Mimari Tasarımda İşbirliği Sürecinde Kullanılabilecek Bir Arayüz Önerisi

2008-08-15
Alaçam Aslan, Sema
Tez çalışması kapsamında, yeni teknoloji olanaklarının, mimari tasarımda işbirliği sürecinde tasarımcı yaklaşımlarını nasıl etkilediğini araştırmak amaçlanmıştır. Önerilen arayüz kapsamında, mimar-tasarımcıların bilgisayar ortamında işbirliğinde eş zamanlı çalışma süreci ele alınmıştır. Gelişmekte olan temsil ve iletişim araçlarının mimari tasarım süreci ve tasarımcı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Arayüzün geliştirilme süreci iki aşamadan oluşmaktadır: Tasarımcı tarafından donanımlar aracılığıyla bilgisayar ortamına veri aktarılması ve bu verilerin yazılım içerisinde işlenerek (kod yazımı ilavesi ile) tasarım ürününe dönüştürülmesidir. Farklı arayüzler ile bilgisayara çoklu veri aktarımı sağlayacak bir deney düzeneği oluşturulmuştur. Fiziksel arayüz olarak, iki farenin eş zamanlı kullanımı, grafik tablet ve üç boyutlu fare ile uygulamalar yapılmıştır. Elde edilen verilerin üç boyutlu grafik kullanıcı arayüzünde işlenerek, form değiştirme ve dönüştürme komutlarıyla birlikte çalışması sağlanmıştır. Bu uygulama için yazılım olarak 3DsMax programı kullanılmıştır. Bu çalışma, farklı arayüzlerin kısıtlamalarının ve potansiyellerinin araştırılmasına, bu alandaki uygulama ve deney eksikliklerinin giderilmesine yönelik bir başlangıç sayılmalıdır.
The aim of this study is to explore how new technology opportunities affect approaches of designers during collaborative architectural design. Within the proposed interface, this study deals with simultaneous design process of architect-designers on computer environment. The effect of novel representation and communication tools on architectural design process has been examined. Implication of proposed interface is based on two phases: taking the data input by the designer via hardware to the computer environment and the transformation of data into design product in the software by scripting addition. Within thesis study, an experiment environment with multiple input alternatives has been set up. Simultaneous usage of two mice, a graphical tablet and a three-dimensional mouse are used as physical interfaces. The data has been processed in one of the 3D Graphical User Interfaces (GUI) and transformed into basic modification and transformation commands. As a three dimensional modelling software, 3DsMax is used. This study should be considered as a beginning step for exploring the restrictions and potentials of different interfaces via expermental methods.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2008
tasarımda işbirliği, bilgisayar-insan etkileşimi, dokunulabilir kullanıcı arayüzü, collaborative design, human-computer interaction, tangible user interfaces