20. Ulusal Mekanik Kongresi
Bu koleksiyon için kalıcı URI
Gözat
Çıkarma tarihi ile 20. Ulusal Mekanik Kongresi'a göz atma
Sayfa başına sonuç
Sıralama Seçenekleri
-
ÖgeFonksiyonel Dereceli Kirişlerin Sonlu Elemanlar Metoduyla Statik Analizi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2017) Turan, MuhittinBu çalışmada, fonksiyonel dereceli elastik kirişlerin statik analizi sonlu elemanlar metoduyla yapılmıştır. Kullanılan sonlu eleman, on serbestlik dereceli olup kayma deformasyonlarını dikkate almaktadır. Kiriş malzemesinin Hooke kanununa uygun olduğu, malzeme özelliklerinin ise yükseklik boyunca kuvvet kuralına göre değiştiği kabul edilmektedir. Denge denklemleri, Lagrange eşitliği yardımıyla elde edilmiş ve sayısal olarak çözülmüştür. Kirişte yer değiştirmeler ve yükseklik boyunca gerilmelerin değişimine ait sayısal sonuçlar grafik ve tablolarla verilmiştir. Elde edilen sonuçlar literatürde mevcut olanlarla karşılaştırılmış ve kullanılan sonlu elemanın başarılı olduğu görülmüştür.
-
ÖgeViskozitenin Basınca Bağlı Olduğu Akışkanların Rijid Tüp İçerisinde Akımı(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2017) Sıkdokur, İlkay ; Kırış, Ahmet ; Ercengiz, AliViskozitenin basınca bağlı olduğu akışkanlar, deneysel çalışmalarda çokça belirlenmiştir. Özellikle akış alanlarında büyük basınç değişimleri söz konusu olduğu hallerde viskozitenin basınca bağlı olduğu modelleri ele almak reel problemler açısından kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu nedenle, viskozitenin basınca bağlı olduğu akışkanlar çok çeşitli uygulama alanlarında, daha popüler akım problemleri haline gelmiştir. Dolayısı ile son yılların akışkanlar mekaniği problemlerinde sıklıkla çalışılmıştır. Bu çalışmada, silindirik rijid tüp boyunca, viskozitenin basınca değişik bağlılığı ile ifade edilen akım problemleri ele alınmıştır. Akımlar için, hız alanı, basınç ve dolayısı ile özel viskozite rejimlerinin bazı analitik çözümleri değişik yöntemlerle elde edilmiştir. Elde edilen sonuçların akışkanın sabit viskoziteye sahip olduğu klasik sıkışmaz Navier-Stokes akışlarından farklılıkları tartışılmış, literatürde yapılan çalışmalarda elde edilen sonuçlarla karşılaştırılmıştır.
-
ÖgeFdm Kaplamalı Zenginleştirilmiş Metal Çekirdekli Tam Koni Kabuğun Serbest Titreşim Analizi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2017) Avey, AbdullahÇekirdeği zenginleştirilmiş metal ve kaplaması fonksiyonel değişimli malzemelerden (FDM’lerden) oluşan sandviç tam koni kabuğun serbest titreşim analizi klasik kabuk teorisi (KKT) çerçevesinde incelenmektedir. FDM kaplamalı zenginleştirilmiş metal çekirdekli koni kabukların temel denklemleri türetilerek Galerkin Yöntemi ile çözülmektedir. FDM kaplamalı sandviç tam koni kabuğun boyutsuz titreşim frekansı için kapalı çözüm elde edilmektedir. Sayısal analiz kısmında, kaplama profilleri ve onların kalınlık değişiminin boyutsuz frekans parametre değerlerine etkileri incelenmektedir. Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel değişimli malzeme (FDM), FDM Kaplama, sandviç tam koni kabuk, zenginleştirilmiş metal çekirdek, serbest titreşim, frekans parametresi
-
ÖgeDönen Disklerin Serbest Titreşimleri(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2017) Tufekci, Mertol ; Genel, Ömer Ekim ; Oldaç, Olcay ; Tüfekci, EkremEndüstride bir çok alanda kullanılan dönen diskler, gelişen teknolojiyle beraber yüksek hız gerektiren mühendislik uygulamalarında kendilerine gittikçe daha geniş yer bulmaktadırlar. Bilişim sektöründen otomotiv sektörüne kadar kullanılan bu disklerin titreşimleri günümüz mühendislik birikiminin önemli bir alanını oluşturmaktadır. Literatürde dönen diskleri için analitik olarak yapılan çalışmaların birçoğu Rayleigh-Ritz ve Galerkin metodu kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma kapsamında da, dönen disklerin serbest titreşimleri, Galerkin metodu kullanılarak incelenmiştir. Ayrıca, farklı sınır şartları için de formülasyonlar yapılarak yapının titreşim karakteristiği incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar Campbell diyagramları kullanılarak açıklanmıştır.
-
ÖgeTabakalı Kompozit Parabolik Kemerlerin Tamamlayıcı Fonksiyonlar Yöntemi Ile Laplace Uzayında Dinamik Analizi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2017) Noori, Ahmad Reshad ; Temel, BeytullahBu çalışmada enine izotrop ve tabakalı kompozit parabolik kemerlerin düzlem içi dinamik yükler etkisindeki zorlanmış titreşim davranışı Laplace uzayında Tamamlayıcı Fonksiyonlar Yöntemi (TFY) ile teorik olarak incelenmiştir. Formülasyonda, malzeme anizotropisi, dönme ataleti, eksenel ve kayma deformasyonu etkileri göz önüne alınmıştır. Kemer malzemesi homojen, lineer elastik ve anizotropik olarak kabul edilmiştir. TFY’ye dayalı başlangıç değer probleminin Laplace uzayındaki çözümleri için 5. mertebe Runge-Kutta (RK5) algoritması kullanılmış ve bu amaçla Fortran dilinde bilgisayar programı hazırlanmıştır. Laplace uzayında elde edilen çözümler, etkin bir sayısal ters Laplace tekniği ile zaman uzayına dönüştürülmüştür. Mevcut yöntemin sonuçları, sonlu eleman paket programı olan ANSYS’ın sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Yapılan karşılaştırmalar neticesinde önerilen metod ile kaba zaman artım miktarları kullanılarak elde edilen sonuçların, ANSYS programı yardımıyla sık zaman artım miktarları kullanılarak elde edilen değerlerle örtüştüğü görülmüştür. Sonuç olarak; bu araştırmada önerilen metodun adım adım integrasyon metotlarına göre daha etkin ve üstün olduğu örnekler üzerinde gösterilmiştir. Anahtar Kelimeler: İki Nokta Sınır Değer Problemleri; Tamamlayıcı Fonksiyonlar Yöntemi (CFM); Ters Laplace Dönüşümü; Tabakalı Kompozit Kemer.
-
ÖgeVver-1200 Nükleer Reaktörlerinin Soğuk Ve Sıcak Ayak Bölgesinin Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (cfd) Analizi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2017) Kütük, BegümRus tasarımı VVER-1200 nükleer reaktörlerinde 4 sıcak ve 4 soğuk ayak bulunmaktadır. Analizde tek faz söz konusudur. Çevrimde hafif su kullanılmaktadır. VVER-1200 basınç kabı sıcak ve soğuk ayak bölgesinin geometrisi SolidWorks kullanılarak gerçekle birebir çizilmiştir. Ağ için Ansys Meshing Platform kullanılmıştır. Termal-hidrolik değerlerin her 4 döngü için de aynı olduğu kabul edilmiştir. Nükleer reaktör güvenliği problemlerinde sıklıkla kullanılan CFD yazılımlarından olan FLUENT akış simülasyonları için kullanılmıştır. Çalışma, sıcak ve soğuk ayak bölgelerinin 3 boyutlu analizinin normal çalışma koşulunda (NOC) sonuçlarını göstermektedir. Analizde “standart k-Ɛ” türbülans modeli kullanılmıştır. Reaktör kabı duvarından ışınım ve doğal taşınımla ısı transferi olduğu farzedilmiştir. Bu çalışmanın akabinde kaza senaryosu planlanmaktadır. Sonuçların açık literatürde kabul görmüş çalışmalarla uyumlu olduğu görülmüştür. Soğutucu sıcaklıklarının eksenel yönde doğrusal yükseldiği gözlemlenmiştir. En yüksek soğutucu suyu hızı, reaktör kabı duvarı sıcaklık konturları, en yüksek reaktör kabı duvarı sıcaklığı, basınç düşüşü, sıcak ayak sıcaklık konturları, en yüksek sıcak ayak sıcaklığı vb. değerler incelenmiştir.
-
ÖgeFarklı A/d Oranına Sahip Betonarme Kirişlerin Eğilme Davranışları Üzerine Deneysel Ve Nümerik Bir Çalışma(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2017) Sağıroğlu, Serkan ; Vardar, İsmailFarklı a/d (kesme açıklığı / etkili derinlik) oranına sahip dört adet enine donatılı ve dört adet enine donatısız olmak üzere toplamda sekiz adet küçük ölçekli betonarme kirişe 3 nokta eğilme testi uygulanmıştır. Deneysel kısımda kirişlere ait yük deplasman eğrileri elde edilmiş ve yükleme boyunca çatlak oluşumu ve kırılma türü gözlemlenmiştir. Aynı kirişlere ait nümerik modeller sonlu elemanlar metodu ile oluşturulmuş, modellerin analizlerinden elde edilen sonuçlar deneysel verilerle kıyaslanmıştır. a/d oranının kirişlerin eğilme altındaki davranışına ve kırılma biçimine olan etkisi irdelenmiş, kirişlerin kırılma mekanizmaları deneysel ve nümerik sonuçlardan yola çıkılarak tanımlanmaya çalışılmıştır. Enine donatı kullanılmasının kirişlerin davranışına ve kırılma türüne olan etkisi irdelenmiştir.
-
ÖgeModel Referans Uyarlamalı Kontrolcülerde Sistemdeki Belirsizliği Zamana Bağlı Chebyshev Polinomları İle Parametrize Etme(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2017) Gürler, MustafaBu çalışmada, Chebyshev Polinomlarına dayalı Model Referans Uyarlamalı Kontrolcülerin (MRAC) havacılık alanındaki uygulamaları sunulmaktadır. Sistem üzerindeki yapılandırılmış ve yapılandırılmamış belirsizlikleri parametrize etmek için Chebyshev Polinomları zaman açısından yeniden yazılmıştır. Mükemmel polinomsal yaklaşma özelliğinin yanı sıra, uyarlanabilir elemanda daha az değişkene ihtiyaç duyulacak olması kontrolcü tasarım sürecini kolaylaştırır. Takip edilecek referans model ile takip performansını göz önüne alarak, hava aracının doğrusal olmayan dinamikleri üzerinde zamana bağlı Chebyshev Polinomları ile MRAC simülasyon sonuçları gösterilecek ve tartışılacaktır.
-
ÖgeKöprü Zemin Etkileşiminin Deprem Etkisinden Dolayı Köprü Elemanlarında Oluşan Kuvvetlere Etkisi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2017) Karalar, MemduhBu çalışmada, yakın mesafeli deprem haraketlerinin köprü ayaklarında bulunan kazıklardaki yorulma davranışı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu amaçla, Amerika Birleşik Devletlerindeki Guthrie Country Köprüsü üç boyutlu olarak modelenmiş ve sonlu elemanlar yöntemi uygulanarak ANSYS programında analizleri yapılmıştır. Üç boyutlu analiz sonuçlarından, yakın mesafeli deprem haraketlerinin, zemin boyunca kazık davranışı göz önüne alınarak, kazıkta meydana gelen yerdeğiştirmeler araştırılmıştır. Çalışma sonucunda, köprü-zemin etkileşiminin, integral köprü elemanlarında yakın mesafeli deprem haraketlerinden büyük oranda etkilediği saptanmıştır.
-
ÖgeMikro Ölçekteki Bir Konsol Kirişin Değiştirilmiş Gerilme Çifti Teorisine Göre Laplace Dönüşümüyle Eğilme Analizi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2017) Yaylı, Mustafa ÖzgürBu çalışmada, değiştirilmiş gerilme çifti yöntemi ve Euler Bernoulli kiriş teorisi kullanılarak düzgün yayılı yüklenmiş bir mikro kirişin çökme denklemi elde edilmiştir. İlk olarak literatürde bulunan değiştirilmiş gerilme çifti formülasyonuna göre problem yöneten denklem kurulmuştur. Bilindiği gibi son yıllarda nano ve mikro ölçekteki yapıların analizi için birçok yüksek mertebeden elastisite teorileri kullanılmaya başlanılmıştır. Bunlardan literatürde çokça çalışmaya konu olmuş olan değiştirilmiş gerilme çifti yöntemi bu çalışmaya temel alınmıştır. Problemi yöneten denkleme Laplace dönüşümü uygulanarak ikinci dereceden diferansiyel denklem klasik temel denkleme dönüştürülmüştür. Bilinen başlangıç koşulları denklemde yerine yazılmış ve ters Laplace dönüşümü alınarak kapalı çözüm bulunmuştur.
-
ÖgeParalel İki Plaka Arasında Gelişen Türbülanslı Akışın Sayısal Araştırılması(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2017) Karasu, TahirBu orijinal araştırma, paralel iki plaka arasında gelişen iki-boyutlu, düzlemsel simetrik, sürekli, sıkıştırılamayan, türbülanslı kanal akışları için iki farklı Reynolds sayılarında kapsamlı bir çalışmanın sayısal araştırma sonuçlarını takdim etmektedir. Sonlu hacim yöntemini kullanarak, SIMPLE (Semi-Implicit Method for Pressure Linked Equations) algoritmasına dayanan bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Standart k-e türbülans modeliyle beraber, süreklilik ve momentum korunum denklemlerinin sayısal çözümleri, iteratif bir sayısal çözüm tekniğini kullanarak sağlanmıştır. Katı cidar yakınında cidar fonksiyonları kullanılmıştır. Paralel iki plaka arasında gelişen türbülanslı kanal akışları için çeşitli akış yönü kesitlerinde, yerel akış yönü hızı, türbülans kinetik enerji, türbülans kinetik enerji kaybolma miktarı, efektif viskozite, simetri ekseni boyunca simetri ekseni üzerindeki yatay hızın değişimi, cidar kayma gerilmesi ve cidar sürtünme katsayısı dağılımları için sayısal hesaplamalar sunulmuş ve deneysel ölçümlerle karşılaştırılarak incelenmiştir. Sayısal araştırmanın sonuçları deneysel ölçümlerle genel olarak iyi uyum göstermektedir.
-
ÖgeÇelik Depo Raf Sistemlerinde Kullanılan Yatay Taşıyıcıya Oturan Tava Rafların Kapasitelerinin Analitik Ve Sonlu Elemanlar Yöntem(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2017) Pala, Yaşar ; Çalış, EmreBu çalışmada, hafif ve kutulu yükler için paletli depo raf sistemlerinde kullanılan yatay taşıyıcıya oturan tava raf sistemlerinin kapasitelerinin belirlenmesi üzerinde durulmuştur. İstenilen yükleme boyutları altında tava rafların taşıma kapasiteleri hem analitik olarak hem de sonlu elemanlar analizi ile belirlenmiştir. Tava rafın 2a x 2a boyutlu bir bölgesi üzerinde yayılı kuvvetlere maruz kaldığı kabul edilmiştir. Kuvvetler arası mesafenin k olduğu ve 2a uzunluğunda n adet kuvvet bulunduğu kabul edilmiştir. Buradan hareketle her bir tekil kuvvetin şiddeti toplam kuvvet cinsinden bulunmuştur. Daha sonra tava raf kesitini oluşturan her bir parçanın taşımış olduğu momentler bulunarak her bir elemanda oluşan eğilme gerilmeleri hesaplanmıştır. Buradan elde edilen gerilme değerleri emniyetli gerilme değerleriyle kıyaslanarak tava rafın taşıyabileceği maksimum yük tespit edilmiştir. Ayrıca analitik yöntemden elde edilen sonuçlar sonlu elemanlar yöntemiyle kıyaslanmış ve sonuçların birbiri ile uyumlu olduğu görülmüştür.
-
ÖgePiezo Elektriksel Etki İle Aktive Edilen Dokunmatik Ekranların Titreşim Analizleri(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2017) Sarı, Gözde ; Ak, Ahmet Fatih ; Akış, Ahmet AlperTaşınabilir elektronik cihazlar üzerindeki dokunmatik ekranlarda genellikle görsel ve işitsel geri bildirimler kullanılmaktadır. Bu cihazlar, gürültülü ve dikkat dağıtıcı ortamlarda kullanıldığı zaman çoğunlukla mevcut geri bildirim yöntemleri yetersiz kalmakta ve cihazın kullanılabilirliği ciddi derecede azalmaktadır. Bu nedenle yeni bir teknolojiye ihtiyaç duyulmaktadır. Dokunmatik ekranlara hareket verilerek parmak uçlarındaki sinirlerin uyarılması ile oluşturulan dokunsal geri bildirimler son zamanlarda bu sektörde önem kazanmaya başlayan konulardan birisidir. Dokunmatik geri bildirim düzeneği için piezo elemanlar kullanılmaktadır. Piezo elemanlar malzeme özellikleri gereği üzerlerine gerilim uygulandığında şekil değiştirmektedirler. Eğer bu zorlama sinüzoidal ise bu aktivasyon ile bağlı oldukları eleman olan ekranı da titreştirmektedirler. Piezo elemanlara mekanik çalışma sınırları içerisinde tüm titreşim fonksiyonları uygulanabilmektedir. Böylelikle kalp atışı, patlama sesi gibi her çeşit titreşim fonksiyonu dokunmatik ekran üzerinde oluşturulabilmektedir. Bu çalışmada sektörde kullanılan farklı tasarım parametrelerine sahip ekran camlarının titreşim mod yapıları incelenmiştir. Ekranın mod yapıları sonlu elemanlar mantığı (SEM) ile çalışan COMSOL programında elde edilmiştir. Bu programda piezo elemanların malzeme ve elektriksel özellikleri dikkate alınmaktadır. Ekran üzerinde en iyi titreşim fonksiyonunu üretebilmek için farklı piezo sayısı ve farklı piezo yerleşimleri için titreşim analizleri COMSOL programı ile karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak en iyi titreşim fonksiyonunu üreten tasarım elde edilmiştir.
-
ÖgeEksenel Olarak Polinomiyal Fonksiyonel Derecelendirilmiş Malzemeden Nonlineer Euler-bernoulli Kirişinin Serbest Titreşim Analizi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2017) Sınır, SümeyyeBu çalışmada, polinomiyal fonksiyonel derecelendirilmiş malzemeden (FDM) non-lineer Euler- Bernoulli kirişi ele alınmıştır. Hamilton prensibi ile hareket denklemi elde edilerek, denklem boyutsuzlaştırılmıştır. Çok Zaman Ölçekli Perturbasyon yöntemi ve Diferansiyel Kareselleştirme yöntemi ile kirişin lineer ve non-lineer doğal frekansları elde edilmiştir.
-
Ögeİki Boyutlu Dikdörtgen, Perdeli Ve Perdesiz Bir Tanktaki Sıvı Çalkantısının Sayısal Olarak İncelenmesi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2017) Bilici, Gürbüz ; Akyıldız, HakanBu çalışmada, kısmi dolu, kapalı, T-şekilli perdeli ve perdesiz iki boyutlu dikdörtgen bir tank içindeki sıvı çalkantısı sayısal olarak incelenmiştir. Tank, %50 ve %75 doluluk oranları için, 40 ve 80 olmak üzere iki farklı dönme açısı ve tankın doğal frekansı dikkate alınarak belirlenen 3.3 rad/s sabit açısal hız ile ele alınarak hareket ettirilmiştir. Dönme açısı, tank doluluk oranı ve perde yükseklikleri sistematik olarak değiştirilerek bu parametrelerin tank duvarındaki hidrodinamik yükler ve dalga yükseklikleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Hesaplamalar, sırasıyla, sonlu farklar ve sonlu hacim ayrıklaştırması kullanılarak laminer ve türbülanslı viskoz akış çözücüler vasıtasıyla iki farklı biçimde gerçekleştirilmiştir. Her iki yöntem de çalkantı hareketi akışkan hacmi tekniğine dayalı bir algoritmadan yararlanılarak çözülmüştür. Analizler neticesinde her iki yöntem ile elde edilen sonuçların uyum içinde olduğu görülmüştür. Perdenin, yüksekliğinin sıvı seviyesinin %80’inden daha büyük olduğu durumlarda basınç ve dalga sönümlemesinde etkili olduğu görülmüştür.
-
ÖgeYüksek Mertebe Kayma Deformasyon Teorisine Bağlı Kompozit Plakların Karışık Sonlu Eleman Yöntemi İle Statik Analizi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2017) Madenci, EmrahBu çalışmada, çapraz tabakalı kompozit plakların statik analizleri yüksek mertebe kayma deformasyon plak teorisine bağlı olarak karışık sonlu eleman yöntemi yardımı ile incelenmiştir. Plak kalınlığı boyunca etkili olan kayma deformasyon etkileri, yüksek mertebe kayma deformasyon plak teorisine bağlı olarak kullanılan kinematik ifadelerde fonksiyonu olarak tanımlanmıştır. Böylece herhangi bir kayma düzeltme faktörüne gerek duyulmamıştır. Kompozit plakların diferansiyel alan denklemleri virtüel yer değiştirme prensibi kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen bu denklemler operatör forma dönüştürülerek potansiyellik şartını sağladığı tespit edildikten sonra Gâteaux diferansiyel metodu yardımıyla geometrik ve dinamik sınır koşullarını içeren fonksiyonellere dönüştürülmüştür. Karışık sonlu eleman yöntemi kullanılarak HOPLT44 isimli plak eleman geliştirilmiştir. Ayrıca analizlerde elemanlara ait momentlerin yanı sıra yüksek mertebe terimleri de içeren nümerik değerli yüksek mertebe momentler de elde edilmiştir.
-
ÖgeSentetik Grafit Dolgulu Polipropilen Kompozitlerin Reolojik Özelliklerinin Belirlenmesi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2017) Seki, Yoldaş ; Sarikanat, MehmetSentetik grafit (SG) polimerlerin elektriksel ve termal iletkenliklerini iyileştirmek için sıklıkla kullanılır. Polimerin içine SG yüklenmesi polimerin reolojik özelliklerini de değiştirir. Bu çalışmada amaç polipropilen kopolimerin (PPc) içerisine yüklenen SG’nin reolojik özelliklerini nasıl değiştirdiğini ortaya koymaktır. SG yüklenmiş PPc kompozit pelletler Leistritz Extruder Corporation ZSE 27 model çift vidalı ekstrüder kullanarak üretilmiştir. SG yüklenmesi polimer eriyiğinin içine ekstrüderin yan besleyicisinden yapılmıştır. PPc ve SG yüklenmiş PPc kompozitlerin reolojik özellikleri Göttferd, Rheograph 20 model kapiler reometre kullanarak incelenmiştir. PPc ve üç farklı oranda SG yüklemiş PPc kompozitlerin gözlemlenen ve düzeltilmiş verileri kullanarak reolojik özellikler incelenmiştir. Görünür viskozite ve kayma gerilmesi değerlerine ek olarak, PPc ve SG yüklemiş kompozitlerin normal gerilim fark değerleride bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar Carreau-Winter modeli tarafından değerlendirilmiştir. SG yüklenmesinin PPc nin sıfır-kayma viskozitesini arttırdığı bulunmuştur. %10 ve %30 SG yüklenmesi sıfır-kayma viskozitesini çok fazla arttırmaz iken %50 yüklenmesi ise ciddi oranda arttırmıştır.
-
ÖgeCam Elyaf İçeren Betonarme Kirişin Eğilme Davranışı İçin Deneysel Çalışma(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2017) Tayşi, NildemYaygın yapı malzemesi olarak kullanılan beton gevrek bir malzeme olduğu için basınç altında nispeten güçlü olmasına rağmen çekmede zayıftır [1, 2]. Betonun çekmedeki zayıflığı, geleneksel çelik çubuk takviyesinin kullanılması veya yeterli oranda lifli malzemenin karıştırılmasıyla aşılabilmektedir [3]. Liflerin kullanımı, betonda çatlaklar oluştuktan sonra da kompozit malzemenin tokluğunu arttırarak davranışını yeniden düzenler. Lifli beton küçük ve süreksiz elyafların düzgün şekilde dağılmış olduğu betondur. Mevcut araştırmada, ince agrega yerine cam elyafın farklı oranlarda (% 0.0, % 0.5, % 1.0, % 1.5) eklenmesi ile, betonun basınç dayanımını, eğilme mukavemetini ve işlenebilirliliğini araştırmak için deneysel çalışmanın yapılması amaçlanmaktadır. Cam elyafın C30 kalite betonun basınç, çekme ve eğilme mukavemeti üzerine etkileri karşılaştırılacaktır. Her lif yüzdesi için, ortalama sonuçları almak için üçer adet küp ve silindir numune dökülmüştür. Ayrıca betonarme kirişin, eğilmede güçlendirmesini incelemek için de dört adet 1300 mm etkin açıklıklı kirişde dört noktalı eğilme testi yapılacaktır.
-
ÖgeDüzlem Kafes Taşıyıcı Sistemlerin Sıcaklık Etkisi Altında Optimum Tasarımı(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2017) Erdem, Hakan ; Demirlek, Mehmet ZahidDüzlem kafes sistemlerin optimizasyonunun önemi özellikle büyük çaplı projelerde ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmada, düzlem kafes sistemlerin sıcaklık etkileri altında optimum tasarımı araştırılmıştır. Çubuk elemanların kesitleri tasarım değişkeni olarak seçilmiş ve toplam maliyetin bir göstergesi olarak çubuk kesit alanlarının toplamı seçilmiştir. Tasarım değişkeni olarak seçilen kesit alanlarında yapılan alt ve üst sınırlar, deplasman kısıtlamaları, rijitlik kısıtlamaları gerilme kısıtlamaları altında amaç fonksiyonu minimize edilmiştir. Tanımlanan amaç fonksiyonu ve kısıtlamalar altında “Differential Evolution’’ nümerik optimizasyon metodu optimum tasarımları bulmak için kullanılmıştır. Örnek bir düzlem kafes taşıyıcı sistem üzerinde amaçlanan optimizasyon yönteminin uygulamasının bir örneği gösterilmiştir. Yapılan sayısal analizler göstermiştir ki; sıcaklığa maruz kalan kafes sistemlerde sıcaklığın optimum tasarımlar üzerinde önemli bir etkisi vardır ve sıcaklık etkisinin önemli olduğu yapılarda bu etkinin de tasarım aşamasında dikkate alınması gerekmektedir.
-
ÖgeMikroskop İle Tümleştirilmiş Tek Eksenli Çekme Cihazı İle Pdms’nin Viskoelastik Karakterizasyonu(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2017) Doğru, Sedat ; Aksoy, Bekir ; Arpacıoğulları, Y. Berk ; Ateeq Ur Rehman ; Bayraktar, Halil ; B. Erdem AlacaPolidimetilsiloksan (PDMS) ayarlanabilir mekanik ve yüzey özellikleri sayesinde biyomedikal, ilaç taşıyıcı sistemler, mikroakışkan çalışmalar ve biyolojik algılayıcılarda sıklıkla kullanılmaktadır. Günümüzde PDMS kullanılarak kontrollü bir şekilde mikron-altı (submicron) boyutta yapılar inşa edilmekte ve bu yapılar kullanılarak nanoNewton-altı kuvvetler ölçülebilmektedir. PDMS yapılardaki deformasyonları doğru bir şekilde kuvvet değerlerine çevirmek için PDMS’ye en uygun bünye (constitutive) modelin oluşturulması gerekmektedir. Doğrusal olmayan mekanik özelliklere sahip PDMS’nin detaylı bir karakterizasyonu yapılmış olmasına rağmen Poisson oranı rapor edilirken PDMS’nin viskoelastik özelliği hesaba katılmamıştır. PDMS için literatürde belirtilen Poisson oranı 0.45 ile 0.5 arasında değişmektedir. Poisson oranının kullanılan gerinim tanımından bağımsız ve statik şartlarda raporlanması eksik ve hatalı bir ifadedir. PDMS için detaylı bir Poisson oranı incelemesi içeren bu çalışmada tek eksenli bir çekme düzeneği optik mikroskop ile tümleştirilerek çekme esnasında test numunesinin belirli bölgelerinden mikroskop görüntüleri alınmıştır. Poisson oranını doğru ve eksiksiz olarak tanımlamak için PDMS’nin viskoelastik özelliği ve kullanılacak gerinim tanımları hesaba katılmıştır.