FBE- Çevre Kontrolü ve Yapı Teknolojisi Lisansüstü Programı - Yüksek Lisans
Bu koleksiyon için kalıcı URI
Gözat
Çıkarma tarihi ile FBE- Çevre Kontrolü ve Yapı Teknolojisi Lisansüstü Programı - Yüksek Lisans'a göz atma
Sayfa başına sonuç
Sıralama Seçenekleri
-
ÖgeTürkiye'de üretilen hazır cephe elemanlarının iklim kontrolü performansları açısından yörelerde kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1990) Erk, E. Pınar ; Berköz, Eşher ; 14230 ; Çevre Kontrolü ve Yapı Teknolojisi ; Environmental Control and Construction TechnologiesBu tez çalışmasının konusunu, Türkiye'de üretilen hazır cephe elemanlarının pasif ısıtma ve iki imlendirme sistemi öğesi olarak ele alınması ve çeşitli yöreler için bu elemanların iklim kontrolü açısından performanslarının değerlendirilmesi (optimum performansı gösterip göstermediği) oluşturmaktadır. Cephe elemanının optik ve termofiziksel özelliklerinin tümü dış iklim koşullarının etkisi altında bulunan dış kabuktan geçen ısı miktarını doğrudan etkilemektedirler. Bu nedenle iklim kontrolünü sağlamada optimum performans gösteren cephe elemanını tanımlayan optik ve termofiziksel özelliklerin belirlenmesi gerekmektedir. Hazır cephe elemanlarının iklim kontrolü performansları ger çek atmosfer koşullarına göre belirlenen kriter setleri (elemanın yönlendiril iş durumu, eğimi, optik ve termofiziksel özellikleri gibi dizayn değişkenleri) ile kapalı atmosfer koşullarına, bir başka deyişle Bayındırlık ve îskân Bakanlığı'nın Isı Korunumu Yönetmeliği 'ne göre belirlenen kriter setlerine (iklim bölgelerine göre belirlenen pencere-dış duvar ağırlıklı ortalama toplam ısı. geçirme katsayısı, saydamlık oranı, opak bileşenin toplam ısı geçirme katsayısı ve say dam bileşenin toplam ısı geçirme katsayısı gibi dizayn değişkenleri ne) dayanılarak değerlendirilebilirler. Yukarıda değinilen kriter setleri optimal performans gösteren cephe elemanını tanımlamaktadırlar. Ancak dizayn değişkenlerinden yalnız opak elemanın toplam ısı geçirme katsayısına ait değerler üretici firmalarca verildikleri için, bu dizayn değişkeninden hareketle hazır cephe elemanının optimum performans göstermesini sağlayacak saydamlık oranı değerleri önerilmişlerdir. Sonuç olarak; Türkiye gibi güneşli bir ülke sözkonusu olduğun da, optimum performans gösterecek yapı kabuğu termofiziksel özelliklerinin, güneş ışınımının ısıtıcı etkisini de hesaba katan gerçek atmosfer koşullarına göre belirlenmesinin daha doğru bir yaklaşım ola cağı vurgulanabilir.
-
ÖgeAhşap iskelet yapıda taşıyıcılık ve koruyuculuk sorunları(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1992) Bardavit, Doret ; Sunguroğlu, İmer ; 21758 ; Çevre Kontrolü ve Yapı Teknolojisi ; Environmental Control and Construction TechnologiesÜlkemizde I, Derece Tarihi Eserlerin dışında ahşap yapıların tümüyle ahşap olarak onarılma zorunluluğu yoktur. Bunun yanı sıra, ahşap olarak inşa edilen yeni yapılar da yok denecek kadar azdır. Bunun nedenlerinden en önemlisi, ahşabın çabuk bozularak işlev ve estetiğini yitiren, kullanışsız ve pahalı bir yapı malzemesi olduğu şeklindeki genel kanıdır. Bu çalışmada, ahşabın malzeme ve taşıyıcılık özellikleri incelenerek ahşap yapı siste minin bir bütün olarak korunması ele alınmıştır. öncelikle ahşabın doğal bir malzeme olmasından doğan nitelikleri incelenmiş; ağaç halinden yapıda kullanımına dek ahşaba uygulanan işlemler sıralanmıştır. Ağacın rasyonel biçilme yöntemleri, böylece elde edilen standart boyutlar, ahşabın bünyesel kusurları ve buna dayanarak yapılan kalite sınıflandırılması açıklanmış tır. Ayrıca, böcek, mantar, hava koşulları gibi ahşabı yıpratan etkenlere değinilerek "ahşabın çalışması" ele alınmış, bunlara karşı alınabilecek önlemler sıralanmıştır. Daha sonra, ahşabın taşıyıcılık özelliği ele alınarak iskelet konstrüksiyona etkiyen kuvvetler ve iskeleti oluşturan çekme, basınç, eğilme çubuklarının genel özellikleri saptanmıştır. Bununla beraber, iskelet sistemin önemli bir unsur olan düğüm noktaları incelenmiş, böylece oluşan iskelet taşıma sistemleri; tek tabanlı, tek taraflı çift taban, çift aratabanlı ve Amerikan sistemler olmak üzere dört ana başlık altında toplanmıştır. Böylece, oluşan ahşap yapının bir sistem olarak yangına karşı korunumu, ses yalıtımı ve ısı & nem tutuculuk gereksinimlerinin nasıl karşılanabileceği ele alınmıştır.
-
ÖgeKooperatiflerce yürütülen konut üretiminde nakit planlaması(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993) Köksal, Ahmet ; Sey, Yıldız ; 39403 ; Çevre Kontrolü ve Yapı Teknolojisi ; Environmental Control and Construction TechnologiesÜlkemiz, özellikle büyük kentlerimiz bugün hem büyük bir konut sıkıntısıyla karşı karşıya hem mevcut konut alanlarının nitelik sorunlarıyla mücadele etmek zorunda hem de yasadışı konut üretimiyle başa çıkmak durumundadır. Bu tez, sorunları ilişkili olduğu bütüne bağlayarak analiz etmek yolunu seçmiştir. Bundan dolayı, konut üretiminin ilişkili olduğu bütünden nasıl etkilendiğini ortaya koymak için Sistemler Yaklaşımı seçilmiş ve bu etkiyi veren global ölçekteki üst sistemler olarak da Ekonomik, Politik, Kültürel ve Teknolojik Üst Sistemler belirlenmiştir. ikinci Bölüm'de bu üst sistemler kısaca analiz edilmiş, konut piyasasına etkileri açıklanmışve ortaya çıkmasına sebep oldukları konut üretim modellerinden bahsedildikten sonra da sorunları çözmeye aday bir üretim organizasyonu olduğu ortaya konan konut kooperatiflerine ilişkin daha detaylı bilgi de verilmiştir. Konut kooperatiflerinin üretim sistemi ortaya konmuş ve üretimin total kalitesini arttıracak öneriler sıralanmıştır. Üçüncü bölüm'de genel olarak konut finansmanı ve nakit akışı planlaması konularından sözedilmiş, nakit planlamasının bina yapımındaki yeri ve önemi vurgulanmıştır. Dördüncü Bölüm'de konut kooperatiflerinde önemli bir problem olan, nakit planlamasının yetersizliği nedeniyle aylık ödemelerin tahminlerin üzerinde artmasına ve ortakların bir kısmının kooperatiften ayrılması durumu incelenmiş ve bu duruma çözüm getirebilecek yaklaşımlar sergilenmiştir. Son olarak bu yaklaşımların uygulanabilirliğini tartışmak üzere yapılmış bir uygulamadan çıkarılan sonuçlar anlatılmıştır.
-
ÖgeSıra ev tasarımı için bir biçim grameri modeli(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993) Düzel, Gülnur ; Çağdaş, Gülen ; 39113 ; Çevre Kontrolü ve Yapı Teknolojisi ; Environmental Control and Construction TechnologiesKonut mimarisine insan ve çevre ölçeğinde yaklaşıldığında, sıra ev plan tipinin dünya üzerindeki yaygın kullanımı dikkat çekmektedir. Boyutsal sınırlamalarla gelen,fonksiyonel ve ekonomik olma niteliği ile yaşayanlarına sağladığı kimlik, sıra evin kullanım yoğunluğundaki temel etkendir. Genellikle sosyal konut statüsünde düşünülmekle birlikte, kişiye sunulan sınırlı ancak, standart çevre bu tercihi arttırmıştır. Yüzyıllardır gerek kişisel gerek kamu çabalan ile oluşturulan sıra ev dizilerinin detaylı inceleme ve tipolojik çözümlemesi yapılarak, bilgisayarla parametrik tasarım modelinin kurulması, tezin konusunu oluşturmaktadır. İlk bölümde konu ve tezin amaçlan kullanılan yöntemler açıklanmaktadır. İkinci bölümde sıra ev, dünya ölçeğinde incelenerek,oluşum süreci ele alınmış ve bu planların içinde belirgin kurallara sahip İngiliz sıra evleri analiz edilmiştir. Üçüncü bölüm, günümüzde bilgisayarla tasarım konusuna yönelik, yapay zeka programlama yöntemlerini ve uzman sistem yapışım açıklamaktadır. Dördüncü bölümde uzman sistem modellerinin mimaride kullanımı incelenmekte ve tasarımda kullanılan biçim grameri modeli ile ilgili yöntemler anlatılmaktadır. Beşinci bölümde, İngiliz sıra evlerinin tipolojik ve geometrik analizi sonucu elde edilen biçim grameri repertuan ve kuralları bağlanımda, geliştirilen sıra ev biçim grameri modeli tanıtılmış ve Pascal dilinde programlanan algoritmanın uygulaması adım adım açıklanmıştır. Son bölümde, geliştirilen sıra ev biçim grameri modeli yorumlanarak, uygulama alanlan sunulmuştur.
-
ÖgeŞantiyelerde yönetim aracı olarak raporlama sistemi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993) Altunel, Murat ; Çıracı, Murat ; 39217 ; Çevre Kontrolü ve Yapı Teknolojisi ; Environmental Control and Construction TechnologiesBu çalışmada, çeşitli kaynaklarda parça parça bulunabilen ve şantiyelerde pratikte yönetim aracı olarak kullanılan belgelerin ve raporların derlenmesine, bir sistem içinde incelenip, değerlendirilmesine çalışılacaktır. Bu anlamda, birinci bölümde inşaat sektörü ve sektörü oluşturan inşaat firmalarından, bu firmaların içinde yer alan şantiye işletmesi ve şantiye yönetiminden, görev ve sorumluluklarını, temel işlevlerini başarıyla yerine getirebilmesi için bir takım araçları kullanması gerekliliğinden çok genel bahsedilmektedir. ikinci bölümde ı yönetim kavramı ve bu kavramın açıklanmasında ortaya konulan yaklaşımlar, yönetimin temel işlevleri, şantiye örgütünün inşaat işletmesi örgütü içindeki yeri, inşaat projelerinin genel özellikleri, diğer projelerden farklılıkları, şantiye yönetimi ve şantiye yönetiminin görev ve sorumlulukları incelenmektedir. Üçüncü bölümde ı inşaat faaliyetlerinin özellikleri doğrultusunda şantiye yönetiminin temel işlevleri olan planlama ve kontrol işlevleri anlatılmaktadır. Dördüncü bölümde j şantiye yönetiminin planlama ve kontrol işlevleri kapsamında pratikte kullanılan raporlama sistemi tanıtılmakta ve değerlendirilmektedir. Sonuç ve öneriler bölümünde isej şantiye yönetiminde planlama ve kontrol işlevleri kapsamında kullanılan raporlar ve belgeler, şantiye yönetiminin başarısı açısından değerlendirilmektedir.
-
ÖgeBina yapımında keşif artışını etkileyen faktörler üzerine bir araştırma(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993) Eşme, Pınar ; Giritli, Heyecan ; 39396 ; Çevre Kontrolü ve Yapı Teknolojisi ; Environmental Control and Construction TechnologiesBu çalışmada, kamu tarafından yaptırılmış olan okul projelerine ilişkin süre ve keşif farkını oluşturan bileşenlerin analizlerinden elde edilecek bulgularla daha gerçekçi maliyet tahmini yapılabilmesine yardımcı olunması amaçlanmaktadır. Birinci bölümde, inşaat sektörünün ekonomi içerisinde önemi vurgulanmış ve tezin kapsamı anlatılmıştır. İkinci bölümde, bina yapımında maliyet kontrolü incelenmiştir. Bu bölümde ilk olarak kontrol, proje bazında ele alınmış, temel kavramlar açıklanmış ve maliyet kontrolünün gerekliliğinden bahsedilmiştir. Daha sonra sözleşme sonrası maliyet kontrolünün önemi, Türkiye'de uygulanan maliyet kontrol sistemi ve keşif artışını etkileyen faktörler üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise, diğer bölümlerin sentezi, verilerin istatistiksel çözümlemeleri ve elde edilen bulgular incelenerek değerlendirmeler yapılmış ve sonuçlar analiz edilmiştir.
-
ÖgeEnerji etkin konut ve yerleşme birimi dizaynında uygulanabilecek bir yaklaşım(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993) Ak, Filiz ; Berköz, Eşher ; 39400 ; Çevre Kontrolü ve Yapı Teknolojisi ; Environmental Control and Construction TechnologiesBu çalışmada enerji etkin konut ve yerleşme birimi dizaynında uygulanabilecek ve bugüne kadar geliştirilmiş olan yöntemler tanıtıl maktadır. Yapılan çalışmada amaç, binalarda kullanılan yapma ısıtma ve iklimlendirme sistemlerinin beraberinde getirdiği enerji harcamaları nı minimuma indirebilmek için, binaların ve yerleşme birimlerinin müm kün olabildiğince pasif sistemler olarak çalışmalarının sağlanmasıdır. Ayrıca, enerji etkin konut ve yerleşme birimi dizaynında kullanılan yapma çevreye ilişkin dizayn değişkenlerinin bu amaç doğrultusunda in celenerek uygun "Değerler Kombinezonları" belirlenmektedir. Bu çalış ma, Gümüşhane yöresi için uygulamasını da içeren altı ana bölüm ile ekler bölümünden oluşmaktadır. Bölüm 1 'de, yapılan çalışmayla ilgili kısa bilgi verilerek, enerji etkin konut ve yerleşme birimi dizaynında etkili olan dizayn değişkenlerine ait ele alınan hedefler belirtilmektedir. Bölüm 2 'de, enerji kullanımını zorunlu kılan faktörlerden baş lı cası olan iklimsel konfor gereksinmesi incelenmektedir. Bölüm 3 'de, enerji korunumunu zorunlu kılan faktörler kısaca açıklanmaktadır. Bölüm 4 'de, enerji korunumu sürecinde etkili olan fiziksel çev resel etkenler ve yapma çevreye ilişkin dizayn değişkenleri yer almak tadır. Bölüm 5'de, yapma çevreye ilişkin dizayn değişkenlerine ait uy gun değerlerin belirlenmesinde kullanılabilecek olan ve bugüne kadar geliştirilmiş olan yöntemler açıklanmaktadır. Bu yöntemler;. Bina kabuğu termofiziksel özelliklerine ait uygun değerlerin belir lenmesinde kullanılabilecek yöntem,. Bina kabuğu termofiziksel özelliklerine bağlı olarak uygun yönlendi ril iş durumu ve bina formu kombinezonlarının belirlenmesinde kulla nılabilecek yöntem,. Uygun bina aralıklarının belirlenmesinde kullanılabilecek yöntem olarak sıralanmaktadır. Bölüm 6'da, yapma çevreye ilişkin dizayn değişkenlerinin belir lenebilmesi için 5. Bölümde açıklanan yöntemler, Gümüşhane yöresi için uygulanmaktadır. Bu çalışmada kullanılan yöntemler sonucunda hazırlanan grafik sistemler ve tablolar yardımıyla yapma çevreye ilişkin dizayn değiş kenlerine ait uygun değerlerin seçiminde büyük esneklik sağlanmaktadır.
-
ÖgeTürkiye'de yüksek yapılarda kullanılan yapım sistemleri(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993) Yeşil, Durmuş ; Baytin, Nesil ; 39410 ; Çevre Kontrolü ve Yapı Teknolojisi ; Environmental Control and Construction TechnologiesTürkiye'de 1950'li yıllardan sonra yüksek yapıların yapılması oldukça yaygınlaşmıştır. Özellikle 19801i yıllardan sonra ülkemizde yapılmaları önem kazanan yüksek yapılarda kullanılan yapım sistemleri bu tezin temel konusunu oluşturmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde tezin amacı, kapsamı, ve araştırmada kullanılan yöntemler açıklanmaktadır. İkinci bölümde yüksek yapı tanımları verilmekte ve tezin kapsamına giren yüksek yapılara ilişkin özellikler anlatılmakta dır. Üçüncü bölümde yüksek yapıların Dünya'da ve Türkiye'de ortaya çıkış nedenleri ve gelişimleri, incelenmektedir. Yüksek yapılarda kullanılan yapım sistemleri taşıyıcı sistemle doğrudan ilişkili olduğundan, yüksek yapılarda kullanılan taşıyıcı sistemler, dördüncü bölümde incelenmiştir. Beşinci bölümde ise yüksek yapılarda kullanılan yapım sistemleri anlatılmaktadır. Bu bölümde, yüksek yapılarda kullanılan yapım sistemleri, yüksek yapıların taşıyıcı sistemlerine göre sınıflandırılmakta ve yüksek yapılarda kullanılan yapım sistemlerinin neler olduğu anlatılmaktadır. Türkiye'de yüksek yapılarda kullanılan yapım sistemleri genel olarak, altıncı bölümde açıklanmaktadır. Bu bölümde Ankara Kızılay İş Ham, Ankara Hacı Ömer Sabancı Kız Öğrenci Yurdu, İstanbul Sabancı Center ve İstanbul'da bulunan Ak Merkez yapıları örnek olarak verilmiştir. Türkiye'deki genel özellikleri en iyi veren bu yapılar kullandıktan yapım sistemleri açısından detaylı olrak incelenmektedir. Yine bu bölümde ülkemizdeki yüksek yapılarda kullanılan yapım sistemlerini meydana getiren, endüstriyel yöntemlerle üretilen kalıplar alanında faliyet gösteren iki kalıp sistemi firması ile görüşülmüştür. Sonuç bölümünde ülkemizin yüksek yapılarda kullanılan yapım sistemleri açısında yaşadığı problemlerin neler olduğu anlatılmakta ve bu problemlerin çözümü için uygun önerilerin neler olabileceği verilmektedir.
-
ÖgeSıcak iklim bölgeleri için enerji etkin kabuk elemanı dizaynında kullanılabilecek bir yaklaşım(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994) Volkan, Onur ; Berköz, Eşher ; 39741 ; Çevre Kontrolü ve Yapı Teknolojisi ; Environmental Control and Construction TechnologiesBu çalışmada sıcak iklim bölgelerinde enerji etkin kabuk ele manı dizaynında uygulanabilecek bir yaklaşım tanıtılmaktadır. Yapılan çalışmada amaç, binalarda kullanılan yapma ısıtma ve iki imlendirme sistemlerinin beraberinde getirdiği enerji harcamala rını minimuma indirebilmek için kabuk elemanlarının pasif sistem öğe leri olarak optimal performansa sahip olmalarının sağlanmasıdır. Bu nedenle enerji etkin kabuk elemanı dizaynında kullanılan yapma çevre ye ilişkin dizayn değişkenlerinden kabuk elemanının yönlendiril iş du rumu ve optik ve termofiziksel özellikleri bu amaç doğrultusunda in celenerek uygun "Değerler Kombinezonları" belirlenmektedir. Bu yak laşım altı ana bölümden oluşmaktadır. Bölüm Vde, yapılan çalışmayla ilgili kısa bilgi verilerek, enerji etkin kabuk elemanı dizaynında etkili olan dizayn değişkenle rine ait ele alınan hedefler belirtilmektedir. Bölüm 2'de, ısıtma ve iklimlendirme enerjisi kullanımını zo runlu kılan faktörlerden başlıcası olan iklimsel konfor gereksinmesi incelenmektedir. Bölüm 3'de, ısıtma ve iklimlendirme enerjisi korunumunu zorun lu kılan faktörler kısaca açıklanmaktadır. Bölüm 4'de, ısıtma ve iklimlendirme enerjisi korunumunda etki li olan fiziksel çevresel etkenler ve yapma çevreye ilişkin dizayn değişkenlerinden kabuk elemanının yönlendiril iş durumu ve optik ve termofiziksel özellikleri tanıtılmaktadır. Bölüm 5'de, sıcak iklim bölgelerinde ısıtma ve iklimlendirme enerjisi korunumu açısından bina kabuğu termofiziksel özelliklerine ilişkin uygun değerlerin belirlenmesinde kullanılabilecek yöntem açıklanmaktadır. Bölüm 6'da ise 5. bölümde açıklanan yöntem Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (K.K.T.C.) için enerji etkin bina kabuğu dizaynında kul lanılabilecek değerlerin belirlenmesi amacıyla uygulanmıştır. Yöntemin uygulanması sonucunda hazırlanan grafik sistemler ve tablolar yardımıyla yapma çevreye ilişkin dizayn değişkenlerinden ka buk elemanının yönlendiriliş durumu ve optik ve termofiziksel özel liklerine ait uygun değerler kombinezonları belirlenmiştir.
-
ÖgeGeleneksel çevreler için bir konut tasarım algoritması(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994) Hacıabdullahoğlu, Yaşmak ; Hacıhasanoğlu, Orhan ; 39737 ; Çevre Kontrolü ve Yapı Teknolojisi ; Environmental Control and Construction TechnologiesKültürel yapının ve çevre özelliklerinin yeni konut binalarına yansıtılma- ması, günümüzün kimliksiz kent ortamlarım doğurmaktadır. Gelenekselin kavram sal boyutunun, yeni konut oluşumlarına katkısının araştırıldığı bu tez çalışmasının girişinde, problem ve bu alanda yapılmış çalışmalar tanıtılmakta, yöntem açıklan maktadır. îkinci bölümde, çevre ve kültür ile bağlı kavramların açıklamalarına yer verilmiştir: însan, yaşammı bir çevre içinde sürdürürken, çevre ile ilişkisi değişme- değiştirme süreci olarak gelişir. Bu sürecin arakesitinde ortaya çıkan kültür, en genel anlamda, insanın yaptığı ve yarattığı herşey, olarak tanımlanır. Bu bakımdan, kültürün değişim ve süreklilik özellikleri, konut oluşumuna etkileri bağlamında ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, öncelikle tarih, gelenek ve tarihsel süreklilik kavram ları açıklanarak, tarihsel süreklilik ile mimarinin ilişkisi üzerinde durulmuştur. Ana tema, tarihsel sürekliliğin, gelenekselin ilkelerinden yararlanmak olduğudur. Bölüm, tarihsel süreklilik içinde Türk Evi geleneğinin açıklanmasıyla devam etmek te ve gelenekten yararlanan tasarım yaklaşımlarının açıklanmasıyla son bulmakta dır. Dördüncü bölümde, gelenekselin, günümüz konut oluşumlarında kav ramsal boyutuyla etkili olmasını sağlayacak bir algoritma geliştirilmiştir. Burada tasarımcı, veri toplamada geleneğin kavramsal boyutuna ulaşacak şekilde yönlendiri lirken, çözümünde serbest bırakılmaktadır. Algoritmanın geçerliliği, son bölümdeki uygulama çalışması ile kontrol edilmektedir. Bu tez çalışmasında, çevrenin hem görsel, hem de sosyo-kültürel verile ri incelenerek, gelenekselin kavramsal boyutunun ortaya çıkarılması gerektiği sonu cuna varılmıştır. Ancak, tasarımında kavramsal boyutun etkili olduğu konut binaları çevreye katkıda bulunacak, diğerleri ise çevre imajım ve çevresel devamlılığı zedele yecektir.
-
ÖgeMevcut verilere dayalı olarak daire maliyetlerinin elde edilmesi yöntemi, verilerin karşılaştırılması ve analizi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994) Çiçekyüzlü, Nagihan ; Sey, Yıldız ; 39779 ; Çevre Kontrolü ve Yapı Teknolojisi ; Environmental Control and Construction TechnologiesKonutların, tasarlanması, yapımı ve kullanımında ekonomikliğin gerekliliği, giderek artan bir ölçüde kendini göstermekte ve dolayısıyla konutlar ve bunların maliyetleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi sistematik olarak zorunlu hale gelmektedir.Bu açıdan yapılacak araştırmaların önemide büyük olmaktadır. Bu çalışmada konut maliyetleri kavramında önemli bir yer teşkil eden, Daire Maliyetleri, irdelemeye çalışılacaktır. Bilinçli ve doğru kararların verilmesi için gerekli olan ve konut maliyetini hangifaktörlerin ne şekilde etkileyeceği konusu gerek mimarlar, gerek inşaat firmaları, gerekse bu konutların kullanıcıları için önemli bir konudur. Bu tezin konusunu oluşturan çalışma, TC Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı için İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi bünyesinde yapılan "Mevcut Konut Yerleşmelerinde, Yerleşme ve Konut Binası Tiplerine Yönelik, Maliyet Karşılaştırmaları, Maliyeti Etkileyen Faktörler ve Veri Tabanlı Konut Maliyeti Hesaplama Modeli" araştırma projesinin devamı niteliğini taşımaktadır.Bu çalışmada Halkalı, Eryaman ve Sinanoba yerleşmelerinde bulunan ve çeşitli açılardan farklılaşantöadet blok verileri kullanılmıştır. Maliyet verileri 1989 yılı birim fiyatlarına dayanmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı: sözkonusu yerleşmelerdeki blok maliyetlerini, Daire maliyetlerine dönüştürme, grafiklerle karşılaştırma ve çeşitli alansal göstergelerle bu daire maliyetleri arasındaki ilişkinin Regresyon Analizi ile incelenmesi ve değerlendirilmesidir. Bu doğrultuda öncelikle yapılmış olan konutların blok maliyetleri elde edilmiş, bunlar kullanılan farklı iki yöntemle her blokta bulunan daire tipleme dağıtılmış ve bu verilerle grafiksel karşılaştırmalar ile basit regresyon analizleri yapılmıştır.
-
ÖgeTatil köyleri'nde arsa yerleşim şeması-yoğunluk(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994) Erem, Ömer ; Erkman, Uğur ; 39727 ; Çevre Kontrolü ve Yapı Teknolojisi ; Environmental Control and Construction TechnologiesBu çalışmada Türkiye'de gelişmekte olan tatil köyü kavramı ve bu kavramın gelişmesinde etkili olan faktörler incelenmiş, bu tesisler üzerinde bir seri niteliksel ve niceliksel analizler yapılarak birtakım genel sonuçlar elde edilmiştir. Birinci bölüm, konuya giriş niteliği taşımaktadır. İkinci bölümde, turizm olgusunun ve onu oluşturan bileşenlerinin tanımı yapılmış, rekreasyon kavramının varlığı irdelenerek turizmle olan ilişkisi incelenmiştir. Üçüncü bölümde, turizm olayının tarihsel süreç içindeki evrimi endüstri öncesi devirden, günümüze kadar özetlenerek, Türkiye'deki turizm sektörünün gelişimi incelenmiş ve güncel durumu belirlenmiştir. Dördüncü bölümde, Türkiye'de ve dünyada tanımlaması yapılmış konaklama tesisleri ile bunların arasında tatil köylerinin yeri belirlenmiştir. Günümüzdeki tatil köyü kavramının tanımı yapılarak, Türkiye'de tatil köyü tesislerinin güncel durumu çeşitli verilerin yardımıyla irdelenmiştir. Beşinci bölümde, tatil köyü yerleşimini etkileyen faktörler denetlenemeyen ve denetlenebilen faktörler başlıkları altında incelenmiş ve bunların tatil köyü tasarımı üzerindeki etkileri tartışılmıştır. Altıncı bölümde, tatil köylerinde yerleşimi etkileyen faktörlerin etkisi altında oluşmuş olan tasarlama prensipleri ortaya konmuştur. Tesisleri kullanan insanların eylemleri incelenerek bu eylemler doğrultusunda oluşan ihtiyaç programı belirlenmiştir. Yedinci bölümde, 1963-1991 yılları arasında projesi yapılmış 20 adet tatil köyü tasarımı üzerinde yapılan analiz çalışmasının içeriği belirlenmiştir, öncelikle analizin kuralları konmuş, gerekli orantılar kurulmuş, bir dizi sayısal veri ortaya çıkmıştır. Daha sonra, bu verileri kullanarak karşılaştırmalı analiz tablolarının yardımıyla sonuçlara varılmıştır. İncelenen projelere ilişkin tüm detaylı bilgiler ekte sunulmuştur. Sekizinci bölümde, yapılan analiz çalışmasından elde edilen niceliksel veriler irdelenerek, birtakım niteliksel sonuçlara ulaşılmıştır.
-
ÖgeDüşük gelir grubu konutlarının yönetiminde yerel yönetimlerin yeri üzerine bir analiz(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994) Uz, Murat ; Baytin, Nesli ; 39781 ; Çevre Kontrolü ve Yapı Teknolojisi ; Environmental Control and Construction TechnologiesTürkiye'de özellikle son yıllarda; gelir dağılımında ortaya çıkan denge sizlikler, uygulanan konut finans sistemlerinde yaşanan başarısızlıklar, konut arzındaki yetersizlik, yeterli kentsel arsa üretilememesi,... gibi nedenlerle konut gereksi nimi, özellikle düşük gelir grubu insanları açısından konut talebi hafine dönüşememektedir. Sözü edilen grupta bulunan hane halkları yükselen maliyetlere bağlı olarak legal konut pazarından kendilerine konut edinemedikleri için barınma sorunlarına illegal konut yerleşmeleri oluşturarak çözüm getirmeye çalışmaktadırlar. Bu durum da özellikle kentsel alanlarda yoğunlaşan sağlıksız, plansız ve çarpık yerleşmelerin oluşmasına yol açmaktadır. Bu nedenle ülkemizde, sağlıklı kentleşmenin sağlanabilmesi yönünde düşük gelir grubunun konut sorununun çözülmesine ilişkin araştırmalar, çalışmalar yapılmalıdır. "Konut yönetimi" kavramı, düşük gelir grubuna ait konut sorununun çözümüne yönelik olarak önemli faydalar getirmektedir. Etkin bir şekilde uygulandığı takdirde kullanım maliyetlerinin minimize edilmesi, sağlıklı yerleşme alanlarının ortaya çıkışına ön ayak olmak,... gibi önemli faydalar sağlayabilen konut yönetim faaliyetlerinin etkinlik derecesinin, yerel yönetimlerin bu faaliyetler üzerindeki uygulama sorumluluğunun artırılmasına koşut olarak yükseltilebildiği pratikte gözlenmektedir. Bu açıdan, tezde düşük gelir grubu konutlarının yönetiminde yerel yönetimlerin yeri konusu ve ülkemiz koşulları çerçevesinde bu konuda ne gibi çalışmalar yapılabileceği irdelenmektedir. Tezde amaçlanan, düşük gelir grubunun konut sorunu çözümünde konut yönetimi kavramının ve bu grubun yaşadığı konut yerleşiminde yerel yönetimlerin rolünün irdelenmesi ve vurgulanmasıdır. Belirlenen amaç doğrultusunda çalışmanın kapsamı ve problem alanının tanıtıldığı birinci bölümden sonra ikinci bölümde, çalışmada kavramsal çerçeve yi oluşturan "Düşük gelir grubu" ve "Konut yönetimi" kavramları çeşitli açılardan tanımlanmaktadır. Üçüncü bölümde, dünya üzerinde düşük gelir grubuna yönelik olarak izlenen konut politikaları irdelenmektedir. Bunların gelişmekte olan ülkelerde iz lenen politikalar Türkiye ile benzer özelliklerin vurgulanması, gelişmiş ülkelerde izlenen politikalar ise bölümde anlatılan önlemler alındığı takdirde gelinebilecek noktaların örneklenmesi amacıyla irdelenmektedir. Bölümde son olarak Türkiye'de izlenen konut üretim ve yönetim politikaları ele alınmaktadır. Dördüncü bölümde, düşük gelir grubu konutlarının yönetiminde yerel yönetimlerin yerinin analizine yönelik olarak; günümüzde yerel yönetimlerin konut yönetimindeki yeri irdelenerek, karşılaştıktan sorunlar ortaya konulmaktadır. Beşinci bölümde ise, sonuçlar ve öneriler kapsamında oluşturulacak düşük gelir grubu konutlarının yönetimine yönelik bir örgütsel düzenleme önerisi yer almakta ve öneri örgütsel çerçeve içerisinde mimarın yeri tartışılmaktadır.
-
ÖgePasif yangın güvenlik önlemlerinde etkili olan tasarım değişkenleri ile ilgili mevzuatın irdelenmesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994) Özgünler, Mustafa ; Yılmaz, Zerrin ; 39728 ; Çevre Kontrolü ve Yapı Teknolojisi ; Environmental Control and Construction TechnologiesYüzyıllardır insanoğlu için potansiyel bir tehlike olan yangın olayı; gelişen teknoloji ve endüstrileşme ile günümüzde çok daha önemli bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle değişen ihtiyaçlar ve kullanım amaçlan ile karmaşıklaşan binalarda, yangın tehlikesi, küçümsenemeyecek boyutlara ulaşmıştır. Günümüz mimarlarının bu sorunu iyi tanımasının tasarım aşamasında alınacak önlemlerin başarısını arttıracağı kesindir. Bu çalışmanın amacı; yangın olayı ile fonksiyonel ilişkisi bulunan mimarların gerekli yangın güvenlik önlemlerini alabilmeleri için bazı kıvılcımlar vermek ve değişik çözüm alternatifleri yaratılmasını sağlamaktır. Böylece Türkiye'deki konuyla ilgili geç kalmışlığın yarattığı sorunlar en aza inecektir. Tezin birinci bölümünde; yangın tehlikesinin genel bir analizi yapılmış ve yanma olayının gerçekleşmesinde etkili olan faktörler açıklanmıştır. İkinci bölümde yapma çevrede yangın kontrolü ve yangın tehlikesinden korunma yöntemleri incelenmiş başlıca iki gruba ayrılan yangın kontrolü yöntemleri, 1) Aktif Sistemler 2) Pasif Sistemler olarak kısaca açılarak aralarındaki fark açıklanmıştır. Üçüncü bölümde Pasif Yangın Güvenlik Önlemlerinde etkili olan tasarım değişkenleri irdelenmiş, değişik tasarım aşamalarında devreye giren değişkenler sıralanarak açıklanmıştır. Dördüncü bölümde konu ile ilgili mevzuat irdelenmiş, yangın güvenliği ile ilgili kanun, tüzük ve yönetmelikler taranmış, mimarın tasarımında uyması gereken minimum koşullar sıralanmıştır. Beşinci bölümde ise Türkiye'deki mevzuat yurt dışı mevzuatla karşılaştırıldığında görülen eksiklikler sıralanmış ve yurt içi yangın güvenlik mevzuatını geliştirebilecek bazı öneriler sunulmuştur.
-
ÖgeAvan proje evresinde bina maliyetinin bina maliyetinin bina elemanlarına dayalı olarak hesaplanması(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994) Usta, S. Hülya ; Sey, Yıldız ; 39780 ; Çevre Kontrolü ve Yapı Teknolojisi ; Environmental Control and Construction TechnologiesBu çalışma; Bina üretim sürecinin avan proje evresinde bina maliyetinin planlanması ve kontrolünün yapılabilmesi için gerekli olan maliyet tahmin modellerini hatırlatarak. tasarlama evresi içinde maliyetin en etkin bir şekilde planlanmasına ve kontrolüne imkan veren elemanlara dayalı maliyet hesabı yöntemini açıklamak ve elemanlara dayalı maliyet analizi yapılabilmesi için gerekli olan eleman sınıflandırmalarının temel özellilerini açıklayarak, bir modelin geliştirilmesi çalışmasıdır. Türkiye'de üretilen toplu konutlarda Halkalı, Eryaman ve Sinanoba konut yerleşmelerinde gerçeklesen konutlar bu amaçla baz alınmıştır. Çalışmada seçilen binalar, daha önce 1993 yılında tamamlanan T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı için İ.T.Ü. Mimarlik Fakültesinde yapılan " Mevcut Konut Yerleşmelerinde, Yerleşme ve Konut Binası Tiplerine Yönelik Maliyet Karşılaştırmaları, Maliyeti etkileyen Faktörler ve Veri Tabanlı Konut Maliyeti Hesaplama Modeli" adlı araştırma projesi kapsamında analiz edilmiş olan Halkalı, Eryaman, Sinanoba konut bölgelerinde yapılmış olan, plan tipi ve kat sayısı bakımından -Farklılık gösteren 29 bloktur. Birinci bölümde, maliyet kavramı üzerinde durulmuş, avan proje evresinde maliyet tahmin modellerinin önemi ve avan proje evresinde kullanılan maliyet tahmin modelleri kısaca tanıtılmıştır. İkinci bölümde, elemanlara dayalı maliyet hesabı kapsamlı olarak ele alınmış olup. tasarım aşamaları ile uyumlu maliyet verileri hazırlamaya yönelik mevcut "elemanlara cayalı maliyet analizi" sistemleri tanıtılmaktadır. Üçüncü bolümde. Halkalı, Eryaman, Sinanoba konut yerleşmelerinde olan, 29 konut baz alınarak yapılan elemanlara -dayalı maliyet analiz modelinin adımları anlatılmakta ve sınıflandırma sistemi tanıtılmaktadır. Ayrıca ölçüm kuralları belirtilmekte ve elemanlara cayalı maliyet analizinin uygulaması, elde edilen sonuçlar incelenmektedir. Sonuç bölümünde ise, elde edilen sonuçların değerlendirmesi yapı İntaktadır.
-
ÖgeKonut tasarımında çevresel tercih analiz modeli(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994) Güller, Gamze ; Turgut, Hülya ; 39774 ; Çevre Kontrolü ve Yapı Teknolojisi ; Environmental Control and Construction TechnologiesGünümüzde, artık kullanıcıların da tasarıma katılımı söz konusudur. Kullanıcılar da kendi kişisel tercihlerini ortaya koyarak yaşayacakları yerlerdeki seçimlerini belileyebilmelidirler. İnsanların çevreyle ilgili yaptıkları bu tercihleri etkileyen pek çok özellik vardır. Ayrıca bu çevresel tercihlere ulaşmadan önce bazı süreçlerden geçerler. Tezin amacı, kişilerin kendi zihinsel resimlerine, sonuçtaki tercihlerine ulaşırken geçtikleri aşamaları inceleyerek ortaya koymak ve bu aşamaları etkileyen öznel, nesnel ve anlamsal faktörleri belirleyerek, kıllanıcıların tercihlerim belirlemede yapılacak çalışmalara yol gösterecek bir analiz modeli oluşturmaktır. Beş bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümü olan giriş bölümünde tezin amacı ve genel kapsamı tanımlanmaktadır. Tezin ikinci bölümünde.ise öncelikle çalışma alanının tanıtılmasında yardımcı olacak, konuyla ilgili, Çevre- Davranış Çalışmalarına ait yaklaşımlar anlatılmakta ve bu modeller doğrultusunda tezin kapsamı ve ölçeği belirlenmektedir. Üçüncü bölümde, problem konu alanı sistemleştirilerek kişisel tercihlere ulaşmada geçilen süreçler, yani kültür, çevresel bilişim, buna bağlı olarak çevresel algılama, bilme ve değerlendirme ve çevresel imaj ve son olarak da çevresel bilişim, imaj ve tercihi oluşturan özellikler "Çevresel Tercih" başlığı altında incelenmektedir. Bunlar öznel, nesnel, anlamsal ve simgesel olarak üç grup altında toplanmıştır.Bu bölümün sonunda, çevresel tercihe ulaşmada geçilen tüm aşamaları gösteren bir kavramsal çerçeve ortaya konulmaktadır. Tezin dördüncü bölümünde, bir önceki bölümün sonunda varılan noktadan yola çıkılarak elde edilen kişisel, kültürel, anlamsal ve simgesel ve çevresel özelliklerin ve bu özelliklerin çevresel tercihe ulaşmadaki etkilerinin saptanması içn izlenecek metodolojiyi ortaya koyan bir model oluşturulmuştur. Bundan sonra bu modelin uygulanmasına geçilmiş ve Yedikule 'de gerçekleştirilen bir alan çalışmasıyla bu model denenmiştir. Beşinci bölüm olan son bölümde ise, tezin amaçlarının ne derece gerçekleştirildiği tartışılmaktadır.
-
ÖgeÖn tasarım aşamasında maliyet değerlendirme amaçlı bir uzman sistem(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994) Ökten, Feza ; Çağdaş, Gülen ; 39776 ; Çevre Kontrolü ve Yapı Teknolojisi ; Environmental Control and Construction TechnologiesThe meaning of evaluation has been explained in different ways by researchers. The essence of evaluation is formed with the process of human's selecting one of the alternatives by the help of a physical model. There are three goals in evaluation of an artifact in architectural design. These are; to determine the best solution, to make the solution better and to examine the relations of building system variables and to use the results during the synthesis stage. In architecture, evaluation is constituted of process evaluation and artifact evaluation. Objective evaluation and subjective evaluation are the kinds of evaluation. The uses of computers at evaluation stage are especially seen by analysis programs. Computer aided evaluation requires high level design and decision knowledge. There can be a good evaluation with integrated programs. Building cost is the sum of all the expenditures formed during the whole life beginning from the preperation stages following the idea of construction till the demolition of the constructed building. The cost includes first cost and life-cycle cost. Cost planning is seperated in two parts, elementary based and comparative cost planning. While cost planning the goals are, to satisfy the user's payment, to balance between different parts of building with existing finance, to keep the total expenditure in designed limits by taking global cost estimations in the early stages of design. Some techniques are used while cost planning. These are, as construction cost estimation, unit method, area method, volume method, storey-enclosure method and methods based on functional elements and structural units. There's cost control during every stage of design process. There are computer programs having database abilities to take the data related with cost from the design and to represent them as tables during building cost evaluation process.
-
ÖgeTurizmin çevresel etkileri ve İznik çevresinde alternatif turizm gelşiminin değerlendirilmesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994) Akkaya, Arzu ; İnceoğlu, Mine ; 39739 ; Çevre Kontrolü ve Yapı Teknolojisi ; Environmental Control and Construction TechnologiesTurizmin plansız ve kontrolsüz bir gelişim sürecinde çevre de meydana getirdiği olumsuz değişikliklerin önlenmesi açısından, turizm projelerinin uygulamaya geçirilmeden önce olası çevresel etkilerinin değerlendirilmesi, doğru plan kararları ile desteklenmiş bir turizm gelişiminin ortaya çıkmasını sağlar. Turizm gelişimi de ancak çevrenin doğal ve kültürel değerlerini bozmayan, estetik ve mimari değeri yüksek ve aynı zamanda o çevrenin kimliğini taşıyan bir anlayışla tasarlanan bina ve çevre düzenlemeleri ve çevreye duyarlı turizm türlerinin geliştirilmesi ile başarı olur. Bu amaçla tezin kapsamında tarihi ve doğal değerleri ile turizm yönünden önemli bir potansiyele sahip İznik kent ve göl çevre sinde öneri alternatif turizm gelişimi ve turizm binalarının olası çevre sel etkileri değerlendirilmiştir. Birinci bölüm, konuya giriş niteliğini taşımaktadır. İkinci bölümde, turizm ve çevre arasındaki ilişkiler ele alınarak, turizmin doğal, yapısal ve sosyo-kültürel çevredeki etkileri olumlu ve olumsuz etkiler başlıkları altında incelenmiştir. Üçüncü bölümde, turizmin çevresel etkilerini kontrol önlemleri kapsamında çevresel etkilerin değerlendirilmesi ve bu değerlendirmede kullanılan metodlardan biri olan Delphi tekniği açıklanmakta ve taşıma kapasitesine ve ölçülmesine ilişkin tanımlamalar yapılarak, ülkemizde ve gelişmekte olan ülkelerde çevre korumaya yönelik yasal düzenlemeler incelenmiştir. Dördüncü bölümde, turizmin çevre üzerindeki olumsuz etkilerini önlemek veya azaltmak için ortaya çıkan ve çevreye duyarlı bir tasarım anlayışının içerdiği bir turizm gelişimini hedefleyen alternatif turizm türleri ve ülkemizdeki potansiyeli incelenmiştir. Beşinci bölümde, İznik'te yerleşme bölgesi içinde veya yakınında ve göl çevresinde öneri alternatif turizm gelişiminin ve turizm binalarının doğal, yapısal ve sosyo-kültürel çevredeki etkileri ve ekonomik boyutu; Delphi tekniğinde kullanılan anket formundan yararlanılarak hazırlanmış bir anketin 12 kişilik bir gruba uygulanması ile alınan yanıtlar doğrultusunda değerlendirilmiştir. Son bölümde, yapılan anket çalışmasından elde edilen değerlendirmeler doğrultusunda genel bir sonuca varılmıştır.
-
ÖgeBüyük panellerle yapımda birleşimlerin performansı(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994) Memiş, Züleyha ; Cansun, Oktay ; 39726 ; Çevre Kontrolü ve Yapı Teknolojisi ; Environmental Control and Construction TechnologiesBu çalışma, giriş ve sonuç bölümlerinde dahil olmak üzere toplam altı bölümden oluşmaktadır. Tezin geniş bir özeti niteliğinde olan birinci bölümden sonra, ikinci bölümde, endüstrileşme ve endüstrileşmenin yapı sektörün deki gelişimi ile bu sektörde uygulanan sistemlerin olumlu ve olumsuz yönleri üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölüm ise, panel, iskelet ve hücre sistemler hakkındaki genel bilgileri kapsamaktadır. Tezin ana konusunu oluşturan birleşim derzlerine bir giriş niteliğinde olan dördüncü bölümde, derzlerin, özellikle birleşim derzlerinin çeşitli açılardan sınıflandırılmaları yapılmıştır. Beşinci bölümde, panel sistemler ve bu sistem elemanları arasındaki birleşim derzleri taşıyıcılık ve geçirimsizlik görevleri açısından iki alt başlıkta incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise, çeşitli firmalar tarafından tasarlanmış birleşim derzlerinin, taşıyıcılık ve geçirimsizlik gibi konularda ortak tasarım prensipleri ortaya konulmuştur.
-
ÖgeTüm bina kabuğundan kaybedilen ısı miktarının bina formuna bağlı olarak irdelenmesi için bir model önerisi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995) Selamet, Semiha ; Yılmaz, Zerrin ; 46334 ; Çevre Kontrolü ve Yapı Teknolojisi ; Environmental Control and Construction Technologies