FBE- Mimari Tasarım Lisansüstü Programı - Yüksek Lisans
Bu koleksiyon için kalıcı URI
Gözat
Çıkarma tarihi ile FBE- Mimari Tasarım Lisansüstü Programı - Yüksek Lisans'a göz atma
Sayfa başına sonuç
Sıralama Seçenekleri
-
ÖgeMimari Tasarlama Eğitiminde Yazlık Konut Tasarımı Amacıyla Kullanılabilecek Bir Uzman Sistem Zeus(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994) Alev, Gün ; Beyazıt, Nigan ; 39534 ; Mimari Tasarım ; Architectural DesignZeus Paket Programı, mimarlık öğrencilerine yönelik olarak hazırlanan bir Uzman Sistem'dir. Program, kullanıcılarına tasarım aşamasında destek vermek ve uyulması gereken kurallara, yönetmelik ve kanunlara dayanarak yön göstermek amacıyla tasarlanmış bir yardımcı araçtır. Tezin amacı yerine getirilirken, mevcut kurallardan, yönetmeliklerden ve kanunlardan başka yazlık konut tasarımı ve yapımı konusunda deneyimli bir mimarın bilgilerinden ve deneyimlerinden yararlanılmaktadır. Bu program mimarlık öğrencisinin tasarım sürecinin süresini kısaltacak ve onu destekleyecektir. Tezde ilk olarak uzman sistemlerden tasarlamada nasıl yararlanılacağı konusu üzerinde durulduktan sonra bilgisayar destekli tasarım veri_tabanlannın (databases) kullanımı olarak tanımlanmaktadır. Uzman sistemler geleneksel programlardan farklıdır ve çeşitli tipleri vardır. Bunlar çevirme, tahmin, tanı, tasarlama, planlama ve izleme sistemleridir. Biz bu tez kapsamında tasarlama sistemlerini incelenmiiştir. Uzman Sistem'in incelenmesinden sonra tezin planı ve yapılan çalışmaların modeli kurulmuştur. Daha sonra bu plan ve program dahilinde yapılan incelemeler ve bulgular göz önüne alınmıştır. ZEUS kapsamında, uzman mimar olarak. Mimar Metin flepgüler'den yardım istenmiştir. Uzman mimarla yapılan 30 dakikalık oturum süresince, mimarın yaptıkları videoya kaydedilmiş ve mimarın yaptığı eskizler alınmıştır. Yapılan bu çalışmaların ardından, ZEUS uzman sisteminin bilgisayar ortamına aktarılmasına başlanmıştır. Oluşturulan ZEUS US, hedeflenen amaca ulaşmıştır. Fakat bu örnek çalışma başta yapılan sınırlamalar ve kabuller doğrultusunda çok çeşitli konut tiplerine hizmet verememektedir. Bundan sonraki amaç, bu tezde yapılan sınırların kaldırılarak veya en azından hafifletilerek seçilecek konut tiplerinin daha detaylı olarak UM'dan alınması ve bunun konut tiplerinde kullanılması olabilir. Bunun gerçekleştirilmesiyle US daha geniş bir konut tipi ve arsa şartların da kendisinden beklenenleri yerine getirebilecektir. Eğer bu tür bir çalışma gerçekleştirilirse, hedef kullanıcılar sadece mimarlık öğrencileriyle sınırlı kalmayacaktır. Böylece ülkemiz mimarlığına destek verici uzman sistemlerde destek verir duruma gelecektir.
-
ÖgeMimari Bir Dilin Biçim Grameri Analizi Ve Bilgisayar Ortamında Sunumu(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995) Velibaşoğlu, Eda ; Çağdaş, Gülen ; 46579 ; Mimari Tasarım ; Architectural DesignSteadman'a göre mimarlığın akademik eğitimi, bir dili konuşmayı öğrenmeye benzer biçimde mimari dilin öğretilmesi; edebiyat tarihi ve edebiyat eleştirisine benzer biçimde mimarlık tarihinin eleştirel ve estetik açıdan öğretilmesi; dilbilim çalışmalarına benzer olarak mimari dilin anlamsal ve biçimsel yönünün incelendiği mimarlık biliminin öğretilmesini içerir. Anadolu Selçukluları'nın yüksek kültürünü en iyi biçimde günümüze kadar getiren eserler bütün Anadolu boyunca uzanan yollar üzerinde yapılmış olan kervansaraylardır. Bu kervansaraylar, o dönemdeki saltanatın kudretini, büyüklüğünü ve teşkilatının sağlamlığını gösteren anıtsal eserlerdir. Tezin konusu, Anadolu'nun mimari yapılan arasında olan Anadolu Selçuklu kervansaraylannın biçim grameri analizi ve bilgisayarda farklı yazılım ortamlarında yapılan bu analizin çoklu bir ortamda kullanıcıya sunulmasıdır. Çalışmanın birinci bölümünde, bu tez çalışmasının bilgisayar destekli mimari tasarım alanında mimari dilbilim çalışmalarına dönük olduğu, ele alman tasarım ürünlerinin çeşitli açılardan yorumlanarak analiz edildiği ve bu analizlerden elde edilen bilgilerin grafik, sayısal ve sözel formatlarda ve çeşitli kurallar aracılığıyla depolanıp birer bilgi dağarcığını oluşturması anlatılmaktadır. İkinci bölümde bilgisayarın mimarlık eğitiminde kullanılması, mimari tasarımda bilgisayar kullanımı ve mimarlık eğitiminde çoklu ortamların kullanılması ele alınmıştır. Üçüncü bölümde mimari tasarımda biçim grameri incelenmiştir. Mimari dil ve elemanları, biçim grameri analizleri anlatılmış ve mimari tasarımda kullanılan farklı düzeydeki biçim gramerlerine örnekler verilmiştir. Dördüncü bölümde kervansarayların mimarideki yeri ve Anadolu Selçuklu dönemi kervansarayları, kervansarayların ortaya çıkış süreci ve formunu etkileyen faktörler anlatılmıştır. Beşinci bölümde ise Anadolu Selçuklu kervansaraylannın tipolojik analizleri yapılmıştır. Bu analizler kervansarayların plan şemaları, mekan yerleşimleri ve strüktür sistemleri gözönünde tutularak yapılmıştır. Altıncı bölümde ise Anadolu Selçuklu kervansaraylannın biçim grameri analizinin sunumunda kullanılan çoklu ortam modeli üzerinde durulmuştur. Bu bölümde geliştirilen modelin özellikleri, modelde kullanılan ekran düzenleri hakkında bilgiler verilmiştir. Yedinci bölümde ise yapılan literatür çahşmalan ve geliştirilen model çerçevesinde sonuçlar yorumlanarak modelin özellikleri ve smırlamalan belirtilmiştir.
-
ÖgeMimari-su İlişkisi Üzerine Bir İnceleme(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995) Şengül, Ebru ; İnceoğlu, Mine ; 46597 ; Mimari Tasarım ; Architectural DesignSu insan hayatının sürekliliği için vazgeçilmez bir öğedir. Doğal bir eleman ve bir tasarım elemanı olarak su, mimari ile de içiçedir. Tezin amacı her iki durumda da suyun çevreye ve tasarıma katkılarının incelenmesidir. Beş bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümü olan giriş bölümünde tezin amacı ve genel kapsamı tanımlanmaktadır. İkinci bölümde ise çevre tanımlanarak mimari ve suyun çevre bileşenleri içindeki yerleri belirlenmekte ve suyun çevresel değerleri anlatılmaktadır. Üçüncü bölümde ise doğal çevre elemanı olarak su, kent ve bina yakın çevresi ölçeklerinde incelenmiştir. Burada kıyı tanımlanarak, suyun kıyı kentleri gelişimine katkıları belirtilmiş ve bu kentlerde, bina yakın çevresi ölçeğinde yapı-su ilişkisi anlatılmıştır. Dördüncü bölümde ise bir tasarım elemanı olarak suyun tasarımlarda hangi amaçlarla, ne şekilde kullanıldığı incelenmiş ve mekandaki kullanım şekline bağlı bir sınıflandırma altında örnekler sunulmuştur. Beşinci ve son bölümde ise suyun tasarımda farklı amaçlarla kullanımı üzerinde durulmaktadır.
-
ÖgeBetonarme Prefabrike Endüstri Binalarında Mimari Tasarımı Etkileyen Faktörler Ve Uygulama Problemleri(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997) Tetik, Oğuz N ; Tapan, Mete ; 66672 ; Mimari Tasarım ; Architectural DesignBu çalışmada betonarme prefabrike endüstri binalarında mimari tasarımı etkileyen faktörler ve uygulama problemleri incelenmiştir. Çalışmanın meydana getirilmesinde mevcut kaynakların konuyla ilgili bilgileri incelenmiş ve ülkemizde betonarme prefabrike endüstri binaları konusunda hizmet veren başlıca kuruluşlarla görüşmeler yapılarak araştırmanın güncel olması sağlanmaya çalışılmıştır. Sekiz bölümden oluşan bu çalışmanın bölümlere göre içeriği aşağıda özetlenmiştir. 1.Bölümde çalışmanın amacı ve kapsamı açıklanmış,endüstri binalarının tanımı ve tarihsel gelişimi irdelenerek, üretim türleri, kat sayılan ve örtü sistemlerine göre sınıflandırılması yapılmıştır. 2. Bölümde endüstri binalarında planlama ve amaçlarına ilişkin olarak planlama aşamaları, imalat ekipmanlarının planlamaya etkisi sirkülasyon ve malzeme aktarımında taşıma etkenliğine ilişkin kararların alınmasına değinilmiştir. 3.Bölüm, endüstri binalarında kullanılan prefabrike betonarme sistemlerin tanıtılması ve sınıflandırılmasına yönelik olup, çizimlerle desteklenmiştir. 4.Bölüm bir önceki bölümle ilişkili olarak anlatılan prefabrike betonarme sistem elemanlarından bahsedilmiş, özelliklerine göre sınıflandırılarak birbirleri ile ilgili birleşim ve montaj detaylan çizimlerle açıklanmıştır. 5. Bölüm, endüstri binalarında tasarımı etkileyen faktörler olarak statik sistemin belirlenmesi ve sistemin özelliklerini etkileyen faktörlerin ortaya konmasına yöneliktir.Dört farklı sistem kabulü ile bir endüstri binasına yönelik uygun sistem karşılaştırması yapılmıştır. İnşaat malzemelerinin seçiminde etkili olan fiziksel gereksinmelerde dikkat edilmesi gereken hususlar alt başlıklar altında incelenmiştir. ö.Bölümde modüler koordinasyona göre tasarlamanın prefabrikasyon için önemi vurgulanmıştır.Modüler koordinasyona uygun olarak duvar ve çatı ilişkileri detaylandırılarak şekillerle ele alınmıştır. 7.Bölüm Türkiye'deki üretim süreci ve karşılaşılan uygulama problemleri, proje, üretim, taşıma, montaj ve pazar açısından incelenerek problemler ortaya konmuştur. 8.Bölümde Türkiye'de geçerli betonarme prefabrike sistem kriterleri, uygun sistem seçimi tanımlaması yapılarak ortaya konmuştur. Ülkemiz şartlarında oluşan maliyetlerin kaynaklan incelenmiş, sistemde esneklik ve hız açısından prefabrikasyondan beklenenler araştırılmıştır. 9. Bölümde sonuçlar ve öneriler ele alınmış, aynı zamanda endüstri binalarında kullanılan betonarme prefabrike sistemin önemi vurgulanarak tasarımcının üzerine düşen görevlerde incelenmiştir.
-
ÖgeKısıtlamalara dayalı mimari plan üreten bir uzman sistem(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004) Kısacıkoğlu, Hamdi Bilgetay ; Çağdaş, Gülen ; Mimari TasarımBilgisayarların ilk icadıyla yapay zeka çalışmaları da başlamış ve bilgisayar teknolojisindeki hızlı gelişmeyle beraber bu çalışmalar bir çok alanda kendini göstermiştir, ancak karmaşık ve hasta tanımlı problemler ele alındığında insan zekasına ulaşılmasının şu an için imkansız olduğu anlaşılmıştır. Tasarım problemleri de bu gerçeği ispatlayan problemlerden bir tanesidir. Bilgisayar ortamında tasarım yaklaşımları daha çok insana verilecek destek çerçevesinde ele alınmaktadır. Bu tezde mimari tasarımın bir alt problemi olan mimari plan çözümünü desteklemek üzere geliştirilmiş, kısıtlamalara dayalı mimari plan üreten APSIS (architectural plan generator by exhaustive search of constraint conformity in the design space) uzman sistemi sunulmaktadır. Bu tez kapsamında detaylı olarak anlatılan mimari plan çözümünün karmaşık yönleri göz önüne alınarak, problem tanımının aşamalı olarak kullanıcının kontrolünde olduğu etkileşimli bir kullanım süreci APSİS için ön görülmüştür. Sistemin tasarım uzamım tüketen tarama yaparak plan üretimini otomatikleştiren algoritması, tek katlı mimari planların tanımlandığı problemler için, bütün kısıtlamaları karşılayan ve ızgara sisteme oturan tüm çözümleri üretme kapasitesindedir. Boyutlandırmanın, plan topolojisinden önce ele alındığı tarama organizasyonu, literatürde yer alan diğer bütün sistemlerden farklıdır. Bu farklı tarama organizasyonunun uygulanması, bu yöntemin olumlu ve olumsuz yönlerinin deneysel olarak keşfedilmesi ve geçerliliğinin tartışılması amacıyla bir araştırma konusu olarak seçilmiştir. Bu tezde ayrıca, üretim sonrasında bir geri besleme raporunun oluşturulması için geliştirilen bir yöntemin devam eden araştırması bildirilmektedir.
-
ÖgeMimari Tasarım Sürecinde Efektiflik: Stüdyo İçi İletişimin Tasarım Performansına Etkisi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006) Erol, Deniz Başar ; Şentürer, Ayşe ; Mimari Tasarım ; Architectural DesignBu çalışmada mimari tasarımda efektiflik sorunsalı tasarım sürecindeki iletişim üzerinden irdelenmiş, daha iyi bir iletişim ile daha efektif tasarlamanın bağlantısı ortaya koyulmuştur. Mimari tasarımın en temel merkezlerinden biri olması ve iletişime dayalı yapısı nedeni ile mimari tasarım stüdyosu ve “diploma projesi jüri sunuşları” çalışmanın kuramsal ve deneysel ortamı olarak alınmıştır. Öğrencinin/tasarımcının tasarlarken kendi temsil ürünleri ile içine girdiği diyalog-öz eleştiri ve diğer kişiler/stüdyo yürütücüsü/eleştirmen ile içine girdiği diyalog-dıştan gelen eleştiri konuları irdelenmiştir. Diyaloğun niteliğinin tasarımcının algı ve bilinç durumlarını belirliyor olmasına dayanarak efektif bir diyalog ile tasarım performansının yükseleceği öne sürülmüştür. İyi bir diyaloğun tasarım/temsil ürünlerinin niteliklerinin ve karşılıklı sözel ifadenin niteliğinin yükseltilmesi ile sağlanacağı savunulmuştur. Sonuç olarak tasarımda iyi bir iletişimin efektifliğe kanal verdiği ortaya koyulmuştur.
-
ÖgeMimarlıkta Cephe-yüzey Dönüşümü : 1990’lar Sonrası Değişim Süreci(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-07-07) Ergün, Zeynep ; Kahvecioğlu, Y. Hüseyin ; Mimari Tasarım ; Architectural DesignTezin amacı, 21. yüzyılda bina dış yüzeylerinde gözlemlenen dönüşüm ve değişimlerin nedenlerini araştırmaktır. 1990lardan günümüze gelene kadar geçen süre zarfında bina dış yüzeylerinde gözlemlenen değişimlerin araştırılması, seçilen örneklerin tasarım, yapım ve sosyal ölçütleriyle değerlendirmesi ile tezde ulaşılan sonuçların altyapısı oluşturulur. Bina dış yüzeyleri tasarım verileri olarak sosyal ve teknik yönleriyle ele alınmış, yapı malzemesi, yapım tekniği ve sistemi, ekolojik ve sürdürülebilir olma gibi verilerin yanında kullanıcı ve işveren talepleri, tasarımcının yenilik arayışları, binanın insan algısıyla en çok ilişki kuran parçası olmasıyla etkileşimli ve değişen bina parçası olması, binanın bulunduğu yer için kimlik tanımlaması gibi sosyal değerlerle bina dış yüzeyi örnekler üzerinden değerlendirilmiştir. Enformasyon teknolojisi ve bilgisayar destekli tasarım ile mimarlık alanında gelinen nokta, geçmiş ile günümüz bina dış yüzeylerini karşılaştırma ve farklılaşmayı sorgulamaya neden olmuştur. Binanın dış yüzeyleri ile ortam oluşturması, nesneleşmesi, deneysel olması yönünde sonuçlara ulaşılmıştır.
-
ÖgeKentte Kamusal Mekân Örüntüleri: Beyoğlu Örneği(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-07-07) Çokuğraş, Işıl ; Esin, Nur ; Mimari Tasarım ; Architectural DesignBu çalışmada, kamusal alan ve mekân kavramları tarihsel gelişimleri ile birlikte irdelenmiş, kamusal mekânın değişen kentteki durumu ele alınmıştır. Yapılan literatür araştırması sonucunda kentte formel ve informel olmak üzere farklı kamusal mekân örüntülerinin varlığı tespit edilmiş, bunlar informel kamusal mekânlar, üçüncü yerler ve sanatçı mekânları başlıkları altında değerlendirilmiştir. Bütüncül olarak ele alınan ve mevcut kent dokusunun içine sızarak yeni bir kamusal mekân örüntüsü yaratan bu mekânların Türkiye ve özellikle İstanbul’daki karşılıklarını araştırmak amacıyla Beyoğlu’nda bir alan çalışması yürütülmüştür. Alan çalışmasının sonucunda, bu mekânların, sürekli bir üretimin ve anlamlandırmanın merkezi olarak kent mekânının kendiliğinden kamusallaşabileceğinin birer göstergesi olduğu belirlenmiştir, kente yapılan müdahalelerde dikkate alınmalarının gerekliliği görülmüştür.
-
ÖgeEnformasyon Toplumunda Kentte Olmanın Yeni Biçimleri Ve Kent Anlayışının Dönüşümü(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-07-11) Ojalvo, Roysi ; Uluoğlu, Belkıs ; Mimari Tasarım ; Architectural Design20. yüzyılın ikinci yarısından başlayarak günümüze uzanan bir dizi teknolojik kırılma sonucu kişisel ve sosyal yaşamlar önemli ölçülerde değişmekte; 1970’lerden itibaren birçok söylem enformasyon toplumunun ortaya çıkışını ve yükselişini bildirmektedir. Enformasyona indirgenmiş, zamanın ve fizikselin sınırlamalarından sıyrılmış deneyim birimlerinin küresel olarak dağıtıldığı ve enformasyon akışını gerçekleştiren ortamların yaygınlıkları ile temsili kabiliyetlerini giderek arttırdıkları bir çağda, hipergerçeklik söylemlerine kapı açacak bir şekilde sanal/ ortamsal deneyimler “gerçek” gündelik pratiklere ve zihinlere derinden nüfuz etmekte; sanal olanlar belirli gerçeklikleri yansıtmak ve gerçeklik ile kurulan dolaylı temasa aracılık etmek yerine kendi gerçekliklerine sahip olmaktadır. Sanal ile gerçek algı ve olguların farksızlaşarak iç içe geçtikleri bir durumda küresel kalabalıkların kentleri kavrama ve düşünme biçimlerinde gerçekleşen değişimleri ortaya koymayı hedefleyen bu tez çalışmasında, kentlerin ve kent deneyimlerinin çağdaş ortamlarla farklı biçimlerdeki etkileşimleri ele alınmış; bu etkileşimler sonucu birey-kent ilişkisinin dönüşümü tartışılmıştır. Çalışma kapsamında, kentlerin ortamlarda ve ortamların kentlerde çözülerek eridiği, yeni kentsel gerçekliklerin ve paralel kentlerin görünmez ağlarla ortaya konduğu, kentsel “yaşama” ve “görüş” alanlarının sınırlarının sonsuzluğa doğru çekildiği, ortamların beraberlerinde getirdikleri yeni görme ve düşünme biçimlerinin kentsel pratikler ile her daim etkileştiği bir çağda kentsel algılarda meydana gelen bir takım genişleme, daralma, derinliksizleşme ve parçalanmalar açıklanmıştır. Yeni kent deneyimleri ve algısal farklılaşmalar doğrultusunda kentlerin zihinsel bilgilerinin ve kent anlayışının değişimine yönelik yaklaşımlar sunularak çalışma sonuçlandırılmıştır.
-
ÖgeToplu Konutlara Karşı Kişiye Özel Tasarlanan Ev(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-07-11) Över, Onat ; Şentürer, Ayşe ; Mimari Tasarım ; Architectural DesignBugün içinde oturduğumuz ve bize en uygun, hayallerimizdeki ev olarak sunulan ev; belirli inşaat teknikleri ve malzemelerinin beraberinde getirdiği sınırlar ve imkânlar içerisinde inşa edilebilmekte, kullanıcı ile fiziksel yapı olarak evin etkileşimi ancak sahip olunan objeler bağlamında gerçekleştirilebilmektedir. Bugün kullanılan yapım sistemleri ve yapı malzemeleri, kapitalist sistem piyasasında rant çevrelerinin ve spekülasyon odaklarının, kişinin ihtiyaçlarını karşılamayan evi değiştirmesi ve yeni bir arz oluşturması odaklı pazarlama stratejisinin baskısı ile yerlerini yeni ve olasılıklara daha açık malzemelere bırakmakta direnmektedirler. Genel kullanıcının gereksinimleri göz önünde bulundurularak tasarlanan, mekansal bölüntüleri ve fonksiyon şemaları birkaç farklı tipin birbirini tekrarlamasından meydana gelen toplu konut tipolojilerinin, insanın zamana bağlı olarak değişen ve kişiye göre farklılık gösteren ihtiyaçlarını karşılaması mümkün değildir. Ev kavramının öncelikle var olan somut yapıdan çok var oluşsal, psikolojik ve sosyolojik bir olgu olduğunu kabul ediyorsak, öncelikle içerisinde yaşayacak insanların psikolojik ve sosyolojik altyapıları araştırılmalı, bu tarama sonucunda kullanıcısına uygun ve içerisinde oturacak kişiye özel mekansal çözümler üretilmelidir.
-
ÖgeMetropol Kentlerde Oluşan Zamansız Mekanlar Olarak Metrolar(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-07-11) Avcı, H. Ozan ; Şentürer, Ayşe ; Mimari Tasarım ; Architectural DesignMetropoller için zaman ve mekanın etkileşimi son derece önemlidir. Hareket ve hızın belirleyici olduğu günümüz kentlerinde yaşantı da buna uygun olarak kurgulanmaktadır. Bu hızlı yaşam senaryosu içinde bireyin şimdiki zamanı deneyimleyebilmesi son derece zordur. Yatayda olduğu kadar düşeyde de gelişen metropollerde doğal zaman verilerinden yoksun, zamansız mekanlar oluşmaktadırlar. Zamansız mekanlarda bireyin bellek oluşturması kolay değildir. İçinde bulunduğu anı tam olarak deneyimleyemeyen birey, mekanı da algılayamamaktadır. Bu çalışma kapsamında, metropollerdeki zaman mekan ilişkilerini incelemek amacıyla metrolar örnek olarak seçilmiştir. İçinde bulundukları kentten kopmuş ve zamansız olarak tanımlanan metrolar, birey için yeni zamansallıkların ve mekansallıkların yaratılabileceği deneysel mekanlar olarak düşünülmektedir. İçi tasarımcısı tarafından doldurulabilecek karanlık bir boşluk olarak düşünülebilen, hareketi ve hızı içinde barındıran metroların sahip oldukları potansiyeller, teknolojide ve etkileşimli malzemelerdeki gelişimlerle tasarımlarına yansıtılmalıdır. Belirtilen potansiyellerin tasarıma yansıtılması sonucunda da metrolar, günümüz kentlerinde bireyin şimdiki zamanı deneyimleyebildiği, farklı bir mekansal deneyime sahip olduğu, kaybolmadığı ama var olduğu şiirsel mekanlar olacaklardır. Çalışmada, mekanın ve zamanın özelliklerini kavrayabilmek amacıyla yapılan literatür araştırmasıyla, felsefe ve mimarlığın ilişkileri irdelenmeye çalışılmış, tanımlanan kavramların mimari karşılıklarının neler olabileceğini göstermek amacıyla çeşitli örneklere başvurulmuştur. Açıklanmak istenilen bazı durumları daha iyi kavrayabilmek için farklı alanlar örneklem olarak seçilmiş ve bu alanlarda çekilen kısa filmlerle konu derinleştirilerek açıklanmaya çalışılmıştır.
-
Ögeİstanbul’daki Lüks Konutların İncelenmesi Ve Farklı Tiplerinin Karşılaştırılması Farklı Tiplerinin Karşılaştırılması(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-11-17) Özgüven, Uğur Özer ; Hacıhasanoğlu, Orhan ; Mimari Tasarım ; Architectural DesignBu çalışmada, İstanbul özelinde lüks konutlar analiz edilmiş; farklı konut tipleri, konutun maliyeti, kullanılan malzemenin niteliği, konutların metrekare cinsinden büyüklükleri, kullanıcıya sağladığı konfor, güvenlik faktörü, konutun doğal ve sosyal çevresi, peyzaj tasarımı, sağlamlığı ve zemin durumu gibi değişkenler de ele alınarak söz konusu konutlar irdelenmiştir. İstanbul’un mevcut konut ihtiyacına değinilmiş ve İstanbul’da yapılmakta olan bazı konutlar seçilerek detaylı olarak incelenmiştir. Ekonomik veriler ışığında lüks konutların yakın gelecekte alacağı muhtemel şekil üzerinde durulmuştur. Çalışma esnasında gözlemlenen gerçekler, elde edilen veriler tasnif edilmiş bunlardan çeşitli sonuçlar türetilmeye çalışılmıştır. Çıkan sonuçlar neticesinde bir değerlendirme yapılarak lüks konutların tasarım kriterlerine dair çeşitli saptamalarda bulunulmuştur.
-
ÖgeBiyoloji Temelli Bilimsel Kuramlar İle Mimari Tasarım İlişkisi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-11-19) Yeşilyurt, Esra ; Hacıhasanoğlu, Orhan ; Mimari Tasarım ; Architectural DesignBiyoloji ile mimari tasarım arasında var olan ilişkinin ortaya konması için, doğadaki sistematiğin anlaşılması büyük önem taşır. Canlıları inceleyen bilim dalı olarak biyoloji, bu noktada doğayı anlamak için rehber olarak görev yapar. Ekoloji ise önceleri biyolojinin alt dalı olarak görülse de, canlılar ile çevreleri arasındaki ilişkileri konu alması ve bütünsel yaklaşım özelliği nedeniyle diğer pozitif bilim dalları içinde ayrı bir yer edinmiştir. Dolayısıyla, mimarlık alanında biyoloji ekoloji kapsamında yer bulur. Bu bağlamda, çalışmanın amacı, biyoloji temelli bilimsel kuramlar ile ekolojik ilkelere dayanarak tasarlanmış olan mimari tasarım örneklerinin ilişkisi kapsamında, doğal bilimlerin kuramlarının mimarlıkta uygulanabilirliğini araştırmak olarak belirlenmiştir. Bu noktada, biyoloji temelli bilimsel kuramlar olan GAIA kuramı, genetik kuramlar, ortakyaşama/simbiyoz ve sistem/ekosistem kuramları başlıkları altında, konuya ilişkin biyoloji temelli bilimsel kuram ve kavramlar açıklanmış ve mimarlıkta analoji, metafor ve biyomimesis kullanımı ile ilişkilendirilmeye çalışılmıştır. Bu ilişkilendirmede önemli olan tasarıma/mimarlığa yönelik bir irdelemeden çok altta yatan fikrin incelenmesidir. Bu şekilde belirlenen amaca yönelik araştırma sonrasında elde edilen sonuçların, şekiller ile özetlenmesi ise çalışmanın hedefi olarak belirlenmiştir.
-
ÖgeTürkiye'de Kamusal Mekana Yapılan Yeni Bir Müdahale Önerisi Olarak İmkanmekan(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-11-19) Kalfa, Bilge ; Kahvecioğlu, Hüseyin ; Mimari Tasarım ; Architectural DesignTez kapsamında Türkiye’de kamusal yaşam ve kentlinin kamusal yaşama bakışı, kamusallığı algısı üzerine araştırma yapılmıştır, kamusal mekana yapılan müdahaleler ve yeni müdahalelerin neler olabileceği araştırılmıştır. Tez kamusal mekana yapılan müdahaleleri, dahil ve müdahil oluşu, kamusal mekanı üretenleri ve kullanıcılarını araştırmış ve sorgulamıştır. Kamusal mekana yapılan müdahaleler anlatıldıktan sonra yeni bir müdahale türü olarak imkanmekan önerilmiştir. İmkanmekan kamusal mekana yapılan küçük ölçekli müdahalelerin neler olabileceğini ve nasıl olabileceğini araştıran bir deneme sürecidir, ve tez kapsamında da deneme süreci olarak ele alınmıştır. Tezin sonucunda da imkanmekan küçük ölçekli müdahaleleri (köm) araştıran, sorgulayan bir deneme süreci olarak sunulmuştur.
-
ÖgeMarina İşletmeleri Yapı Tipolojisi İlişkileri(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-11-19) İlhan, Kıvanç ; Şener, Sinan Mert ; Mimari Tasarım ; Architectural DesignYat turizminin önemli bir parçası olan marinalar, dünyada ve Türkiye’de yaklaŞık olarak benzer bileŞenlere ve tesislere sahip olsalar da bulundukları coğrafyanın Şekillendirdiği kıyı çizgilerinin özellikleri nedeniyle deniz üstü tesislerinde farklı Şekillerde tasarlanırlar. Çalışma Türkiye kıyılarında konumlanmış 20 farklı marinanın tipolojik biçimlenişini belirlemeyi hedeflemektedir. Bu bağlamda çalışmanın ikinci bölümünde marinaların varoluş sebepleri olan yatlar, yatçılık ve yat turizmi kavramlarından bahsedilmiş, konuyla ilgili prosedürler, yat turizminin dünyadaki ve özellikle Türkiye’deki gelişimi açıklanmıştır. Üçüncü bölümde, marinaların dünyadaki ve Türkiye’deki süreçleri açıklanarak, tipoloji belirlemede önemli rol oynayabilecek sınıflandırma konusu, marina yatırımcıları, yatırım aracı olarak marinalar ve marinaların pazarlama stratejilerinden söz edilmiştir. Planlamanın belirleyici kısmı olan bürokratik süreç ve hukuki prosedürler ile iskele yapım teknikleri ve marinalarda bulunması gereken tesislere marina tasarım ilkeleri başlıklı dördüncü bölümde yer verilmiştir. Beşinci bölümde Türkiye’nin marinacılık konusunda rakipleri olarak sayılabilecek Akdeniz ülkeleri olan İtalya, Fransa ve Yunanistan marinalarından örnekler seçilmiş ayrıca Türkiye’deki uygulanmış 3 marina projesine bu bölümde yer verilerek söz konusu marinaların sahip olduğu tesisler ve müşterilerine verdikleri hizmetler tespit edilmiştir. Sonuç ve değerlendirme bölümü ise Türkiye’de yer alan 30’a yakın marinadan kapasite ve bağlama kapasiteleri göz önünde bulundurularak belirlenmiş 20 adetinin kıyı üzerindeki biçimlenişlerine göre TiP 1, TiP 2, TiP 3 ve TiP 4 olmak üzere 4 farklı tipte sınıflandırılmasını içermektedir. Ayrıca bu sınıflandırma dahilinde sahip oldukları imkân, tesisler ve verdikleri hizmetler bakımından incelenen tiplerin ortak ya da farklı yönleri ortak konulmaya çalışılmıştır.
-
ÖgeMimarsız Mimarlık(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-12-30) Aytaç, Ekin ; İnceoğlu, Arda ; Mimari Tasarım ; Architectural DesignBu çalışmada, mimarın tasarım üzerindeki kontrolcü tavrı üzerinden modern öncesi dönem, modern dönem, modern sonrası dönem ve şu anki durum incelenmiştir. Dönemlerde, mimarların tasarımdaki rolü, tasarımda etkin olma değerleri, toplumun beklentilerine karşı ne gibi tutumlar takındıkları ve bu beklentilere ne gibi cevaplar verdikleri yer alır. Kullanıcının ve mimarın tasarım öncesindeki, sürecindeki veya sonrasındaki, tasarımı ilgilendiren kararları almadaki kontrolleri incelenmiştir. Tasarımın, bireyi özgürleştirdiği veya kısıtladığı durumlar karşılaştırılmıştır.
-
ÖgeMimari Tasarım Stüdyolarında Sezgisel Bilginin Mimarlık Bilgisine Dönüşümü(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-01-02) Günöz, Önen ; Aydınlı, Semra ; Mimari Tasarım ; Architectural DesignÇalışma, mimari tasarım sürecinin bir parçası olarak kabul edilen ‘sezgi’nin tasarım süreci boyunca rolünü ve mimari tasarım eğitim stüdyolarında süreç içinde edinilen sezgisel/örtük bilgilerin yine tasarım süreci içinde mimari bilgiye dönüştürülerek içinde bulunulan tasarım sürecine etken olarak aktif katılımını araştırır. Bu çalışmada sezgi kavramıyla ilgilenen felsefe ya da tıp alanlarına katkı sağlamak amaçlı yeni tanımlamalar getirilmeye çalışılmamıştır. Çalışma, bir ön çalışma niteliğinde olup mimari tasarım – sezgi sorunsalına cevaplar ya da formüler üretmek amacıyla değil, fakat ardıl çalışmalara yön verecek soruların gün ışığına çıkartılmasını amaçlar. Çalışmada yapısı itibariyle kesin tanımları olmayan ve kişiye öznel olan sezgisel süreçler ele alınırken kesin hükümlerden ve genellemelerden kaçınılmıştır.
-
Ögeİstanbul'un Aurası Ve Öteki(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-01-05) Bayrak, Sevince ; Erdem, Arzu ; Mimari Tasarım ; Architectural DesignBu çalışmada adına ister “kalıp yargı”, ister “ortak şehir imgesi” diyelim, şehrin zihinlerdeki kimi zaman birbirleriyle kesişerek kimi zaman tamamen zıtlaşarak başka İstanbul’ların tasvir edilmesini sağlıyan karşılıkları ele alınır. Ancak bu çalışma kapsamında incelenen İstanbul’ların bir ortak noktası var; o da İstanbul’u anlatmak için öncelikle bir “öteki” tarif etme ihtiyacı. Bu çalışmanın amacını; değişen şehrin, edebiyat metinlerindeki izdüşümleri aracılığı ile aurasını, şehrin aurasının geçirdiği değişimleri ve bu aurada ötekinin rolünü incelemek oluşturur. Tezin kuramsal çerçevesini oluşturmak için gündelik kentleşme paradigması ele alınır ve ilerleyen bölümlerde Tanzimat’tan bugüne, çeşitli dönemlere ait edebiyat eserlerindeki İstanbul imgesi ve bu imgede öteki incelenir. Sonuç bölümünde, tezin bulguları tartışılır.
-
ÖgeToplu Konutlarda Modülerlik Ve Esneklik Kavramları, İstanbul’daki Toplu Konutların Plan Tipi Üzerinden Analizi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-01-08) Yücel, Onur ; Yüksel, Yurdanur Dülgeroğlu ; Mimari Tasarım ; Architectural DesignBu tezde toplu konut tasarımında kullanılabilecek alternatif yöntemlerin araştırılması, daha çok modüler tasarım, esnek mekanlar oluşturulması ve tasarım sürecinde kullanıcının rolü gibi kavramlar üzerinden irdelenmesi amaçlanmıştır. II. Dünya Savaşı’ndan sonra hızlı konut ihtiyacını karşılamak üzere çok sayıda niteliksiz konut üretilmiş, buna karşı olarak da bir takım girişimlerde bulunulmuştur. Bu girişimlerle çok sayıda konut üretimine yeni çözüm arayışlarının getirilmesinin incelenmesi tezin ana yapısını oluşturmaktadır. Dünyada ve Türkiye’de toplu konutların tarihsel gelişimi ve modül sistemleri ve tasarımda esneklik türlerinin kavramsal açıklamaların yanısırıa dünya üzerinden esnek tasarım anlayışına sahip çeşitli toplu konut projeleri incelemeye alınmıştır. Tezde, başta Avrupa’da olmak üzere dünyada yaşanan bu gelişmelerin yanısıra aynı süreç içerisinde İstanbul’daki çeşitli toplu konut projelerinin tasarım kriterleri açısından değerlendirilmesi, modüler ve esnek tasarım anlayışı açısından incelenmesi esas alınmıştır. Bunun için izlenen metodlar, belirlenen bir takım toplu konut projelerinin plan tipi üzerinden analizlerinin yapılması ve toplu konut üretimi yapan firmaların bu konuya bakış açılarının, modüler bir tasarım anlayışını, tasarımda kullanıcı katılımını ne şekilde değerlendirdiklerinin irdelenmesi olarak nitelendirilebilir.
-
ÖgeTeknolojik Gelişmelerin Sonucunda Değişen Üretim İlişkilerinin,ofis Yapılarına Etkisi Ve Ofis Mekanları(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-01-08) Çimen, Tuba ; Şener, Sinan Mert ; Mimari Tasarım ; Architectural DesignOfis binaları endüstrileşme sonrasında kökten değişim göstererek, yirminci yüzyıl şehirlerine hakim manzara haline gelmişlerdir. Hangi tipte ve büyüklükte olursa olsun ofis binaları karmaşık binalardır ve tarih boyunca birçok güçten etkilenmişlerdir. 16. yüzyılda özel bankaların ve sigorta şirketlerinin kurulması ofis hayatında profesyonel olarak çalışan grupların ortaya çıkmasına sebep olmuştur. 19. yüzyıla gelindiğinde yavaş da olsa çalışma mekanları ve yaşam alanları birbirinden ayrılmaya başlamıştır. 19. yüzyılın ortalarında endüstri, ticaret ve ulaşım kurumlarındaki genişleme büyüyen bir finansal talep yaratmıştır. Bu talep bankaların da kayda değer bir şekilde katıldığı limitet şirketlerin sayılarının artmasına sebep olmuştur. Farklı alanlardaki becerilerin belirginliğinin ortaya çıkması aynı zamanda hiyerarşik yapının da gelişmesine sebep olmuştur. Ofis binalarının gelişimindeki en önemli etki 20.yüzyılın teknolojik gelişmeleridir. Endüstri dönemi organizasyon modelleri değişerek, bilgi çağının yeni organizasyon modellerinde bürokrasi ve hiyerarşi parçalanmıştır. ‘İstediğin yerde istediğin zaman çalışmak’ ve ‘ofis bulunduğunuz yerdir’ felsefesi ile yeni ofis mekanlarının konsepti özetlenmiştir. Bu bağlamda, ofis binaları oteller gibi karşılama bölümü, yemek alanları, buluşma alanları içermeye başlamıştır. Sonuç olarak, ‘ofis’ tanımlaması tarihi dönemlerde Mısır ve Yunan uygarlıklarında evin bir bölümü olarak kullanılmış ve bugünlerde ironik bir şekilde aynı anlamı taşır hale gelmiştir. Dijital dünyanın etkisinde, uzaklık terimi tamamen yok olacak ve ofis o an için bulunduğunuz mekan anlamına gelecektir.