FBE- Polimer Bilim ve Teknolojisi Lisansüstü Programı - Yüksek Lisans
Bu koleksiyon için kalıcı URI
Gözat
Çıkarma tarihi ile FBE- Polimer Bilim ve Teknolojisi Lisansüstü Programı - Yüksek Lisans'a göz atma
Sayfa başına sonuç
Sıralama Seçenekleri
-
ÖgeDien türü tuzların sentezi, karakterizasyonu ve katyonik polimerizasyonda katılma-bölünme başlatıcısı olarak kullanımları(Institute of Science and Technology, 2001) Yöneyman, Zeynep Berfu ; Yağcı, Yusuf ; 101358 ; Polymer Science and TechnologyBu çalışmada, 5-brom-l,3-pentadien, tetrahidrotiyofen ve piridin ile ayrı ayrı raeksiyona sokulmuş, anyon değişimi sodyum hekzaflorantimonat ile gerçekleştirilerek dien türü katılma-bölüşme reaktifleri olan 5-tiyofenyum-l,3- pentadien (TPD) ile 5-piridinyum-l,3-pentadien (PPD) tuzlan hekzaflorantimonat anyonu ile sentezlenmiştir. Elde edilen tuzlar karakterize edilmiş ve siklohekzen oksidin (CHO) termal ve fotokimyasal katyonik polimerizasyonunda kullanılmıştır. Polimerizasyon, çözücüsüz ortamda dien türü tuzlardan biri (TPD veya PPD) ile beraber uygun serbest radikal başlatıcı kullanılarak 70°C'de termoliz veya 350 nm'de fotoliz sonucu başlatılmıştır. Benzoil peroksit (BPO), 2,2 -azobisizobutironitril (AIBN) ve fenilazotrifenil metan (PAT) termal, benzoin (B) ve trimetoksibenzoildifenilaçilfosfm oksit (TMDPO) fotokimyasal radikal kaynağı olarak kullanılmıştır. Katılma-bölüşme reaksiyonları (a) radikal kaynağının ısıtılması veya aydınlatılması sonucu radikallerin oluşmasını, (b) bu radikallerin AFA molekülüne katılmasını ve (c) AFA'nın bölüşmesini içerir. En son adımda oluşan radikal katyonlar, sadece katyonik olarak polimerleşebilen siklohekzen oksidin polimerizasyonunu başlatır. Bu çalışmada katılma-bölüşme ve elektron transfer mekanizmalarının katyonik polimerizasyonun başlama aşaması üzerindeki etkileri incelenmiştir. Elde edilen veriler sonucunda çizilen zaman-dönüşüm eğrileri serbest radikal kaynağı ve dien türü tuz içeren sistemlerin, termal ve fotokimyasal yolla başlatılan katyonik polimerizasyon için uygun olduğunu göstermiştir.
-
ÖgeBis-spiro-substituye siklotrifosfazen birimler içeren aromatik siklolineer fosfazen poli(eter krtonların) sentezi ve özellikleri(Institute of Science and Technology, 2001) Erdoğmuş, Ali ; Tunca, Ümit ; 101349 ; Polymer Science and TechnologyÖzel kullanım alanlarına sahip kaliteli makromoleküller üzerine yapılan çalışmalar, polimer biliminin artan önemine katkıda bulunmaktadırlar. Günlük hayatta kullanılmakta olan bir çok polimer malzemenin kondenzasyon polimerleşmesi yolu ile üretildiği gerçeğinin bir sonucu olarak bu alanda yapılan araştırmalar gün geçtikçe hız kazanmaktadır. Ayrıca, polimer malzemenin ısısal bozunmaya karşı dayanıklılığı hakkında birçok çalışma gerçekleştirilmektedir. Yapılan bu önemli çalışmalardan biri de fosfazen üniteler içeren poli(eter ketonlar) üzerinedir. Fosfazenler, kimyasal yapılarında anorganik gruplar içermeleri nedeni ile katıldıkları polimer lere ısısal dayanıklılık kazandırmaktadırlar. Bu çalışmada, yeni bir monomer olan 2,2-bis (4'-rulorobenzoilfenoksi)-4,4,6,6-bis [spiro (2',2"-dioksM ', l"-bifenili)] siklotrifosfazen comonomer işlevi olan 4,4'- difloro benzofenon ve 4,4'-izopropilidendifenol veya 4,4'-(hekzafloroizopropilden) difenol ile dimetilasetamid içinde 162 °C de, 4 saat boyunca, iki seri, bu grupları içeren aromatik siklolineerfosfazen poli(ether ketonlar) üretebilmek için polimerleştİrildi. Monomerin yapısı !H, 13C, 31P NMR spektroskopileriyle aydınlatıldı ve alınan sonuçlar uyumluluk gösterdi. Bis-spiro-sübstitüte siklotrifosfazen grupların dahil oldukları bu polimerlerin ısısal özellikleri üzerindeki etkisi DSC ve TGA cihazlarından alınan sonuçlar doğrultusunda incelendi.
-
ÖgeDemir(III)trifenil fosfin kompleksi ile kontrollü metil metakrilat polimerizasyonu(Institute of Science and Technology, 2002) Bedri, Berkant ; Tunca, Ümit ; 126668 ; Polymer Science and Technologyİktisadi önemi bulunan polimerler için radikal polimerizasyonu önemli bir prosestir. Bu polimerlerin molekül ağırlıklarım ve molekül ağırlığı dağılımım kontrol etmek büyüyen iki radikalin geri dönüşümlü sonlarıma reaksiyonu yüzünden çok zordur ve bu polimerler yaşayan polimer değildir. Klasik olarak, makro moleküler mimarinin kontrolü yalnızca yaşayan anyonik ve katyonik polimerizasyon teknikleri ile başarılabilmektedir. Kontrollü mimari denilince, molekül ağırlık kontrolü, uç grup kontrolü, blok kopolimer oluşturabilme ve yaşayan karakter akla gelmektedir. Matyjaszwski ve grubu 1995 yılında atom transfer radikal polimerizasyonunu (ATRP) gerçekleştirmişlerdir. ATRP, Cu(I) / ligand sistemi ile katalizlenen yaşayan serbest radikal polimerizasyon sistemidir. Başlatıcı olarak alkil halajenürleri,RX, düşük oksidasyon basamaklardaki geçiş metalleri ve uygun ligantlar kataliz olarak kullanılır Mt\L. Sitiren ve akrilat türü monomerlerin polimerizasyonunda ATRP başvurulabilir. Bu monomerler başarılı bir şekilde bu methodla yaşayan karakterde polimerleştirilebilirler Yaşayan kontrollü MMA polimerizasyonu ATRP methodu kullanılarak geniş araştırılmaktadır. Bu araştırmalarda bir çok Cu(I), Ru(II), Ni (I), Rh(II) ve Fe(II) - gibi geçiş element bazlı sistemler kullanılmaktadır. Kontrollü PMMA demir bazlı kataliz sistemleri ile elde edilebilir. Yukarıda ki anlatılanlar baz alınarak düşünüldüğünde geleneksel ATRP kullanılarak kontrollü polimer elde etmek en etkili yoldur. Bu metod alkil halaj emirlerin toksik olması RX, ve metal katalizin oksitlenmesi gibi problemler göstermektedir. Bu çalışmada kontrollü ve düşük polidispersitesi olan MMA polimerizasyonunun toksik olan halaj emirler olmaksızın ve oksijen uzaklaştırmadan elde edilebileceğini bizim tarafımızdan gösterildi. GPC(Jel Geçirgenlik Kromatografisi) cihazından alınan sonuçlar doğrultusunda elde edilen polimerlerin gerçekten de ATRP tekniği ile oluştukları belirlenmiştir.
-
Ögeİki fonksiyonlu allil-sulfanyum tuzu ile fotokimyasal katyonik polimerizasyon için yeni bir katılma-bölüşme vasıtası(Institute of Science and Technology, 2002) Küçüktönbekici, Utku ; Yağcı, Yusuf ; 126769 ; Polymer Science and TechnologyKatılma-bölüşme türü başlama katyonik polimerizasyon için uygun bir yöntemdir. Özel tasarlanmış katılma-bölüşme vasıtalarının katyonik polimerizasyonda etkin bir başlatıcı olduğu gösterilmiştir. Bu proseste, elde edilme yöntemine bağlı olmaksızın radikaller çift bağa katılırlarak yeni radikaller oluştururlar. Bu karasız radikaller daha sonra hızlı bir bölünmeye uğrayarak reaktif radikal katyonları olştururlar. Bu radikal katyonların kendileri veya hidrojen abstraksiyonu sonucu oluşan protonik asitler polimerizasyonu başlatır. Aslında, katılma-bölüşme vasıtalarının kendileri gerçek bir başlatıcı olmayıp, serbest radikal kaynakları birlikte yardımcı-başlatıcı (co-initiator) olarak görev yaparlar. Bu çalışmada, iki fonksiyonlu başlatıcı, allil tetrahidrotiofenyum heksafloroantimonat, 3- kloro-2-metilpropen'in tetrahidrotiofen ile sodyum heksafloroantimonat varlığında tek aşamada gerçekleştirilen reaksiyon ile sentez edilmiştir. Bu tuz, polar bir çözücü olan propilen karbonat hariç, katyonik polimerizasyon için uygun olan organik çözücülerde çözünmemektedir. Bu tuzun, 2,2-dimetoksi-2-fenil asetofenon (DMPA) ve benzofenon (BP) gibi fotobaşlatıcılar varlığında sikloheksen oksit (CHO) ve butil vinil eter (BVE) in katyonik polimerizasyonundaki başlatıcı etkinliği incelenmiştir. Oluşan polimerlerin propilen karbonat çözücüsünde çözünmemesi nedeniyle polimerizasyon heteojen olarak gerçekleşmektedir. İki fonksiyonlu tuzun polimerizasyonu genel olarak kullanılan katılma-bölüşme vasıtalarına benzer bir mekanizma ile başlattığı varsayılmaktadır.
-
ÖgeKöpük polistirenin alfa-metilstiren ve muhtelif tipte silikonlarla modifikasyonu(Institute of Science and Technology, 2002) Sunal, Gürkan ; Uyanık, Nurseli ; 126771 ; Polymer Science and TechnologyStiren homopolimerinin bir ortalama yoğunluk modifikasyonu olan köpük polistiren (KPS), süspansiyon polimerizasyonu ile üretilen polistiren taneciklerine pentan (ve/veya izomerleri) emdirilmesi ile elde edilir. Bu yöntemle elde edilen genleşebilir polistiren tanecikleri, 0.4-3 mm arasında değişen bir tanecik dağılımına sahiptirler. Pentan emdirilmiş genleşebilir polistiren tanecikleri, su buharı vasıtasıyla şişirilerek istenilen tanecik yoğunluğuna ulaşılır ve ekstrüzyon ve enjeksiyonlu kalıplama yöntemleriyle işlenir. Endüstride tanecik dağılımına göre farklı amaçlarda kullanılır. Başlıca kullanım alanları: Isı ve ses izolasyonu, ambalajlama, özel ürünlerin ince kalıplama yöntemi ile üretilmesi, tarım sektöründe toprak hafıfleştirilmesi ve hafif beton bloklarının üretilmesidir. Genleşebilir polistiren taneciklerinin ortalama tanecik boyutunun 1-1.4 mm arasında olması ve ortalama tanecik dağılımının mümkün olduğunca l'e yakın olması üreticiler tarafından istenilen özelliklerin başında gelmektedir. Genleşebilen polistiren taneciklerinin su buharı ile şişirilmesiyle elde edilen köpük polistirenin homojen hücre büyüklüğü ve dağılımı, boyutsal kararlılık, ısıl ve mekanik özeliklerin kulanım amacına uygun olması, pürüzsüz ve parlak yüzey görünümü, kalıntı pentan ve monomer miktarının az olması ve istenildiği taktirde yanmazlık özelliklerine sahip olması beklenir. Bu çalışmada köpük polistirenin, bazı yardımcı kimyasallar kullanılarak camsı geçiş sıcaklığının artırılması ve yüzey özelliklerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Polimerizasyon koşulları Tablo 1' de görülmektedir. Komonomer olarak cc-metilstiren ile modifikasyon: a-metilstiren homopolimerinin camsı geçiş sıcaklığı 170°C civarındadır ve polistirene göre oldukça yüksektir. Ancak a-metilstirenin serbest radikal polimerleşmesi, sterik engelleme yüzünden xvı oldukça zordur ve endüstriyel uygulaması yoktur. Bu yüzden genellikle stirenin polimerleşmesinde komonomer olarak kullanılır, a-metilstiren KPS'nin camsı geçiş sıcaklığını yükseltmek amacıyla % 1; 2.5 ve 5 ağr. oranlarında kullanılmıştır. Reaktif katkı maddesi olarak kullanılabilen V-Si 2250 ile modifikasyon: V-Si 2250, 2100 g/mol molekül ağırlığında bir çeşit silikon akrilat prepolimeridir. Yapısındaki silikon akrilat grubundan dolayı, polimer zincirine katılabildiğinden, çok küçük katkı miktarlarıyla bile polimerin yüzey özelliklerinin geliştirilmesinde kullanılabilir. Bu çalışmada % 0.1; 0.25 ; 0.5 ağr. oranlarında V Si 2250 KPS' nin yüzey modifikasyonu için kullanılmıştır. Siloksanlı makro başlatıcı ile modifikasyon: Polidimetilsiloksan içeren yaklaşık 3150 g/mol molekül ağırlıklı diradikalik makro başlatıcı kullanılarak (% 0.1; 0.2; 0.5 ağr.) yapılan modifikasyonda, başlatıcının polimer ana zincirine katılması ve yapısındaki silikon grubunun yüzeye göç ederek yüzeyi parlak ve pürüzsüz hale getirmesi amaçlanmıştır. Sentezlenen standart ve 10 adet modifiye köpük polistiren örneklerine pentan emdirilerek, bu örneklerin şişme özellikleri, çözelti viskoziteleri, ortalama tanecik boyutları ve dağılımları, kalıntı monomer ve pentan miktarları ile serbest akma yoğunlukları incelenmiştir. Bu incelemelerin sonuçları Tablo 2'de verilmiştir. Köpük haline getirilen örneklerin karakterizasyonu ise çeşitli yöntemlerle yapılmıştır. Kompozisyonun belirlenmesi amacı ile infrared analizi (FTIR) ve proton nükleer manyetik rezonans spektroskopisi ('H-NIVIR), molekül ağırlığı ve dağılımı için jel geçirgenlik kromotografısi (GPC), camsı geçiş sıcaklığı ölçümleri için diferansiyel taramalı kalorimetri (DSC), yüzey ve hücre yapılarının belirlenmesi amacı ile de taramalı elektron mikroskobu (SEM) kullanılmıştır. GPC ve DSC sonuçları Tablo 3'te görülebilmektedir. Şekil 1 ve 2 sırasıyla bazı örneklerin SEM mikrograflarını ve NMR spektralarını göstermektedir. ot-metilstiren kullanımı ile KPS'nin camsı geçiş sıcaklığının artırılması hedeflenen örneklerde (EPS. 02-0. 4), çalışma öncesi gravimetrik yöntemle hesaplanan ve kopolimerdeki her % 1 a-metilstiren miktarına karşılık gelen 1 derecelik Tg artışı kısmi olarak gerçeklenmiştir. XVII V-Si 2250 içeren örneklerde (EPS 05-08) ise, hücre boyutu ve dağılımının yaklaşık olarak homojen olduğu ancak bazı büyük hücreler içerisinde küçük hücrelerin de oluştuğu gözlenmiştir. Yüzey parlaklığı ve pürüzsüzlüğünün sağlandığı görülmüş ancak şişirilmiş taneciklerde bir miktar Ta artışı ile beraber boyutsal kararlılıkta azalma olduğu gözlenmiştir. Makro başlatıcı içeren örneklerde (EPS 09-1 1) yüzey parlaklığı ve pürüzsüzlüğünün V-Si 2250 katkılı örneklere göre daha iyi olduğu gözlenmiştir. Hücre boyutu ve dağılımının tamamen homojen olduğu ve ideal polihedral hücre yapısının sağlandığı gözlenmiştir. Ayrıca pentan emmemiş sert-çekirdek veya boşluk oluşumuna rastlanılmamıştır. % 0.5 içeren örnekte ( EPS 11) ise ilginç olarak, tüm standart ve modifıye KPS örnekleri arasında en yüksek Tg değerine ulaşıldığı gözlenmiştir. Tüm makro başlatıcı katkılı örneklerde boyutsal kararlılık azalmasına rastlanılmamıştır. Tablo 1. Modifiye Köpük Polistiren Örneklerinin Sentez Koşullan (phm*) * 'de monomer (ağırlıkça) a)Benzoil peroksit c)Dikümil peroksit b,Tersiyer butil per benzoat d> Makro başlatıcı XVIII Tablo 2. Deneysel Sonuçların Değerlendirilmesi <ı)ö Ölçümler 150°C'de 1 saat kurutma işlemi yapıldıktan sonra alınmıştır. Tablo 3. Köpük Polistiren Örneklerinin Karakterizayonu HI Heterojenlik İndisi. XIX (a) (b) B'Û&b (c) (d) Şekil. 1. (a) EPS.01, (b) EPS.04, (c) EPS.07, ve (d) EPS. 10 no.lu örneklerin merkez ve yüzey arasındaki bölümlerinin, taramalı elektron mikroskobu ile çekilmiş arakesit mikrografları. (Büyütme x 150). d ^V Şekil.2. (a) EPS.01. (b) EPS.04, (c) EPS.07, ve (d) EPS. 10 no.lu örneklerin kısmi 'H-NMR spektraları.
-
ÖgePoli(n-izopropilakrilamid)/montmorillonit Nanokompozit Hidrojellerinin Ağ Parametreleri Ve Şişme Özellikleri(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-07-07) Topuz, Deniz ; Erbil, Candan ; Polimer Bilim ve Teknolojisi ; Polymer Science and TechnologySıcaklığa duyarlı hidrojellerin bağışıklık sistemini incelemek, ilaç taşıyıcı sistemler olarak kullanılmak, enzimleri durağanlaştırmak ve ayırma işlemlerinde kullanılmak gibi faydalı uygulamaları bulunmaktadır. Bu uygulamalarda hem şişme davranışı hem de mekanik özellikler başlıca önemli parametrelerdir. Bunlardan, hidrojellerin şişme dereceleri son 20 yılda mekanik dayanımlarından çok daha fazla ilgi çekmiştir. Hidrojellerin şişme dereceleri sadece polimerin doğasına ve şişme ortamına değil çarpaz bağ yoğuluğuna da bağlıdır. Ayrıca, hidrojeller, genellikle, bazı uygulamalar (ilaç taşıyıcı matriks ) için oldukça zayıf mekanik dayanım ve kararlılığa sahiptirler. Bu özelliklerin iyileştirilmesi hidrojeller için çok daha farklı kullanım alanlarının açılmasına olanak sağlayacaktır. Bu projede, MMT (çok fonksiyonlu çapraz bağlayıcı) içerikleri farklı poli(N-izopropilakrilamid)(PNIPAAm)/Na+-montmorillonit (MMT) nanokompozit hidrojelleri sentezlendi. Çapraz bağlayıcı ve aktifleyici bileşenlerin, ve sıcaklığın PNIPAAm/MMT hidrojellerinin denge şişme dereceleri ve mekanik özellikleri üzerindeki etkileri araştırıldı. Şişme ve sıkıştırma ölçümlerinden, hidrojellerin yapılarını karakterize etmek için kullanılabilen, etkin çapraz bağ yoğunluğu νe, çapraz bağlar arasındaki ortalama molekül ağırlığı Mc and polimer-su etkileşim parametresi χ hesaplandı. NIPAAm hidrojellerinin şişme derecelerinin ve mekanik performanslarının, çok fonksiyonlu çapraz bağlayıcı olarak Na+-MMT kullanarak ve oda sıcaklığının altındaki bir sıcaklıkta (T = 10˚C) sentezleyerek iyileştirilebildiği gözlendi.
-
ÖgeCarbon Fiber - Poliüretan Ve Epoksi Kompozitlerinin Dinamik Mekanik Karakterizasyonu(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-07-07) Yılmaz, Koray ; Saraç, A. Sezai ; Polimer Bilim ve Teknolojisi ; Polymer Science and TechnologyEpoksi ve poliüretan içeren karbon fiberle güçlendirilmiş kompozitlerin dinamik mekanik özelliklerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bundle şeklinde ve kısa kesilmiş karbon fiberler güçlendirme ajanı olarak kullanılmıştır. Epoksi kompozitleri için “curing” metot, poliüretan kompozitleri içinse “casting” metot kullanılmıştır. Iki tür karbon fiber kullanılmıştır. Epoksi veya poliüretan kompozitlerin mekanik özellikleri dinamik mekanik analiz ile araştırılmıştır. Farklı sıcaklıklarda, kompozitlerin elastik modulus, loss modulus, kompleks viscosity and tan delta değerleri incelenmiştir. Ayrıca çekme uzama deneyleri de farklı sıcaklıklarda çalışılmıştır. Epoksi kompozitleri, elli gün sonunda yüksek bir modül değerine sahip olmaktadır. Çalışmanın ilk kısmı epoksi ile kabon fiber kompozitlerini içermektedir. Ikinci kısımda karbon fiberle güçlendirilmiş poliüretan kompozitleri uzerinde araştırma yapılmıştır. Karbon fiber miktarının artması mekanik özellikleri etkilemektedir. Buna ek olarak young modulus, dayanıklılık ve maksimum çekme ve uzama değerleri fiber miktarına bağlı olarak değişmektedir. Bundle halde kullanılan fiberle yapılan poliüretan deneylerinde, yüksek modül değerleri elde edilebilmiştir. Bu çalışmalara ek olarak, poliüretan ve epoxy birarada kulanılarak carbon fiber ile güçlendirilmiştir. Karbon fiber miktarı ve hardener miktarı değiştirilerek deneyler yapılmıştır.
-
ÖgeAlkylated Poly(ethyleneımıne) Lıgands In Homogeneous Atom Transfer Radıcal Polymerızatıon(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-07-07) Zorvaryan, Artun ; Acar, Metin H. ; Polimer Bilim ve Teknolojisi ; Polymer Science and TechnologyBu çalışmada, iki ve dört karbon içeren alkil gruplarına sahip çokdişli yeni amin ligandları (alkillenmiş poli(etilenimin)) sentezlenmiş ve ligand olarak, CuBr (ko-katalizör), etil 2-bromopropionat ve etil 2-bromo izobutirat (başlatıcı) varlığında, stiren ve metil metakrilatın atom transfer radikal polimerizasyonu (ATRP) reaksiyonlarında kullanılmıştır. Bu ligandların değişik konsantrasyonlarının kontrollü/ yaşayan polimerizasyon üzerindeki etkileri incelenmiştir.
-
ÖgeOutlet Center Geliştirme Projelerinin Temel Prensipleri Ve Ekonomik Analizi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-07-07) Kuru, Tayfun ; Taş, Elçin ; Polimer Bilim ve Teknolojisi ; Polymer Science and TechnologyBu çalışmada, alışveriş merkezi kavramı ve tipolojisi genel olarak tanımlanarak Outlet Center kavramı incelenmiş, Outlet Center’ların Amerika’da, Avrupa’da ve Türkiye’de gelişimi incelenerek Outlet Center’lara yönelik yer seçim kriterleri incelenmiş, Outlet Center’lara yönelik yapılabilecek ekonomik analiz yöntemleri üzerinde durulmuş, İstanbul ili Anadolu yakasının alışveriş çevresi ve demografik yapısına yönelik yapılan pazar analizi verileri doğrultusunda olası bir proje geliştirilebilecek bölge ve arsa/arazi seçilmiştir. Sonuç olarak uygulama bölümünde, Anadolu yakasında konumlu olan Kartal ve Ümraniye ilçelerinde alternatif arsalar üzerinde varsayımsal yaklaşımlar ve pazar bulguları ışığında geliştirilebilecek bir Outlet Center için ekonomik analiz ile karşılaştırmalı yaklaşımlarda bulunarak net bugünkü değer ve iç verim oranı metodlarının açıklanması amaçlanmıştır.
-
ÖgeMetil Metakrilat Ve Vinil Asetatın Emülsiyon Polimerizasyonu İçin Polimerik Katyonik Yüzey Aktif Maddenin Sentezlenmesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-07-07) Yıldırım, Murat ; Şenkal, Bahire Filiz ; Polimer Bilim ve Teknolojisi ; Polymer Science and TechnologyEmülsiyon polimerizasyonu ticari olarak polimerlerin sentezi bakımından büyük önem taşımaktadır. Yüzey aktif maddeler gerek boya sanayinde, emülsiyon polimerleşmesinde, yapıştırıcılarda, tekstil sanayinde v.s büyük önem taşımaktadır. Yüzey aktif maddeler anyonik, katyonik, non-iyonik ve amfoterik olarak 4 gruba ayrılır. Bu çalışmada tetrametilenetilendiamin ile dibromohekzanın reaksiyonu ile katyonik polimerik yüzey aktif sentezlenmiş ve bu maddenin karakterizasyonları FT-IR ve kritik misel konsantrasyonları kondüktometrik yöntemle gerçekleştirilmiştir. Elde edilen yüzey aktif metal metakrilat ve vinil asetatın emüsiyon polimerizasyonlarında kullanılmıştır. Polimerlerin karakterizasyonları yüzey gerilim ölçümleri, reometre ve viskozimetrik ölçümler ile gerçekleştirilmiştir.
-
ÖgePolietilen Aşı Kopolimerlerinin Polietilen/kil Nanokompozitlerinin Yapısına Ve Mekanik Özelliklerine Etkisinin İncelenmesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-07-10) Eriman, Bülent ; Uyanık, Nurseli ; Polimer Bilim ve Teknolojisi ; Polymer Science and TechnologyBu çalışmada, polietilenin matris, organokil ve uyumlaştırıcının katkı malzemesi olarak kullanıldığı polimer nanokompozitler (PNK) sentezlenmiştir. Öncelikle uyumlaştırıcı olarak kullanılacak aşı kopolimerleri mikrodalga yöntemi ile sentezlenmiştir. İkinci aşamada kil modifikasyonu yapılmıştır. Son olarak tek basamaklı eriyik karıştırma yöntemi kullanılarak ters yönde dönen ikiz vidalı ekstruderde PNK sentezi yapılmıştır. Karakterizasyon çalışmalarıyla uyumlaştırıcının PNK örneklerinin yapısına ve mekanik özelliklerine etkisi incelenmiştir. Sonuçlar irdelendiğinde uyumlaştırıcının PNK yapıda ve mekanik özellikle pozitif katkıda bulunduğu saptanmıştır.
-
ÖgeKimyasal Sensörlerde Tanıma Elemanları Olarak İyon-imprint Polymerlerin Sentezi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-07-11) Subaşı, Salih ; Güney, Orhan ; Polimer Bilim ve Teknolojisi ; Polymer Science and TechnologyÇalışmanın ilk kısmında, 9-vinil karbazol (VCz) monomerinin farklı çözücüler içindeki metal bağlama özelliği floresans spektroskopisi ile incelendi. Floresans kılavuz olarak VCz içeren imprint polimerik malzemeler şablon oluşturucu metal iyon varlığında sentezlendi. Nonimprint malzemeler olarak adlandırılan rastgele sentezlenmiş polimerler, ortamda metal iyonları olmadan elde edildi. Farklı geometrik şekillerde sentezlenen imprint ve nonimprint malzemelerin metal bağlama özellikleri, farklı elektrolit koşullarında ve metal iyonu konsantrasyonuna bağlı olarak floresans eksitasyon ve emisyon spektrumaları analiz edilerek araştırıldı. Çalışmanın ikinci kısmında, yeni sentezlenen benzofuran kalgon metakrilamid (BCM) monomerinin fotofiziksel ve metal iyon bağlama özellikleri araştırıldı. Daha sonra BCM içeren polimerlerin imprint özelliklerini aydınlatmak için hedef metal iyona karşı kimyasal algılama ölçümlerinde kullanılan imprint ve nonimprint malzemelerin floresans sönümlendirme etkinlikleri karşılaştırılarak metal adsorpsiyon ölçümleri gerçekleştirildi. Floresant klavuz olarak VCz ve BCM içeren imprint ve nonimprint bütün polimerik malzemeler plaka, yarı silindirik ve silindirik formda sentezlendi ve kimyasal sensörlerde tanıma elemanı olarak kullanılmak üzere dizayn edildi.
-
ÖgeSuda Dispers Olabilen Cds Nanotaneciklerinin Hazırlanması İçin Yeni Bir Yöntem(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-07-11) Girginer, Burcu ; Bıçak, Niyazi ; Polimer Bilim ve Teknolojisi ; Polymer Science and TechnologyBu tezde, suda uzun süre kararlı olan CdS nanoparçacıklarının elde edilmesi için çok etkin bir yöntem ortaya konmaktadır. Bu çalışmada N,N-diallil N,N-dimetil amonyum klorürün(DADMAC)-N-vinil 2-pirolidinon(NVP)la oluşturduğu suda çözünebilen kopolimerleri kararlı CdS dispersiyonlarıelde etmek için kullanılmıştır.Çalışmanın son kısmında bu dispersiyonlar suyun ışık etkisiyle parçalanmasında katalizör olarak kullanılmışlardır. Fotokatalitik aktiviteler, Pd ve Pt soymetallerinin varlık ve yokluklarında açığa çıkan hidrojen gazının hacminin ölçülmesiyle test edilmişlerdir. Sonuçlar, 25% DADMAC içeren kopolimerle stabilize edilmiş örnek hariç, homojen dispersiyonların iyi kararlılık ve mükemmel hidrojen üretim hızları gösterdiğini ortaya koymuştur. Pt metalinin varlığında civa lambasıyla aydınlatıldığında en yüksek hidrojen oluşma hızı, 0.264 mmolg-1dk-1 (ya da dakikada gram CdS başına 5.9 mL) olarak saptanmıştır. Tüm örneklerden üretilen hidrojen miktarlarının, şimdiye kadar yayınlanan CdS bazlı fotokatalizörlerinkinden çok daha fazla olduğu bulunmuştur.
-
ÖgePolietilendioksitiyofen-paratolisülfonilpirol Kopolimerinin Karbonfiber Mikro Buton Elektrod Üzerinde Empedans Ve Biyosensor Davranışı(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-07-11) Kılıç, Bilge ; Saraç, A. Sezai ; Polimer Bilim ve Teknolojisi ; Polymer Science and TechnologyBu çalışmada, polietilendiyoksitiyofen homopolimeri ile polietilendiyoksitiyofen ¶tolisülfonilpirol kopolimerinin karbon-fiber mikro buton elektrod üzerindeki elektrokimyasal polimerizasyonları gerçekleştirilmiştir.Elektropolimerizasyon ve dopamin tayini için döngülü voltametri, diferansiyel puls voltametri ve kronoamperometri gibi yöntemler kullanılmıştır.Ayrıca, polietilendiyoksitiyofen kaplanmış elektrodun farklı dopamin derişimine sahip çözeltilerde elektrokimyasal empedans spektroskopi karakterizasyonu yapılmış,eşdeğer devre modeli çizilmiştir.Buradaki sonuçlar,çözeltideki dopamine konsantrasyonunun empdedans değerlerini etkilediği yönünde olmuştur.
-
ÖgePolistiren, poli(2-metil oksazolin), poli(ε-kaprolakton) aşılanmış fenilen oligomerlerinin morfolojileri üzerine teorik çalışma(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-07-11) Kenarlı, Burcu ; Yurtsever, Mine ; Polimer Bilim ve Teknolojisi ; Polymer Science and TechnologyBu çalışmada, farklı uzunlukta poli(2-metil-okzazolin) (POx), poli(ε-kaprolakton) (PCL), poli(stiren) zincirleri eklenmiş fenilen halkalarının kendi kendine organize olmaları moleküler dinamik ve mezo boyut simülasyon metodu ile çalışılmıştır. Oligomerler, deneysel sonuçlara göre modellenmiştir. Monomerler kuantum mekaniksel olarak optimize edilmiştir ve elektrostatik potansiyel yükleri belirlenmiştir. Karışma enerjileri ve etkileşim parametreleri genişletilmiş Florry-Huggins teorisi algoritması kullanılarak bulunmuştur. Bu parametreler mezo boyut simülasyonları için girdi parametrelerine dönüştürülmüştür. Mezo boyut simülasyonları için Dissipative Particle Dynamics (DPD) metodu kullanılmıştır. Sonuç olarak deneysel yöntemlerle bulunan, yan zincirlerin hidrofilik ve hidrofobik etkileşimlerinden kaynaklanan, AFM fotografları ile elde edilen faz ayrılması teorik olarak da açıklanmıştır. Buradan yola çıkarak, AFM fotoğraflarıyla elde edilen deneysel morfolojiler mikroskobik boyutlarda da aydınlatılmıştır.
-
ÖgePvdf Kökenli Aşı Kopolimerler(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-11-11) Bozok, Nergiz ; Acar, Metin Hayri ; Polimer Bilim ve Teknolojisi ; Polymer Science and TechnologyBu çalışmada, atom transfer radikal polimerizasyonu (ATRP) ve aktivatörlerin elektron transferi yolu ile oluşturulduğu (AGET-ATRP) yöntemleri kullanılarak Poli(viniliden florür) (PVDF) (makrobaşlatıcı) kökenli aşı kopolimerleri ile hidroliz reaksiyonu kullanılarak iyonik fonksyonel grup içeren monomerler sentezlenmiştir. ATRP ve AGET-ATRP koşullarında tersiyer bütil akrilat (tBA), 3-sulfo propil metakrilat, potasyum tuzu (SPMAP), 2-hidroksi etil metakrilat (HEMA), 2-hidroksi etil akrilat (HEA), vinil fosforik asit (VPA), 2-akrilomido-2-metil-1-propan sulfonik asit (AMPS), etilen glisidil metakrilat fosfat (EGMAP), glisidil metakrilat (GMA), stiren (S) ve sentezlenmiş olan 3-sulfo propil metakrilik asit trietilenamin (SAPMA-TEA) monomer olarak kullanılarak aşı kopolimerizasyonu gerçekleştirilmiştir.
-
ÖgeBis (n-metil Pirol 4,4´-dietil,2,2´ Bitiyazol) Komonomerinin Sentezi Ve Elektropolimerizasyonu(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-11-19) Tayyar, Şebnem Şaziye ; Ustamehmetoğlu, Belkıs ; Polimer Bilim ve Teknolojisi ; Polymer Science and TechnologyBu çalışmada, Bis (n-metil pirol 4,4´-dietil,2,2´ bitiyazol) (NMePyEBTNMePy) komonomeri stille kenetlenme reaksiyonu ile alternatif kopolimer elde etmek için sentezlenmiştir. Sentezlenen NMePyEBTNMePy komonomeri H-NMR ve ATR-FTIR spektrumları incelenerek karakterize edilmiştir. NMePyEBTNMePy komonomeri farklı şartlarda farklı yöntemlerle elektropolimerizasyonu gerçekleştirilmiş, elde edilen polimerler siklik voltametri, elektrokimyasal impedans yöntemleri ve ATR_FTIR spektrumları ile karakterize edilmiştir. Siklik voltametri ile polimerlerin redoks davranışları incelenirken, elektrokimyasal impedans yöntemi ile polimerlerin kapasitif özellikleri incelenmiştir. Ayrıca, polimerin eksi doplanma özellikleri incelenmiş, elde edilen polimerlerin hem artı hem eksi doplama özelliğine sahip olduğu gözlenmiştir. Bunların yanında, spektroelektrokimyasal ölçümlerle polimerlerin п→п* geçişi incelenmiş ve siklik voltametri ölçümleri ile bant aralığı değeri hesaplanmıştır. Elde edilen polimerlerin elektron alan ve veren grupları içermesi nedeniyle elektronik cihazlarda malzeme olarak kullanılabilir.
-
ÖgeFlor İçeren Poliüretan Kaplama Malzemelerinin Hazırlanması(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-01-29) İşcanı, Burcu ; Serhatlı, İ. Ersin ; Polimer Bilim ve Teknolojisi ; Polymer Science and TechnologyGünümüzde yüzey kaplama endüstrisi hızla gelişirken yeni malzemelerin hazırlanması ile ilgili çaılşmalar da hızla artmaktadır. Florlanmış polimerler, mükemmel çevresel dayanım, su ve yağ itme, düşük sürtünme dayanımı, biyouyumluluk, mükemmel termal ve kimyasal dayanım ve düşük yüzey serbest enerjisi gibi birçok çözelti ve yüzey özelliğine sahiptirler. Poliizosiyanatlar, florlanmış polimerlerin yukarda bahsedilen karakteristik özelliklerinden yararlanabilen bir materyaldir. Florlanmış poliizosiyanatlar yeni bir sınıfı oluştururlar ancak, – NCO gruplarının neme karşı yüksek duyarlılığı ve istenmeyen yan reaksiyonlara yatkınlığı poliizosiyanat kullanımını problemli bir hale getirmektedir. Bu problem izosiyanat gruplarının fenol ile bloklanması ile aşılabilir. Fenol ile bloklanan izosiyanat grubu, düzensiz karbamat bağını oluşturur ve bu bağ yüksek sıcaklıklarda bozunarak izosiyanat grubunu yeniden meydana getirir. Bunun yanı sıra, serbest izosiyanat grubu kullanımı çeşitli çevre ve sağlık sorunlarına da yol açar. İzosiyanatların yüksek aktivitesi, birincil olarak tahriş, duyarlılık ve aşırı duyarlılık reaksiyonlarına sebep olur (alerjik reaksiyonlar).Solunum sistemi, gözler ve cilt etkilenen ana alanlardır. Bu teknik, ekonomik ve çevresel nedenlerle kaplama teknolojisinde bloklanmış poliizosiyanat kullanımı tercih edilmektedir. Bu çalışmada, bloklanmış poliizosiyanat ve flor içeren bileşikler kullanılarak, kimyasal, mekanik ve yüzey özellikleri gelişmiş kaplama formülasyonları hazırlanmıştır. Formülasyon çözeltileri cam yüzeylere Spin Coater Cihazı ile kaplanmış ve ısı yolu ile kürlenerek ileri analizlere hazırlanmıştır.
-
ÖgeYüksek Performans Poliüretan Kaplama Malzemelerinin Hazırlanması(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-02-17) Hayırlıoğlu, Arzu ; Serhatlı, İ. Ersin ; Polimer Bilim ve Teknolojisi ; Polymer Science and TechnologyBu çalışmada bloklanmış izosiyanat içeren poliüretan kaplama malzemesinin fiziksel, termal, mekanik ve elektriksel özelilerinin geliştirilmesi için çeşitli maddeler ile modifikasyonu incelenmiştir. Bu amaçla poliüretan kaplama malzemesi belirli oranlarda florlu ve modifiye polisiloksanlı maddeler ile karıştırılarak cam ve bakır tel üzerinde farklı yüksek sıcaklıklar ile kürlenme sağlanmıştır. Cam numunelerin temas açısı, FT-IR karazkterizasyonu ve termal analizleri yapılmıştır. Ayrıca bakır tel üzerindeki kaplamaların termal, mekanik ve elektriksel özellikleri incelenmiştir ve yüzey özelliklerinin belirlenebilmesi için SEM görüntüleri çekilmiştir. Polisiloksan ve florlu maddeler ile modifiye edilen bu kaplamaların temas açılarında belirli oranlarda artış gözlenmiş, özellikle polisiloksanlı kaplamaların termal dayanımlarının yükseldiği görülmüştür. Mekaniksel ve elektriksel özelliklerde her madde için limit değerlerine uygunluk gözlense dahi özellikle polisiloksanlı numunelerin yüzey özelliklerinin bakır tel kaplama endüstrisi için istenen düzeyde olduğu tespit edilmiştir.
-
ÖgeButil Kauçuk Esaslı Organojeller: Hazırlama Koşullarının Etkisi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-02-20) Doğu, Saadet ; Okay, Oğuz ; Polimer Bilim ve Teknolojisi ; Polymer Science and TechnologyBu tezin ilk bölümünde, düzenli gözenek yapısına sahip butil kauçuk esaslı makrogözenekli organojelllerin (BR) oluşum koşulları araştırıldı. İkinci bölümde ise, elde edilen makrogözenekli organojeller sulardan ham petrol ve türevlerinin uzaklaştırılması amacıyla petrol sorbent’i olarak kullanıldı. Yönlenmiş ve düzenli gözenek yapısına sahip makrogözenekli jeller, butil kauçuğunun siklohekzan içerisinde çözelti çapraz bağlanma reaksiyonları ile hazırlanmıştır. Çapraz bağlayıcı olarak ise kükürt monoklorür kullanılmaştır. Bu şekilde yüksek dayanıklılık derecesine sahip olan makrogözenekli BR jelleri hazırlarken stratejimiz kriyojelleşme tekniğinin varolan jelleşme sistemine uygulanmasıdır. Böylelikle butil kauçuğunun çapraz bağlanma reaksiyonları, reaksiyon sisteminin donma noktasının altındaki sıcaklıklarda gerçekleştirildi. Çözücü türünün, jel hazırlama sıcaklığının ve jelleşme sisteminin soğutma hızının jel özellikleri üzerine etkisi araştırıldı Jeller, optik ve electron mikroskop yöntemlerinin yanı sıra şişme ve elastisite testleri ile karakterize edildi. Benzen içerisinde sıfırın altındaki sıcaklıklarda hazırlanan BR jellerinin emme kapasiteleri ve yeniden kullanılabilirliği araştırıldı.