Sesin Kapalı Hacimlerde Yansıma Davranışını Biçim Bilgisine Dönüştürecek Bir Model

2010-11-30
Yunusoğlu, Eda
Tezin çıkış noktası, erken tasarım aşamasında, akustik gibi mekana ait performans değerlerini, hacmin biçimini oluşturacak tasarım girdisi olarak kullanarak form üretimine destek verecek bir model oluşturmaktır. Ses bilgisi, bilgi teknolojileri kullanılarak biçim bilgisine dönüştürülmektedir. Akustik bilgi olarak, kapalı hacimlerde sesin yansıma davranışı modele yön vermektedir. Model reverberasyon süresi hesabına dayalıdır. Bu bağlamda geliştirilen model, özellikle yaratıcılığın yoğunlaştığı ön tasarım aşamasında, nicelik olarak belirli bir hacim içindeki sesin yansıma davranışı bilgisini dönüştürerek, mekanın biçimini belirleyecek geometrik form bilgisi üretmektedir. Tez kapsamında oluşturulan model, tasarım eylemini destekleyecek bir tasarım aracı niteliğindedir.
The objective of the thesis is to develop a model, which is based on acoustical performance of a space as input data to generate form in an early design phase. The model primarily consider reflection phenomenon of sound in enclosed spaces. Through the implementation of the model, acoustical data is transformed into data of form. Model is based on reverberation time formula. Thus, the model enables the generation of series of formal information.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2010
performansa dayalı mekan tasarımı, ses bilgisine dayalı mekan tasarımı, sesin yansıması, reverberasyon süresi, performance based design, space design based on acoustical data, reflection of sound, reverberation time