Temel Bilimler Lisansüstü Programı - Doktora
Bu koleksiyon için kalıcı URI
Gözat
Çıkarma tarihi ile Temel Bilimler Lisansüstü Programı - Doktora'a göz atma
Sayfa başına sonuç
Sıralama Seçenekleri
-
ÖgeHacı Arif Bey'in şarkı formu açısından musikimizdeki yeri(Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1992) Ünsal, Nermin ; İçli, Selahaddin ; 22152 ; Temel Bilimler ; Basic SciencesHacı Arif Bey'e gelinceye kadar Şarkı formu genellikle klâsik yapıda, devrinin üslûbu ile bağdaşan ağır ve vakur bir tarzda gelişmiştir. Klâsik devrin bestekârları Şarkıyı ancak Kâr, Beste Ağır ve Yürük Semaîler ile dini formdaki eserlerinin yanında kullanmışlardır. Hacı Arif Bey ise klâsik anlamda mükemmele ulaşan bir mûsikî ortamında sadece şarkı formuna eğilmiştir. Halbuki onun bestekârlıktaki çok yüksek kudreti mûsikînin her dalında varlığını göstermesini gerektirirdi. Şarkıları küçük, hareketli süslü ve çiçekli melodilerden oluşur. Geniş halk kitlelerinin zevkine uygundur. Hacı Arif Bey'in mûsikî dehasını sadece şarkı ile sınırlaması eserlerinin güzelliği ve tesir kabiliyeti ile mûsikîmizi yalnızca şarkıdan ibaret dar bir dünya içine sokması ve kendinden sonra gelenleri bu yolda etkilemesi Türk mûsikîsinin seviye kaybetmesine ve değer ölçülerinin aleyhte değişimine yol açmıştır.
-
ÖgeMevlevi ayinlerinde kullanılan usuller ve kullanış sebepleri(Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1996) Gültek, Nermin ; Atlığ, nevzad ; 53279 ; Temel Bilimler ; Basic Sciences"Mevlevî Âyinlerinde Kullanılan Usûller ve Kullanılış Sebepleri" başlıklı çalışmamızda, bugüne kadar üzerinde durulmayan hususlar ele alınmış, âyîn-i şeriflerin, Mevlevî semâı'na eşlik etmek amacıyla bestelenmiş olmaları gözönünde tutularak konu, Mevlevîlerin dinî töreni olan "mukabele" çerçevesinde incelenmiştir. Araştırmamızda; Konya ve İstanbul'da yapılan Mevlevî mukabelelerinden elde edilen ses ve görüntü kayıtlan, fotoğraflar, âyîn-i şeriflerin notaları ve yazılı kay naklar ile konu hakkında derin bilgi ve tecrübe sahibi üstadlarm görüşleri materyal olarak kullanılarak değerlendirilmiştir. Mevlevîhânelerin faaliyette olduğu dönemde bestelenmiş âyîn-i şerifler ile, Mevlevihane faaliyetlerinin son bulduğu 1925 yılından sonra bestelenmiş âyîn-i şeriflerin notaları üzerinde yapılan incelemede; âyinlerde kullanılan bütün usûller, karakteristik özellikler ve geleneksel uygulamalar tesbit edilmiştir. Bu incelemelerde varılan sonuçlar, sebepleriyle izah edilmiş ve günümüzde bestelenen âyîn-i şeriflerde klâsik âyîn formunun dışmda yapılan farklı uygulamalar belirlenmiştir. Âyîn-i şeriflerin 2. ve 4. Selâmlarında kullanılan Ağır Evfer ile 3. Selâmlarının mısraları son "Tek" lerden giren Yürük Semaî bölümlerinde usûl-vezin münâsebeti de incelenerek, neticeleri ortaya konulmuştur. Âyîn-i şeriflerde belirli usûller kullanılmasının ve geleneksel uygulamaların nedenleri, konunun semâ ile olan ilişkileri, ayrıca; günümüzde yaşanan bazı problemlerin çözümleri hakkında hazırlanan sorularla günümüz kudûmzenleri, âyînhanlan, âyîn-i şerif bestekârları ve semâzenlerine anket uygulanmıştır. Anket sorularına verilen cevaplar değerlendirilerek ortak ve farklı görüşler tesbit edilmiştir. Bu araştırmada elde edilen sonuçların âyîn-i şerif bestelemeye yönelecek bestekârlarımıza ve konuyla ilgili araştırmacılarımıza fayda sağlayacağı ümit edilmektedir.
-
ÖgeTürk geleneksel giyiminde takı ve aksesuarlar(Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1996) Demirbağ, İlknur Bektaş ; Değerli, Fikret ; 53268 ; Temel Bilimler ; Basic SciencesTürk geleneksel takı ve aksesuarları pek çok folklorik değer gibi vakit geçirilmeden sistemli olarak ele alınıp, derlenmesi gereken bir konudur. Bu nedenle ve bundan önceki yüksek lisans tez konumun giysiler olması nedeniyle, onun tamamlayıcı bir unsuru olarak Türk geleneksel takıları da bu tezin kapsamım oluşturmuştur. Çalışmada pek çok koleksiyondan parçalara yer verilmiştir. Ele alman takılar anlatılırken, yapımında kullanılan malzemelerden ve yapım tekniklerinden de bahsedilmiştir. Tab ve aksesuarlar konusu, takılarda kadın ve erkek takılan olmak üzere iki grupta incelenmiş, her grubun altında önce takılar sonra aksesuarlar ele alınmıştır. Kadınlarda tepelik, alınlık, zülüftük, çenelik, küpe, başörtü iğnesi, hızma, enselik, gerdanlık, kolye, hamaylı, döşlük, yüzük, bilezik, halhal ve kemer tokaları olmak üzere 16 çeşit takt; erkeklerde yüzük, hamaylı, köstek ve pazıbent olmak üzere 4 çeşit takı; kadınlarda tarak, kemer, bel bağı, saç bağı, para kesesi, tarak kesesi, gümüş düğmeler, sürmedanlık olmak üzere 8 çeşit aksesuar; erkeklerde tütünlük, silahlık, divitiik, barutluk, yağdan, boyun dolağı, peşkir, kemer, teşbih, saat kesesi, mühür kesesi, tütün kesesi, ağızlık kesesi, çakmak kesesi, tarak kesesi, divit kesesi olmak üzere 16 çeşit aksesuar için toplam 194 fotoğraf kullanılmıştır. Sonuçta kadınlarda aksesuarların az, takıların çok kullanıldığı; erkeklerde ise takıların az, aksesuarların çok kullanıldığı görülmüştür. Motiflerden çiçek, ay ve yıldız adeta kadın takılarının; cami, bayrak ve silah erkek takılarının sembolü olmuştur. Kadınlarda takıların daha çok ve süslü, erkeklerde ise daha az ve sade olduğu görülmüştür. Takı ve aksesuarlarda Doğu ve Batı Anadolu'da kullanılanlar arasında farklar olduğu görülmüştür. Bazı takı ve aksesuarlar hem kadınlarda hem de erkeklerde kullanılmıştır. Bu takılar hamaylı, muskahk ve yüzüklerdir. Aksesuarlar ise kemer, teşbih ve keselerdir. Takılarda genelde kabartma, telkari ve savat tekniği çok kullanılmış. Gümüş ise en çok kullanılan maden olmuştur. Altına erkek takılarında hiç, kadın takılarında ise Örneklerine az rastlanmıştır.
-
ÖgeMusiki mecmuası ve Türk Folklor Araştırmaları Dergisinde Türk halk müziği ve oyunları hakkında yazılmış makalelerin bibliyografya incelemesi ve sonuçları(Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1996) Aydın, Ahmet ; Önaldı, Şenel ; 53318 ; Temel Bilimler ; Basic SciencesBu araştırmada, "Türk Halk Müziği" ve "Türk Halk Oyunları" hakkında yazılmış makaleler tesbit edilmiştir. Bu çalışmada konu, bir "Bibliyografya incelemesi ve Sonuçlan" olarak belirtilmiştir. Bunun için, şimdiye kadar yayınlanmış kaynak eserlerden "Türk Musikisi Mecmuası/H. Saadettin AKEL" ve "Türk Folklor Araştırmaları/İhsan HINÇER" adlı dergiler konu alanı olarak seçilmiştir. "Musikisi Mecmuası", Mart 1948 'da aylık dergi olarak Müzikolog Hüseyin Saadettin AREL tarafından çıkarılmaya başlanmıştır. Dergi, üçüncü sahibi Ethem Ruhi ÜNGÖR 'ün yönetiminde yayın hayatına devam etmektedir. Bu dergide yapılan "Bibliyografya İncelemesi" 'nde esas konular ve altbaşlıklar ortaya çıkarılmış, konulan açıklığa kavuşturmak için açıklayıcı özetler verilmiştir. Tesbit edilen konu başlıklannın dökümü aşağıdaki gibidir: Türk Halk Müziği 80. Türk Halk Oyunlan 10 Türk Halk Çalgılan 40 Kongre ve Seminer 12 Kitaplar 7 "Türk Folklor Araştırmaları" dergisi 1949 yılı Ağustos ayından itibaren aylık dergi olarak İhsan HINÇER tarafından çıkarılmış ve İ. HINÇER 'in vefatından sonra, 1980 yılı Ocak ayında yayın hayatı sona ermiştir. Bu dergide yapılan "Bibliyografya İncelemesi" de aynen "Musiki Mecmuası" 'ndaki gibi yapılmıştır. Konuyla ilgili araştırmalarda elde edilen konu başlıklan ve sayısal dökümler aşağıda yazılmıştır: Türk Halk Müziği 130 Türküler ve Hikâyeleri 115 Türk Halk Oyunları 169 Oyunlar ve Festivaller 61 Türk Halk Çalgıları 35 Kitaplar 17 "Bibliyografya İncelenmesi" 'nde, Türk Halk Müziğinde Çokseslilik, Pentatonizm, Söz ve Melodi, Derleme, Müzik Eğitiminde Halk Müziği, Halk Çalgıları ve Türk Halk Oyunlan hakkında yazarların görüşleri ortaya çıkarılmıştır. Bu görüşler 3. bölümde tez problemi olarak ele alınmış, değerlendirilmiş ve sonuca vanlmıştır.
-
ÖgeCumhuriyet döneminde Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ve Türk halk müziği ilişkileri(Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1996) Ökten, Can Etili ; Atlığ, Nevzad ; 53275 ; Temel Bilimler ; Basic SciencesAltı bölümden oluşan bu çalışma, Cumhuriyet Dönemi'nde Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ve Türk Halk Müziği ilişkilerim incelenmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın 1. Bölümünde sorunun belirlenmesi, çalışmanın amacı, önemi, kapsamı, varsayım ve yöntemlerle ilgili bilgiler verilmiştir. 2.Bölümde, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun yayın planında yer alan Türkiye'deki müzik akımlarına değinilerek, tanımlar, terminolojik açıklamalar ve müzikte kirlenmeye yol açan etkenler anlatılmıştır. 3. Bölümde, Türk Halk Müziği'nin araştırılmasına neden olan fikirler ile bunları gerçekleştiren kurumlar ve kuruluşlardan söz edilmiştir. Çünkü, derleme çalışmaları ilk kez bu kurum ve kuruluşlar tarafından yapılmıştır. 4. Bölümde Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ve Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun müzik ile ilgili politikaları ve Türk Müziği'nin yasaklanması konusuna yer verilmiştir. 5. ve 6. Bölümlerde ise, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ve Türk Halk Müziği ilişkileri ayrıntılı bir biçimde incelenerek, yayın oranlarının, Türkiye Radyoları Ana Postalan'nda, Bölge ve il Radyoları'nda ve Televizyon kanallarında nasıl planlandığı ve sonuçlan grafiklerle verilmiştir Çalışmada, bölüm değerlendirmelerinde kütüphanelerden, kişisel gözlemlerden görüşme ve istatistiksel verilerden yararlanılmıştır. Araştırmada, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu-Türk Halk Müziği ilişkilerinde, Türk Halk Müziği'ni derlemek, tanıtmak, basmak, yaymak, korumak ve sanatçıları eğitmek konusunda uzun yıllar olumlu yaklaşımlar içinde olduğu saptanmıştır. Ancak, Türk Halk Müziği'nin yayınlarda kullamlırken özellikle gençlere yönelik yayın yapan televizyon ve radyo kanallarında hiç düşünülmediği, genel kitleye yayın yapan Türkiye Radyoları Ana Postalan ve Televizyon kanallarında ise, daima Türk Sanat Müziği'nden sonra ikinci planda değerlendirldiği grafiklerle saptanmıştır. Bu nedenle, özde ulusal, biçimde ve teknikte yüksek düzeyli bir Türk Halk Müziği' ne sahip olunması isteniyorsa, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nda genel müdürler, televizyon ve müzik dairesi başkanlıklan ile yönetim kurullan tarafindan tespit edilerek izlenen ve oranlanan müzik politikasında, milli değerler ve Türk Halk Müziği'ni koruyan bir sistemin oluşturulmasının gerektiği sonucuna vanlmıştır.
-
ÖgeTürk halk oyunları oyun müziklerinin çokseslilik açısından değerlendirilmesi(Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1997) Gürler, Engin Şafak ; Değerli, Fikret ; 64220 ; Temel Bilimler ; Basic SciencesYedi bölümden oluşan bu çalışma, "Türk Halk Oyunları Oyun Müzikleri'nin Çokseslilik Açısından Değerlendirilmesi" amacı ile yapılmıştır. Çalışmanın; 1. Bölüm'ünde; sorunun belirlenmesi, çalışmanın amacı, önemi, kapsamı ve kullanılan yöntemler ile ilgili bilgiler verilmiş. 2. Bölüm'ünde; Türk Halk Oyunları'nın tarihi gelişimi ve oyunların türleri olan (barlar, halaylar, horonlar, zeybekler, Teke Yöresi Oyunları, bengiler, mengiler, sinsin, hora ve karşılamalar, davullu oyunlar, kaşıklı oyunlar, el çırpmalı oyunlar, vasıtalı oyunlar, gemici oyunları, semahlar) hakkında bilgiler verilmiştir. 3. Bölüm'de; Türk Halk Çalgıları, dört ana grupta toplanarak (tezeneli çalgılar, yaylı çalgılar, üflemeli çalgılar, vurmalı çalgılar) konunun anlaşılmasına yardıma olabilmesi açısından anlatılmıştır. 4. Bölüm'de; Türk Halk Oyunları'nda ritm tanımı, usul, düzüm, ölçü, vuruş, vurgu, tempo ve mertebe gibi konulara genel bir bakışla yer verilmiştir. 5. Bölüm'de; Türk Halk Oyunları Çalışmaları, yarışmalar, oyun-müzik ilişkisi, Türk Halk Oyunları'nda otantik kavramı ve icra çeşitleri, tavır ve koreografiden söz edilmiştir. 6. Bölüm'de; genel olarak çokseslilik ve ilkeleri, unsurları ile Türkiye'de çokseslilik anlayışı işlenmiştir. 7. Bölüm'de; Türk Halk Oyunları, Oyun Müziklerinde Çokseslilik değerlendirilmesi yapılmış ve sonuçlan örneklerle kanıtlanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın bölüm değerlendirilmelerinde kütüphanelerden, kişisel gözlemlerden ve görüşme verilerinden yararlanılmıştır. Araştırmada, "Türk Halk Oyunları Oyun Müzikleri'nin Çokseslilik Açısından Değerlendirilmesi" sırasında ses sistemi, halk çalgılarında standart sorunu, kavram ve terim kargaşası, kullanılan sazların çoksesli olup olmadığı sorunu gözönüne alındığında, bilimsel dayanaktan yoksun olması nedeni ile Türk Halk Oyunları oyun müziklerinde çokseslilik değerlendirilmesinin yapılmasının doğru olmadığı sonucuna varılmıştır.
-
ÖgeTürkiye'de el ile (tezenesiz) bağlama çalma geleneği ve çalış teknikleri(Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1998) Parlak, Erol ; Etili, Can ; 72153 ; Temel Bilimler ; Basic SciencesHazırladığımız Türkiye'de el ile (tezenesiz) bağlama çalma geleneği ve çalış teknikleri adlı çalışma başlıca altı bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın amacı, kapsamı ve kullanılan yöntemlerin anlatıldığı giriş bölümünden sonra, konu hakkında genel bilgilerin verildiği ikinci bölümde, bağlamanın Anadolu Öncesi ve Anadolu'daki tarihi gelişimi, el ile çalma geleneği ve tekniğinin kaynağı, ayrıca kopuz olarak bilindiği dönemlerden günümüze kadar bağlamada meydana gelen önemli değişimler ve gelişimler ayrıntılı olarak ifade edilmiştir. Üçüncü bölümde ise; Anadolu'da el ile bağlama çalma tekniğinin ifadesinde kullanılan terimler derinlemesine incelenmekte ve bu teknikte kullanılan çeşitli sazların morfolojik yapıları, düzenleri anlatılmakta, el ile çalma geleneğinde görülen ezgi türleri incelenmekte ve ayrıca el ile çalma tekniğinde varolan geleneksel çokseslilik anlatılarak, konu notalı örneklerle açıklığa kavuşturulmaktadır. El ile bağlama çalma tekniklerinden başta sağ el teknikleri olmak üzere, iki ele ait kullanıma yönelik incelemeler ve el ile bağlama çalma tekniğinin gelenekten yetişmiş önemli ustaları hakkında verilen bilgiler dördüncü bölümde yer almaktadır. Beşinci bölümde el ile bağlama çalma tekniğinde meydana gelen değişim ve gelişimler ifade edilmiş, bu tekniğin şehirlere taşınması ve sonrasında bu konuda yapılan çalışmalar ile, geliştirdiğimiz yeni vuruş şekilleri ve notasyon tekniği anlatılmıştır. Sonuç bölümünde, bağlama icrasının "el ile" ve "mızraplı (tezeneli)" olmak üzere iki teknikten oluştuğu ancak, el ile çalma tekniğinin esas olduğu, bu tarz çalmanın bağlamanın gerçek kapasitesini, zenginliğini, ifade gücünü ortaya koyduğu ve bu tekniğin bağlamayı uluslararası platforma taşıyacak nitelikte olduğu görüşüne varılmıştır.
-
ÖgeErzincan- Merkez ilçedeki ezgilerle İdil-Ural bölgesindeki ezgilerin mukayesesi ve sonuçları(Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1998) Eke, Metin ; Önaldı, şenel ; 92619 ; Temel Bilimler ; Basic Sciences"Erzincan-Merkez İlçedeki Ezgilerle, İdil-Ural Bölgesindeki Ezgilerin Mukayesesi ve Sonuçlan" konulu bu çalışmamız; İ.T.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsünde Sanatta Yeterlik tezi olarak hazırlanmıştır. Bu tezimde, Türk Musikîsi esas alınarak, Türk dünyası kapsamında olan, Türkiye sınırlan dışındaki Türki Cumhuriyetlerinden İdil-Ural (Tataristan-Başkurdistan- Çuvaşistan) bölgesi ezgileri ile, Erzincan-Merkez ilçe ezgileri melodi-ritm ve edebî yönden karşılaştınlmıştır. Amaç, yıllarca ihmal edilen, müzikle ilgili çalışmalarda yitirilen kültür değerlerini Türk dünyasına kazandırmaktır. Birinci bölümde, Türk, yabancı araştırmacı ve müzikologların Türk musikisinde pentatonizmin olup olmadığı hakkındaki görüşleri sunulmuştur. İkinci bölümde, Erzincan' m tarihî ve coğrafi konumu, Merkez ilçe hakkında genel bilgilere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, İdil-Ural (Tataristan-Başkurdistan-Çuvaşistan) bölgesinin tarihi, idarî / siyasî, demografik yapısı anlatılmıştır. Dördüncü bölümde, Pentatonik müzik hakkında genel bilgiler verilmiştir, Türkiye'de ve İdil-Ural bölgesinde pentatonizm ile ilgili çalışmalardan bilgiler aktarılmıştır. Bu bölümde, ayrıca, Ural-Altay bölgesi sınırlan içinde yer alan TUVA ülkesi profesyonel müzisyenlerinden Albert KUVEZİN, Alexi SAAİA, Zheia TKACHEV ile yapılan röportajlar sunulmuştur. Beşinci bölümde, Erzincan-Merkez ilçe ezgileri ve İdil-Ural bölgesi ezgileri "İndirgeme Metodu" ile analiz edilmiştir. XVII Altıncı bölümde, Erzincan-Merkez ilçe ezgileri ve Îdil-Ural bölgesi ezgilerinin karşılaştırmalarına yer verilmiştir. Araştırmamızda, teorik ve deneysel metot izlenmiştir. Konuyla ilgili bilgiler için yerli ve yabancı kaynaklardan yararlanılmıştır. Çalışmamızda, konuya vâkıf bilim adamlarıyla röportajlar yapılmış, Ural-Altay olarak bilinen bölgeden, Tataristan ve Tuva ülkelerinden bazı müzisyenler ile bilgi alışverişinde bulunulmuştur. Ulaşılan sonuca göre, Erzincan-Merkez İlçede pentatonik özellik taşıyan ezgilerin var olduğu kanıtlanmıştır.
-
ÖgeTürk halk müziği sazlarından bağlama ve kemane'nin son yapım teknikleri(Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1998) Açın, Sefer Yücel ; Önaldı, Şenel ; 72169 ; Temel Bilimler ; Basic Sciences
-
ÖgeH. Sadeddin Arel'in Türkiyat Enstitüsünde bulunan Hamparsum nota yazılarından bir bölümünün günümüz notasına çevirimi(Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1998) Sunat, Nurdan Tan ; Atlığ, Nevzad ; 92623 ; Temel Bilimler ; Basic SciencesBu çalışmada H.Sadeddin Ar el' in Hamparsum nota yazısı ile yaz dığı eserlerin bir bölümü günümüz notasına çevrilmiş olup, unutulan bazı serlerin olup, olmadığı araştırılmıştır. Türk musikisinde eğitim, usta-çırak çalışması şeklinde, meşk ha linde olmuş ve musiki eserleri hocadan öğrencilerine intikal ederek bu şekil de zaman içinde taşınmıştır. Buna bağlı olarak nota yazısına rağbet edilme miştir. Değişik zamanlarda ortaya konan nota yazıları bu sebeple yaygın şe kilde kullanılmıştır. Ancak 19,yy'dan itibaren Hamparsum nota yazısı bir öl çüde yaygınlaşarak Klasik musikimiz repertuarının önemli bir bölümünün günümüze ulaşmasını sağlamıştır. Tezimde Hamporsum nota yazısı tanıtılarak kırk eser bu nota yazı sından günümüz nota yazısına çevrilmiş ve gerekli mukayeseler yapılmıştır.
-
ÖgeTeke Yöresi Halk Müziğinden Seçilmiş Ezgiler Üzerinde Analitik Çalışmalar(Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1998) Erdem, Ferhan ; Etili, Can ; 72163 ; Temel Bilimler ; Basic Sciences
-
ÖgeTürk halk oyunlarında sahneleme aşamaları(Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1998) Kurtişoğlu, Bülent ; Değerli, Fikret ; 72148 ; Temel Bilimler ; Basic Sciences
-
ÖgeTürk müziği devlet konservatuvarı keman eğitimi üzerine(Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1999) Şensoy, Hakan ; Tura, Yalçın ; 122672 ; Temel Bilimler ; Basic SciencesKeman eğitiminin teknik ve müzikal olarak doğru yapılmasına katkı sağlaması düşünülen bu çalışma, bünyesinde bulundurduğu objektif ve yapıcı yaklaşımla Türk Müziği Devlet Konservatuvarı ailesi için önemli atılımlar yapabilme platformunu yaratma amacını da güdmektedir. Ülkemizin kemanla tanıştığı ilk günlerden ( 1830'lar ) bu güne süre gelen bir ekol yaratma amacı çalışmanın da amacı olmuştur. Bu sebeple, meşk sistemindeki eğitim şekli incelenmiş, müziğe katkıları ve zararları hakkında sorgulama yapılmıştır. Bunu yaparken tamamen keman dersinin ve öğrencilerinin eğitimdeki yararları ön plana alınmış ve Türk müziği Devlet Konservatuvarı orjinli Keman Ekolü ülküsünün meşalesinin yakılması için çalışılmıştır. Çalışmanın giriş bölümünde Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Keman eğitimi ile ilgili olarak, keman çalmanın mı, yoksa öğretmenin mi daha önemli olduğu üzerinde durulmuş, kavramlara açıklık getirilmeye çalışılmış ve çalışmanın kapsamı hakkında bilgiler verilmiştir. II. bölümde, meşk sisteminden söz edilerek, mekân ve yöntem kavramlarına açıklık getirilmeye çalışılmıştır. Ayrıca bu sistemden doğan sorunlar üzerinde durulmuştur. III. Bölümde Konservatuvar çalgı yüksek ve temel bilimler keman öğrencileri arasında, okulun genel eğitim ilkelerine değinmeden sadece esas meslek dersleri hakkında bir anket yapılmış ve problemlerinin kendi ifadelerinden öğrenilmesi sağlanmıştır. Söz konusu problemlere ve kurumun keman eğitiminin genel sorunlarına ayrıntıya inmeden net çözümler önerilmiştir. Bu çözümlerin detaylanmamasının en önemli sebebi, çalışmanın genelinin bir metod değil sadece yapılması gerekenlerin hatırlatılması amacının yazar tarafından ön planda tutulmasından kaynaklanmaktadır. IV. Bölümde keman eğitiminde olması gereken ölçütler üzerinde durularak, uygulama örnekleri ile açıklamalar yapılmıştır. xi Sonuç Bölümünde ise, elde edilen bilgilerin ve bulguların ışığı altında, hiç kimseyi hedef almadan ideal bir keman eğitimi için gerekli öneriler yapılmıştır. Bu öneriler doğrultusunda yapılan keman eğitimi sonucu, Türk Müziği Devlet Konservatuvarı orijinli keman ekolünün oluşacağı ve bunun sayısız faydalar sağlayacağı görüşüne varılmıştır.
-
ÖgeAğıtlarda ritm unsuru(Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1999) Parlak, Nilgün Akkuş ; Ökten, Can Etili ; 92579 ; Temel Bilimler ; Basic Sciences"Ağıtlarda Ritm Unsuru" adlı bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın amacı, kapsamı ve kullanılan yöntemlerin anlatıldığı giriş bölümünden sonra ikinci bölümde ağıt yakma geleneğinin tarihçesi, çeşitli Türk topluluklarında ağıt terimi yerine kullanılan terimler ve bu geleneğin Anadolu'daki biçimlenişi anlatılmaktadır. Ağıtlarda konu, edebi yapı, söyleyiş ve yayılış biçimleri, ağıt yakıcının özellikleri hakkındaki bilgiler ve yakılış itibarı ile belli bir gelenek çerçevesinde süregelen ağıt yakma törenleri hakkındaki bilgiler de aynı bölümde yer almaktadır. Müzikte ve Türk Halk Müziğinde ritm kavramına genel bakış ve ağıtların ritm yapısı ile kurulan bağlantı üçüncü bölümde verilmiştir. Ağıtları meydana getiren ritmik doku, ritmik oluşum, ritm kalıplarının özellikleri ve bu kalıpların zamanla ezgi bütününde meydana getirdiği değişimler hakkındaki incelemeler de aynı bölümde verilmektedir. Özellikle "Düzensiz Kalıp Ritmli" ağıtların ritmik ve melodik özellikleri anlatılarak, başta kırık hava ağıtlar olmak üzere birçok türkünün oyun havasının büyük çoğunluğunun kaynağını bu yapılardan aldığı ortaya konulmuştur. Dördüncü bölümünde ise, elde edilen bilgi ve bulguların ışığında varılan sonuçlar maddeler halinde verilerek ağıtların kaynağım ölüm olayından alan, törensel yapı içinde şekillenen müzik ürünleri olmaları nedeniyle daha çok doğaçlama söylenildiği, buna bağlı olarak da ritm yönünden serbest ritimli ifadeye daha yatkın bir durumda, hatta ilk çıkışlarında genellikle serbeste yakın bir karakterde (düzensiz kalıp ritmli) olduğu, zamanla serbest ritmli, düzenli kalıp ritmli veya karma ritmli yapılara dönüşebildiği, bu dönüşümün çeşitli şekillerde olduğu, ritmik ve melodik yönden değişik özellikleri bulunduğu, ritmik ifadenin şekillenmesinin çeşitli nedenlere bağlı olarak geliştiği ve düzensiz kalıp ritmli ağıtların yapısının bilinmesi gereğinin Türk Halk Müziği açısından önemi ortaya konulmuştur.
-
ÖgeBağlama eğitiminde görülen problemler ve bunların çözüm yolları(Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2000) Koç, Adnan ; Etili, Can ; 98738 ; Temel Bilimler ; Basic SciencesHazırladığımız 'Bağlama eğitimde görülen problemler ve bunların çözüm yollan' adlı çalışma başlıca beş bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, çalışmanın amacı, kapsamı ve kullanılan yöntemlerin açıklanmasından sonra ikinci bölüm, bağlamanın tarihçesi, morfolojik yapısı ile eğitim, öğretim, metod, metodoloji, yöntem, bilim, bilimin normları, bilimsel metod, standardizasyon, problem ve problem çözme gibi konular hakkında genel bilgiler içermektedir. Çalışmanın üçüncü bölümünde bağlama eğitiminde karşılaşılan problemler tüm yönleriyle ele alınmıştır. Bu bölümde sorunların kökenine inilip, Türk Müziği ses sistemi başta olmak üzere, ses sisteminden kaynaklanan nota yazısı, geleneksel çalgı yapımından kaynaklanan problemler, insan faktöründen kaynaklanan hususlarla beraber öğrenime esas teşkil eden yazdı kaynaklar ile ilgili problemler incelenmiştir. Bağlama eğitimindeki problemlerin çözüm yollarının araştırıldığı dördüncü bölümde önemli ipuçları vermesi bakımından dünyadaki müzik eğitim metodlanna genel bakış ile, eğitimde oluşan problemlerin çözüm yollan ile yazılı kaynaklar için çözüm yollarından bir tanesi olan bağlama eğitiminde metod şemasında olması gereken unsurlar ortaya konulmuştur. Sonuç bölümünde ise bağlama eğitiminde görülen aksaklıkların, Türk Müziği ses sistemi, eğitimde insan faktörü, donanım ve eğitim ortamı, özel ve resmi eğitim kurumların işleyişi, çalgının tüm özellikleri, yazdı kaynaklar ve en önemlilerinden olan metod çalışmalarından kaynaklandığı tesbit edilmiştir. Bu konularda istenilen başarının elde edilmesi için devlet tarafından desteklenen etkili müzik politikalarına ihtiyaç olduğu ortaya çıkmıştır.
-
ÖgeTürk halk oyunlarında kullanılan temel hareketlerin tespiti ve anatomik analizi(Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2002) Ötken, Nihal ; Değerli, Fikret ; 122692 ; Temel Bilimler ; Basic SciencesHalk oyunları halk tarafından yaratılan ve nesilden nesile aktarılan kültür ürünleridir. Bu kültür ürünleri yöreden yöreye biçim ve tür yönünden farklılıklar göstermektedir. Bu farklılıklar her oyunu yaratan toplumun, geçmişi, uygarlık düzeyi, inanç ve gelenekleriyle sıkı sıkıya bağlıdır. Zeybek, Halay, Bar gibi değişik türlere ayrılan bu oyunların aralarındaki var olan bu farklılıkları hareket bazında ele alarak incelemek ve dolayısıyla zeybeği zeybek,barı bar, halayı halay yapan özellikleri figürsel anlamda ortaya koymak bu çalışmanın konusunu teşkil etmektedir. "Halk oyunlarında kullanılan temel hareketlerin tespiti ve anatomik analizi" adlı bu sanatta yeterlik tezinde, halk oyunlarında kullanılan temel hareketler türlere göre tespit edilmiş, ve bu hareketlerin vücut bölümlerine göre dağılımları ortaya konmuştur. Bu tespitler halk oyunlarının zenginliği göz önüne alındığında daha verimli çalışma yapılması açısından 5 ana tür üzerinde yapılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde konunun amacı ve ele alınış biçimleri ayrıntılı bir dille ortaya konulmuştur. Çalışmanın ikinci bölümünde türlerde elde edilecek temel hareketlerin anlatımında kolaylık sağlanması açısından genel olarak hareketin tanımı, hareketlerin sınıflandırılması ve harekete etki eden faktörler ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise hareketlerin nasıl oluştuğu konusunda bilgilendirmek için hareket sistemini oluşturan etmenler anlatılmıştır. Dördüncü bölümde vücut bölümleri ve bu bölümlerde hareketi sağlayan eklemlerin ayrıntılı olarak anlatımları yapılarak temel hareketlerin hangi bölümlerde oluştuğu konusunda bilgi verilmiştir. Beşinci bölümde ise vücutta anatomik olarak var olan hareketlerin tanımı ve bu hareketlerin vücut bölümleri üzerindeki tanıtımları, hareketin şekli ve anatomik oluşumunu gösteren fotoğraflarla desteklenerek anlatılmıştır. Altıncı bölümde İncelenen türlerdeki halk oyunlarında en çok kullanılan temel hareketlerin tespitinde her tür için 3 yöre seçilmiştir. Bu üç yörenin toplamında 18 ile 24 adet olmak üzere toplam 5 ana tür üzerinde 110 adet oyun incelenerek temel hareketler tespit edilmiştir. Temel hareketler incelenirken oyunlarda kullanılan çökmeler ve kol tutuşları da ayrı başlıklar altında incelenerek türlerin birbirinden ayrılan veya aynı olan özellikleri ortaya konmuştur. Halk oyunlarında kullanıldığı tespit edilen bu temel hareketler, anatomik açıdan da analiz edilerek, hareketlerin anlatımları, henüz yazılı bir terminolojiye sahip olmadığı göz önüne alınarak, tüm tıp dünyasının kullandığı uluslar arası terimler kullanılarak anatomik dille yapılmıştır. Hareket bazında incelenen türler, ritmik yapılarının benzerlik gösterip göstermediği konusunda da ele alınarak ritmik yapıların türler arasındaki dağılımları tablo olarak bölüm sonundaki eklerde verilmiştir. xm Çalışmada, öncelikle yöre hocaları ile yapılmış görüşmelerde çekilen oyun kasetleri ile çeşitli gösteri ve yarışmalardan çekilmiş ortalama 200 adet Avi formatındaki video kaset kayıtları hareketlerin tek tek tespiti için incelenmek üzere, Asus Live Video çevirici ile dijital ortama aktarılarak bmp ve jpeg formatına çevrilmiştir. Bu aşamadan sonra görüntüleri tek kare yakalamak için Asus Live adlı capture programı, tek kare yakalanan dijital fotoğrafların renk ayarlamaları ve kötü görünümlerinden kurtulmalarını sağlamak için ise ACDSee adlı editing programı kullanılmıştır. Bütün bu çalışmanın sonucunda digital ortamda ortalama 20.000. adet fotoğraf çekilerek incelenmiştir. İncelenen halk oyunlarındaki müzik ve ritim kayıtlarının ayrı ayrı ele alınması ve süzgeçlenmesi için Cool Edit ve Steinberg wave lab müzik editing programları kullanılmıştır. Sonuç bölümünde tez çalışması boyunca elde edilen tespitler türler arasında karşılaştırılmalı olarak maddeler halinde sunulmaktadır.
-
ÖgeTürk müziği'nde çocuk şarkıları(Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2003) Ergöz, Hatice Selen ; Yavaşça, Alaeddin ; 175086 ; Temel Bilimler ; Basic SciencesThe music education policy of our country, couldn't find its' orbit, yet. While it is exaggerated adopt the Western has been developed, not lefting of our regional values has give rise to- conradiction cases and findings in the music education field. Actually, They may possible to see which being discussed contradictions in our country, economics, administirive, commercial, and all social field as well as. The sorted causes has been found at the backwards of neglection of music education field. It is generally respected the amusement art and disagreement to be used methods can remarkable between the most important causes. Just as eloborated to the development countrys, it has been inferenced from their music education systems are established to acording the regional values. For instance to this countries; Enngnd, Germany, Hungarian, U.S. A... The individuals of these countries have been directed to their capabilities fields. They have enough knowledge about their regional values and its independent from their musical capacities. In this work, The Turkish Music Songs for children which come from the traditionare examinated by a categorisation of their types for to contribute Turkish childrens' music education with their own culture's rich elements and stressed it's additions to the education Unless child music education subjected studies are comminicated in the sorted the congresses and sympoziums are enough at practice, development in this field can not expect. In the continual degenerations and unculture ambiences; not enough child music education has been perceived its worth. It is also possible to materialize in our country a music education methods which based on the regional values, such as, in the Hungarian of Z. Kodaly, in the Japanese of Suzuki. The basics of these "method studies" had been started for years ago by deserving music men, such as Selâhattin İçli, Alâeddin Yavaşça, Erol Sayan, Cahit Atasoy, Mutlu Torun, Muammer Sun, Veysel Arseven, Halil Bedii Yönetken, Saip Egüz, Ziya Aydıntan, Erdoğan Okyay. They are composed of useful works both rural child songs and books. All of the things are quality resourch. In this thesis, The Turkish Music Child Songs is considered as three variety, imitation Turkish Art Music Child Songs, imitation Turkish Folk Music Child Songs and Turkish Folk Music Child Songs. It is examined this three typical child songs an acording to variety, subject, melody and rhtym. In addition to, It is involved in opinions of music teachers and early education students to attain useful finally for music education.
-
ÖgeKlasik kemençede eğitim yöntemleri ve modern icra için etütler(Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2006) Özgen, Neva ; Aşkın, Cihat ; 404013004 ; Türk Sanat MüziğiKlasik kemençede eğitim yöntemlerinin incelenmesi bu sazın günümüzdekiöneminin getirdiği bir zorunluluk olmaktadır. Şimdiye kadar kemençenineğitimine esas olan yöntemler farklı biçimlerdedir. Bu eğitim yöntemleridoğal olarak klasik icralar için söz konusudur. Hemen belirtmeliyiz kigünümüz kemençe icraları sadece Klasik Türk Musikisi repertuarı içindeolmamakta, başka müzik türlerini de içermektedir. Bu konuya bakış açısıgetirerek kemençe icralarını klasik ve modern icralar olarak tasnif edilmesigereği büyük önem taşımaktadır. Bu iki tarz icra için de eğitimyöntemlerinin esaslarının neler olabileceği konusu öncelikle sorgulanmasıgereken bir konudur.
-
ÖgeTürk Müziği Kayıtları İçin Tasnif Sistemi Önerisi(Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2008) Uluocak, Derya Özlem ; Kaygusuz, Nermin ; Türk Müziği ; Turkish MusicKütüphaneler kitapları konularına göre tasnif etmek için Dewey, LoC vb yöntemler geliştirmişler, sayıları yüzlerle ifade edilen konu başlıklarına ayırmışlardır. Bu sayede isteyen dilediği konuda yazılmış herhangi bir kitaba kolaylıkla ulaşabilmektedir. insanların beğendikleri müziklere kolayca erişebilmesi için ise kitapların konulara ayrıldığı gibi eserlerin de müzikal özelliklerine yani türlere ayrılması ve tasnif edilmesi gerekmektedir. Müzik tasnifine Dünya kütüphanelerinin getirdiği çözümler içinde Klasik Batı Müzikleri temel alınarak geliştirilen müzik formlarına dayalı metotlar mevcuttur. Ancak bu tasnif dinleyicilerin beğenilerine göre arama yapmasına yardımcı olmaktan uzak, yalnızca müzik formlarına dayalı çözümler olarak karşımıza çıkmaktadır. Dinleyici beğenisine dayalı tasnif yöntemleri içinde en gelişmiş olanları ticari müzik sitelerinin hiyerarşik yapılarıdır. Ancak bunların çoğunluğu da önceden belirlenmiş müzikal kriterlere dayalı yöntemler kullanılması yerine müzik dükkanlarının yıllardan beri gelen fiziksel tasnif alışkanlıklarına dayandırılmıştır. Türk Müzik türleri için kütüphanelerin tasnif yöntemleri 4-5 tür başlığı ile sınırlı kalmıştır. Online alışveriş sitelerinde de tür başlıkları oldukça kısıtlıdır. Meslek birliklerinin tasnif yöntemleri ise hangi kriterlere göre belirlendiği belli olmayan başlıklardan oluşmaktadır. Türk Müzik türlerinin belirlenmesi ve eserlerin bir yönteme göre tasnif edilmesi ihtiyacı olduğu gözlemlenmiştir. Türk Müzik türlerinin belirlenmesi yönünde yapılmış bu ihtiyacı karşılayacak bir çalışmaya da rastlanılamamıştır. Bu eksikliğin giderilmesi amacıyla geçerli temellere dayanan bir tasnif ve kataloglama sistemi geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu çalışma üç adımdan oluşmaktadır: Birinci adımda müziğin gerçekte türlere ayrılıp ayrılamayacağı incelenmiş, bu ayrım için müzik teorisi üzerine yapılmış çalışmaların yanı sıra davranış ve bilgisayar bilimleri alanında yapılmış çalışmalardan da yararlanılmıştır. Müzik eserlerini tasnif ederken eser gruplarını ortalama dinleyici beğenilerine göre oluşturmamız halinde, bu gruplar, dinleyicilerin tercih ettikleri eserlere ve benzerlerine daha kolay erişmelerine imkan tanıyacaktır. Müzik teorisi herhangi bir tanıma göre ayrılması sonucu bu ayrımlara tür adının verilmesine imkan sağlamaktadır. Eserlerin beğeniye yani dinleyici ile estetik açıdan etkileşimine göre gruplandırılması ise türün sanatsal ve estetik temelli tanımına da uygun düşmektedir. Bu grupların aynı zamanda ortak müzikal özellikler taşıması ise bu tür başlıklarını tanımlanabilir kılmaktadır. ikinci adımda tasnif üzerine yapılmış olan çalışmalar incelenmiş ve bu çalışmaya yardımcı olabilecek metotlar bulunmaya çalışılmıştır. Yaptığımız araştırma neticesinde yalnızca Klasik Batı Müziği tarzında eserleri tasnif etmek amacıyla hazırlanmış standart kodlama metotlarına rastlanmıştır. Yakın zaman müziklerini içine alan geniş kapsamlı bir tür yapısına yalnızca bir ticari müzik sitesinde rastlanmıştır. Bu tasnifin yönteminin ne olduğu ise sitede belirtilmemiştir. Türk Müziklerini tasnif etmek için yapılan çalışmalar özellikle Türk Halk Müziği ve Klasik Türk Müziğinin formlarının belirlenmesiyle sınırlı kalmış, türler hakkında herhangi bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Bunun sonucunda Türk Müzikleri için hiyerarşik yapıda, fark metoduyla tanımlanan tür başlıklarının belirlenmesine karar verilmiştir. Üçüncü adımda ise Türk Müziği türleri incelenmiş, objektif, sistematik, tutarlı ve genişlemeye açık bir tasnif metodu geliştirilmeye çalışılmış, türler belirlenerek hiyerarşik bir yapı üzerine oturtulmuş ve son olarak da numerik kodlandırma sistemiyle işaretlenmiştir. Bu çalışmada belirtilen türler kesin ayrım olmayıp yalnızca bir örnek teşkil etmesi amacıyla gösterilmiştir. Gerçek tür ayrımının yapılabilmesi için özellikle alt türlerde ve dallarında o konuda uzmanlaşmış kişilerin görüşlerine ihtiyaç vardır. Bu çalışmamız yalnızca temel türleri belirlemiş ve açıklayıcı olması bakımından örnek alt türlere ayırmıştır.
-
ÖgeThe Art Of Violencello Performance In Turkish Makam Music :an Analysis On Early Turkish Music Recordings(Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2009) Özgen Öztürk, Yelda ; Beşiroğlu, Şehvar ; Türk Müziği ; Turkish MusicViyolonselin Türk makam müziğinde kullanılmaya başlaması 20.yüzyılın başlarına denk gelmektedir. Türk makam müziğinde kullanılan bas karakterli bir saz olmayışı ve viyolonselin Türk müziğinin makamsal yapısı içindeki mikrotonal sesleri icra etmeğe elverişli olması, bu sazın fasıl topluluklarında yer almasına neden olmuştur. Elimize geçen ilk viyolonsel kayıtları Tanburi Cemil Bey'e ait olanlardır. Bu çalışmada Tanburi Cemil Bey ve Mesut Cemil gibi ustaların viyolonsel icraları analiz edilmiş, Türk makam müziğinin geleneksel değerleri içinden gelen ileri icra tekniklerinin viyolonsel icrası açısından getirmiş olduğu anlamlar araştırılmıştır. Süslemeler, çarpmalar, glisandolar, özel yaylar ve hızlı artikülasyonlar gibi icra tekniklerinin ortaya koyulmuş olmasındaki amaç bu tekniklerin modern icralar ve yeni yazılacak eserler için kaynak teşkil etmesidir.