FBE- Mimari Tasarımda Bilişim Lisansüstü Programı
Bu topluluk için Kalıcı Uri
Bilişim Ana Bilim Dalı altında bir lisansüstü programı olup, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim vermektedir.
Gözat
Çıkarma tarihi ile FBE- Mimari Tasarımda Bilişim Lisansüstü Programı'a göz atma
Sayfa başına sonuç
Sıralama Seçenekleri
-
ÖgeSerbest Biçimli Mimari Tasarım Alanında Biçim Değerlendirmesinde Kullanılacak Etmen-tabanlı Bir Model: Drop(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-07-14) Durmazoğlu, Mahmut Çağdaş ; Çağdaş, Gülen ; Mimari Tasarımda Bilişim ; Informatics in Architectural DesignTezin amacı, tasarımcılara serbest biçimli tasarımların üretimi konusunda, tasarlanan biçimin dijital ortamda analizi ve değerlendirmesi yapılarak, yardımcı olabilecek etmen-tabanlı bir aracın – bir program bileşeni anlamında – geliştirilmesidir. Tasarımcılara serbest biçimli tasarım üretimi konusunda yardımcı olabilecek bir program bileşeni geliştirilmesi konusundaki asıl önemli olan konu bu program bileşeninin kullanılacağı problem alanının tanımlanmasıdır. Program bileşeninin kullanılacağı problem alanına, serbest biçimli tasarım alanındaki strüktürle ilgili, kullanılan malzemelerle ilgili ve biçim üretimi konusundaki güçlükler araştırılarak karar verilmiştir. Tezin odaklandığı asıl problem alanı ise serbest biçimli tasarım alanındaki biçim üretimi konusu ile ilgili problemlerdir. DROP, etmen-tabanlı bir aracın, tasarımcılara serbest biçimli mimari tasarımların üretilmesi ve değerlendirilmesi konularında yardımcı olabileceğini göstermek için geliştirilmiş ve bu amaçla kullanılmıştır. Bu tez çalışmasının sonuçları, serbest biçimli mimari tasarımların uygulanabilirliğine dair yeni yöntemler oluşturmakta kullanılabilir.
-
ÖgeMimari Tasarımda İşbirliği Sürecinde Kullanılabilecek Bir Arayüz Önerisi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-08-15) Alaçam Aslan, Sema ; Çağdaş, Gülen ; Mimari Tasarımda Bilişim ; Informatics in Architectural DesignTez çalışması kapsamında, yeni teknoloji olanaklarının, mimari tasarımda işbirliği sürecinde tasarımcı yaklaşımlarını nasıl etkilediğini araştırmak amaçlanmıştır. Önerilen arayüz kapsamında, mimar-tasarımcıların bilgisayar ortamında işbirliğinde eş zamanlı çalışma süreci ele alınmıştır. Gelişmekte olan temsil ve iletişim araçlarının mimari tasarım süreci ve tasarımcı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Arayüzün geliştirilme süreci iki aşamadan oluşmaktadır: Tasarımcı tarafından donanımlar aracılığıyla bilgisayar ortamına veri aktarılması ve bu verilerin yazılım içerisinde işlenerek (kod yazımı ilavesi ile) tasarım ürününe dönüştürülmesidir. Farklı arayüzler ile bilgisayara çoklu veri aktarımı sağlayacak bir deney düzeneği oluşturulmuştur. Fiziksel arayüz olarak, iki farenin eş zamanlı kullanımı, grafik tablet ve üç boyutlu fare ile uygulamalar yapılmıştır. Elde edilen verilerin üç boyutlu grafik kullanıcı arayüzünde işlenerek, form değiştirme ve dönüştürme komutlarıyla birlikte çalışması sağlanmıştır. Bu uygulama için yazılım olarak 3DsMax programı kullanılmıştır. Bu çalışma, farklı arayüzlerin kısıtlamalarının ve potansiyellerinin araştırılmasına, bu alandaki uygulama ve deney eksikliklerinin giderilmesine yönelik bir başlangıç sayılmalıdır.
-
ÖgeYüksek Yapıların Kavramsal Tasarım Sürecinde Üretken Yaklaşımlar(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-11-19) Cestel, Emre ; Çağdaş, Gülen ; Mimari Tasarımda Bilişim ; Informatics in Architectural DesignÇalışmada doğa ve tasarım kavramlarının kesişimleri sorgulanmakta, mimari tasarımın süreç ve biçim olarak benzetimleri tartışılmaktadır. Süreç benzetimlerinin ışığında evrimsel tasarım kavramı incelenmekte ve mimarlıkla süre gelen farklı biçim ve ortamlardaki ilişkisi değerlendirilmektedir. Hesaplamalı bilimlerin katkısı ile oluşan üretken tasarım yaklaşımı ve üretken bir algoritma olan Lindenmayer Sistemleri’nin mimari tasarım sürecindeki kullanımı tartışılmaktadır. Bilgisayar destekli mimari tasarımın yüksek yapıların tasarım sürecindeki kullanımını, üretken ve yenilikçi yöntemler üzerinden sorgulanmaktadır. Doğanın tasarım üzerindeki etkisi ve bilgisayar destekli tasarımın kesişimindeki örnekler irdelenmiş, algoritmik yöntemlerin tasarım sürecindeki etkileri araştırılmıştır. Son aşamada doğadan esinli üretken bir sistem olarak Lindenmayer Sistemleri’nin, yüksek yapıların kavramsal tasarımında kullanıldığı model tanıtılmaktadır. Parametrik olarak üretilen tasarım modeli ile yüksek yapıların kavramsal tasarım boyutunda değişken ve kuralların tasarım üzerindeki etkisi araştırılmıştır.
-
ÖgeMüzik ve Mimarlık Ara Kesitinde Biçim Üretimi için Bir Yaklaşım(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-11-19) Yılmaz, Yasemin ; Erdem, Arzu ; Mimari Tasarımda Bilişim ; Informatics in Architectural DesignBu tez çalışmasında önerilen yaklaşım, müzik ve mimarlık arakesitinde, bilgisayar destekli veri temsili ve veri işleme yöntemlerini kullanan, deney niteliğinde bir biçim üretim çalışmasıdır. Müzikal ortamdan gelen verinin, görsel bir veri olarak kullanılmasında, izlenebilecek yaratıcı tasarım yöntemlerinin neler olabileceği tartışılmaktadır. Tez çalışmasını geliştirme sürecinde ilk olarak, görme ve işitme duyuları arasındaki etkileşimle oluşacak çoklu-duyu algılanımını olanaklı kılan mekansal tasarım yaklaşımları, metotlar ve kavramlar kapsamlı olarak incelenmiştir. Özellikle müzik ve mimarlığın ortak yapılarının geometrik ve matematiksel kaynakları ve daha sonra müziksel bir mimarlık, ya da mimari bir müzik yaratma eylemi, ve daha kapsamlı olarak çok disiplinli olma durumu irdelenmiştir. Sonuç olarak önerilen yaklaşım bu araştırmaların ışığında geliştirilen bir biçim üretimi yöntemidir. Bu yaklaşım yöntemi özellikle yaratıcı tasarım başlangıç evresinde, tasarımın kavramsal içeriğinin gelişim sürecine destek olacaktır.
-
ÖgeDisiplinler Ötesi Teknolojik Gelişmeler Bağlamında Mimari Varlığın Olası Geleceği(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-02-13) Başarır, Lale ; Çağdaş, Gülen ; Mimari Tasarımda Bilişim ; Informatics in Architectural DesignYakın zamanda teknolojilerde meydana gelen hızlı gelişmeler insanların çevreleriyle kurdukları ilişkide önemli ve şekillendirici bir rol oynamaktadır. Bu tez çalışmasının amacı disiplinler ötesi teknolojik gelişmeler bağlamında mimarlığın nasıl bir evrim geçireceği üzerine tahminler oluşturmaktır. Olasılıklar, dört ana disiplin olarak Nanoteknoloji, Robotik, Yapay zeka ve Genetik alanlarının kesişim bölgesinde incelenmektedir. Bu disiplinler, mimarlık için yarattıkları teknolojik yenilikler ve sunabilecekleri olası modeller açısından incelenmektedirler. Bununla birlikte tezin odak noktası nanoteknoloji ve bu teknolojinin orta vadede mimarlık için yaratabileceği olası modellerin incelenmesidir. Benzer şekilde, Genetik doğanın hücresel üretim için kullandığı veri depolama teknolojisi açısından incelenmektedir. Robotik alanı ise Yapay zeka ile içiçe geçmiş olarak mimari üretimde otomasyon için yeni bir modelin nasıl oluşturulabileceği ile ilgili konuyu temel olarak beslemektedir. Robotik, yapı elemanlarının üretiminde, inşaat süreçlerinde ve daha sonra da yapının kullanımı sürecinde yer almaktadır. Bunun yanında yapay zeka da robotiğin uzmanlık alanına daha güçlü bir otomasyon kapasitesi eklemektedir. Daha geniş otomasyon olanakları üretimde daha geniş kontrol ve mükemmeliyet gerektirmektedir. Nanoteknoloji, bu tür bir mükemmeliyet için en güncel ve yakın yolu göstermektedir. Maddenin atom ve atom-altı ölçeklerde işlenmesi, nanoteknolojinin kapsamını tanımlamaktadır. Güncel gelişmeler ve gelişen donanım (madde) ve yazılım (fikir/bilgi) kapasiteleri ışığında geleceğin binalarının nasıl olacağına dair tahmin yapılmaktadır. Bu tez, fizik ve mimarlık alanlarında öncü bazı kişilerin çalışmalarının yanısıra mimariye kurgusal bir yaklaşım önermektedir. Mimari ürün olarak binalar ele alındığında son olarak ölümsüzlük kavramını içeren teorik bir önerme yapılmaktadır.
-
Ögeİslami Geometrik Örüntü Türetimi Amaçlı Bir Biçim Grameri Modeli(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-06-26) Ulu, Ebru ; Şener, Sinan Mert ; Mimari Tasarımda Bilişim ; Informatics in Architectural DesignBu tez çalışması, çokgen ve çok kollu yıldız geometrilerinin biçim gramerini irdelemekte, beşgen ve ongenlerin İslami geometride sahip oldukları özel durumları değerlendirerek varolan yüzlerce yıllık İslami geometrilerden, bir uzman sistem yardımıyla yeni geometrik örüntüler türetmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda, İslami geometrilerin sahip oldukları tüm özellikleri ele alınarak çok kollu yıldızların ve çokgen biçimlerin oluşum ve türetim yapıları sunulmakta, yeni oluşacak örüntüler için şablon geliştirilmektedir. Şablondan türeyen alternatifleri hızlı elde etmek amacıyla geliştirilecek uzman sistemin altyapısını oluşturacak bir biçim grameri modeli sunulmaktadır. Önerilen biçim grameri modeli yardımıyla aynı tasarım diline ve başlangıç şekline sahip ve aynı kural kümeleri ile türetilen farklı ürünler elde edilebildiği görülmektedir. Bu çalışma, bir tasarımın biçim grameri çalışması ile daha geniş bir kapsamda ele alınabileceğini ve aynı karakteristik özelliklere sahip yeni tasarımlarla çoğalabileceğini göstermektedir.
-
ÖgeTepkimeli Mimarlık için Öngörüler(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-08-07) Gürbüz, Fatma Zeynep ; Çağdaş, Gülen ; Mimari Tasarımda Bilişim ; Informatics in Architectural DesignTepkimeli Mimarlık ürünleri, ilerleyen teknolojiler sayesinde, yakın gelecekte her işlevde binanın tasarımında yaygın olarak tercih edilir hale gelebilir; çünkü Tepkimeli Mimarlık ürünü ve tanımladığı çevre, daha işlevsel, daha konforlu, daha çevreci ve ekonomik olacaktır. Bu bağlamda, Tepkimeli Mimarlık, hem mimari tasarım anlayışını, mimari tasarım sürecini, mimari tasarım sürecindeki rolleri; hem de yaşadığımız çevreyi değiştirebilir. Tez kapsamında Tepkimeli mimarlığın ne olduğu, nasıl uygulanabileceği, nasıl yaşayabileceği konuları üzerinde durulmaktadır. Bu sorulara yanıt bulmak amacıyla Tepkimeli Mimarlık literatür araştırmaları üzerinden irdelenmekte, verilen örnekler ve gelişen teknolojilerle yorumlanmakta, uygulamada sahip olduğu süreçlerin tanımı yapılmakta, bu süreçlerin geleneksel anlamdaki mimari tasarım sürecinden farkları üzerinde durulmakta ve Tepkimeli Mimarlığın ve tanımladığı çevrenin gelecekte nasıl olabileceği konusunda öngörülere ulaşılmaktadır.
-
ÖgeŞehir Planlaması Tasarımı için Yansıtıcı(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-09-02) Tuncer, Betül ; Şener, Sinan Mert ; Mimari Tasarımda Bilişim ; Informatics in Architectural DesignBu tez çalışmasında, vaziyet planı tasarlanmasının erken fazlarında kullanılmak üzere 3D Studio Max ve Catia Programlarında kullanılabilen bir modül geliştirilmiştir. Başlangıç noktası olarak bir şehir bloğu ele alınmış ve modül, çevresine uyum gösteren tasarım alternatifleri üretmesi için geliştirilmiştir. Birinci bölümde, çalışma konusu, hedefler kapsam ve yöntem açıklanmıştır. Ikinci bölümde yapay zeka, bilgi tabanlı sistemlerin yapay zeka çalışmalarından doğuşu ve biçim gramerlerinden bahsedilmiştir. Bunun nedeni, geliştirilen modülun ileriki zamanlarda yapay zekadan ve bilgi tabanlı sistemlerden yararlanabilecek olmasıdır. Biçim gramerleri ise, dördüncü bölümde açıklanan şehir planlamasına yönelik geliştirilen programların bir kısmının tabanını oluşturduğu için ve açıklanan bu programların okuyucu tarafından anlaşılabilmesi açısından ele alınmıştır. Çalışmada yararlanılan yaklaşım ve sistemler tanıtıldıktan sonra çalışmaya zemin hazırlayan tasarım gereksinimleri açıklanmıştır. Üçüncü bölümde bilgi tabanlı sistemler ve uygulamaları okuyucuyu bilgi tabanlı sistemlerin hesaplama gücü, üretken sistemlerdeki hızı ve verimliliği konusunda bilgilendirmek üzere açıklanmıştır. Dördüncü bölümde kent tasarım alternatifleri üretmek üzere geliştirilen programlardan bahsedilmektedir. Bahsedilen programlar şunlardır: CityEngine, The Melinkov Grammar, CityZoom, Urban Design with Patterns and Shape Grammars ve Smart Solutions for Spatial Planning (SSSP). Beşinci bölümde, modül detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Bu bölüm, kullanıcının modülu doğru kullanabilmesi için yapması gerekenleri, modülun özelliklerini, kısıtlamarını ve potansiyelini içerir. Öte yandan tasarlanan modül ile hayata geçirilen iki farklı yaklaşım, uygulama aşamasında birbirinden farklılık gösterdiği için her iki yaklaşım ayrı ayrı açıklanıp arasındaki farklılıklardan bahsedilmiştir. Altıncı bölüm, tezi sonuçlandırıp, modülü oluşturan süreçle ilgili genel yorumlar yapıp, potansiyellerini, kısıtlamalarını ve gerçekleştirilen iki uygulamanın karşılaştırmasını içermektedir.
-
ÖgeMimari Tasarımda Sayısal Ortamda Kısıtlamalara Dayalı Kurgu Üretim Modeli(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-11-17) Özbaki, Çağın ; Çağdaş, Gülen ; Mimari Tasarımda Bilişim ; Informatics in Architectural DesignErken mimari tasarım süreci; tasarıma ait temel kararların alındığı, projenin genel kurgusunun belirlendiği ve geliştirildiği en önemli tasarım sürecidir. Çoğu kez kısıtlı zamanlarda gerçekleşen erken mimari tasarım sürecinde tasarıma ait bilginin temsil edilmesi ve sürecin kesintiye uğratılmaması tasarımcı için önemlidir. Mimari tasarımda giderek daha yaygın kullanılan sayısal ortam erken tasarım aşamasında da kullanılarak bu süreç daha verimli hale getirilebilir. Ayrıca tasarım ortamın aynı olması sürecin daha akıcı ilerlemesine olanak sağlayacaktır. Yönetmeliklerde yer alan geometrik kurgu ve parsel düzeyinde yerleşime dair kısıtlamalar ön tasarım sürecinde tasarımı etkileyen önemli tasarım girdilerindendir. Bu çalışmada, İstanbul İmar Yönetmeliği’nde yer alan kütle ölçeğindeki geometrik ölçütlere ve parsel yerleşimine ilişkin kısıtlamalara dayalı üç boyutlu kurgu üretim modeli önerilmektedir. Öncelikli olarak parsel ve kütle kurgusu için gerekli olan verilerin girilmesi ve/veya seçilmesi esastır. Belirtilen veriler doğrultusunda hem girilen değerlerin yapılan seçimlere uygunluğu kontrol edilir hem de üç boyutlu sayısal bir altlık oluşturulur. Sonuç olarak, tasarımcı hızlı bir şekilde kurgu üretirken üretilen kurgunun imar yönetmeliğine uygunluğu otomatik olarak kontrol edilir. Tasarımın ileri aşamalarında yönetmelik ile ilgili gözden kaçan bir durumun tüm tasarımı etkilemesi ve yapılan düzeltmelerle ortaya çıkabilecek zaman kaybı önlenmiş olur. Tasarımcı her yeni kurgu geliştirdiğinde yönetmelikteki hangi ilişkili maddelere uymasına gerektiğini belirlemek ve ilgili hesaplamaları yapmak zorunda kalmaz.
-
ÖgeMimari Yönbulma Sorununa Yönelik Model Önerisi: Imın(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-11-17) Günay, Elif ; Demir, Yüksel ; Mimari Tasarımda Bilişim ; Informatics in Architectural DesignBu çalışmada, Çok Çözünürlüklü Mekansal veritabanları ve KKBS destekli navigasyon sistemleri incelenerek, mimarlara şehri tanıtmaya yönelik alternatif bir veri tabanı modeli üzerinde çalışılmıştır. İstanbul şehri esas alınarak elde edilen veri tabanı modelinin, KKBS destekli cep telefonlarında çalışabileceği öngörülmüştür. IMIN adı verilen yazılım, kullanıcının ulaşmak istediği bilgi doğrultusunda, şekillenen interaktif arayüzlerden oluşmaktadır. İstanbul’u ziyarete gelen mimarlara yönelik tasarlanmış olan yazıılım; İstanbul’un tarihi, İstanbul’un mimarisi, İstanbul’ da gezi planı, İstanbul ’da sosyal ve kültürel aktiviteler ile İstanbul hakkında yararlı bilgileri içeren beş ana bölümden oluşmaktadır. Kullanıcı, veritabanı içerisinde yer alan statik bilgilere ve çok merkezli olarak güncellenen dinamik bilgilere erişebilmektedir. IMIN yazılımının, ilerleyen yıllarda sanal gerçekçilik ve yapay zeka çalışmaları için alternatif bir model önerisi olarak geliştirileceği düşünülmüş ve model yapısı esnek tutulmuştur.
-
ÖgeMimari Tasarımda Beliren Sistemler(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010-02-02) Gürbüz, Esra ; Çağdaş, Gülen ; Mimari Tasarımda Bilişim ; Informatics in Architectural DesignBilgisayarın mimari tasarımdaki rolü ne olmalıdır sorusu uzun yıllardır sorulan bir sorudur. Bilgisayarın tasarım için bir araç olmaktan çıkıp bir ortam haline gelmesi ile pek çok yeni tasarım anlayışı ve kavramı ortaya çıkmıştır. Bu disiplinlerarası ortamda (bilgisayar destekli tasarım (CAD), bilgisayar destekli üretim (CAM) ve bilgisayar destekli mühendislik (CAE) gibi ortaya çıkan yeni kavramlar ve anlayışlar yeni sistemlerin doğmasını ve ön tasarım aşamasından üretim aşamasına kadar olan tasarım sürecinin yeniden ele alınmasını sağlamıştır. Bu tez kapsamında ele alınan, yenilikçi tasarım yaklaşımlarından; beliren sistemler, son yıllarda mimari tasarım alanında, sıkça kullanılır hale gelmiştir. Mimarlıkta, farklı etmenlerin ve disiplinlerin bireysel olarak değil de, bir bütün olarak nasıl ele alınabileceği ve mimari tasarım sürecinde form, malzeme ve davranış birlikteliğinin nasıl sağlanabileceği sorularının cevabını beliren sistemler ile aramak mümkündür. Bu çalışmada, beliren sistemlerin bütüncül yaklaşımı mimari tasarım eğitimi ve pratiği alanlarındaki örnekler üzerinden incelenerek geleceğe yönelik öneriler geliştirilmiştir.
-
ÖgeSiborg Mimarlık(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010-06-30) Kıdık, Ayşegül ; Tong, Hakan ; Mimari Tasarımda Bilişim ; Informatics in Architectural DesignTeknolojinin gelişimi ile yeni bir boyut kazanan mimarlık artık farklı alanlarda, farklı uzaylarda, farklı bilimlerde yeniden anlamlandırılmaktadır. Teknolojinin sunduğu imkanlar ile mimarlık kavramı sadece kendini değil araçlarını ve amaçlarını geliştirmekte ve güncellemektedir. Sibernetik bilimi, yapay zeka, mekatronik ve robotik bilimlerinin gelişimi birçok alanda olduğu gibi mimarlıkta da boyutları değiştirmiştir. Siborg kavramı makine ile organizmanın ortak yaşaması durumudur. Siborg mimarlık, kendi kendine yaşamını sürdürebilen, gelişebilen, yenilenebilen, kısıtlı düşünebilen; kullanıcı ve çevre ile etkileşim içerisinde bulunabilen; kullanıcının sadece standart fiziksel ihtiyaçlarını değil, zihinsel ihtiyaçlarını da gidermeyi hedefleyen, teknolojik bir gövdeye sahip, insan-makine-doğa birlikte yaşamından oluştuğu öngörülen bir mimarlık olarak düşünülmektedir. Bu çalışma “ Siborg Mimarlık ” kavramını, amacını, yer ve zamanını, nasıl olabileceğini sorgulama ve değerlendirme yapmak üzere hazırlanmıştır.
-
ÖgeKampüs Tasarımında Eylem Yönlendiricisi İle Sosyal Etkileşimin Değerlendirilmesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010-07-06) Kurtoğlu, Ayşegül ; Tong, Hakan ; Mimari Tasarımda Bilişim ; Informatics in Architectural DesignBu çalışmada doğanın önemli bir parçası olan sürü zekası kavramının ve buna bağlı geliştirilen uygulamaların incelenmesinin ardından, üniversite kampüslerinde sosyal etkileşimin arttırılmasına dair kullanılabilecek izler bulunmuştır. Bu izlerden en belirgini olan stigmergy yani eylem yönlendiricisi kavramı sosyal böcek topluluklarında kullanılan bir tür dolaylı iletişim aracı olarak görev yapmaktadır. Kampüs sosyal ve entellektüel seviyesinin arttırılmasına yönelik yürütülen bu çalışmada yapılan incelemeler sonucunda geleneksel kampüs tasarım prensip ve modellerinin oluşturulmasında kullanıcı etkisine fazla rastlanılmamıştır. Bu bakımdan daha çok biçimsel bir tavır izlenen yöntemlerde sosyalleşme olgusunu desteklemek adına etkileşimin ön plana çıkarılması düşünülmüştür. Tüm bunlara bağlı olarak geliştirilen model önerisi kapsamında, eylem yönlendiricisi kavramının kampüs yerleşimi içerisinde kullanıcı tarafından üretilen etkileşim düzeyi yüksek tasarımların oluşturulmasında veya mevcut kampüsler üzerinde değerlendirme yapılması amacıyla kullanılabileceği görülmüştür.
-
ÖgeYapı Bilgi Sistemleri ve Mimarlıktaki Yeri(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010-07-07) Özcan, Haluk ; Şener, Sinan Mert ; Mimari Tasarımda Bilişim ; Informatics in Architectural DesignBu çalışmada, mimarlık üretim süreçlerinde geleneksel bilgisayar destekli tasarım yöntemlerinden, yapı bilgi sistemine geçiş evresinde, temel tasarım aşamasında deneyimlenen uyum süreci ve tespit edilen eksiklikler ortaya koyulmuştur. Geleneksel Bilgisayar Destekli Tasarım araçlarından yapı bilgi sistemlerine geçiş aşamasında karşılaşılan zorluklar, bu süreci deneyimleyen bir grup katılımcıya yapılan anket çalışmasıyla ortaya konulmuş, sonuçlardan yararlanılarak sistemin geliştirilmesine dair önerilerde bulunulmuştur.
-
ÖgeKullanıcı Hareketleriyle Mekan Kurgusu: Etmen Tabanlı Bir Tasarım Aracı(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010-07-13) Bayraktar, Mehmet Emin ; Çağdaş, Gülen ; Mimari Tasarımda Bilişim ; Informatics in Architectural DesignYapılan çalışmada kullanıcı hareketlerini esas alan bir mekan kurgulama aracı oluşturulmuştur. Çalışma etmen tabanlı bir model çerçevesinde yapılmıştır. Araştırmanın bölümleri arasında, yapay zeka ve uygulama alanları, etmen tanımı, türleri ve özellikleri, mekan kavramı ve mekanın gösterimi, mimari çizimle temsil ve diyagramlarla temsil konuları vardır. Bu konular ışığında etmen tabanlı benzetim ortamı olan “İz-Mekan” adlı mekan kurgulama aracı meydana getirilmiştir. Mimarlar ve mimarlık öğrencilerince kullanılması beklenen benzetim ortamının çıkış noktası, yaşayan mekanların hareketli gösterimi ve bu yaklaşımda bir tasarım aracı geliştirme isteğidir. Bilgisayarın mimari çalışmalarda kullanılmasıyla beraber, geleneksel gösterim yöntemlerinden farklı teknikler geliştirmek olanaklı hale gelmiştir. Temsil metotları, diyagramlar, kullanıcı hareketleri ve etmenler etkisinde yeni bir mimari araç arayışı, bilgisayarlı mimarlığın bu konular ekseninde değerlendirilmesiyle mümkün olmuştur. Yapılan çalışma deneysel kabul edilmektedir, yazar tarafından ileride geliştirilmesi hedeflenen yeni sayısal mimari tasarım araçları için bir ön araştırmadır.
-
ÖgeKinetik Sistemlerle Çalışan Biyomimetik Bir Kentsel Donatı Tasarımı(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010-07-13) Bozkurt, Ceren ; Şener, Sinan Mert ; Mimari Tasarımda Bilişim ; Informatics in Architectural DesignEndüstri devriminden bugüne dek teknoloji insan yaşamının her alanına girdiği gibi mimari yapılanmada da yerini almaktadır. Bulunduğu doğal çevreden mümkün olduğunca kopmamaya çalışan insan teknolojiden de her anlamda yararlanmaya da çalışmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda görülmüştür ki her iki durumda bir mekân yapılanmasında bulunması için mühendslik ve mimarlık dallarından birçok disiplinin bir arada çalışması gerekmektedir. Bu bağlamda tez kapsamında mimari ile ilişkili olarak biyomimetik sistemler, robotik sistemler ve kinetik sistemler incelenerek hem teknolojinin getirilerini bünyesinde barındıran hem de bulunduğu çevreye duyarlı bir sistem geliştirilmesine karar verilmiştir. Bir yandan hızlı ve zor yaşam şartlarında birbirinden uzaklaşan insanların toplanabilecekleri alanlara katkıda bulunulması sağlanırken diğer yandan artan enerji ihtiyacına da cevap verilmeye çalışılmıştır. Geliştirilen donatı sistemi kentsel boyutta her alanda kullanılabilmeyi amaçlamaktadır. Bulunduğu alana bağlı olarak şekillendirilecek sistem Alplerde yetişen bir çiçeğin güneşi takip etme mekanizması incelenerek tasarlanmış biyomimetik bir donatıdır. Bu esinlenilmeye bağlı olarak güneşi gün boyu takip eden panellerle donatılacak, bu hareket mekanizması sayesinde kinetik bir yapıya sahip olacaktır. Güneş filmleriyle kaplanacak olan bu panellerin güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirmesiyle enerji üretebilen çevreye duyarlı bir tasarım olduğunu da göstermektedir. Böyle bir sistemin tasarlanması için öncelikle sistemin geliştirilebileceği bir program parçası yazılmıştır. Bu program parçasında sistemin genel yapılandırılmasının oluşturulması ve tasarımın geliştirilmesi sağlanmaktadır. Program ara yüzünde tüm tasarım tamamlandığında sistem üretime hazır hale gelmektedir. Sonuç olarak bu tez kapsamında, birçok disiplinin bir arada çalışarak oluşturduğu, bir yazılımla kolayca üretime hazır hale gelen ve enerji üreterek doğayla iletişim içinde çalışan bir kentsel donatı üretilmektedir.
-
ÖgeGenetik Algoritmaya Dayalı Kitlesel Bireyselleştirme Amaçlı Konut Tasarım Modeli(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010-07-13) Güngör, Özge ; Çağdaş, Gülen ; Mimari Tasarımda Bilişim ; Informatics in Architectural DesignBu tez çalışması kapsamında, konutların kullanıcı tercihleri doğrultusunda şekillenebilmesi ve mimar ile kullanıcı arasında istekleri yansıtan bir aracı olması açısından kitlesel bireyselleştirme amaçlı bir model tasarlanmıştır. Kullanıcı öncelikle arayüzler aracılığı ile modele konut yapısı ve oda tercihleri gibi isteklerini veri girişi olarak girmektedir. Modelde kullanıcıdan elde edilen verilerle oluşturulan çok sayıda oda seçeneği arasından, kullanıcının isteklerine en uygun olanlarının çoğalmasına izin veren ve uygun olmayan seçenekleri eleyen, doğadan esinli evrimsel bir yaklaşım olan Genetik Algoritmalar form arama ve kat planı üretme amaçlı kullanılmıştır. Konutun farklı katlarının üretiminden sonra oluşturulan kütle üç boyutlu olarak görselleştirilerek kullanıcıya mekanı deneyimleme fırsatı verilmektedir. Kullanıcı yönlendirmeleri doğrultusundaki verilerle oluşturulan model, iki veya üç boyutlu mimari çizim programlarında kullanılmak üzere bir ek yazılım ile dönüştürülerek, doğrudan mimara aktarılabilir. Ayrıca tez çalışması için oluşturulan bu model, ileride geliştirilerek farklı açılar ve eğrilerin de kullanıldığı daha esnek tasarımlar yapmaya olanak tanıyabilir.
-
ÖgeHavaalanı Yolcu Hareketlerinin Simulasyonu için Model Önerisi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010-07-16) Arusoğlu, Özer ; Çağdaş, Gülen ; Mimari Tasarımda Bilişim ; Informatics in Architectural DesignHavaalanları günümüz ulaşım sektöründe çok büyük öneme sahiptir. Gün geçtikçe artan uçak ve uçuş sayısı sebebiyle terminal kapasiteleri yeterli gelememekte ve gecikmeler yaşanmaktadır. Bu ihtiyaca karşılık yapılan yeni binalar tasarım sürecinde alınan kararlara rağmen, pratikte yeterli kapasiteyi sağlayamamaktadır. Bu bağlamda tez kapsamında, havaalanlarındaki kapasite ve yeterlilik gereksinimlerinin test edilmesinde yararlanılabilecek bir simülasyon için öneri geliştirilmiştir. Havaalanları planlamasında kullanılabilecek tasarım ilke ve kriterlerinden bahsedilmiştir. Yer seçimine yönelik ilke ve kriterler, pist, apron, terminal ilişkileri incelenmiştir. Sonrasında, terminal binasındaki mekan ilişkileri analiz edilerek, gelen ve giden yolcu akış diyagramları saptanmıştır. Bu akış diyagramları üzerinden belirlenmiş mekanların analizi yapılarak, her mekanın ortalama işlem zamanı, kapasiteleri ve özellikleri incelenmiştir. Bütün mekanlar incelendikten sonra, yolcu karakteristikleri araştırılmış ve yolcu tipleri, yürüyüş hızları, normal ve panik durumundaki hareketleri incelenmiştir. Bunların sonucunda terminal binasının kapasitesi ve gecikme durumları ile ilgili kriterler incelenerek terminal binası için oluşturulacak benzetim modelinin altyapısı oluşturulmuştur. Oluşturulması planlanan havaalanı yolcu hareketleri simülasyon modelinin geliştirilebilmesi için, modelin tanımı, kapsamı, yöntemi, kullanım alanları ve kullanıcı kitlesi belirtilmiştir. Sonrasında, modelin özellikleri ve kısıtlamaları açıklanmış, bu kriterler dahilinde modelin akış diyagramları ve algoritmaları ortaya konmuştur. ve son olarak da sonuçların değerlendirilebilmesi için analiz ölçütleri belirtilmiştir.
-
ÖgeRıdley Scott Sinematografisinde Mekan Kullanımı(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010-10-13) Meterelliyoz, Mehmet Ümit ; Erdem, Arzu ; Mimari Tasarımda Bilişim ; Informatics in Architectural DesignBu araştırmada sinemanın mimarlık ile işbirliği ele alınırken günümüzün önemli yönetmenlerden biri olan Ridley Scott’un izinden gidilmektedir. Ridley Scott’un sinemasındaki mimarlık etkinliğini sorgulamakta kullandığı imgeler ve mekanlar aracılığıyla sineması tasarım boyutundan incelenmeye çalışılmaktadır. Yönetmen’in yapıtlarında ne gibi mekansal öğeleri kullandığı bu imgelerin ne şekilde izleyiciye sunulduğu bu tezin ana konusunu oluşturmaktadır. Ridley Scott sinemasındaki kullanılan mekanlar, seçilmiş filmlerin paralelinde mekan, tasarım ve bu mekanlarla bağlantılı alt metinlerin ışığında analiz edilmiştir. Sonuçta Ridley Scott sinemasındaki filmler kronolojik sırayla mekansal özelliklerine göre analiz edilerek sınıflandırılmıştır. Yönetmenin aktif olarak ürün verdiği otuz yıllık dönem süresince sinemasındaki değişim, mekan-kamera ilişkisi, mekan tasarımında kullanılan yöntemler ve yönetmenin oluşturduğu atmosferin kullanımı olarak değerlendirilmiştir
-
ÖgeSesin Kapalı Hacimlerde Yansıma Davranışını Biçim Bilgisine Dönüştürecek Bir Model(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010-11-30) Yunusoğlu, Eda ; Erdem, Arzu ; Mimari Tasarımda Bilişim ; Informatics in Architectural DesignTezin çıkış noktası, erken tasarım aşamasında, akustik gibi mekana ait performans değerlerini, hacmin biçimini oluşturacak tasarım girdisi olarak kullanarak form üretimine destek verecek bir model oluşturmaktır. Ses bilgisi, bilgi teknolojileri kullanılarak biçim bilgisine dönüştürülmektedir. Akustik bilgi olarak, kapalı hacimlerde sesin yansıma davranışı modele yön vermektedir. Model reverberasyon süresi hesabına dayalıdır. Bu bağlamda geliştirilen model, özellikle yaratıcılığın yoğunlaştığı ön tasarım aşamasında, nicelik olarak belirli bir hacim içindeki sesin yansıma davranışı bilgisini dönüştürerek, mekanın biçimini belirleyecek geometrik form bilgisi üretmektedir. Tez kapsamında oluşturulan model, tasarım eylemini destekleyecek bir tasarım aracı niteliğindedir.