FBE- Restorasyon Lisansüstü Programı - Yüksek Lisans
Bu koleksiyon için kalıcı URI
Gözat
Çıkarma tarihi ile FBE- Restorasyon Lisansüstü Programı - Yüksek Lisans'a göz atma
Sayfa başına sonuç
Sıralama Seçenekleri
-
ÖgeHelvai Tekkesi restorasyon projesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1990) Başkır, Cemil Cenk ; Kuban, Doğan ; 14232 ; RestorasyonTez çalışmasına konu olan Helvai Tekkesi, Süleymaniye, Kalenderhane Mahallesi" nde yer almaktadır. Tekke, selamlık, tevhidhane-türbe, ve harem bölümlerinden oluşmaktadır. Tek kenin kuruluşu XVI. yüzyılın ikinci ya da üçüncü çeyreğine rastlamaktadır. Bu çalışmanın ilk bölümünde, ülkemizdeki tarihi eserle rin ve çevrelerin korunması konusunda çeşitli kesimlerin konuya yaklaşımları gibi sorunlara değinilmiş ayrıca Helvai Tekkesi'nin tez konusu olarak seçilmesindeki etmenler kısaca açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde, tarikatların ana düşüncelerini yansıtan tasavvuf kavramına, üçüncü bölümde ise, tarikatların türediği mezheplere değinilmiştir. Dördüncü bölümde tekkelerin varoluş nedeni olan tarikatlar konusu ele alınmıştır. Beşinci bölümde, tarikatların savunduğu fikirle rin bir uygulama alanı olarak ortaya çıkan tarikat yapıları nın İslâm ülkeleri ile Anadolu'da yayılması, etkileri ve tekke mimarisinin tarih içindeki gelişimi gibi konulara açık lık kazandırılmaya çalışılmıştır. Altıncı bölümde ise, Helvai Tekkesi'nin bağlı bulunduğu Bayrami Tarikatı' nın analizi ya pılmış ve İstanbul'da bulunan diğer Bayrami tekkelerine deği nilmiştir. Yedinci bölümde söz konusu tekkenin tarihçesi ve mimari tanımlaması ele alınmıştır. Sekizinci bölümde yapıdaki strüktür ve malzeme bozulmaları açıklanmış, restitüsyon çalış malarına başlık olan dokuzuncu bölümde ise rölöve çalışmaları sırasında yapılan saptamalara göre yapının özgün durumunun ortaya çıkarılmasına çalışılmıştır. Onuncu ve son bölüm olan restorasyon önerisinde tekkenin yeniden işlevlendirilmesi doğrultusunda yapılan öneriye değinilmiştir. Bu yönde yapının "Eski El Yazma Eserleri Enstitüsü' ne dönüştürülmesi ve doku zuncu bölümde ele alınan restitüsyon önerileri ve projesine uygun olarak restore edilmesi açıklanmaya çalışılmıştır.
-
ÖgeBurhaniye'de Yağcı Zeytinyağı Fabrikası restorasyonu(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997) Rana, Lim ; Ahunbay, Ayşe Zeynep ; 66642 ; Restorasyon ; RestorationZeytin üretimi Akdeniz bölgesinde Antik Çağ' dan günümüze kadar ekonomik ve sosyal açıdan önemli olmuştur. Zeytinden aydınlatma amacıyla, ayrıca yiyecek, ilaç ve sabun yapımında yararlanılmıştır. Zeytin yetiştiriciliği Anadolu'nun özellikle batı bölgelerinde bugün de önemli bir gelir kaynağıdır. Antik dönemden bu yana zeytinyağı üretiminde kullanılan yöntemler ilke açısından büyük değişikliğe uğramamıştır. Bugünkü üretim teknolojisi de antik uygulamalarda olduğu gibi iki ana aşamadan oluşur. İlk aşama toplama ve temizleme alt başlıklarını içerir. Fabrikada gerçekleştirilen ikinci aşamada ise geleneksel veya kontinü sistemle çalışılır. Burada ele alman Burhaniye'deki Yağcı Zeytinyağı Fabrikası geleneksel sistemin uygulandığı bir tesistir. Fabrika 19. yüzyılda inşa edilmiş, zamanla el değiştirmiş, yeni işlevlerle kullanılmış ve 1980'li yıllarda da terk edilmiştir. Yapı topluluğu, yağhane, sabunhane, yatakhane, mutfak ve depolardan oluşmaktadır. Bir yeniden kullanım önerisini amaçlayan bu çalışmanın ilk aşamasında fabrika yapılarının rölöveleri alınarak gereken ölçeklerde çizilmiştir. Yağcı Zeytinyağı Fabrikası'nın özgün durumunun canlandırabilmek için ayrıntılı mimari gözlemler yapılmış, ekler ve değişiklikler saptanmış ve aynı dönemden başka fabrika yapılan incelenmiştir. Bu verilere dayanan restitüsyonun ardından bir restorasyon ve yeniden kullanım önerisi geliştirilmiştir. Buna göre, yapı özgün işlevi dikkate alınarak bir üretim ve kültür merkezine dönüştürülmüştür eski deponun, bir giriş yapısı niteliğinde, sabun ve yağ satış dükkanları ile danışmayı içerir durumda yeniden düzenlenmesi önerilmektedir. Sabunhane ve yağhane yapılarındaki üretimin küçük ölçekte devam etmesi amaçlanmıştır. Mekanlar, sergi alanları, çok amaçlı salon ve bir kafeteryayla zenginleştirilmiştir. Bahçede yer alan mutfağın eski işleviyle hizmet vermesi uygun bulunmuştur. Yatakhane kanadının Burhaniye'deki Kız Meslek Lisesi'nin atölyeleri olarak yıl boyu kullanılması ön görülmüştür. Bu kanadın yanma küçük bir konaklama tesisi eklenmiştir. Mal sahibinin evi yerinde korunacak, tesisten bir çitle ayrılacaktır. Bu uygulamayla Burhaniye'ye kültür ve turizm amaçlı bir çekim merkezi kazandırılması düşünülmüştür.
-
ÖgeHırami Ahmet Paşa Camisi Restorasyon Projesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-07-08) Çınar, Aynur ; Mazlum, Deniz ; Restorasyon ; Restorationİki büyük imparatorluğa başkentlik yapmış İstanbul’da iki kültürün de izlerini taşıyan pek çok yapı bulunmaktadır. Yüzyıllarca kilise olarak Bizans İmparatorluğu’na, daha sonra cami olarak Osmanlı İmparatorluğu’na hizmet etmiş yapılardan biri de Hırami Ahmet Paşa Camisi’dir. Bizans uzmanları tarafından 12.yy’a tarihlendirilen yapı Fetih’ten sonra yaklaşık 140 yıl Pammakaristos Manastırı’ndan gelen rahibeler tarafından kullanılmış, 16. yy’da Yeniçeri Ağası Hırami Ahmet Paşa tarafından camiye çevrilmiştir. Yapılan restorasyon çalışmaları sayesinde ayakta kalan bina bugün cami olarak kullanılmaya devam etmektedir. Tez çalışmasında yapının günümüzdeki durumu ayrıntılı olarak incelenmiş ve dijital ortama aktarılmıştır. Yapılan tarihsel araştırmalar doğrultusunda yapının tarihi üç döneme ayrılmış ve ilk dönemin ayrıntılı olarak çalışılıp projelendirilmesine karar verilmiştir. Yapının verdiği ipuçlarından ve benzer yapıların araştırıldığı analoji çalışması sonucu restitüsyon projesi detaylandırılmıştır. Restorasyon projesinde yeni bir işlev öngörülmemiştir. Kullanımdan kaynaklanan sorunlar belirlenmiş ve çözüm önerileri oluşturulmuştur. Bunun için yapı çevresiyle bir bütün olarak ele alınmış, çevre düzenlemesi yapılması, giriş bölümünde yer alan niteliksiz eklerin kaldırılması ve uygun bir giriş tasarlanması üzerinde durulmuştur. Gelişigüzel doldurulmuş batıdaki girişin açılarak, bahçenin de kullanıma katılması düşünülmüştür. Camilerde temel ihtiyaçlardan olan tuvalet ve abdest alma işlevi bahçenin kuzey köşesinde hafif konstrüksiyondan yapılacak ek bina içinde çözülmüştür. Cami içi niteliksiz eklerden arındırılmıştır. Bunun dışında içeride bir değişiklik öngörülmemiştir.
-
ÖgeSarıyer Yeni Mahalle Caddesi 118 Nolu Yapının Restorasyon Projesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-07-14) Atabeyoğlu, Gökçe ; Kahya, Yegan ; Restorasyon ; RestorationSarıyer Yeni Mahalle Caddesindeki 118 kapı nolu yapı 19.y.y. başlarında, Art Nouvaeu tarzında yapılmış ve günümüze kadar özgünlüğünü büyük ölçüde korumuştur. Boğaziçi’ndeki Avrupa etkisinin mimari bir ürünü olarak cephesindeki bezemelere karşın yapı, tipik karnıyarık ve orta sofalı Türk evi özelliklerini taşımaktadır. Günümüzde, yapının her katının ayrı kullanıcısının olmasından dolayı, yapıda bir takım değişikliklere rastlanmıştır. Bu değişiklikler, 20 yy.ın sonlarında yapı sahibi tarafından yapılan tadilat sırasında gerçekleşmiş ve yapının işleyiş şemasını büyük ölçüde bozmuştur. Çalışmada yapının mevcut durumunun belgelenmesi, tarihsel gelişim sürecinin araştırılması ve korunmasına yönelik müdahalelerin belirlenmesi hedeflenmiştir. Kaynak araştırmaları, ölçümler ve çizimler sonucunda yapının rölöve çizimleri, restitüsyon önerisi ve restorasyon projeleri hazırlanmıştır. Yapılan bu çalışmalarla elde edilen bulgular çalışmanın sonuç kısmında değerlendirilmiştir.
-
ÖgeHalep Ahmediye Medresesi Restorasyon Projesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-07-18) Kasmo, Ruba ; Ahunbay, Zeynep ; Restorasyon ; RestorationAhmediye Medresesi, Halep’te günümüze ulaşabilmiş 18. yüzyıla ait Osmanlı eğitim yapılarının önemli bir örneğidir. Çalışmada, yapının korunmasını sağlamak üzere, gerek yerel halkın ihtiyaçlarını gerek uluslararası koruma ilkelerini dikkate alan bir restorasyon ve yeniden kullanım projesi oluşturulmaya çalışılmıştır. Tez çalışması tarihi araştırma, mimari/yapısal deskripsiyon ve strüktürel sorunlar ile malzeme hasarlarının değerlendirilmesini kapsamaktadır. Restitüsyon çizimleri, tarihi araştırmanın yanı sıra, yapının, Halep ve İstanbul’daki diğer 18. yüzyıl medreseleriyle karşılaştırılması sonucu oluşturulmuştur. Son olarak, periyodik bir koruyucu bakım programını esas alarak ve yapıyla uyumlu olacak şekilde, yeniden kullanım ve müdahale önerileri saptanmıştır.
-
ÖgeYeşilköy Şengör Evi Restorasyon Projesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-08-11) Gümülcinelioğlu, Deniz ; Mazlum, Deniz ; Restorasyon ; RestorationBu çalışmada, İstanbul’un Avrupa yakasında Bakırköy ilçesine bağlı Yeşilköy semtinin Şevketiye mahallesinde bulunan Şengör Evi konu alınmıştır. Yapım tarihi kesin olmamakla birlikte 19. yüzyılın sonunda yapıldığı bilinmektedir. Yapının tarihiyle ilgili bilgiler Şengör ailesinin sözlü anlatımlarından alınmaktadır. İlk yapıldığında bir Rum Yetimhanesi olarak kullanıldığı söylenen yapı, 1914 tarihli Necip Bey haritasında Ertuğrul Numune Mektebi olarak geçmektedir. 1910’lardan itibaren bina konut olarak kullanılmaya başlanmıştır. Yazar, milletvekili ve siyasetçi Hamdullah Suphi Tanrıöver de 1920’li yıllarda bu evde yaşamıştır. 1999 depremi sonrasında hasar gören yapıya, 2006-2007 yıllarında güçlendirme ve basit onarım adı altında yapının özgünlüğünü bozacak müdahalelerde bulunulmuştur. Yapı Yeşilköy’ün günümüze kadar nispeten korunarak gelmiş sınırlı sayıdaki kargir yapısından biri olması ve koruma kriterleri açısından tarihi belge niteliğine sahip olması sebebiyle tez konusu olarak seçilmiştir. Tez çalışmasının ilk aşamasında yapının rölövesi çıkarılmış ve çizimler fotoğraflarla desteklenmiştir. Eşzamanlı olarak, yapının bulunduğu çevre ve yapıldığı döneme ilişkin yazılı ve görsel kaynaklar taranmış ve yapının ayrıntılı bir betimlemesi yapılmıştır. Yapının özgün durumu ve zaman içinde geçirdiği değişimler yapının sağladığı verilere, görsel belgelere ve kullanıcılarının anlatılarına dayanılarak restitüsyon çizimleri hazırlanmıştır. Son aşamada 2006-2007 yıllarında bir proje hazırlanmadan uygulanan müdahaleler kapsam ve nitelik açısından eleştirilmiş ve bu müdahalelerden nasıl geri dönülebileceğine cevap aranmıştır.
-
ÖgeAvasköy Kemeri Restorasyon Projesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-11-19) Salman, Mahmut Çıngı ; Tanyeli, Gülsün ; Restorasyon ; RestorationBu çalışmada, Avasköy Kemeri’nin ayrıntılı bir şekilde belgelenebilmesi için rölöve çizimleri yapılmıştır. Avasköy Kemeri, 16. yüzyıl Osmanlı su iletim sistemlerinin önemli bir parçasıdır. Ayrıca, Mimar Sinan’a ait bir eser olduğu tahmin edilmektedir. Yapı üzerindeki bozulmalar tespit edilerek hasar analizleri çizimlerine aktarılmıştır. Yapıdan elde edilen veriler ve mevcut kaynaklardan ulaşılan bilgiler doğrultusunda restitüsyon önerisi hazırlanmıştır. Yapıyı günümüzde tehdit eden unsurlar tespit edilmiş, yapının gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için alınması gereken önlemler saptanarak uygulama yöntemleri belirlenmiştir. Yapı için öngörülen müdahaleler müdahale paftası olarak adlandırılan çizimlere işlenmiştir. Yapının günümüz koşulları göz önüne alındığında, döneminde üstlendiği su iletme işlevini yerine getiremeyeceği açıktır. Bu nedenle restorasyon projesi uygun restorasyon yöntemleriyle hazırlanmıştır.
-
ÖgeMimar Sinan Köprülerinin Güncel Durum Değerlendirmesi Ve Kapuağası Köprüsü Restorasyon Projesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-01-06) Alaboz, Murat ; Tanyeli, Gülsün ; Restorasyon ; RestorationYapısı ve işlevi gereği, iki ayrı yakayı birbirine bağlayan birleştirici bir rol üstlenmiş olan köprüler, mimarlık ve mühendislik disiplinlerinin hassas bir dengeyle bir araya gelerek oluşturduğu yapılar olmuştur. Kendisi de hep “köprü” sıfatıyla anılmış, uygarlıkların yurt edindiği, medeniyetlerin gelip geçtiği, buluştuğu Anadolu toprakları üzerinde de tarih boyunca pek çok köprü inşa edilmiştir. Bunların arasında, mimar ve mühendis olan Mimar Sinan’ın köprüleri önemli bir yer tutmaktadır. Bu köprülerin büyük bir çoğunluğu günümüzde mevcudiyetini korumakta, işlevini sürdürmektedir. Ancak deprem, sel, iklim gibi doğal etkiler ile insan kaynaklı değişim ve müdahaleler, yapılar üzerinde çeşitli hasarların oluşmasına yol açmıştır. Bu etkilerin sebep ve sonuçlarının incelenmesi, yapıların gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayacak onarım ve restorasyon uygulamalarının daha doğru bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayacaktır. Bu kapsamda, Osmanlı klasik döneminin en önemli eserlerini vermiş olan Mimar Sinan’ın Marmara bölgesi içinde yer alan ve tezkirelerde Sinan’a atfedilmiş olan köprüleri üzerinde bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Yukarıda bahsedilen etkiler altında Sinan Köprüleri’nin yapım teknikleri ve güncel durumları incelenmiştir. Örnek yapı olarak, Haramidere üzerinde Kapuağası Köprüsü’nün, sayısal ölçüm cihazı yardımıyla rölövesi yapılmış, yazılı ve görsel kaynaklardan, yapı üzerindeki izlerden faydalanarak restitüsyonu denenmiştir. Rölöve çalışmasını temel alarak, yığma yapıların davranış mekanizmasının tahmininde kullanılan sonlu elemanlar yöntemi ile makro düzeyde bir sayısal model oluşturulmuştur. Yöntemin kullanılmasında gerekli argümanlar ve analiz sonucunda elde edilen verilerin koruma çalışmalarına katkıları tartışılmıştır. Yapının mevcut durumu içerisinde, yapısal sorunları mühendislik yaklaşımı ile irdelenmiş, müdahale önerileri geliştirilmiştir. Yapının konumundan kaynaklanan koruma sorunlarının çözümü için tavsiyelerde bulunulmuştur.
-
ÖgeFeriköy Pompa İstasyonu Yapıları Restorasyon Projesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-01-08) Şanlı, Zeynep Çiğdem ; Salman, Yıldız ; Restorasyon ; RestorationBu çalışmada, Feriköy Pompa İstasyonu’nun ayrıntılı bir şekilde belgelenebilmesi için rölöve çizimleri yapılmıştır. Yapı, İstanbul’un içme suyunu sağlamak için kurulan ilk pompa istasyonu olan Terkos Su Pompa İstasyonu ile bağlantıyı sağlayıp Beyoğlu ve Rumeli sahilleri’ne su pompalamak için yapılmıştır. Yapıdan elde edilen veriler ve mevcut kaynaklardan ulaşılan bilgiler doğrultusunda restitüsyon önerisi hazırlanmıştır. Yapının günümüz koşulları göz önüne alındığında, döneminde üstlendiği su iletme işlevini yerine getiremeyeceği açıktır. Bu nedenle restorasyon projesi uygun restorasyon yöntemleriyle hazırlanmıştır.
-
ÖgeEminönü Vlora Han Restorasyon Projesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-01-08) Kurt, Hacer Görkem ; Kahya, Yegan ; Restorasyon ; RestorationBu tez çalışması, Eminönü semtinde yer alan ve İstanbul’un en önemli Art Nouveau yapılarından biri olan Vlora Han’ın günümüzdeki durumunun belgelenmesini ve yapının gelecek nesillere aktarılabilmesi için yapılması gerekli müdahaleleri ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında yapının tarihsel gelişimi çeşitli arşiv ve haritalardan araştırılmış, Eminönü semtinin tarihçesi ve Art Nouveau üslubunun Avrupa’da ortaya çıkışı ve İstanbul’da kullanımı ile ilgili detaylı bir literatür araştırması yapılmıştır. Çalışma kapsamında, geleneksel ve aletli rölöve teknikleri ile ölçüm yapılmış, bu veriler doğrultusunda yapının mevcut durumunu gösteren 1/50 ölçekli rölöve projesi gerçekleştirilmiştir. Sonraki aşamada, yapılan araştırmalar ve rölöve projesi doğrultusunda restitüsyon önerisi hazırlanmış, yapının korunması için gerekli müdahalelerin belirlenmesi ve yeni işlev önerisinin geliştirilmesi ile çalışma sonlandırılmıştır.
-
ÖgeSavranşah Köyü Camisi Restorasyon Projesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-01-08) Mavuşoğlu, Nazlı İpek ; Ahunbay, Zeynep ; Restorasyon ; RestorationBu çalışmada, Denizli İli’nin Çivril İlçesi’nin, Savran Köyü’nde yer alan Savranşah Köyü Camisi’nin mevcut durumunun detaylı bir şekilde incelenmesi için rölöve çizimleri yapılmıştır. Yapının giriş kapısının üstünde bulunan tamir kitabesinden Ömer Ağa tarafından 1213 (1798) yılında onarıldığı anlaşılmaktadır. Yapı üzerindeki bozulmalar tespit edilerek hasar analizleri çizimlerine aktarılmıştır. Yapıdan elde edilen veriler ve mevcut kaynaklardan ulaşılan bilgiler doğrultusunda restitüsyon önerisi hazırlanmıştır. Yapıyı günümüzde tehdit eden unsurlar tespit edilmiş, yapının gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için gereken müdahaleler saptanarak uygulama yöntemleri belirtilmiştir. Yapı için öngörülen müdahaleler müdahale paftası olarak adlandırılan çizimlere eklenmiştir. Yapının restorasyonu yapıldıktan sonra ilk tasarımında olduğu gibi cami olarak kullanılması öngörülmektedir.
-
ÖgeMustafapaşa - Haralambos Sultanidis Evi Restorasyon Projesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-03-04) Tekin, Nevin Esin ; Tanyeli, Y. Gülsün ; Restorasyon ; RestorationMustafapaşa’da yer alan 1892 tarihli Haralambos Sultanidis Evi olarak bilinen Rum evi bu çalışmada konu edilmektedir. Konağın tarihine ve fiziki yapısına ait araştırmalarla, yerel dokusu büyük oranda korunmuş olan Mustapaşa kasabasının önemli mimari değerlerinden biri olan bu konağın, gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacak bilgileri arşivlemek ve koruma-onarım yöntemlerini belirlemek amaçlanmıştır. Kapadokya bölgesine ait fiziksel yapıya dair bilgiler toplanmış, bölgenin tarih boyunca sosyal gelişimi irdelenmiştir. Kapadokya genelinden Mustafapaşa birimine odaklanılmış, eski adıyla Sinasos olarak bilinen kasabanın geçmişine, mimari mirasına, gelenksel yaşamına dair araştırmalar yapılmıştır. Mustafapaşa’da gelişmiş olan geleneksel yaşam tarzının konutlar ve mekanlar üzerindeki etkileri de araştırmaya katılmıştır. Mustafapaşa’da yer alan Haralambos Sultanidis evine ait ulaşılabilinen belgeler çalışma bünyesinde toplanmış, ve yapının güncel durumu belgelenmiştir. Elde edilen belgeler değerlendirilerek yapının restitüsyonuna yönelik teoriler geliştirilmiştir. Yapının strüktürel gereksinimleri, malzeme sorunları, ve kullanıcı ihtiyaçları değerlendirilerek restorasyon projesi hazırlanmıştır.
-
ÖgeBeşiktaş Köyiçi Kentsel Sit Alanının 20.yy. Başından Günümüze Değişimi Ve Korunması İçin Öneriler(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-06-26) Gökyay, Demet ; Mazlum, Deniz ; Restorasyon ; RestorationBeşiktaş Köyiçi Kentsel Sit Alanı içinde yer alan çalışma bölgesi, 20.yy. boyunca, büyük bir kentsel değişim yaşamış, bu değişim fiziksel olduğu kadar, sosyal boyutta da kendini göstermiştir. Birçok yazılı ve görsel kaynak kullanılarak belgelenmeye çalışılan bu değişim için, 1922 tarihli Pervititch haritaları değerli bir kaynak olmuş, kişilerin anılarını aktardıkları kitaplar ise sosyal değişime ışık tutmuştur. Ayrıca, 1934 tarihli İstanbul Şehir Rehberi de incelenerek, cadde ve sokak adlarının da değiştirilmesiyle kaybedilen soyut mirasa dair izler bulunmuştur. Beşiktaş merkezi, büyük bir değişimin eşiğindedir; Beşiktaş Meydan Projesi ile büyük bir fiziki değişiklik yaşayacak alan, aynı zamanda Tütün Deposu’nun otele dönüştürülmesi projesiyle de, büyük bir sosyal kimlik değişimine girecektir. Tez kapsamında, bu projeler, kentsel değişim ve güncel durum göz önünde bulundurularak, mevcut dokunun korunması ve sıhhileştirilmesi için öneriler geliştirilmiştir. Böylece, gerek konumu, gerek tarihsel geçmişi, gerekse turizm potansiyeli ile İstanbul’un önemli yerleşim merkezlerinden biri olan Beşiktaş’ın, mevcut kentsel dokusunun özgün kullanıcısıyla ve “ruh”u zedelenmeden gelecek kuşaklara aktarılması amaçlanmaktadır.
-
ÖgeSüleymaniye 569 Ada, 9-19 Parsellerde Yer Alan Kargir Yapının Strüktürel İncelenmesi Ve Restorasyon Projesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-06-29) Ulukaya, Bilge ; Ersen, Ahmet ; Restorasyon ; RestorationTez konusu olan ikiz iki konuttan oluşan tarihi kargir yapı, İstanbul İli, Fatih İlçesi, Molla Hüsrev Mahallesi, Kayserili Ahmet Paşa Sokak’ta yer almaktadır. 20 yy. başlarında inşa edildiği düşünülen yapı, malzeme ve yapım tekniği, cephe özellikleri, plan şeması, taşıyıcı sistemi ile dönemin sivil mimari örneklerindendir. Tez çalışmasında öncelikli olarak, tez konusu yapı ve benzer durumdaki yığma yapıların strüktürel güvenliğinin sağlanması ve aynı zamanda özgün niteliklerinin korunması ele alınmıştır. Bu amaçla yapının malzeme ve yapım teknikleri incelenmiş, yapıda bulunan hasarlar belgelenerek rölövesi hazırlanmıştır. Yapının özgün durumunu yansıtan restitüsyon önerileri sunulmuştur. Tarihi yığma yapıda mevcut bulunan hasarların nedenlerini belirlemek ve yapının deprem güvenliğini oluşturmak üzere; 3 boyutlu modelleme ve analitik yöntemlerle ayrı ayrı statik çözümlemeler yapılmıştır. Her iki yöntemle elde edilen sonuçlar karşılaştırıldığında yapının düşey ve yatay gerilmeler karşısındaki davranışı ve zayıf noktaları tespit edilmiştir. Statik hesap ve analizlerin neticesinde taşıyıcı sistemin güçlendirilmesi için uygun takviye önerileri geliştirilmiştir. Yapının strüktürel özgün konut işlevini sürdürebilmesi için gerekli takviye çözümlerini içeren restorasyon projesi hazırlanmış ve tarihi kagir yapının korunması hedeflenmiştir.
-
ÖgeSilivri Fatih Mahallesi’ndeki Anastase Stamoulis Evi Restorasyon Projesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010-03-01) Handedilber, Muhsine ; Salman, S. Yıldız ; Restorasyon ; RestorationTez çalışmasının yapıldığı Anastase Stamoulis Evi, İstanbul’un Silivri İlçesine bağlı Fatih Mahallesi’nde, Tavanlı Çeşme Sokak’ta yer almaktadır. 19.yy yapısı olan A. Stamoulis Evi’nin yapım yılı ve kim tarafından yapıldığı ile ilgili net bir bilgiye ulaşılamamıştır. Binanın ilk kullanıcısı tarihi eserlere özel bir ilgisi olduğu bilinen koleksiyoncu A. Stamoulis olup, eldeki veriler doğrultusunda 19. yy sonundan 1925 yılına kadar bu evde yaşadığı bilinmektedir. Mübadele sonucu ülkeyi terk etmek zorunda kalan A. Stamoulis’ten sonra, yapıya ilişkin ulaşılabilen en eski belge olan ve 1937 yılına ait olduğu tahmin edilen bina vergisi tahrir cetvelinde, söz konusu tarihte Silivrili ailesinin yerleştiğini işaret etmektedir. Günümüzde Silivrili ailesi mülkiyetinde olan yapı, 1995 yılından bugüne kadar geçen sürede kullanılmamaktadır. Silivri Kalesi batı sur duvarı üzerinde bulunan A. Stamoulis evi iki katlı olup, ayrıca bir bodrum katı da bulunmaktadır. Tez çalışması, A. Stamoulis Evi’nin detaylı bir şekilde belgelenip sahip olduğu özgün niteliklerinin tanımlanmasını ve özgün işlevine uygun biçimde konut olarak varlığını sürdürebilmesine yönelik restorasyon projesinin hazırlanmasını içermektedir.
-
ÖgeBilecik Kasımlar Köyü Camii Restorasyon Projesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010-04-07) Yeke, Saliha Tupal ; Ahunbay, Zeynep ; Restorasyon ; RestorationBu çalışma, Kasımlar Köyü Camii’nin tarihini, günümüzdeki durumunun ayrıntılı betimlemesini, rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerini içermektedir. Yapının günümüzdeki durumu fotoğraflar, rölöve çizimleri, malzeme, kronoloji ve hasar tespit analizleri aracılığıyla belgelenmiştir. Restitüsyon çalışması yapılırken analojik veriler, özgün belgeler, yapı üzerinde tespit edilen izler, eski fotoğraflar esas alınmıştır. Kötü onarımlardan, özensiz kullanımdan ve içinde bulunduğu fiziksel koşullardan kaynaklanan pek çok hasarı olan Kasımlar Köyü Camii’nin, bu hasarlardan arındırılarak işlevine uygun olarak yaşatılması gerekmektedir. Bu çalışmada önerilen restorasyon projesi kapsamında, anıtın özgün kimliği korunarak, tarihi-estetik değerleri gözetilerek cami işlevine devamı öngörülmüştür.
-
ÖgeYakaören’de (ilişi / Cumayanı) Kırsal Sit Koruma Projesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010-07-13) Yücel, Fatma Sema ; Eyüpgiller, Kemal Kutgün ; Restorasyon ; RestorationGeçmiste yapı ölçeğinde başlayan koruma algısı, günümüzde yapının etrafındaki unsurları da içine alarak sit korumaya dönüşmüşür. Sit korumanın, kentsel yaklaşımdan daha sonra gelişen yönü ise kırsal korumadır. Kırsal sit koruma, küreselleşen dünyaya rağmen hala geçmişin izlerine sahip taşradaki kültürel karakteri ve kırsal dokuyu korumayı amaçlamaktadır. Ülkemizde ‘Kırsal Sit’ tanımının yeni olması da, alanların korunması, geliştirilmesi sürecinde bosluklar yaratmaktadır. Karadeniz’de yemyeşil bir sahil köyü olan Yakaören yerleşimini, bilgi - belgelerle kırsal sit olarak tanımlamak ve tanımsızlıktan kaynaklanan boşluğu doldurmak, çalısmadaki hedeflerdendir. Kastamonu ili, Bozkurt ilçesine bağlı olan Yakaören yerleşiminin karakterini, çaya paralel yamaçlara konumlanan ahşap konutlar oluşturmaktadır. Bu ahşap konutlar, sahil kıyısında kırın kentleşmesi ve köyün tarihi çekirdeğini olusturan Cumayanı’nda yaşanan yoksulluk nedeniyle insanların göç etmesine bağlı olarak kırsal nüfusun yaşlanmasıyla hızla bozulmaktadır. Sosyo-ekonomik yapının etkilediği ve etkilendiği bu olgular, kırsal yaşamı, dolayısıyla da kırsal dokuyu değiştirmektedir. Bu kontrolsüz değişimi yavaşlatmak için yaşam kalitesi ve ekonomik çözümlerin sunulduğu, sürdürülebilir bir yerleşim modeli geliştirmek istenmiştir. Kırsal dokunun sürekliliği için getirilen model önerisi, kapsamlı alan çalışmalarını,konut tipolojilerinin tespitlerini, yerleşim halkının sosyal yapı tanımlamasını gerektirmiştir. Model önerisi için veri tabanının hazırlanmasıyla önce analizler, ardından sentezler yapılmış ve Yakaören’in karakterine uygun çözüm önerileri sunulmuştur.
-
ÖgeEthem Paşa Konağı Rekonstrüksiyon Projesi Ve İrdelenmesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010-07-13) Karahan, Arzu ; Ersen, Ahmet ; Restorasyon ; RestorationTanzimat Döneminde Batı etkisinde yapılmış geç dönem Osmanlı sivil mimarlık eserlerinin çoğunda olduğu gibi, cephesinde görülen Batı mimarisi eğilimi iç mekanda yerini geleneksel şemaların ışığında türetilmiş çözümlere bırakmış, gelenekseli hala içinde barındıran bir yapı olarak Ethem Paşa Konağı bu türde incelenen özel bir örnektir. Ancak batılılaşmanın yaşandığı ilk dönemin sosyal yapısını ve beğenilerini yansıtan ilk kagir konaklardan biri olarak varlığını günümüze kadar sürdürememiştir. Yoğun arsa spekülasyonu ve rant hırsı sonucunda koruma bilincine sahip olmayan mülk sahiplerinin isteği doğrultusunda 1967 yılında yıktırılmıştır. Günümüzde yürürlükteki imar planı ile rekonstrüksiyonu önerilen yapılar arasında yer alması nedeniyle tez konusu olarak seçilmiş, konağın hayata döndürülmesine yönelik yaklaşım irdelemiştir. Bunun yanı sıra üzerinde herhangi bir araştırma yapılmamış olan konak için belgeleme çalışmaları yapılarak özgün durumunu incelenmiştir. Bu kapsamda Ethem Paşa Konağı’nın restitüsyon çalışmalarına zemin oluşturacak mekan ve cephe kurgusuyla ilgili bütün belgeler değerlendirilmiş, aynı dönemde yapılan ve benzer yapım özelliklerini gösteren yapılar incelenmiştir. Elde edilen veriler görsel malzemeyle desteklenerek konağın ayrıntılı tanımı yapılmıştır. Rekonstrüksiyon kararına zemin teşkil etmek üzere koruma kuramı tarihi ve yaklaşımları, korumada etkili olacak uluslararası tüzükler, ilke kararları ve yasal araçlardan yararlanılmış; dünyadan ve ülkemizden rekonstrüksiyon uygulama örnekleri ışığında yapının özgünlüğü, mimari ve imaj değeri, çevre bütünlüğü ve toplumsal kaygılar bağlamında Ethem Paşa Konağı’nın rekonstrüksiyon gereklerinin oluşup oluşmadığı üzerine değerlendirmeler ortaya konmuştur.
-
ÖgeGalata Ticaret Han Restorasyon Projesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010-07-13) Önsel, Zeren ; Salman, Sakine Yıldız ; Restorasyon ; RestorationBu çalışmada, İstanbul İli, Beyoğlu İlçesi, Arap Camii Mahallesi’nde yer alan Galata Ticaret Han’ın detaylı bir biçimde belgelenerek özgün nitelikleri belirlenmiş ve bu nitelikler doğrultusunda yapının restitüsyon çalışmalarına dayanan bir restorasyon projesi hazırlanmıştır. Söz konusu yapı, İstanbul I Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından, 13.11.1979 gün ve 560 sayılı karar uyarınca tescillenmiştir. Yapı aynı zamanda, 07.07.1993 gün ve 4720 sayılı karar ile belirlenen Kentsel Sit Alanı içinde yer almaktadır. 1881 yılında inşa edilen Galata Ticaret Han, içinde yer aldığı çevre ve döneminin mimari akım etkilerini, plan ve cephe biçimlenişi olarak üzerinde taşımaktadır. Yapı aynı zamanda, fetih öncesi Ceneviz Kolonisi sınırları içindeki oluşumun ve 19. yüzyılın ikinci yarısında İstanbul’daki ticari ortamın Galata’daki mimari biçimlenişe yansımasının da bir örneğidir. Galata Ticaret Han, ilk inşa edildiği dönemden Reji, Voyvoda Caddesi üzerinde A. Vallaury tarafından inşa edilen yeni binasına taşınıncaya kadar Tütün Rejisi’nin satış bürolarına da ev sahipliği yapmıştır.
-
ÖgeYöresel Mimarinin Ve Kırsal Dokunun Korunması: Artvin Şavşat Balıklı Mahallesi Örneği(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010-11-04) Aydemir, Elif ; Salman, Sakine Yıldız ; Restorasyon ; RestorationBu çalışmanın amacı, kırsal alanların sahip olduğu doğal ve kültürel değerlere dikkat çekmek ve özgün karakterlerinin korunması için çözüm önerileri sunmaktır. Çalışma kapsamında, kırsal alanlar ve yöresel mimariyle ilgili sözleşmeler ve tüzükler araştırılmış, konuyla ilgili olarak dünyadaki ve ülkemizdeki koruma çalışmaları incelenmiştir. Örnek yerleşme olarak seçilen Balıklı Mahallesi nin, doğal ve kültürel zenginlikleri tespit edilmiş, yöresel kültürü araştırılmış, yerleşimin yöresel mimari özellikleri belgelenmiş, yerleşimin mevcut dokusu belirlenmiş, çevresel ve yapısal analizleri yapılmış, yerleşimin sorunları ve geçirdiği değişimler tespit edilmiş, sosyal analizlerle yöre halkının talepleri ve korumaya yönelik düşünceleri öğrenilmiştir. Elde edilen verilerle, yerleşimin ihtiyaçları ve sorunları için fiziksel ve ekonomik yönden, sürdürebilir çözüm önerileri sunulmuştur.