19. Ulusal Mekanik Kongresi
Bu koleksiyon için kalıcı URI
Gözat
Çıkarma tarihi ile 19. Ulusal Mekanik Kongresi'a göz atma
Sayfa başına sonuç
Sıralama Seçenekleri
-
ÖgeDeprem Yükü Etkisi Altındaki Binalarda Doğrusal Olmayan Viskoz Sönümleyicilerin Kullanımı(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2015) Mazanoğlu, Elif Çağda Kandemir ; Mazanoğlu, KemalBina türü yapıların deprem etkisi altındaki hareketini kontrol altına almak ve böylelikle çarpışmayı önlemek amacıyla çeşitli tipte sönümleyiciler kullanılmaktadır. Bu çalışmada doğrusal viskoz damperlere kıyasla yüksek hızlarda daha düşük sönüm kuvveti oluşturarak yapıyı ve kendini hasarlardan koruyan doğrusal olmayan viskoz sönümleyiciler kullanılmıştır. Dinamik karakteristikleri farklı ve tek katlı bitişik binalar üzerinde çalışmalar yürütülmüştür. Binalardan biri esnek bina diğeri ise rijit bina olarak tanımlanmıştır. İlk adımda yalnızca esnek binaya, ikinci aşamada is iki bina arasına yerleştirilmiş ve sönümleyici kapasiteleri karşılaştırılmıştır. İki bina arasına sönümleyici eklenmesi durumunda, her iki binanın da deprem etkisi altındaki davranış cevapları daha düşük olurken, çarpışmayı engelleyen sönümleyici kapasitesi de ilk duruma göre daha düşük çıkmıştır.
-
ÖgeKalınlığı Hiperbolik Değişen Fonksiyonel Derecelendirilmiş (Fd) Dönen Disklerin Lineer Elastostatik Analizi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2015) Boğa, Cem ; Yıldırım, VebilBu çalışmada mühendislikte çok geniş uygulama alanına sahip olan ve son yıllarda oldukça önem kazanan fonksiyonel derecelendirilmiş (FD) malzemeden yapılmış, değişken kalınlıklı ve sabit açısal hızla dönen disklerin lineer elasto-statik analizi Tamamlayıcı Fonksiyonlar yöntemi ile etkin bir şekilde ele alınmıştır. Metod üç farklı metal-seramik çifti için ve ıraksak/yakınsak hiperbolik disk profileri ile üniform disk profili için uygulanmıştır. Malzeme değişim fonksiyonu olarak üssel değişim seçilmiştir. Söz konusu malzemelerden yapılmış disklerde meydana gelen radyal doğrultudaki yer değiştirme ile radyal ve teğetsel gerilmelerin açısal hız ve disk profillerine göre değişimleri grafikler halinde sunulmuştur.
-
ÖgeTabakalı Kompozit Plakaların Yarı Statik Penetrasyon Yükleri Altındaki Davranışlarının Araştırılması(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2015) Bulut, Mehmet ; Şenyurt, Merve ; Erkliğ, AhmetBu çalışmada, karbon ve S-cam fiber takviyeli tabakalı kompozit plakaların yarı statik penetrasyon yükleri altındaki davranışları incelenmiş ve karşılaştırılmıştır. Yüke karşı deformasyon özellikleri farklı kesme delme oranlarına (Ds/Dp) göre ele alınmıştır. Böylece kompozit plakaların enerji emme kapasiteleri hakkında ve hangi malzemenin hangi delme oranı altında daha iyi darbe davranışına sahip olacağı hakkında bilgi elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, karbon/epoksi kompozit plakaların S-cam /epoksi plakalardan daha iyi enerji emme kapasitelerinin olduğunu ve (Ds/Dp) oranının artmasının maksimum kuvveti düşürdüğü, fakat enerji emme kapasitesini artırdığını göstermiştir.
-
ÖgeSıcak Suda Yaşlandırılan Cam Fiber-Epoksi Kompozitlerin Tabakalar arası Kayma Dayanımındaki Değişimlerin İncelenmesi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2015) Sever, Kader ; Yenier, Zafer ; Sarıkanat, Mehmet ; Sever, Kutlay ; Yoldaş, Seki,Bu çalışmada, cam fiber takviyeli epoksi kompozitlerin tabakalararası kayma dayanımına sıcak suyun etkisi incelenmiştir. Kompozit üretiminden önce cam fiberlerin yüzeyine farklı derişimlerde silan yüzey işlemi uygulanmıştır. Kompozitlerin kayma dayanımına su sıcaklığının, kompozitlerin suda bekletilme süresinin ve kullanılan silan derişiminin etkisi tespit edilmiştir. Su sıcaklıkları 25, 50 ve 75 oC ve suda bekletilme süresi 24, 48 ve 72 saat olarak seçilmiştir. Fiber yüzey işlemlerinde silan uyumlaştırıcı ajanı olarak ?-glycidoxypropyltrimethoxysilan (?-GPS) kullanılmıştır ve silan uyumlaştırıcı ajanı derişimi toplam çözeltide %0,1 ile %0,5 arasında değiştirilmiştir. Su sıcaklığı ve kompozitlerin suda bekletilme süresi arttıkça kompozitlerin tabakalararası kayma dayanımının da azaldığı belirlenmiştir. %0,5 ?-GPS silan ile yüzey işlemine tabi tutulmuş cam fiber takviyeli epoksi kompozitler sıcak suya karşı en iyi dayanımı göstermiştir.
-
ÖgeOkyanus Dalgalarının SıkıştırılabilitFourier Tayfı Yöntemi ile Hızlı Modellenmesi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2015) Bayındır, CihanBu çalışmada tam eğrisel (nonlinear) okyanus dalgalarının modellenmesi için klasik Fourier tayfı yöntemini hızlandıracak bir yaklaşım önerilmiş ve uygulanmıştır. Doğadaki sinyallerin çoğu gibi okyanus dalgaları da zaman veya sıklık düzleminde seyrektir, yani çok sayıda bileşeni sıfırdır. Bu özellik düşünülerek sıkıştırılabilir algılama yönteminin okyanus dalgalarının benzetim zamanını azaltarak benzetim performansını arttırabileceği gösterilmiştir. Bu amaçla alan denklemlerinin çözümü zaman basamaklayı 4. derece Runge-Kutta, mekansal türevleri ise Fourier dönüşümleriyle hesaplayan bir şemayla yapılmıştır. Önerilen yaklaşım klasik yönteme nazaran çok daha az sayıda tayf bileşeni kullanılması ve zaman basamaklama sonunda bu az sayıdaki bileşenden sıkıştırılabilir algılama yöntemiyle detaylı geriçatılma yapılması esasına dayanmaktadır. Bu amaçla tek zamanlı, üç zamanlı (bir esas iki yan bantlı) ve tam Jonswap tayfı dağılımlı okyanus dalga benzetimleri yapılmıştır. Sıkıştırılabilir Fourier tayfı yöntemi olarak adlandırılabilecek bu yaklaşımın, sonuçların kesinliğinde belirgin bir azalma olmaksızın, hesaplama zamanını azaltarak özellikle daha büyük zaman basamağı değerleri için benzetim performansını önemli ölçüde geliştirebileceği gösterilmiştir.
-
ÖgeIsıl Ve Mekanik Yük Altındaki Eğri Eksenli Panelde Oluşan Elastik Gerilmeler(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2015) Haskul, Mehmet ; Arslan, ErayIsıl yük altındaki eğri eksenli silindirik panelde oluşan elastik gerilme ve yer değiştirmeler için genelleştirilmiş şekil değiştirme durumu altında analitik bir model geliştirilmiştir. Panelin iç yüzeyinin homojen ve yavaşça ısıtıldığı, dış yüzey sıcaklığının her zaman iç yüzey sıcaklığına eşit ya da ondan küçük olduğu kabul edilmiştir. Panelin uçlarındaki sabit mesnetlerin açısal yer değiştirmelerin oluşmasına müsade ettiği ve panelin orta yüzeyinin yarıçapının yükleme boyunca sabit kaldığı varsayılmaktadır. Böylece, bu uç bölgelerde basit eğilme şartları oluşturan momentlerin meydana gelmesi mümkün olmaktadır. Bunlara bağlı olarak, panelde oluşan gerilme ve yer değiştirmeler analiz edilmiş ve ısıl yumuşama varsayımı altında von Mises akma kriterine göre oluşacak elastik limitler incelenmiştir.
-
ÖgeViskoelastik Malzemeden Yapılmış İki Katlı İçi Boş Dairesel Silindirde Eksenel Simetrik Boyuna Dalgaların Dispersiyonu Hakkında(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2015) Akbarov, S. D. ; Koçal, T. ; Kepçeler, T.Bu makalede, lineer viskoelastik malzemeden yapılmış iki katlı içi boş silindirde eksenel simetrik boyuna dalga yayılımı çalışmasından bahsedilmektedir. Araştırmalar viskoelastisite teorisinin kesin denklemleri kullanılarak parçalı homojen cisim modeli kapsamında yapıldı. Silindir katman materyallerinin bünye denklemleri fraksiyonel eksponansiyel operatörler aracılığıyla tanımlandı ve bu bağıntılar nümerik araştırmalarda kullanıldı. Dispersiyon eğrilerinde problem parametrelerinin değişken değerlerindeki birtakım seçilmiş dispersif sönüm durumları sunulmaktadır ve bu eğriler üzerinde reolojik parametrelerin etkisi tartışılmıştır.
-
ÖgeKevlar ve S-Cam ile Güçlendirilmiş HibritKompozitlerin Titreşim Özelliklerinin Belirlenmesi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2015) Bulut, Mehmet ; Erkliğ, Ahmet ; Yeter, EyüpBu çalışma, elastik özellikleri farklı olan S-cam ve Kevlar fiberleri ile güçlendirilmiş hibrit ve hibrit olmayan kompozit tabakaların titreşim özelliklerinin belirlenmesini amaçlamaktadır. Farklı oranlarda S-cam elyafı ve Kevlar fiberinin birleşimi ile hibrit kompozitler hazırlanmış ve titreşim özellikleri ful cam elyaf/epoksi ve ful Kevlar/epoksi olan kompozitler ile kıyaslanmıştır. Ayrıca sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak fiber yönelmesinin doğal frekansa olan etkisi araştırılmıştır. Sonuçlar Kevlar ve S-cam fiber hibridizasyonunun kompozit plakaların titreşim özelliklerini önemli derecede etkilediğini göstermiştir.
-
ÖgeFarklı Kim-yasal Maddeler İle Modifiye Edilen Jüt Liflerinin Mekanik Ve Morfolojik Özelliklerinin İncelenmesi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2015) Seki, Yasemin ; Akşit, AysunBu calışmada, polimerik kompozit malzemelerde takviye elemanı olarak kullanılan jüt liflerinin farklı kimyasal maddeler ile yüzey modifikasyonu incelenmiştir. Bu amaçla, jüt iplikleri potasyum dikromat, potasyum permanganat ve sodyum perborat trihidratın %0,02'lik sulu çözeltileri ile muamele edilmiştir. Modifikasyon işlemlerinin etkinliği kızılötesi infrared spektrumu (FTIR) analizi, mukavemet testi ve lifin nem içeriği ve nem geri kazanımı performansının belirlenmesi ile değerlendirilmiştir. Ayrıca taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve fluoresans mikroskop ile yüzey morfolojik özellikleri de incelenmiştir. FTIR analizi sonuçlarına göre yüzey modifikasyon işlemleri yüzey safsızlıklarını, hemiselüloz ve lignini azaltmıştır. Çalışma kapsamında uygulanan tüm modifikasyon işlemleri jüt ipliklerinin kopma mukavemetini ve modülünü istatistiksel olarak önemli derecede etkilerken, sadece sodyum perborat trihidrat muamelesi lifin nem içeriğini ve nem geri kazanımını önemli derecede azaltmıştır. Lif yüzeyinde modifikasyon işlemleri sonrası çatlakların meydana geldiği ve yüzey pürüzlülüğünün arttığı belirlenmiştir.
-
ÖgeBurkulması Engellenmiş Çelik Çaprazların Uç Stabilitelerinin Arttırılması(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2015) Özçelik, Ramazan ; Dikiciaşık, Yağmur ; Civelek, Kazım BurçBurkulması engellenmiş çelik çaprazlar (BEÇÇ’ler) hem eksenel çekme hemde eksenel basınç kapasiteleri yaklaşık olarak bir birine eşit olan yapısal elemanlardır. BEÇÇ’ler genel olarak çekirdek elemandan (ÇE’den) ve ÇE’nin burkulmasını engelleyen mekanizmadan (BEM’den) meydana gelmektedir. Bu çalışma kapsamında 5 farklı BEÇÇ elemanı üretilmiş ve eleman bazında test edilmiştir. 1.-3. BEÇÇ elemanlarında kullanılan BEM kutu profil içerisine beton dökülmesi ile elde edilmiştir. Ayrıca bu elemanlarda uç stabilitelerin arttırılması için ek çelik plaka ve profiller kullanılmıştır. 4. ve 5. BEÇÇ elemanında kullanılan BEM sargısız betondan ve sargısız betonun FRP (lifli polimer) ile sarılmasından meydana gelmiştir. Deney sonuçları 2.-5. BEÇÇ elemanlarının %2 ÇE birim uzama değerine kadar histeretik davranışlarının stabil davrandığını göstermiştir. Ayrıca BEÇÇ uç tasarımlarının BEÇÇ’lerin eksenel basınç istemleri altında yeterli stabiliteyi sağlandığı görülmüştür. Ayrıca bu makalede BEÇÇ yapım detayları da bulunmaktadır.
-
ÖgeSonlu Elemanlar Yönteminin Araç Dayanım Ve Ömür Hedeflerinin Doğrulanma-sındaki Önemi ve Buna Ait Bazı Özel Uygulama Sonuçları(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2015) Çınar, AliBu çalışmada araç dayanım ve ömür hedeflerinin doğrulanmasında kullanılan sonlu elemanlar yöntemleri iki farklı örnek üzerinde özetlenmiştir. Bilindiği gibi araçta yoldan gelen kuvvetler değişken olup yol türüne göre çok farklılık gösterir. Araç çukur veya tümsekten geçerken kuvvetler anlık olarak artar sonra çok kısa sürede önceki durumuna döner. Taşlı ve bozuk yolda giderken yine araç parçalarına gelen kuvvetlerde artış olur, bu durum düz yola çıkana kadar devam eder. Yoldan gelen kuvvetler, lastikler ve yolun etkileşimi, lastiklerin yoldaki çukur ve tümseklere çarpması sonucu oluşan tepki olarak tanımlanır. Bu çalışmada; Ford Otosan’da 16 sene içinde edindiğim bilgi ve tecrübeye dayanarak; araç tasarımında kullanılan sonlu elemanlar yöntemleri kısaca özetlenmiştir. Ayrıca, motor bağlantı krosu ve viraj çubuğu bağlantı braketine ait sonlu elemanlar analiz değerleri ve laboratuvar test sonuçları detaylıca sunulmuştur.
-
ÖgeOndülin Gövdeli Kirişlerin Stokastik Optimizasyon Yöntemleri Kullanılarak Optimum Boyutlandırılması(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2015) Erdal, Ferhat ; Tunca, Osman ; Taş, Serkan ; Doğa, ErkanGövde kesiti ince dalgalı çelik bir levhanın alt ve üst flanş görevi gören iki çelik plaka ile birleştirilmesi şeklinde tasarlanan ondülin gövdeli kirişler stabilite kaybına ve deformasyonlara engel olurken, yük altında kirişin plastik limit noktasına gelmeden rijitlik kaybına bağlı burkulmasını engelleyerek kesme kuvvetine ve yerel etkilere karşı kirişin yük taşıma kapasitesini arttırmaktadır. Kiriş gövdesinin bu özel yapısı ile kiriş öz ağırlığının azalması ve yük taşıma kapasitesinin artması sağlanarak ekonomik kazanç elde edilmektedir. Bu çalışmada, dalgalı gövde yapısına ait kalınlık ve derinlik parametreleri ile flanşların kalınlıkları tasarım değişkenleri olarak alınarak ondülin gövdeli kirişlerin yeni optimizasyon yöntemleri ile tasarım sınırlayıcıları altında minimum ağırlığa sahip olacak şekilde optimum boyutlandırılması yapılacaktır. Formülasyonu oluşturulmuş yapısal optimizayon problemlerinin çözümü yeni optimizasyon teknikleri olan av arama ve ateşböceği algoritması yöntemlerinin adaptasyonu ile elde edilecek ve bu şekilde aynı zamanda bu stokastik yöntemlerin yapıya ilk uyarlamaları gerçekleştirilerek her iki yöntemin minimum ağırlığının bulunması sürecinde sergilediği performanslar kıyaslanacaktır. Ondülin gövdeli çelik kiriş sistemlerinin tasarımları için BS EN1993-1:2005 (Annex-D, Eurocode 3) ve DIN 18-800 Teil-1 şartnamelerinde öngörülen tasarım kıstasları esas olarak kabul edilecektir. Anahtar Kelimeler: Stokastik Methodlar, Av Arama, Ateş Böceği Algoritması, Ondülin Gövdeli Kirişler.
-
ÖgeTek Katlı Tek Açıklıklı Düzlem Çerçevenin Hibrit Dinamik Benzeri Testi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2015) Aksoylar, Cenk ; Aksoylar, Nihan Doğramacı ; Güzel, Ömer ; Koç, EbubekirHibrit dinamik benzeri simülasyon, matematiksel modellemenin ve laboratuvar testlerinin avantajlarını birleştiren bir yöntemdir. Hibrit dinamik benzeri simülasyonda araştırılacak yapı, alt yapı parçalarına bölünür. Bu alt yapılardan deprem davranışı daha iyi bilinen, elastik sınırlarda davranan veya geometrik boyutları nedeniyle laboratuvar ortamında fiziksel olarak test edilmesi mümkün olmayanlar matematiksel olarak modellenir. Deprem davranışları asıl araştırma konusu olan ve doğrusal olmayan davranışların yoğunlaştığı alt yapılar ise laboratuvarda fiziksel olarak test edilirler. Bu çalışma kapsamında küçük ölçekli, tek katlı tek açıklıklı bir düzlem çerçevenin hibrit dinamik benzeri testi Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi “Yapı Mekaniği ve Deprem Araştırma Laboratuvarı”nda elcentro depremi ivme kaydı altında gerçekleştirilmiş ve elde edilen sonuçlar tamamen matematiksel modeller kullanılarak yapılan sayısal çözümlerle karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar ışığında gerçekleştirilen fiziksel numuneli hibrit dinamik benzeri testin yeterli ve istenilen hassasiyette sonuçlar verdiği gösterilmiştir.
-
ÖgeÇalışma Yükleri Altında Ekskavatör Ön Ataşmanın Analizi ve Optimizasyonu(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2015) Kütük, M. Akif ; Özsaraç, Erdemİş makinesinin mekanizması tüm çalışma koşullarında güvenilir bir şekilde çalışmalıdır. Yüksek yüklerin etkisi altında mukavemet analizi, iş makinelerinin tasarım aşamasında oldukça önemli bir adımdır. [1] Bu çalışma, kazıcı iş makinesinin, bom ve kol tasarımında, çalışma kuvvetlerine bağlı olarak oluşan gerilmelerin incelenmesi ve parçaların iyileştirilmesi üzerinedir. Amaç, ürünün maruz kaldığı kuvvetlere bağlı olarak istenilen sınır gerilme değerinin (kullanılan malzeme cinsine göre sınır değeri 150 MPa kabul edilmiştir) altında kalmasının sağlanmasının yanı sıra, ürünün bu yükleri optimum malzeme kullanımı ile karşılamasının sağlanmasıdır. Kuvvet analizi tamamlandıktan sonra ön ataşman, makinenin kritik [2] konumuna göre simule edilmiştir ve modellenmiştir. Bu mühendislik problemine sayısal bir çözüm yöntemi olarak Sonlu Elemanlar Yöntemi (SEY) uygulanmıştır. Bu şekilde hedeflenen diğer bir amaç, tasarım ve imalat sürecindeki zamanı kısaltmak ve son kullanıcıya daha uzun ömürlü ve güvenilir bir ürün verebilmektir.
-
ÖgeKompozit Tüpün Yarılma Ve Deformasyonla Enerji Sönümleme Özelliklerinin Deneysel Ve Sayısal İncelenmesi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2015) Meriç, Dursun ; Gedikli, Hasan ; İpek, HüseyinBu çalışmada, statik eksenel yükleme şartları altında kompozit tüplerin yarılma ve deformasyon mekanizmaları ile enerji sönümleme özellikleri deneysel ve sayısal olarak araştırılmıştır. Kompozit tüpler Al6063 ve St52 malzemelerinden yapılmıştır. Tüplerin yırtılma davranışını etkisini incelemek amacıyla 0°, 15°, 30° ve 45° koniklik açısına sahip alt kalıplar kullanılmıştır. İlave olarak, sayısal analizler yapılarak deneysel sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Çalışmalar sonucunda alt kalıp açısının artması ve kompozit tüpün kullanımı ile pik kuvvetin düştüğü görülmüştür.
-
ÖgeKayma Gerilmeleri İçeren FDM Kabukların Eksenel Basınç Yükü Etkisi Altında Stabilitesi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2015) Avey, Abdullah ; Deniz, Ali ; Özyiğit, Polat ; Osmançelebioğlu, Erdal ; Nadi, Kaplan, Ali ; Yılmaz, DenizFonksiyonel değişimli malzemelerden (FDM’ler) oluşan çekirdeğe sahip sandviç silindirik kabukların eksenel basınç yükü etkisi altında stabilitesi Kayma Deformasyonlar Teorisi (KDT) kullanılarak incelenmektedir. FDM çekirdekli silindirik kabukların temel bağıntıları ve değiştirilmiş Donnell tipi temel denklemleri KDT temel alınarak türetilmekte ve Galerkin Yöntemi uygulanarak çözülmektedir. KKT ve KDT temelinde, FD çekirdekli sandviç silindirik kabukların boyutsuz kritik eksenel yükü için analitik ifadeler bulunmaktadır. Analizler kısmında, kayma gerilmelerinin, hacim bileşenleri değişiminin, kabuk karakteristiklerinin, çekirdek kalınlığı değişiminin sandviç silindirik kabukların kritik eksenel yükünün minimum değerlerine etkileri sayısal olarak incelenmektedir. Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel değişimli malzeme (FDM), Fonksiyonel değişimli (FD) çekirdek, sandviç silindirik kabuk, eksenel yük, kritik yük, KDT
-
ÖgeZemin Ve Akışkan İle Etkileşen Plakların Serbest Titreşim Problemi İçin Bir Sınır Eleman-Karışık Sonlu Eleman Çözümü(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2015) Kutlu, Akif ; Uğurlu, Bahadır ; Omurtag, Mehmet HakkıBu çalışmada, Pasternak zeminine yaslanan ve durağan akışkanla etkileşen Mindlin plaklarının serbest titreşim analizi için bir çözüm yöntemi sunulmuştur. Plak zemin sistemi için Hellinger-Reissner prensibi uygulanmış, yapı-akışkan etkileşimi içinse bir sınır eleman çözümü sunulmuştur. Önerilen çözüm şemasında akışkan etkisi plak yer değiştirmeleri cinsinden tarif edilmiş ve plak hareket denklemlerine eksu kütlesi formunda dahil edilmiştir. Yöntemin uygulaması olarak rijit akışkan tanklarının dairesel taban plakları ele alınmış, plak kalınlık-genişlik oranı, akışkan doluluk oranı gibi sistem parametrelerinin plağın dinamik davranışı üzerindeki etkileri ayrıntılı olarak incelenmiştir.
-
ÖgeI Kesitli Kirişlerde Kayma Gerilmeleri(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2015) Uzman, ÜmitI kesitli kirişin başlıklarında kayma gerilmesinin kalınlık doğrultusundaki bileşeni, elastisite teorisinin denge denklemlerinden biri kullanılarak hesaplanmıştır. Bu gerilmenin kalınlık doğrultusunda parabol şeklinde değiştiği ve ihmal edilebilecek kadar küçük olduğu belirlenmiştir. I kesitli kirişte gövde ve başlığın ortak bölgesi, kayma akımı için bir geçiş bölgesidir. İnce cidarlı açık tüp kesitteki kayma akımından faydalanarak bu bölge için basit bir hesaplama önerilmiştir. Buna bir örnek verilerek kayma gerilmesinin bu bölgedeki dağılışı açıklanmıştır.
-
ÖgeKonik Tipi Viskoelastik Helislerin Farklı Yüklemeler Altındaki Dinamik Davranışı(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2015) Ermiş, Merve ; Eratlı, Nihal ; Argeso, Hakan ; Kutlu, Akif ; H., Omurtag, MehmetBu çalışmanın amacı, Timoshenko çubuk kuramına dayalı karışık sonlu eleman formülasyonu kullanılarak daire kesitli konik tipi doğrusal viskoelastik helislerin düzgün yayılı yük etkisinde dinamik davranışını araştırmaktır. Doğrusal viskoelastik malzemenin kayma modülü standart model ile tanımlanmış ve Poisson oranı elastik alınmıştır. Sonlu eleman çözümlemesi Laplace uzayında gerçekleştirileceği için, viskoelastik malzeme özellikleri karşıgelim ilkesi kullanılarak belirlenmiş ve. Laplace uzayında elde edilen sonuçlar, geliştirilmiş Durbin dönüşüm algoritması kullanılarak zaman uzayına taşınmıştır. Örnek problemlerde iki farklı sınır koşulu kullanılmıştır: bir ucundan tutulu diğer ucu serbest helis ve iki ucu tutulu helis. Her iki durum için adım ve impulsif tiplerinde (dikdörtgen, sinüzoidal, dik üçgen ve üçgen formlarında olmak üzere) düşeyde etkiyen dinamik yayılı yüklemeler etkisindeki helislerin dinamik davranışı incelenmiştir.
-
ÖgeEleman Bağımsız Galerkin Yönteminde Çözümü Etkileyen Seçilebilir Parametrelerin Tabakalı Plaka-ların Eğilme Probleminde İncelenmesi(Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2015) Özbek, Özkan ; Bozkurt, Ömer YavuzBu çalışmada, eleman bağımsız Galerkin yöntemi çözümlerinde destek etki büyüklüğü, arka plan hücrelerindeki integrasyon nokta sayısı ve monomiyallerin derecesi gibi seçime bağlı parametrelerin tabakalı plakaların eğilme analizlerindeki etkileri incelenmiş ve elde edilen sonuçlar literatürde mevcut olan analitik sonuçlar ile karşılaştırılmıştır. Kullanılan yöntem için MATLAB programında Reissner-Mindlin Plaka Teorisi tabanlı genel amaçlı bir program geliştirilmiş ve çözümler bu program kullanılarak yapılmıştır. Parametrelerin çözüm üzerindeki etkileri parametre değerlerine karşın deformasyon değeri düzeninde hazırlanan çizelgeler ile gösterilmiştir. Oluşturulan modellerde, düzgün dağıtılmış düğüm noktaları ve düzgün dağıtılmamış düğüm noktaları kullanılmıştır.