FBE- Mühendislik Yönetimi Lisansüstü Programı - Yüksek Lisans
Bu koleksiyon için kalıcı URI
Gözat
Çıkarma tarihi ile FBE- Mühendislik Yönetimi Lisansüstü Programı - Yüksek Lisans'a göz atma
Sayfa başına sonuç
Sıralama Seçenekleri
-
ÖgeBeyaz Yakalılar İçin İş Değerlendirme Modellerinin Karşılaştırılması(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003) Altun, Yelda ; Fığlalı, Nilgün ; Mühendislik Yönetimi ; Engineering ManagementBu çalışmada, öncelikle iş değerlendirme kavramı, iş değerlendirmenin öğeleri, iş değerlendirme aşamalarının tanıtılması, iş değerlendirmenin firmalara sağladığı faydalar ve bunun yanında iş değerlendirmeye getirilen eleştirilen anlatılmış bununla beraber iş değerlendirmenin dünyada ve Türkiye’deki gelişimi tanıtılmıştır. Beyaz yakalı çalışanlar için uygulanmakta olan iş değerlendirme sistemlerinden Hay İş Değerlendirme Sistemi ve Beyaz Yakalılar İçin Etmen – Puan Planı tanıtılmıştır. Hay sisteminin zaman içerisinde geçirdiği evrimler üzerinde durulmuş yani Hay’in rehber tablolar sisteminden iş aileleri sistemine doğru yaşadığı geçiş ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Bunun yanında Hay sistemi ve Etmen – Puan Planı’nın karşılaştırılması bir uygulama ile örneklenmiş ve açıklanmıştır. Beyaz yakalılara yönelik iş değerlendirme sistemlerinin geliştirilmesine yönelik çok fazla çalışma bulunmayışına ve uygulanan mevcut sistemlerin eksikliklerine dikkat çekmeyi amaçlayan çalışma; mevcut sistemlerin yapısal irdelenmesi ve uygulama desteği ile mevcutların eksik taraflarını gözler önüne sermiş ve sonuç olarak da bu eksikliklerin kapatılması yönünde çeşitli öneriler sunmuştur.
-
ÖgeTüpraş’ta Otomatik Benzin Paçalı Sistemi Modellemesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-07-09) Karadağ, Özgürcan ; Ülengin, Füsun ; Mühendislik Yönetimi ; Engineering ManagementRafineriler açısından benzin üretiminin giderek karmaşık bir hal alması sonucunda, benzin üretimi için farklı modeller ve yöntemler geliştirilmiştir. Benzin üretiminde kurşun üretiminin yasaklanması ve Avrupa Birliği’nin yakıtlarla ilgili EURO IV spektlerine geçmesiyle, benzin paçallamasının önemi daha da artmıştır. Rafineri gelirleri içerisinde, rafineri tipine göre % 70’lere varan oranıyla Benzin, rafineri ürünleri içinde önemli bir yere sahiptir. Benzin üretiminde rafineriler sahip oldukları prosesler doğrultusunda yirmiye kadar değişebilen ara ürünlerden, pazarlarında satılan son ürün spesifikasyonlarında ürün elde etmeye çalışmaktadırlar. Bu çalışmada TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi benzin üretim sistemi incelenmiştir. Çalışma kapsamında benzin üretimine ara ürün sağlayan prosesler, hatta ve tankta paçallama yöntemleri ve literatürde bulunan uygulamalar incelenerek, benzin üretimindeki oktan ve DVPE parametrelerindeki iyileştirmeye yönelik Ara Ürün Tank Modeli hazırlanmıştır. Model sonuçları ile TÜPRAŞ’ın 2007 benzin satışındaki ortalama oktan ve DVPE değerleri karşılaştırılarak elde edilen ekonomik kazanç vurgulanmıştır.
-
ÖgeBulanık Reel Opsiyonlarla Riskli Yatırım Projelerinin Analizi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-07-10) Uçal, İrem ; Kahraman, Cengiz ; Mühendislik Yönetimi ; Engineering ManagementÖzellikle son yıllarda giderek artan bir hızla köklü teknolojik gelişmelerin yaşanması ve dünya ekonomisinin istikrarsız seyretmesi, yatırım kararlarının çok yönlü incelenmesi gerekliliğini beraberinde getirmektedir. Karar alırken belirsiz parametrelerin çokluğu kararın gerçekçiliğini olumsuz yönde etkilemekte ve yapılan eksik değerlendirmeler sonucunda yatırım fırsatlarının kaçırılmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle özellikle riskli yatırımlarda ve belirsizliğin yoğun olduğu ekonomilerde, belirsizliği en aza indiren yatırım değerleme yöntemleri tercih edilmektedir. Bu yöntemlerden en çok gündemde olan reel opsiyon değerleme yöntemleri geleneksel değerleme yöntemlerinden, yatırımın ertelenmesi genişletilmesi daraltılması gibi seçenekleri de inceleyerek dinamik bir karar verme süreci oluşturmasıyla ayrılır. Karar verme süreci birçok değişkenden etkilenmesi ve karar vericinin bakış açısıyla doğrudan değişkenlik gösterebilmesi nedeniyle mevcut belirsizlik üzerinde tetikleyici bir etkiye sahiptir. Yatırım kararı verme sürecinde ortaya çıkan bu belirsizliği daha iyi ifade eden, bulanık mantık ile reel opsiyon değerleme yöntemlerini birleştiren bulanık bir reel opsiyon değerleme yöntemi kullanarak gerçeğe daha yakın sonuçlara ulaşılabilmektedir. Bulanık reel opsiyon değerleme yöntemlerinden en popüler olanlarından Carlsson ve Fuller’in önerdiği hibrit yaklaşımı sürekli iskontolama kullanmakta ve işlem kolaylığı sağlamak için yatırım parametrelerinden bazılarını nispeten erken durulaştırmaktadır. Bu çalışmada, yatırımın nakit akışlarının getirisini daha iyi ifade ettiğinden kesikli iskontolama durumu için hibrit yaklaşımı incelenmekte ve parametrelerin durulaştırılması ertelenerek yatırımı en gerçekçi biçimde değerlendirecek yeni bir reel opsiyon değerleme modeli önerilmektedir. Çalışmada, önerilen model petrol havzası yatırımı verileri üzerine uygulanmış ve erken durulaştırmanın getirdiği bilgi kaybı tespit edilmiştir. Aynı zamanda diğer yatırım değerleme teknikleri ile önerilen model karşılaştırılmış ve farklı yöntemlerin sonuçları incelenmiştir.
-
ÖgeYazılımda Kod Gözden Geçirme Sürecinde Kod Kalitesi Ölçümünün Sürece Ve Yazılım Kalitesine Etkisinin İncelenmesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-09-10) Alptekin, Mustafa Turgay ; Güngör, Cengiz ; Mühendislik Yönetimi ; Engineering ManagementÇalışmanın amacı, orta çaplı bir yazılım firmasında, hali hazırda sübjektif bir biçimde uygulanan kod gözden geçirme sürecini, bazı yazılım ölçütlerinin ölçülmesiyle desteklenerek kod kalitesinde artış sağlanması ve çalışanların kod gözden geçirme sürecine alakalarının arttırılmasıdır. Çalışmada ilk olarak, kod kalitesinin yazılım ölçütleri bazında ölçüsü ve çalışanların kod gözden geçirmelerine olan ilgileri alınmıştır. İkinci aşamada kod kalitesi, yazılım ölçütleri ve CASE aracı kullanılmasıyla ilgili eğitim düzenlenmiş, son olarak tekrar ölçüm yapılıp sonuçlar değerlendirilmiştir. Nesneye odaklı yazılım ölçütü olarak hem akademik hem ticari dünyada geniş kapsamda kullanılan Chidamber&Kemerer yazılım ölçütleri kullanılmıştır. Yazılım ölçütlerinin ölçülmesi, şirketin projelerde kullandığı dile uygun bir CASE aracı ile sağlanmıştır. Çalışanların bu çalışmalar sonucunda kod gözden geçirmelere olan ilgilerini ölçmek için ilgi aşamaları anketi (Stages Of Concern) kullanılmıştır. Çalışma sonucunda yazılım ölçütlerinin ölçülmesinin hem kod kalitesine hem de yazılım geliştiricilerin bunlara olan ilgisine pozitif yönde etki ettiğini söyleyebiliriz.
-
ÖgeYazılım Şirketlerinde Cmmı Ve Bir Yazılım Şirketinde Cmmı’ın Performansa Etkilerinin İncelenmesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-09-10) Omacan, Ceren ; Güngör, Cengiz ; Mühendislik Yönetimi ; Engineering ManagementBu çalışmada, Carnegie Mellon Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Enstitüsü tarafından geliştirilen bir süreç olgunluk modeli olan Bütünleşik Yetkinlik Olgunluk Modeli (Capability Maturity Model – CMMI) kullanılarak bir yazılım şirketinde uygulama geliştirilmiş ve bu uygulamanın çalışan motivasyonu ve süreç performans kriterleri olarak belirlenen; müşteri talepleri için harcanan ortalama süre, aynı talep üzerinde tekrar çalışma sayısı ve talepler üzerinde harcanan sürenin tahmin edilenden farkı kriterlerine etkisi gözlenmiştir. Uygulama aşamasında, seçilen Proje Planlama, Proje İzleme ve Kontrol ve Gereksinimlerin Yönetimi süreç alanları altındaki hedeflerin gerçekleştirilmesi için yapılması gerekenler belirlenmiş, ilgili standart doküman formatları hazırlanmış ve yeni başlayan iki projede bu hedeflere ulaşılması için yapılması gerekenler adım adım uygulanmıştır. Sonuç olarak; yapılan CMMI uygulamasının çalışan motivasyonu üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı, buna karşılık belirlenen diğer üç performans kriteri açısından iyileşme olduğu belirlenmiştir.
-
ÖgeGeriye Bütünleşme Stratejileri Ve Belirleme Yaklaşımları(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008-11-13) Izci, Mine ; Polat, Seçkin ; Mühendislik Yönetimi ; Engineering ManagementFirmalar rakiplerine karşı rekabet üstünlüğü yaratabilmek için çok çeşitli stratejiler uygulamaktadırlar. Günümüzde yaygın olarak kullanılan stratejilerden bir tanesi geriye bütünleşme stratejisidir. Bu stratejiye göre firmalar, kendilerine rekabet üstünlüğü yaratan ürünlerin/alanların hammaddelerini firma içinde gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceklerine karar vermektedirler. Tek bir ürün üreten firmalar için hangi alanlarda geriye bütünleşilebileceğinin belirlenmesi kolaydır. Ancak, geniş bir ürün portföyü ile farklı alanlarda faaliyet gösteren firmaların, hangi alanlarda/hangi ürünler için geriye bütünleşme yapabileceğinin belirlenmesi için bazı analizlerin yapılması gerekmektedir. Bu amaçla kullanılabilecek portföy analiz metodlarından daha nesnel olan ve yaygın olarak kullanılan BCG matrisidir. BCG matrisi ile firmalar, rakiplerine karşı piyasada güçlü oldukları yıldız ürünleri belirleyip bu alanlarda geriye bütünleşme yapıp yapamayacaklarına karar verebilirler. Geriye bütünleşme ile ilgili geçmişten günümüze çok çeşitli metodlar öne sürülmüştür. Bunlar; İşlem Maliyetleri Teorisi, Acenta Teorisi, Mülkiyet Hakkı Teorisi ve Kaynak Temelli Bakış’tır. Bu teoriler, firmaların geriye bütünleşme kararlarında farklı faktörlerin incelenmesi gerektiğini savunmaktadırlar. Bu nedenle her bir teori, geriye bütünleşme kararlarında farklı sonuçların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu çalışmada, çok geniş bir ürün portföyü ile farklı sektörlere hizmet veren bir firma için yıldız ürünler belirlenmiş ve bu yıldız ürünler için geriye bütünleşme kararları irdelenmiştir. Temel olarak işlem maliyetleri teorisi ve kaynak temelli bakış esas alınmış ve bu iki teori ayrı ayrı değerlendirilerek karşılaştırılmıştır. Neticede, işlem maliyetleri teorisine göre firmanın geriye bütünleşmesi tavsiye edilmekedir. Ancak, kaynak temelli bakış uygulandığında, firmanın belirlenen girdiyi dış kaynaklardan temin etmesi gerektiği görülmüştür. Buna göre firmalar, geriye bütünleşme kararı vermeden önce, geriye bütünleşme teorilerini ayrı ayrı uygulayarak bunları karşılaştırmalı ve ona göre karar vermelidir. Diğer taraftan, bu teorileri birleştiren hibrit modeller kullanılabilir ve sonuca göre firma kendisi için en uygun kararı verebilir.
-
ÖgeTürkiye’de Otomotiv Sektörü Çalışanlarında İş Tatmininin İş Stresine Etkisi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-01-11) Başaran, Gürsu ; Çalışır, Fethi ; Mühendislik Yönetimi ; Engineering ManagementBu araştırma, Türkiye ekonomisindeki öncü sektörlerden biri olan otomotiv sektöründe çalışanlarında iş tatmini ile iş stresi arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada Türk otomotiv sektörü çalışanları analiz edilmiş, iş stresi, iş tatmini ve çalışma ortamı gibi araştırmanın konusunu teşkil eden değişkenler tanımlanmıştır. Konu ile ilgili literatür incelemesi ile demografik faktörlerin yanı sıra ücretten, ekipten, çalışma ve iş dışı zamandan memnuniyet gibi iş ortamı kaynaklı faktörler ile rol belirsizliği, rol çelişkisi, kariyer kaygısı, iş yükü, sorumluluk hissi gibi iş stresi faktörleri belirlenerek araştırmanın modeli, bağımlı - bağımsız değişkenleri ve hipotezleri kurulmuştur. Araştırmanın hipotezlerinin incelenmesi için gerekli veriler uluslar arası kabul gören Brayfield ve Rothe’nin iş tatmini anketi ile Ivancavich ve Matteson’un iş stresi anketi kullanılarak elde edilmiştir. Anket, rastgele seçim yöntemiyle belirlenen Türk otomotiv sektörü çalışanlarına uygulanmıştır. Orta veya büyük ölçekli 22 kuruluşa posta veya e-posta yolu ile gönderilen 420 anketten sadece 150 tanesi geri dönmüştür. Alanında kabul görmüş bu anketlerin sonuçlarının SPSS 15.0 programındaki analizi ile hipotezlerin doğruluğu test edilmiş ve bulunan fonksiyonlar yorumlanmıştır. Sonuç olarak, demografik özelliklerin iş stresi veya iş tatmini ile aralarında bir ilişki bulunamamıştır. İş tatmininin, iş ortamı faktörlerinden ücret, ekip ve kişisel zaman memnuniyetinden pozitif yönde; iş stresi faktörlerinin hepsinden negatif yönde etkilendiği bulunmuştur. İş stresinin ise, iş ortamı faktörlerinden ekip, kişisel zaman ve çalışma zamanı memnuniyetinden negatif yönde etkilenmektedir. Ayrıca iş stresi ve iş tatmini arasında iki tarafa da negatif yönlü ilişki olduğu bulunmuştur.
-
ÖgeYetkinlik Yönetim Sistemi Ve Bir Lojistik Firmasında Uygulama(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-02-13) Seçgin, Muzaffer ; Polat, Seçkin ; Mühendislik Yönetimi ; Engineering ManagementBu çalışmada, küreselleşmeyle gelen rekabet ve değişim ile organizasyonların çalışanlarının gelişimine daha fazla önem vermesi için yetkinlikleri nasıl kullanabilecekleri anlatılmıştır. Yüksek performans gösteren çalışanların incelenmesi ve gelişimlerinin desteklenmesi ile organizasyonların misyon ve vizyonlarına ulaşmaları, düşük maliyet, yüksek kalite, artan esneklik gibi önceliklerin başarılması amaçlanmaktadır. İşletmeler çalışanların yetkinliklerini destekledikleri ve gelişmeleri için çalıştıkları sürece başarı yakalayabilecekleri anlamışlardır. Yapılan tez çalışmasında nasıl etkin bir yetkinlik yönetim sistemi kurulacağı üzerinde durulmuştur. Yetkinlik kavramı üzerindeki fonksiyonel ayrımlardan ve yetkinlik ve yeterlilik arasındaki ayrımlardan detaylı olarak bahsedilmiştir. Yetkinlik seti nedir ve örnek setler, yetkinlik açıklamaları ve tanımlamaları üzerine örnekler, yetkinliklerin sınıflandırılma türleri ve yetkinlik göstergeleri üzerinden araştırmalar yapılmıştır. Çatıyı oluşturan temel elemanlardan sonra literatürde geçen örnek modellerden bahsedilmiştir. Yeni kurulan model ve bu model üzerinden yapılan uygulama anlatılmıştır. Entegre bir sistemin nasıl kurulup işletilmesi gerektiği üzerinde durulmuştur. Yetkinlik yönetiminin efektif yapılması için kullanım alanları arasındaki bağdan bahsedilmiştir.
-
ÖgeSigortacılık Sektöründe Risk Analizi: Veri Madenciliği Uygulaması(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-02-17) Muslu, Duygu ; Yenisey, Mehmet Mutlu ; Mühendislik Yönetimi ; Engineering ManagementBu çalışmada, sigortacılık sektörü hasar ihbar verilerinden sahtekarlık risklerinin belirlenmesi üzerine bir veri madenciliği uygulaması yapılmıştır. Bu amaçla veri tabanlarında bilgi keşfinin işleminin bir adımı olan veri madenciliği disiplini ve bu disipline ait yaklaşımlar incelenmiştir. Uygulamada veri madenciliği yaklaşımlarından sınıflandırma algoritması kullanılmasına karar verilmiştir. Veri çıkarımı için karar ağacı yönteminden faydalanılmıştır. Bu amaçla sigorta şirketi hasar ihbar verileri üzerinde yapılan incelemeler sonucunda nitelikler ve hedef değer belirlenmiştir. Belirlenen nitelikler ulaştıkları hedef değerine sınıflandırılmış ve düzensizlik ölçüleri hesaplanarak anahtar veriler elde edilmiştir. Elde edilen veriler değerlendirilerek sektör için risk maddesi oluşturup oluşturmadığı incelenmiştir. Risk oluşturduğuna karar verilen maddeler üzerinden sigortacılık sektöründe risk analizi uygulaması geliştirilmiştir.
-
ÖgeGerçek Opsiyonlar Ve İnsan Kaynaklarında Uygulamaları(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-02-18) Hoşgör, Ezgi ; Polat, Seçkin ; Mühendislik Yönetimi ; Engineering ManagementBu çalışmada, gerçek opsiyon teorisinin insan kaynaklarına yaklaşımı ele alınmaktadır. Gerçek opsiyon teorisini insan kaynaklarında uygulayabilmek için öncelikle insanı bir varlık olarak kabul etmek ve insan sermayesine yapılan yatırımların belirsizlikler taşıdığını göz önüne almak gerekmektedir. İnsan kaynaklarındaki opsiyonlar belirsizlikleri yönetmekte kullanılan insan kaynakları uygulamalarından oluşmaktadır. Literatürde farklı belirsizlik türlerini yönetmekte kullanılan belirli bazı opsiyonlara değinilmişse de yapısal eşitlik modellemesi yardımıyla elde edilen uygulamada bir opsiyonun farklı belirsizlik türlerini etkilediği görülmektedir. Anket yöntemi ile toplanan verilerin LISREL 8.8 programı ile analizinden geçici işçilik opsiyonunun literatürde belirtilen miktar ve kombinasyon belirsizliğinden farklı olarak beceri belirsizliğinin de yönetiminde kullanıldığı sonucuna varılmaktadır. Uygulama sonucunda geçici işçi kullanan firmaların beceri belirsizliği karşısında mevcut durumlarının pozitif yönde etkilendiği görülmektedir. Sonuç olarak geçici işçilik opsiyonunun miktar ve kombinasyon belirsizliğinin yanında beceri belirsizliğinin yönetiminde de firmaya yarar sağladığı görülmektedir.
-
ÖgeTeknoloji Tahmin Yöntemleri Ve Beyaz Eşya Sektöründe Bir Uygulama(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-02-24) Karakan, Gizem ; Koç, Tufan Vehbi ; Mühendislik Yönetimi ; Engineering ManagementTeknoloji tahmini uzun dönemdeki teknolojik seviyenin ve bu seviyedeki teknolojinin etkilerinin incelemek için kullanılır. Diğer planlama tekniklerinden henüz üretilmemiş ürün ve yöntemleri tahmin etmesi yönüyle ayrılır. Çalışmanın amacı, firmaların, ürünlerinde kullanacakları teknolojileri belirlerken, bu teknolojilerin geleceğini görebilmek ve buna göre yatırımlarını ve kaynaklarını hangi teknolojiye ne kadar süre ayıracaklarını en doğru şekilde belirlemelerini sağlamaktır. Bu çalışmada teknoloji tahmin yöntemleri anlatıldıktan sonra kullanım alanlarına göre tekniklerin birbirlerine göre üstün ve zayıf yönleri tanımlanmıştır. Daha sonra beyaz eşya sektöründe buzdolaplarında yalıtım teknolojisi seçilerek, bu teknolojiye ait kullanılan ürünlerle ilgili patent verileri detaylı bir şekilde incelenmiştir. Her bir teknoloji için Pearl eğrisi ve teknoloji değişim modeli oluşturulmuştur. Oluşturulan bu modeller sonucunda da, kullanılan ve kullanılması planlanan teknolojiler için gelecek tahmini yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda, buzdolaplarında şu anda kullanılan teknolojilerin kaç yıl süreyle daha kullanılacağı ve piyasaya yeni bir ürünün ne zaman geleceği öngörüsü yapılmıştır.
-
ÖgeFutbol Sektöründe Bir Karar Destek Modeli Uygulaması(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-06-09) Rüstemoğlu, Sevgin ; Topçu, Y. İlker ; Mühendislik Yönetimi ; Engineering ManagementBu çalışmada futbolun yöneticileri ve karar vericileri için futbolun çekiciliği üzerinde etki edebileceği düşünülen çok sayıda ve birbiriyle ilişkisi olabilecek faktörün birbirlerine göre önemlerinin belirlenerek önceliklendirme yapılmasının sistematik ve bilimsel bir metodu sunulmuştur. Bağımlılık ve geribildirimleri de içerisinde barındıran çok ölçütlü bir karar verme yöntemi olan Analitik Ağ Süreci yaklaşımı ile futbolun yöneticilerinin karşı karşıya oldukları karar verme problemlerine bir çözüm getirilmiştir. Futbolla ilgili kapsamlı bir yazın taraması sonucunda futbolun çekiciliği üzerinde etkisi olabileceği düşünülen yüze yakın kriter ortaya konmuş ve bu kriterlere uzman görüşleriyle birlikte son halleri verilmiştir. 57 kriter, 5 ana kriter ve bunların arasındaki ilişkilerin tanımlanması ile birlikte Analitik Ağ Süreci yaklaşımına göre bir model kurulmuştur. Kurulan modele veri oluşturması amacıyla bir ikili karşılaştırma anketi hazırlanmıştır ve futbolla ilgili sorulara cevap verebileceği tespit edilen 250 kişilik bir gruba yöneltilmiştir. Anket katılımcılarının farklılıklarına göre kriter önemlerinin ne şekilde değiştiğine ve sonuçların karşılaştırılmasına da yer verilmiştir.
-
ÖgeOrganizasyonel Çeşitlenme Ve Etki Eden Faktörler(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-06-17) Günay, Emre ; Polat, Seçkin ; Mühendislik Yönetimi ; Engineering ManagementBu çalışma kapsamında, literatürde yaygın olarak sözü geçen ikisi ürün çeşitlenme ve biri de uluslar arası çeşitlenme olmak üzere üç farklı çeşitlenme ölçümü kullanılarak, Türkiye’de “Metal Eşya, Makine ve Gereç Yapım” ve “Taş ve Toprağa Dayalı Sanayi” sektörlerinde faaliyet gösteren 37 firmanın 2001-2005 yılları arasındaki çeşitlenme dereceleri ölçülmüştür. Ürün çeşitlenmesi için nicel ölçüm yöntemleri olan Herfindahl endeksi ve Entropi endeksi kullanılmıştır. Uluslar arası çeşitlenme derecesini belirlemek için de “yurtdışı satışlarının toplam satışlar içindeki payı” kullanılmıştır. Yapılan bu çalışmada firmaların hem ürün hem de uluslar arası çeşitlenmesine hangi faktörlerin, nasıl etkilediği araştırılmıştır. Ayrıca firmanın karlılığının çeşitlenme kararını nasıl etkilediği de incelenmiştir.
-
ÖgeTedarik Zincirinde Veri Zarflama Analitik Hiyerarşi Prosesi Yöntemiyle Perakende Sektöründe Tedarikçi Performans Değerlendirmesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-06-24) Gemici, Mehmet Fatih ; Cebeci, Ufuk ; Mühendislik Yönetimi ; Engineering ManagementPerakendeci işletmeler birlikte çalıştıkları tedarikçileri için performanslarını ölçümleme ve değerlendirme yöntemine ihtiyaç duymaktadırlar. Bu önemli süreçte karar vermeyi kolaylaştırmak için çok sayıda yöntem geliştirilmiştir. Bunlardan ikisi Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) ve Veri Zarflama Analizi (VZA)’dir. Son yıllarda geliştirilen bir başka yöntem ise bu iki yöntemin bir arada kullanılmasıyla ortaya çıkan Veri Zarflama Analitik Hiyerarşi Prosesi (VZAHP)’dir. Bu çalışmada, veri zarflama analitik hiyerarşi prosesi (VZAHP) metodunun tedarikçi performans değerlendirmesinde ne şekilde kullanıldığı anlatılmaktadır. Bu metotta veri zarflama analizi (VZA) yaklaşımı analitik hiyerarşi prosesi (AHP) yönteminin içine yerleştirilmiştir. Tedarikçi performans kriterlerinin, teorik olarak veri zarflama analitik hiyerarşi prosesinin ve bu yöntemi baz alarak yapılmış çalışma anlatıldıktan sonra uygulama aşamasında perakende sektöründe bir firmanın tedarikçi performans değerlendirmesi ana kriterler olarak kalite, hizmet, inovasyon ve değer açısından ölçülmüştür.
-
ÖgeKriz Yönetimi Ve Ekonomik Krizlerin İşletmeler Üzerindeki Etkileri(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-06-25) Kaya, Seda ; Ceylan, Cemil ; Mühendislik Yönetimi ; Engineering ManagementBu çalışma kapsamında, son yıllarda ülkemizde ve dünyada sıklıkla yaşanan krizlerle mücadelede en etkili çözüm olan kriz yönetimi kavramı incelenmiş ve ekonomik krizlerin işletmelerin örgütsel davranış, örgütsel yapı ve firma performans özellikleri üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla Ekonomik Krizlerin İşletmeler Üzerindeki Etkileri modeli oluşturulmuştur. Modele ait verileri toplamak için anket yöntemi tercih edilmiştir. Çalışma kapsamını Eskişehir Organize Sanayi bölgesinde yer alan firmalar oluşturmuştur. Araştırmaya katılan firmaların modelde yer alan değişkenlere ait sorulara kriz öncesi ve kriz sırasında için verdikleri yanıtlardan yola çıkılarak, ekonomik krizlerin işletmelerin örgütsel davranış özellikleri, örgütsel yapı özellikleri ve firma performans özellikleri üzerindeki etkileri belirlenmiştir. Çalışma sonuçları göstermektedir ki; ekonomik krizler her büyüklükteki işletmeyi etkilemekle birlikte, bu etkilerin boyutları farklı olabilmektedir. Krizlerin olumsuz etkilerini azaltmak ve olumlu sonuçlara yol açacak şekilde yönetmek ise önemli bir avantaj olarak görülmektedir.
-
ÖgeBulanık Yatırım Analizi Ve Birkaç Uygulama Örneği(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-06-26) Ekmekçioğlu, Mehmet ; Özok, Ahmet Fahri ; Mühendislik Yönetimi ; Engineering ManagementTam ve kesin bir belirlilik ortamı, plan yapma ve karar verme için idealdir. Fakat gerçek hayatta, bu asla böyle olmamaktadır. Dolayısıyla yatırım kararı verecek olan yöneticiler, belirsizliğin farkında olmalı ve buna gore davranmalıdırlar. Bu çalışmada, belirsizliği hesaba katabilmek adına, bulanıklaştırılmış nakit girişleri, nakit çıkışları ve iskonto oranları kullanılarak tüm sermaye bütçeleme teknikleri bulanıklaştırılmışdır. Daha sonra firmaların yatırımlardan elde ettikleri nakit girişlerini, farklı projelerde sermaye maliyetinden daha yüksek bir yeniden yatırma oranıyla değerlendirdikleri koşulunu kabul ederek, yeni bir bulanık modifiye edilmiş iç verim oranı önerilmiştir. Daha sonra ise, Türkiye’nin farklı iki bölgesinde rüzgar enerjisi santrali yapma projeleri, hem klasik sermaye bütçeleme teknikleri kullanılarak hem de bulanık sermaye bütçeleme teknikleri kullanılarak analiz edilip karşılaştırılmıştır.
-
ÖgeAnalitik Hiyerarşik Proses Yöntemi İle Teknoloji Transfer Yöntemi Seçimi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-06-26) Karakaya, Çiğdem ; Koç, Tufan Vehbi ; Mühendislik Yönetimi ; Engineering ManagementBu çalışmada, Analitik Hiyerarşik Proses yöntemi kullanılarak, teknoloji transfer yöntemlerinin seçiminde kullanılabilecek, analitik karar vermeye yardımcı yeni bir model elde edilmiştir. Teknolojinin firmalarca uygun şekilde transfer edilmesi rekabet gücünü belirleyen önemli bir unsurdur. Fakat firmaların özelliklerini ortaya koyarak bu özellikler ile eşleştirebilecekleri teknoloji transfer yöntemleri belirlenmiş değildir. Bu çalışma ile teknoloji transfer yöntemi olarak yedi adet alternatif ortaya konmuştur. Aynı zamanda alternatiflerin özelliklerinden yola çıkılarak firmaların tercihlerini etkileyebilecek dört kriter belirlenmiştir. Rekabetçiliği sürdürme ana amacına bağlı olarak, yedi alternatif ve dört kriter temel alınarak Analitik Hiyerarşik Proses Yöntemi ile bir model oluşturulmuştur. Geliştirilen model ile firmalara uygun teknoloji transferinin seçiminde analitik bir karar verme olanağı yaratılmıştır. Sonuçta elde edilen model tüm firmalara uygulanabilir bir model olup, belirsiz durumlarda karar vermeyi kolaylaştırarak, firmaların rekabetçi gücü artırma amacına hizmet etmektedir.
-
ÖgeYatay Strateji Ve Etki Eden Faktörler(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-06-29) Yılmaz, Görkem ; Polat, Seçkin ; Mühendislik Yönetimi ; Engineering ManagementYapılan bu çalışmada, yatay strateji kavramı ve yatay stratejileri anlamamız için bilmemiz gereken kavramlar ve ilgili kavramlar ile yatay strateji arasındaki ilişkiler ve firmaları yatay stratejilere iten nedenleri açıklamaya çalıştık. Firmaların yataylaşması için gerekli koşulları belirlenmesi ve bu koşulların nasıl oluşturulması gerektiği sorgulanmıştır. Yapılan çalışmalarda gözlenen yatay stratejileri soyut ve somut ilişkiler olarak iki ana başlıkta incelememiz gerekecektir. Somut ilişkilerin sonucunda tamamlayıcı etki ortaya çıkarken, soyut ilişkilerin sonucunda öğrenme etkisi ortaya çıkacaktır. Literatürdeki yatay stratejilerin tanımlanması için var olan çalışmalar göz önüne alınarak yataylaşmanın ölçümlenebilmesi üzerine geliştirdiğimiz yöntemin Türk Makine sektörü üzerindeki firmalara araştırması yapılmıştır. Bu çalışma, yatay stratejiler nasıl ölçülür ve yatay stratejilere etki eden faktörler nerlerdir sorularına cevap verebilmek için hazırlanmıştır
-
ÖgeKobi’lerin Üstün Yönleri, Büyük İşletmelerin Bu Üstünlükleri İçermesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-07-01) Zeren, Duygu Altıntaş ; Erkut, Haluk ; Mühendislik Yönetimi ; Engineering ManagementBu tez çalışması ile yapılan araştırmalar sonucunda belirlenmiş olan küçük organizasyonların üstün özelliklerinin, İstanbul ve Bursa illerinde faaliyet gösteren KOBİ’lerde bulunup bulunmadığı tespit edilerek söz konusu işletmelerin performansına etkileri incelenmektedir. Ayrıca büyük işletmelerin belirlenen özellikleri içerip içeremeyeceği ile ilgili bir bakış açısı yakalamak da amaçlanmaktadır. Bu amaçlar doğrultusunda günümüz iş dünyası, büyüklüklerine göre işletmeler, dünyada ve Türkiye’deki tarihsel gelişim süreci ve günümüz dünyasında KOBİ’lerin önemi açıklamaktadır. KOBİ’ler ve büyük işletmeler arasındaki farklar ortaya koyularak büyük işletmelerin sorunları ve büyürken yapılan hatalar çerçevesinde KOBİ’lerin üstün yönleri ve küçük işletmelerin büyük işletmelere örnek oluşturması üzerinde durulmaktadır. Büyük işletmelerin KOBİ’lerin üstünlüklerini içererek büyük kalmaya devam edebilmesi için önerilen yeni yönetim modelleri hakkında bilgi verilmektedir. Çalışmanın uygulama kısmında ise anket çalışması ile belirlenen üstün özelliklerin KOBİ’lerde bulunup bulunmadığı, KOBİ’lerin performansına katkı sağlayıp sağlamadığı ve söz konusu özelliklerin büyük organizasyonlara uygulanıp uygulanamayacağına ilişkin veriler elde edilmekte ve SPSS programında yürütülen istatistiksel analiz çalışmaları ile sonuçlar tespit edilmektedir. Uygulama modeli ve hipotezlerden hareketle elde edilen bulgulara faktör analizi ve Anova uygulanarak değerlendirme yapıldığında; KOBİ’lerin performansına etki derecesine göre sırasıyla müşterilerle doğrudan iletişim, hızlı olma, esneklik ve uyum sağlama, çalışanlarla yakın ilişkiler kurma ve niş pazara yönelme olarak incelenen tüm faktörlerin etkili olduğu ve aynı zamanda faktörlerin varlığının 250 kişiden az çalışana sahip olmadan etkilendiği sonucuna varılmıştır. Son olarak sonuçların teoride elde edilen bilgilerle ve yeni yönetim modelleriyle birlikte değerlendirmesi yapılmaktadır.
-
Ögeİstanbul Metrosu’nda Rejeneratif Enerjinin Geri Kazanımı İçin Bir Çizelgeleme Çalışması(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-07-08) Ustaoğlu, Orhan ; Güngör, Cengiz ; Mühendislik Yönetimi ; Engineering ManagementBu çalışmada, İstanbul Metrosu araçlarının frenleme esnasında ortaya çıkardığı rejeneratif enerjinin geri kazanımı için çizelgeleme ile nasıl bir kazanç elde edilebileceği araştırılmıştır. Aynı hattaki elektrodinamik frenleme yapan tren, ürettiği enerjiyi hızlanma durumundaki diğer trene aktarabilmektedir. Simülasyon ile trenlerin hareket ve bekleme süreleri, enerji kazancı en fazla olacak şekilde düzenlenmiştir. Düzenleme için gerekli bilgilerden istasyon bekleme süreleri işletme kayıtlarından, istasyonlar arası geçiş süreleri ise Railsim yazılımından elde edilmiştir. Toplanan veriler Java dilinde hazırlanan yazılım ile İstanbul Metrosu Hattı’nda simüle edilmiştir. Tren hareket sürecindeki hızlanma, sabit hız, frenleme ve istasyon bekleme sürelerinde değişiklikler yapılmış, farklı koşul ve tren sayılarında simülasyonlar gerçekleştirilmiştir. Bu şekilde kullanılan ve kaybedilen rejeneratif enerji süreleri belirlenmiş, enerji kazancı için en uygun sonuç bulunmuştur. Sonuçta tren hareket sürecinde ve istasyon bekleme sürelerinde yapılacak değişikliklerle, rejeneratif enerjinin daha yüksek oranda kullanılabilmesi için iyileştirmelerin yapılabileceği görülmüştür.