluk denklemleri elde edilmiş ve bu denklemlere Galerkin yöntemi uygulanarak uniform olmayan yanal basınç yükü için analitik ifade elde edilmiştir. Elde edilen ifade çevresel dalga sayısına göre minimize edilerek uniform olmayan kritik yanal basınç yükünün minimum değeri bulunmuştur. Son olarak da hesaplar yapılarak, koni parametrelerinin ve homojen olmamanın kuvvet fonksiyonu şeklinde değişiminin kritik yanal basınç yükü değerine etkileri incelenmiştir. Elde edilen ifadeler üzerine yapılan sayısal sonuçlar kaynaklardaki sonuçlarla karşılaştırılarak doğruluğu saptanmıştır.
-
Ögeİkinci Mertebeden Doğrusal Diferansiyel Denklem Ve Yerel Olmayan Koşullar İle Verilmiş Problem İçin Temel Çözüm(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Oruçoğlu, KamilÇalışmada yerel olmayan koşullara ile verilmiş ikinci mertebeden doğrusal diferansiyel denklem için sınır değer problemi ele alındı. Bu tür problemler için Green fonksiyonu kavramı verildi. Bazı basit örnekler incelendi.
-
ÖgeDeğişken Kalinlikli Ortotropik Disk Probleminin Elastik Analitik Çözümü(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Kaya, Yasemin ; Eraslan, Ahmet N.Bu bildiride hem ısı yükü hem de merkezkaç kuvveti etkisi altındaki ortotropik değişken kalınlıklı içi boş bir diskin dekuple elastik analitik çözümü sunulmaktadır. Dönen sıcak rijit bir mile monte edilmiş ortotropik bir disk göz önüne alınmıştır. Disk kalınlığının radyal yönde genel parabolik formda değiştiği varsayılmaktadır. Bu koşullar altında diskin termoelastik denklemi aşılılagelmiş düzlem gerilme ve küçük deformasyonlar kabulleri ile türetilmiştir. Verilen bir sıcaklık dağılımı ve merkezkaç kuvvetine karşılık gelen gerilme durumu termoelastik denklemin analitik çözümü kullanılarak elde edilmektedir.
-
ÖgeFonksiyonel Kademelendirilmiş Küresel Kabukların Burkulma Sonrası Davranışları(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Güneş, Recep ; Apalak, M. Kemal ; Taşdemir, H. AbdullahBu çalışma ile fonksiyonel kademelendirilmiş küresel kabukların burkulma sonrası davranışları lineer olmayan sonlu elemanlar metodunu kullanılarak incelendi. Simetri nedeniyle dörtte biri kullanılan model, kenarlarından sabit mafsal ile tuturulmuş ve merkezi tekil bir yüke maruz bırakılmıştır. Fonksiyonel kademelendirilmiş küresel kabuk, kompozisyonu kalınlık boyunca değişen seramik (Al2O3) ve metal (Ni) fazlardan oluşmuştur. Seramik ve metal katmanlar arasında kalan fonksiyonel kademelendirilmiş bölgenin mekanik özelliklerinin kabuk kalınlığı boyunca sürekli olarak bileşenlerin hacimsel oranlarındaki değişime bağlı olarak bir güç kanununa göre değiştiği varsayılmıştır. Lineer olmayan denklemler arc-length metod kullanılarak çözüldü. Fonksiyonel kademelendirilmiş küresel kabukların burkulma sonrası davranışları üzerinde malzeme kompozisyonu, katman sayısı ve kabuk kalınlığının etkileri araştırıldı. Kabuk kalınlığı boyunca artan katman sayısının fonksiyonel kademelendirilmiş kabuğun burkulma sonrası davranışı üzerindeki etkisinin önemsiz olduğu görülürken kompozisyonel gradyantın 0.1’den 10.0’a artırıldığında vurgu stabilitesinin daha belirgin olduğu gözlendi. Ayrıca kabuk kalınlığının artırılması ile vurgu stabilite değerinde önemli ölçüde bir artışın olduğu tesbit edildi.
-
ÖgeYüksek Hiz Ve Entalpi Gradyanli Akişlarin Paralel Sayısal Çözümleri(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Gülçat, Ülgen ; Dinler, AliBu çalışmada, yüksek entalpi gradyanına sahip, bir duvar yüzeyine yakın bölgedeki hipersonik akış sayısal olarak paralel çözülmektedir. Yüksek hız veya sıcaklık gradyanlarının varlığı bu tür akışkanlarda, süreklilik denklemine ek gerilme terimleri ve enerjinin korunumu denklemine ek kütle difüzyonu terimleri, hareket denklemine de ek gerilme işi terimleri gelmektedir. Sonlu farklar kullanılarak çok sayıda noktadan oluşan ayrıklaştırılmış çözüm alanı eşleşen ve örtüşen alt bölgelere ayrılıp, her alt bölge için oluşan simetrik olmayan matrisler, geliştirilen yeni Blok Beşli-Köşegen çözme yöntemi ve Blok Krylov yöntemi ile çözülerek bölgeler arası iletişim sayesinde birbirine gerekli bilgileri iteratif bir şekilde verirler. Yakınsayan iterasyonların hızlı yakınsamaları için ise, Aitken yakınsama yöntemi denen bir yöntem kullanılmaktadır. Aitken yakınsama yöntemi ile 64 işlemcide MPI kullanılarak yaklaşık %90 paralel verim elde edildi.
-
ÖgeTabakali Kompozitlerde Fiber Yönlenme Açisinin Darbe Davranişina Etkisi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) İçten, Bülent Murat ; Karakuzu, Ramazan ; Ataş, CesimBu çalışmada, cam lifi-epoksi kompozitlerinde tabaka sıralanışının darbe davranışına etkileri incelenmiştir. [90/0]₆, [30/0]₆ ve [15/0]₆ şeklinde olmak üzere üç farklı tabakalı kompozit aynı fiber oranları ve tabaka sayısı olacak şekilde üretilmişlerdir. Daha sonra, darbe testi için bu kompozitlerden 100 mmx100 mm boyutlarında numuneler kesilmiştir. Numuneler üzerine düşük hızlı darbe testleri DYNATUP GRC 8200 darbe cihazı kullanarak yapılmıştır. Darbe enerjileri delme oluşuncaya kadar kademeli olarak arttırılmıştır. Darbe cihazı zamana bağlı olarak yük, hız, çökme ve absorbe edilen enerji değerlerini vermektedir. Darbe enerjisi ile absorbe edilen enerji arasındaki ilişkiyi göstermek amacı ile enerji profili yöntemi kullanılmıştır. Sonuçlar, [15/0]₆ kompozitinin yük-çökme eğrisinde maksimum yük değeri civarında geniş olması ve çökmenin fazla olmasından dolayı fazla enerji absorbe etme kapasitesine sahip olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte [90/0]₆ kompozitinin maksimum yük değeri en yüksek olmasına karşın çökme değerinin en küçük olmasının sonucu olarak en düşük enerji absorbe etme kapasitesine sahip olduğu görülmüştür.
-
ÖgeÇok Duvarlı Karbon Nanotüplerin Serbest Titreşimi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Aydoğdu, MetinBu çalışmada, basit destekli çok duvarlı karbon nanotüplerin titreşimi genelleştirilmiş kayma deformasyon teorisi kullanılarak incelenmiştir. Çözümlerde parabolik kayma deformasyon teorisi (PKDT) kullanılmıştır. Timoshenko kiriş teorisinden farklı olarak mevcut teori kiriş alt ve üst yüzeyindeki sınır şartlarını sağlar ve böylelikle kayma düzeltme çarpanına gerek yoktur. Serbest titreşim frekansları ve genlik oranları bulunmuş ve önceki çalışmalarla kıyaslanmıştır. Sonuçlar PKDT ile Euler teorisi arasında önemli bir farkın olduğunu göstermektedir. Kayma deformasyonu özellikle yüksek modlar için önem kazanmaktadır.
-
ÖgeBaraj-rezervuar Etkileşim Problemlerinde Sonsuz Rezervuar Modellemesi İçin Yari Analitik Bir Yaklaşim(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Coşkun, Safa Bozkurt ; Atay, Mehmet TarıkBu çalışmada, baraj-rezervuar etkileşim problemlerinde sonsuz rezervuar modellemesi için gerçek bir sınır şartı türetilmiş ve bir sonlu eleman programına monte edilmiştir. Geliştirilen sınır şartı baraj sıvısının viskoz olmadığı ve sıkıştırılamaz olduğu, ayrıca rezervuarın da sonsuz olduğu durum için geliştirilmiştir. Bu sınır şartı baraj-rezervuar etkileşiminde rezervuarın kesim yüzeyinde uygulanmıştır. Yöntemin yarı analitik bir yaklaşım olması, analizi yapılan durumlarda gerçek sonuçlara çok yakın sonuçlar elde edilmesini sağlamıştır.
-
ÖgeElastik Zemine Oturan Yarı Dairesel Enkesitli Temele Sahip Perde Duvarın Yapı -zemin –yapı Etkileşimi Problemi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Hayır, Abdul ; Uluç, AbdullahBu çalışmanın amacı yarı dairesel temellere sahip elastik zemine oturan ve SH dalgaları tarafından harekete maruz brakılan iki perde duvarının hareketi için bir analitik çözüm vermektir. İlk olarak yarım uzayın serbest sınır koşulunu otamatik olarak sağlayan gelen ve yansıyan dalgalar Bessel fonksiyonları cinsinden ifade edilmektedir. SH dalgası için yönetici denklem, temeller ve yarım uzay için polar, perde duvar için kartezyen koordinatlarda yazılmakta ve dalga fonksiyonlarına açılım yöntemiylede çözümü yapılmaktadır. Numerik sonuçlar iki yapı arasındaki mesafelere, yapı ve zeminin birim ağırlıklarına, çeşitli dalga geliş açılarına ve boyutsuz dalga sayılarına göre elde edilmektedir. Sonuçlar eğer iki yapı arasındaki uzaklık yeteri derecede uzaksa elde edilen sonuçların tek yapı için elde edilen sonuçlarla üst üste düşmektedir. Eğer yapılar birbirlerine yaklaşırsa özellikle düşük frekanslarda yapılar birbirlerinden önemli derecede etkilenmektedir.
-
Ögeİç İçe Geçmiş İki Tabakalı Basınç Tüplerinin Kısmen Plastik Ve Çevrimsel Yükleme Analizi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Akış, Tolga ; Eraslan, Ahmet N.İç içe geçmiş iki tabakalı uzun bir tüpün çevrimsel iç basınç ( yükleme, boşaltma ve yeniden yükleme ) altında elastik-plastik davranışı düzlem şekil değiştirme varsayımı ile analitik olarak incelenmiştir. Plastik model, Tresca akma kriteri, ilgili akma kuralı ve doğrusal pekleşme varsayımına dayanmaktadır. Ele alınan tüp sisteminin çevrilmsel basınç altındaki elastik-plastik gerilme, yer değiştirme, plastik şekil değiştirme ve kalıntı gerilme ve kalıntı yer değiştirme dağılımları grafiklerle sunulmuştur.
-
ÖgeYanal Yükler Altinda Düzensiz Çelik Çerçevelerin Analizinde Çarpilma Etkisinin İncelenmesi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Aydoğdu, İ. ; Saka, M. P.Bu çalışmada ince cidarlı kesitlere sahip üç boyutlu düzensiz çelik çerçevelerin yanal yükler altındaki analizinde çaıpılma etkisi incelenmiştir. Üç boyutlu çelik çerçeve elemanlarının rijitlik matrisi, Vlasov teoremleri ile tanımlanan çaıpılma şekil değiştirmeleri ve dönmeleri göz önüne alarak kurulmuştur. Matris deplasman yöntemi ile çapılma etkisini göz önüne alan ve çarpılma etkisini ihmal eden iki tane program geliştirilmiştir. Yapı davranışındaki çarpılma etkisi, 20 katlı düzensiz bir yapının analizi yapılarak gösterilmiştir.
-
ÖgeDışmerkez Basınç Kuvveti Ve Hareketli Harmonik Yük Etkisindeki Bir Kirişin Doğrusal Olmayan Dinamik Analizi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Şimşek, Mesut ; Kocatürk, TurgutBu çalışmada dışmerkez basınç kuvveti ve hareketli harmonik yük etkisindeki basit mesnetli bir kirişin doğrusal olmayan dinamik analizi yapılmıştır. Kirişe ait dinamik yer değiştirmelere yaklaşım için trigonometrik şekil fonksiyonları ve yardımcı polinomlar kullanılmıştır. Etkileşimli ve doğrusal olmayan iki adet hareket denklemi Lagrange denklemleri kullanılarak, Euler-Bernoulli kiriş teorisi çerçevesinde von-Kármán şekil değiştirme-yer değiştirme bağlantıları yardımıyla elde edilmiştir. Doğrusal olmayan hareket denklemleri zaman tanım alanmda (adım-adım) Newmark-β yöntemiyle birlikte ardışık yöntemlerinden Newton-Raphson metodu kullanılarak çözülmütür. Bu çalışmada büyük yer değiştirmeleri, hareketli harmonik yükün hızının, dışmerkez basınç kuvvetinin dışmerkezliğinin ve zorlama frekansının kirişin dinamik davranışı üzerindeki etkileri sayısal olarak incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrusal dinamik analizden elde edilen sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Sayısal sonuçlar söz konusu kirişin dinamik davranışı üzeri rol oynadığını göstermiştir.
-
ÖgeBasit Mesnetli Dikdörtgen Viskoelstik-lif Kompozit Plağın Stabilite Kaybının Gelişmiş Plak Teorisi Çerçevesinde İncelenmesi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Kütüğ, Zafer ; Tekin, AyferBu çalışmada, [1]’de viskoelastik ve tabakalı kompozit levha için Üç Boyutlu Lineerize Edilmiş Stabilite Teorisi (ÜBLEST) çerçevesinde yapılmış olan incelemenin viskoelastik ve lif malzemeli kompozit levha probleminin ilk aşaması olan Üçüncü Mertebeden Gelişmiş Kromm Plak Teorisi (GPT) ile Stabilite Kaybının incelenmesi yapılmıştır. Tüm işlemler, mekanik özellikleri normalize edilmiş homojen anizotropik lineer viskoelastik kompozit malzemeden yapılmış levhalar üzerinde modellenmiştir. [2]-[4]’de viskoelastik kompozit malzemeden yapılmış yapı elemanlarının stabilite kaybının Üç Boyutlu Lineerize Edilmiş Stabilite Teorisi (ÜBLEST) çerçevesinde incelenebilmesi için bir yaklaşım geliştirilmiştir. Bu yaklaşım [2] ve [3]’de, sırasıyla, basit ve ankastre mesnetli Şerit- Levhalara, [4]’de ise karşılıklı kenarları basit ve ankastre mesnetli dikdörtgen levhalara uygulanmıştır. [2]’de esas çözüm prosedürü analitik olarak, [3] ve [4] ise sayısal sonlu elemanlar yöntemi uygulanarak yapılmıştır. Bu çalışmada [1]’de yapılan araştırmanın ilk aşaması Üçüncü Mertebeden Gelişmiş Kromm Plak Teorisi (GPT) ve Kirchhoff-Love Plak Teorisi (KLT) çerçevesinde lifli viskoelastik kompozit malzemeler için yapılmış olup, (GPT) ile elde edilen sayısal sonuçlar (KLT) çerçevesinde elde edilenlerle karşılaştırılmıştır.
-
ÖgeÇatlamış Betonarme Kesitlerde Kaldıraç Etkisinde Boyut Etkisi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) İnce, Ragıp ; Yalçın, Erhan ; Arslan, AbdussametAynı geometriye sahip beton numuneler üzerinde yapılan bir çok deneysel araştırma, numune boyutunun artması ile nominal dayanımın azaldığını ortaya koymuştur. Bu olay, beton/betonarmenin kırılma mekaniğinde boyut etkisi olarak adlandırılır. Sunulan çalışmada, çatlamış bir betonarme kesitin taşıma gücüne kaldıraç etkisinin katkısını hesaplamak için, dört seri geometrik olarak benzer dört farklı boyda dowel numuneleri test edilmiştir. Deneylerden elde edilen tepe basınç yükleri Fraktal Boyut Etkisi Kanunu ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak, elde edilen boyut etkisi Carpinteri’nin lineer olmayan kırılma mekaniği yaklaşımı ile çok iyi uyum gösterdiği tespit edilmiştir.
-
ÖgeViskoelastik Ara Bağlı Düzlem Çerçevelerin Sinüzodal Değişen Kuvvet Etkisi Altındaki Kararlı Durum Cevabının İncelenmesi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Kocatürk, T. ; Tuncer, Ö. ; Şimşek, M.Düzlem çerçeve elemanlarının birbirlerine sürekli ve/veya vıskoelastık özelliğe sahip olan iki serbestlik dereceli sonsuz küçük ara bir elaman olan dönme elemanı ile bağlanmasıyla oluşturulan düzlem çerçevenin periyodik dış yük altında kararlı hal cevabı, Euler-Bernoulli kiriş teorisi çerçevesinde enerji tabanlı sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Çerçeve sistemini oluşturan elemanların malzeme sönümü, viskoelastik ara bağın elastik yay rijitliği ve sönüm değerlerinin kararlı hal yer değiştirmesine etkileri sayısal olarak incelenmiştir. Viskoelastik ara bağlı düzlem çerçevenin çeşitli malzeme sönüm katsayıları için viskoelastik ara bağın optimum sönüm katsayısı araştırılmış ve sürekli bağlı çerçeve de viskoelastik ara bağlı betonarme çerçevenin, periyodik yük altında yer değiştirme değerleri karşılaştırılarak sonuçlar grafikler ve tablolar halinde sunulmuştur
-
ÖgeBüyük Ölçekli Zemin-yapı Etkileşimi Problemlerinin Yüksek Başarımlı Hesaplama Platformlarında Dinamik Analizi İçin Birleştirilmiş Model(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2008) Geneş, M. CemalBu çalışmanın amacı, büyük ölçekli üç boyutlu zemin-yapı etkileşimi problemlerin çözümü için kullanılan Birleştirilmiş Zemin-Yapı Etkileşimi Modellerine ait mevcut bilgisayar programlarının yüksek başarımlı hesaplama sistemlerinin gücü kullanılarak geliştirilmesidir. Burada çalışılan modele Birleştirilmiş Sonlu Elaman-Tutarlı Küçük Hücre Modeli denmektedir. Bu modelde, geliştirilmiş olan paralel program ile büyük ölçekli problemler için Tutarlı Küçük Hücre Modeli’nden elde edilmiş olan doğrusal olmayan denklem takımlarının çözümü yapılmaktadır. Modelden elde edilmiş olan sistem denklemi paralel iteratif çözüm algoritmalarıyla çözülmüştür. Bu modelin yüksek başarımlı hesaplama sistemleri için geliştirilmesinin nedeni, karmaşık geometriye sahip büyük ölçekli zemin-yapı sistemlerinin ve yakın bölge olarak adlandırılan yapı ve zemindeki doğrusal olmayan davranışın analiz edilmesidir. Bu model, Birleştirilmiş Sonlu Eleman-Sınır Eleman Modelinden ve geçirgen, dalga yansıtmayan ve sessiz sınır şartları olarak adlandırılan bazı özel sınır şartlarından daha güçlüdür. Birçok test problemi analiz edilmiş ve modelin geçerliliği gösterilmiştir. Bunlara ek olarak, geliştirilen model ile büyük ölçekli bir zemin-yapı etkileşimi problem ani yükleme durumu için çözülmüştür.