Yayın Türü "Book" ile 'a göz atma
Sayfa başına sonuç
Sıralama Seçenekleri
-
Öge10. Uluslararası Lif ve Polimer Araştırmaları Sempozyumu (10. ULPAS) Bildiriler Kitabı: 13-14 Mayıs 2022, İstanbul, Türkiye: Akıllı ve teknik tekstiller / editors, Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Prof. Dr. Ali Demir, Doç. Dr. Ali Kılıç, Dr. Gülçin Baysal, Merve Nur Sağırlı(İstanbul Teknik Üniversitesi, 2022) ; Tekstil Mühendisliği ; Ulcay, Yusuf ; Demir, Ali ; Kılıç, Ali ; Baysal, Gülçin ; Sağırlı, Merve NurSempozyumun ana misyonu, lif ve polimer alanındaki çalışan ve araştırmacıları kuruluşlarına ve topluluklarına sürekli olumlu katkıda bulunmaya hazırlamaktır. Uluslararası Elyaf ve Polimer Sempozyumu ULPAS (IF&PRC), sürekli büyüme şartlarına hazır, iyi eğitimli, bağımsız araştırmacıları hazırlamak için özenli bir ortamda proje çalışmalarına dayalı ve nitelikli sempozyum programları sağlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca, Lif ve Polimer Araştırma Enstitüsü üyeleri arasında işbirliği ve koordinasyon kurmayı da amaçlamaktadır.
-
Öge10th International Symposium on Atmospheric Sciences : e-proceedings, 18-21 October 2022(İTÜ Yayınevi, 2023) Meteoroloji Mühendisliği ; Kahya, Ceyhan ; Öztopal, Ahmet
-
Öge12. Ulusal Aydınlatma Kongresi, 2019 Bildiriler(Aydınlatma Türk Milli Komitesi (ATMK), 2019-09-18) Küçükkılıç Özcan, Esra ; Yurtseven, M. Berker ; Erkin, EmreInterdisipliner bir çalışma alanı olan aydınlatmada başarı ve kalite ölçütlerinin tanımı da kolay olmamaktadır. Ortak hedef nitelikli aydınlatmadır. Bu nedenle bu yıl 18-19 Eylül 2019 tarihlerinde gerçekleştirilecek 12. Ulusal Aydınlatma Kongresi’nin ana teması “Türkiye’de Nitelikli Aydınlatma” olarak belirlenmiştir. Aydınlatmada Eğitim ve İnsan Kaynağı, Nitelikli Aydınlatma için Tasarım, Dünya Standartlarında Tasarlanmış Üretim, Aydınlatmada Satış ve Tüketici Bilinci başlıklı oturumlarda konularında uzman dört çağrılı konuşmacı, 20 sunumlu bildiri ve 12 sunumlu posterin yanı sıra “Karanlığı Tasarlamak; Karanlıkta Diyalog” adlı bir de özel proje sunumu yer alacaktır. Kongremizi Türkiye’de nitelikli aydınlatma konusunun mevcut durumunu ve yapılması gerekenleri tartışacağımız bir panel ile sonlandıracağız. Konusunda bilinen ama sektör dışından da olabilen davetli konuşmacılar, panelistler ve değerli araştırmacılar tarafından aktarılacak bilgi ve deneyimlerin sektörümüze önemli açılımlar kazandırması amaçlanmaktadır.
-
Öge13. Ulusal Aydınlatma Kongresi Bildiriler Kitabı, Aydınlatma Türk Milli Komitesi, İstanbul, 2021(Aydınlatma Türk Milli Komitesi (ATMK), 2021) Küçükkılıç Özcan, Esra ; Yurtseven, M. BerkerBu yıl ilk kez çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek kongremizin ana temasını “Aydınlatmada Dönüşüm” olarak belirledik. Davetli konuşmacılarımız, sunumlu bildirilerimiz ve sektör paydaşlarımızın bir arada olmalarını güçlendirecek aktiviteler ile hazırladığımız 13. Ulusal Aydınlatma Kongremizde bu dönüşüm sürecinde nitelikli aydınlatmanın temel gerekliliklerinden ödün vermeden yeni teknolojilerin desteği ile kullanıcı verimini arttırıcı, enerji tasarruflu, mevzuat ile uyumlu ve ticari beklentilere cevap veren çözümlere ulaşabilmeyi hedefliyoruz.
-
Öge1773’ten 2023’e İTÜ tarihi : 1773-1909 dönemi mühendislik ve mimarlığın gelişimi(İTÜ Yayınevi, 2023) İTÜ Yayınevi ; Kaçar, Mustafa ; Aysal Cin, U. Duyguİstanbul Teknik Üniversitesi’nin 250 yıllık bilimsel eğitim ve teknik atılım serüveninin gelişiminin incelenmesi, mühendislikten mimarlığa birçok alanda ülkemizin bilimler ve kurumlar tarihinin oluşum süreci hakkında değerli veriler sunması bakımından önemlidir. İTÜ’nün köklü geçmişi, ayrıca geleceği dönüştürme yolunda yapılacak hamlelerin de ilham kaynağıdır. Uzman isimlerin, “İTÜ Tarihi”nin farklı boyutlarını irdelediği bu çok disiplinli çalışma, deniz kıyısında geometri dersi verilen bir Hendesehane’nin, dünya çapında bir teknik üniversiteye dönüşme hikâyesini, bilimsel veriler ışığında okurun ilgisine sunmayı hedefliyor. Titiz bir çalışmanın ürünü olan bu hacimli eserin ilk cildi, 18. yüzyıldan başlayarak mimarlık ve mühendislik faaliyetlerinin teşekkül sürecinin sosyal arka planını ele almakla birlikte, teknik gelişimin mimarı olan önemli isimlerin faaliyetlerini de odağına alarak, askerî modernizasyon ve mühendislik eğitimine yönelik adımların tarihini detaylı şekilde ortaya koyuyor.
-
Öge1773’ten 2023’e İTÜ tarihi : 1909-1944 dönemi mühendislik ve mimarlığın değişimi(İTÜ Yayınevi, 2023) İTÜ Yayınevi ; Aysal Cin, U. Duygu ; Koşucu, Mehmet Melihİstanbul Teknik Üniversitesi’nin 250 yıllık bilimsel eğitim ve teknik atılım serüveninin gelişiminin incelenmesi, mühendislikten mimarlığa birçok alanda ülkemizin bilimler ve kurumlar tarihinin oluşum süreci hakkında değerli veriler sunması bakımından önemlidir. İTÜ’nün köklü geçmişi, ayrıca geleceği dönüştürme yolunda yapılacak hamlelerin ilham kaynağıdır. Uzman isimlerin, “İTÜ Tarihi”nin farklı boyutlarını irdelediği bu çok disiplinli çalışmanın ikinci cildi, Mühendis Mekteb-i Âlîsi ve Yüksek Mühendis Mektebi yıllarını merkezine alarak, Türkiye’nin imarı ve kalkınması yolunda atılan adımların arkasındaki beyinlerin yetiştirilmesi için gösterilen çabaların bilimsel ve somut veriler ışığında mercek altına alındığı özgün bir tarihsel çalışmayı içeriyor. Değişen dünya karşısında, değişen bilimsel ve teknik imkânlara adapte olma yolundaki atılımların irdelendiği bu kitap, alanında öncü laboratuvarların kurulmasından, Türkiye’nin ilk kadın mühendislerinin yetişme serüvenine kadar mühendislik tarihimizin pek çok kilometre taşına ışık tutuyor.
-
Öge1773’ten 2023’e İTÜ tarihi : 1944-2023 dönemi fakülteler, enstitüler ve yüksekokullar ile İTÜ'nün dönüşümü(İTÜ Yayınevi, 2023) İTÜ Yayınevi ; Güçlü, Yavuz Selim ; Akçeken, Ebru ; Çelikbaş, Sema ; Türk, Yavuzİstanbul Teknik Üniversitesi’nin 250 yıllık bilimsel eğitim ve teknik gelişiminin incelenmesi, mühendislikten mimarlığa birçok alanda ülkemizin bilimler ve kurumlar tarihinin oluşum süreci hakkında değerli veriler sunması bakımından önemlidir. İTÜ’nün köklü geçmişi, ayrıca geleceği dönüştürme yolunda yapılacak hamlelerin ilham kaynağıdır. “İTÜ Tarihi”nin farklı boyutlarının ele alındığı bu üç ciltlik çalışmanın son cildinde, 1944 yılında modern anlamda bir “akademi”ye dönüşmesiyle birlikte İstanbul Teknik Üniversitesi’nin geçirdiği dönüşüm, büyük oranda fakülteler üzerinden ele alınmaktadır. Değişen bilimsel paradigmaya paralel olarak yaşanan dönüşümle birlikte, İTÜ’nün birçok alanda gerçekleştirdiği bilimsel çalışmalar hem akademiye hem de iş dünyasına yol gösterici nitelikte olmuştur.
-
Öge21. Ulusal Mekanik Kongresi Bildiriler Kitabı(TUMTMK, 2019-09) Omurtag, Mehmet H. ; Avey, Abdullah ; Yahnioğlu, Nazmiye ; Eratlı, Nihal ; Teomete, Egemen ; Baranoğlu, BesimTeorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi (TUMTMK) tarafından organize edilen 21. Ulusal Mekanik Kongresi 02-06 Eylül 2019 tarihleri arasında Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Faakültesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Kongre etkinliği süresince sunulan bildiriler bu kitap içine yerleştirilmiştir. Elektronik olarak hazırlanmış bu kitaba bildiriler pdf formatında yerleştirilmiş olup, bir arama motoru yardımıyla yazar ismi ve bildiri adı üzerinden taranabilmektedir. Bildiriler kitabına hem Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Mekanik Komitesi (TUMTMK) web sayfası www.tumtmk.org üzerinden hem de İstanbul Teknik Üniversitesi elektronik veri tabanı üzerinden ulaşılabilir. Kongre kitaıbında 5 adet çağrılı konuşmacının bilimsel yazıları ile sunumları yapılmış 102 adet tam bildiri olmak üzere toplamda 107 adet bilimsel bildiri mevcuttur.
-
Öge22. Ulusal Mekanik Kongresi-Bildiriler Kitabı(6-8 Eylül,2021), TUMTMK, Çukurova Üniversitesi, Adana(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2021-09-06) Omurtag, Mehmet H. ; Yahnioğlu, Nazmiye ; Eratlı, Nihal ; Avey, Abdullah ; Özakça, Mustafa ; Teomete, EgemenTeorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi (TUMTMK) mekanik camiasının yüz akı Ulusal Mekanik Kongresi’nin bilimsel düzeyini yukarıya taşımak konusunda kararlı adımları atmaya devam ediyor. Üç dönemdir görev alan mevcut yönetim bu konuda iki önemli strateji izliyor. Bunlardan ilki, Üniversiteler Arası Kurul’un onayladığı ulusal (TR dizin) ve uluslararası (WOS) özelliğe sahip dergiler ile kongrede sunulan bildirilerin özgün makalelere dönüştürülmesini desteklemek biçimindedir. Böylece kongrede sunum yapmak, bildiriler kitabında yer almak kadar bu bildiriden bir özgün makalenin dönüştürülerek zenginleştirilmesi araştırmacılar için daha da yararlı olacaktır. Dergi çeşitliliği de araştırmacıların ihtiyaçlarına cevap verecek biçimde seçilmektedir. Bilimsel düzey anlamında diğer bir çabamız ise uluslararası bilim camiasında düzeyleri tartışmasız biçimde öne çıkmış araştırmacıları güncel konuları sunmaları için çağrılı konuşmacı olarak davet etmektir
-
Öge23. Ulusal Mekanik Kongresi: bildiriler kitabı (04-08 Eylül 2023, Konya)(İTÜ Yayınevi, 2023) Mechanical Engineering ; Omurtag, Mehmet H. ; Avey, Abdullah ; Yahnioğlu, Nazmiye ; Özakça, Mustafa ; Eratlı, Nihal ; Teomete, EgemenBu kitap Konya Teknik Üniversitesi tarafından 04-07 Eylül 2023 tarihinde düzenlenen 23. ULUSAL MEKANİK KONGRESİ'nde 67 sözlü bildiri ve 4 adet çağrılı konuşmacıya ait 71 adet bilimsel bildiriyi içermektedir. Düzenli olarak 46 yıldır, her 2 yılda bir tertiplenen ULUSAL MEKANİK KONGRESİ sadece bir ulusal bilimsel etkinlik değil aynı zamanda sosyal kaynaşma vesilesidir. Kongre programi 3 gün 3 PARALEL OTURUM biçiminde sunumlar ve 1 gün SOSYAL GÜN etkinliği biçiminde gerçekleştirildi. Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi (TUMTMK) mekanik camiasının yüz akı olan Ulusal Mekanik Kongresi'nin bilimsel düzeyini yukarıya taşımak konusunda kararlı adımları atmaya devam ediyor. Dort dönemdir görev alan mevcut yönetim bu konuda iki önemli strateji izliyor. Bunlardan ilki, Üniversiteler Arası Kurul'un onayladığı ulusal (TR dizin) ve uluslararası (WOS) özelliğe sahip dergiler ile kongrede sunulan bildirilerin özgün makalelere dönüştürülmesini desteklemek biçimindedir. Böylece kongrede sunum yapmak, bildiriler kitabında yer almak kadar bu bildiriden bir özgün makale dönüştürülerek zenginleştirilmesi araştırmacılar için daha da yararlı olacaktır. Dergi çeşitliliği de araştırmacıların ihtiyaçlarına cevap verecek biçimde seçilmektedir. Bilimsel düzey anlamında diğeri bir çabamız ise uluslararası bilim camiasında düzeyleri tartışmasız biçimde öne çıkmış araştırmacıları güncel konuları sunmalan için çağrılı konuşmacı yapmaktır.
-
Öge4. Ulusal Yapı Fiziği ve Çevre Kontrolü Kongresi bildiriler kitabı, 02-03 Mayıs 2024, İstanbul(İTÜ Yayınevi, 2024) Mimarlık Bölümü ; Koçlar Oral, Gül ; Köse Murathan, Eda ; Kılıç, Zehra Aybike ; Aydın, Mehmet Akif ; Taşkın, Halime Firdevs ; Ranaer Harputluoğlu, Elif ; Bastem, Sümeyye Sena ; Diken, Yusuf SalihYapı Fiziği ve Çevre Kontrolü alanı, insanların yaşamlarının sağlıklı, konforlu, iklimle uyumlu, enerji etkin yapma çevrelerle sürdürülebilmesi hedefine yönelik çalışmaları kapsayan, profesyonel ve bilimsel bir uzmanlık alanıdır. Günümüzde yaşadığımız iklim değişikliği, enerji ve çevresel problemlere bir çözüm olarak ortaya çıkan sürdürülebilir ve enerji etkin yapma çevrelerin gerçekleştirilmesinde Yapı Fiziği ve Çevre Kontrolü konularının bütüncül bir yaklaşımla ele alınması, konu alanında uygun çözümlerin araştırılmasını ve tartışılmasını gerekli kılmaktadır. Diğer taraftan günümüzde, bilginin erişilebilirliği, iletişimin artması farklı disiplinleri bir araya getirmekte, disiplinler arası ortak çalışmaları olanaklı kılan bütünleşik, dinamik ortamların varlığını güçlendirmektedir. Farklı meslek ve bilimsel uzmanlık alanlarında bir arada çalışabilmek, yeni yaklaşımlar geliştirebilmek, meslek ve bilim insanlarının değişen koşullara bağlı olarak kendini yenilemesini, geliştirmesini ve disiplinler arası işbirliğinin olabildiğince üst düzeyde sağlanmasını gerekli kılmaktadır. Bilimde gerçekleşen paradigma değişimleri, hızlı dijital gelişmeler, hayatın bütünü üzerindeki anlayışları da etkilemekte, geleneksel uygulamalar yerini çağdaş uygulamalara bırakmaktadır. Bu bağlamda enerji ve çevresel sorunlara çözüm olarak sürdürülebilir, iklimle uyumlu, enerji ve maliyet etkin çağdaş yöntemler araştırılmaktadır. Temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına yönelik teknolojiler geliştirilirken, enerjinin etkin kullanımını sağlayarak, enerji tüketimini azaltacak yaklaşımlar da tartışılmaktadır. Yalıtım enerji etkinliği kavramına bağlı olarak geliştirilen yaklaşımlar ve mevzuatın önemli dayanağı olmaktadır. Bu açıdan yalıtım sektörü, ülkemizde değer taşıyan sektörlerden biridir. Yalıtım sektörü firmaları, paydaşları ile bilimsel çözümler de üretebilen, gelişen bir sektördür.
-
Öge8. Uluslararası Yerbilimlerinde Öğrenci Bitirme Tasarım Projeleri Sempozyumu, İ. T. Ü. Maden Fakültesi, İstanbul, 2021(İTÜ, 2021-07) Maden Mühendisliği ; Cevher Hazırlama Mühendisliği ; Jeofizik Mühendisliği ; Kuzu, Cengiz ; Tunçdemir, Hakan ; Özdamar, Şenel ; Aghayeva, Marziya“YER2021, Yerbilimlerinde Öğrenci Bitirme Tasarım Projeleri Sempozyumu” İTÜ ve AZTU rektörlerinin de katılımıyla çevrimiçi olarak açılmış; Azer Gold, DSİ ve ETİ Bakır A.Ş.’den konuk konuşmacıların kendi alanlarıyla ilgili konularda yaptıkları ilginç sunumlarla zenginleşmiştir. Bilindiği üzere YER Sempozyumları, Fakültemiz Bölümleri ’nden son bir yılda mezun olan öğrenciler ile tez danışmanlarının yoğun emek harcayarak ürettikleri bitirme çalışmalarının bilim camiası ile paylaşılması amacıyla her yıl Haziran ayında düzenlenmektedir. Bu yıl da sempozyum Azerbaycan Teknik Üniversitesi’nden (AZTU) öğrencilerin de katılımı ile uluslararası bir mahiyet kazanmış; AZTU, fakültemiz bölüm başkanlıkları ve ilgili komisyonları tarafından seçilen 36 öğrencinin posterleri ve 6 öğrencinin de hazırladığı sunumlar çevrimiçi olarak yapılan sempozyumda yer bilimleri camiasıyla buluşmuştur. Sempozyum içeriği olarak Maden Mühendisliği Bölümü 47, Cevher Hazırlama Mühendisliği Bölümü 24, Jeofizik Mühendisliği Bölümü 19 bildiriyle ve birden fazla öğrenci grubuyla oluşturulmuş takım çalışması mahiyetindeki çalışmalarıyla Jeoloji Mühendisliği Bölümü 7, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü 13 bildiri ve AZTU da 6 bildiri ile sempozyuma katkı sağlamıştır.
-
Öge8th International Seminar on Structural Masonry: proceedings(Çizgi Basım Yayın Ltd. Şti., 2008-11) Mimarlık ; Tanaçan, Leyla ; Sinha, Braj P. ; Altun, Cem M. ; Kuloğlu, Şebnem ; Erol, Gülseren ; Yatağan, Serkan
-
Öge9. Türkiye Deprem Mühendisliği Konferansı Bildiriler Kitabı, 2-3 Haziran 2021, İstanbul(TMMOB, Türkiye Deprem Vakfı, 2021-06-02) İnşaat Mühendisliği ; Tönük, Gökçe ; Dalgıç, Korhan Deniz ; Halıcı, Ömer FarukDepremde oluşan yapısal hasar dağılımları ile yerel zemin koşulları arasında yakından ilişki olduğu gözlenmiştir. Son 60-70 yılda hasar dağılımları yanında, aletsel ölçümlerle de kanıtlanan bu ilişki, çok disiplinli deprem mühendisliği dalında içinde geoteknik deprem mühendisliği alt dalının gelişmesine yol açmıştır. Yerel zemin koşullarının deprem etkisinde yapısal davranış üzerinde etkileri iki ana başlık altında toplanabilmektedir: (1) tekrarlı(çevrimli) deprem yükleri altında temel zemininde ortaya çıkabilecek taşıma gücü kaybı, aşırı oturmalar ve yer değiştirmeler; (2) deprem hareketi özelliklerinde meydana gelen değişimler ve buna bağlı olarak yapının maruz kaldığı sarsıntı şiddeti ve atalet kuvvetlerinde meydana gelen değişimler. Deprem hasarlarının azaltılmasına yönelik çalışmalarda deprem yükleri etkisinde zeminlerin davranışının incelenmesi (dinamik zemin özelliklerinin belirlenmesi) için laboratuvar deney yöntemlerinde önemli gelişmeler yaşanırken, zemin davranışını modellemeye yönelik bünye denklemleri ve analiz yöntemleri de geliştirilmiştir.
-
ÖgeAbstract book of the international symposium on food rheology and texture, 19 October 2018 - İstanbul, Turkey(Istanbul Technical University Press, 2018) Kimya - Metalurji ; Lokumcu Altay, Filiz ; Toker, Ömer Said ; Dede, Sercan
-
ÖgeAçılış 1957-1958(İTÜ Talebe Birliği Neşriyatı, 1957-11-02) Bilinmiyor ; Mustafa İnan KütüphanesiİTÜ Talebe Birliği, 1957-1958 ders yılı açılışına özel bir yayın çıkarıyor. Dönemin rektörü Mustafa İnan'dır.
-
ÖgeAdnan Çakıroğlu''nun Mustafa İnan'a hediye ettiği kitap( 1959-09-21) Çakıroğlu, Adnan ; Mustafa İnan Kütüphanesiİstanbul Teknik Üniversitesi hocalarından Doçent Adnan Çakıroğlu, kaleme aldığı "Hiperstatik Sistemlerin Hesap Metotları" isimli kitabını İnan'a hediye olarak takdim etmiş. Kitabın iç kapağında imzası yer alıyor.
-
ÖgeAndre-Joseph Lafitte-Clavé’nin İstanbul hatıraları ve raporları (1784-1788)(İTÜ Yayınevi, 2023) İTÜ Yayınevi ; Kaçar, Mustafa ; Gidersoy, BaharİTÜ’nün iki buçuk asırlık tarihinin köklerine inildiğinde, bilim ve teknik alanlarındaki faaliyetlerin, çağın ihtiyaçlarına göre güncellenmesi yolundaki ileri görüşlü hamlelerin günümüze kadar uzanan etkisi hissedilecektir. Bu etkinin somut delilleri olarak, mühendislik eğitimini şekillendiren bilim tarihimizin seçkin isimlerinin hatıralarını detaylı şekilde incelemek, konunun ilgililerine verimli bir okuma alanı sunacaktır. Modernize edilen ordu ve mühendislik faaliyetlerine katkı sağlayan çabaları ve yayınlarıyla Fransız mühendis Lafitte-Clavé’in hatıralarını okumak, 18. yüzyılın Osmanlı bilim ve mühendislik camiasını daha yakından anlamaya ve dönemin ruhunu teneffüs etmeye imkân tanıyacaktır. Bu çalışma, 1784- 1787 yılları arasında İstanbul’daki serüvenini ve faaliyetlerini, bizzat Lafitte- Clavé’in ağzından okuma fırsatı sunan Journal d’un Officier Français à Constantinople en adlı eseri, dilimize kazandırmaktadır.
-
ÖgeBaşhoca İshak Efendi(İTÜ Yayınevi, 2023) İhsanoğlu, Ekmeleddin ; İTÜ YayıneviÖzellikle 1980’den sonra, Osmanlı bilimi ve kurumları üzerine Osmanlı Arşivi belgeleri, kurumlarda yürütülen eğitim ve kitaplar ile diğer birinci el kaynakların kullanılması neticesinde yürütülen araştırma ve incelemeler Mühendishâne'nin o güne kadar bilinenlerden çok daha önemli ve köklü değişimler, ilimde ve teknolojide dikkate değer katkılar sağladığını göstermektedir. Ayrıca burada yetişenlerin “mütefennin zabit” anlayışı içerisinde devletin teknik bakımdan askerî ihtiyaçlarının karşılamasında önemli roller üstlendikleri görülmektedir. Mühendishânelerde modern bilimlerin eğitimine başlanması ve eğitim seviyesinin yükseltilmesi, öncelikle bu bilimleri konu alan kitapların Batı dillerinden tercümesini gerektirmiştir. Mühendishâne'nin başhocası İshak Efendi’nin Osmanlı bilim ve eğitimine olan önemli katkılarından birisi de fen bilimlerine ait temel ders kitaplarının tercümesine öncülük etmesi ve bu harekete sürat kazandırmış olmasıdır. Ayrıca kendisinin gerekli cihazların kullanımı ve harp teknolojisi ile ilgili kitapları da mevcuttur. Bu tercüme hareketinin kurulan yeni sivil okullarda kaynak olarak kullanıldığından modern bilimlerin transferinde ve yaygınlaşmasında etkili olduğu şüphesizdir. Bu kitap vesilesiyle, modern bilim ve teknoloji sahalarında öncü ve en etkili kurum olan Mühendishâne'nin kuruluşu, işleyişi ve “son Osmanlı dönemi en meşhur âlimi” Başhoca İshak Efendi’nin hayatı ve kariyeri üzerine Osmanlı arşiv belgeleri ve çağdaş diğer kaynaklara dayalı olarak yapılan araştırmalar neticesinde bu hususlar aydınlatılmaya çalışılmış, Mühendishâne'nin “mütefennin zabit” denilen yeni tip Osmanlı aydını yetiştirme görevini yerine getirdiği ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. Kitabın baskıya hazırlanması sırasında özveriyle çalışan ve emeği geçen herkese içtenlikle teşekkür ederim. Ayrıca daha önce “Osmanlı Modernleşmesinde İlk Adımlar” isimli kitapta yayımlanmış iki bölümün, İTÜ Yayınevi tarafından basılmasına izin veren Ötüken Neşriyat’a da teşekkür eder, eserin tüm okurlarına ilham vermesini dilerim.
-
ÖgeBurhaneddin Sezerar (1886-1953)(İTÜ Yayınevi, 2023) Vural, Hande ; Barutçu, Burak ; İTÜ YayıneviBurhaneddin Sezerar, Türkiye’nin elektrifikasyonunda birçok projede yer almış, birçok şehrin elektriklendirilmesinde önemli roller üstlenmiştir. 1913 senesinde Mühendis Mekteb-i Âlisi’nde elektrik muallimliği görevi ne başlamış ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin açılması ile Kuvvetli Akım (Elektrik) Kolu Elektroteknik ve Elektrik Ölçmesi Kürsüsü başkanlığı yapmıştır. Burhaneddin Sezerar Mühendis Mekteb-i Âlisi’nde vermiş olduğu derslerin yanı sıra Darülfünun’da ve Sanâyi Mektebi’nde muallimlik görevleri ile Evkaf Vekaleti elektrik mühendisliği, tenvirat ve tramvay mühendisliklerinde de bulunmuştur. Burhaneddin Sezerar’ın hayatında İstanbul Teknik Üniversitesi’nin 250 yıllık geçmişinde 40 senelik bir emek, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 yılında ise elektriğe kavuşturulan şehirler, fabrikalar ve mekânlar vardır. Bu eserde “Elektrikçiler”in Burhan Hocası’nın hayatı ve eserleri sizlere sunulmuştur.