Mustafa İnan Koleksiyonu
Bu topluluk için Kalıcı Uri
İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ve ülkemizin değerli bilim insanlarından Prof. Dr. Mustafa İnan’ın çok kıymetli koleksiyonu, İTÜ Mustafa İnan Kütüphanesi olarak derlenmiş, sayısallaştırılmış ve başta bilim dünyası olmak üzere tüm ilgililerin istifadesi için açık erişime sunulmuştur. Koleksiyonda; objeler, mektuplar, kartpostallar, fotoğraflar, gazete kupürleri, ödüller, Amerika seyahati notları, "Bir Bilim Adamının Romanı: Mustafa İnan" kitabının yazım sürecine dair dokümanlar, doktora yıllarına ilişkin belgeler ve yazışmalar gibi doğrudan Prof. Dr. Mustafa İnan’a ait veya kendisine ilişkin çok sayıda başlık yer almaktadır. Prof. Dr. Mustafa İnan’ın yalnızca akademik yaşantısına değil, akademi dışındaki yaşantısına da tanıklık eden bu değerli koleksiyonun Mustafa İnan Kütüphanesi olarak sayısallaştırılarak açık erişime sunulmasının, bilim ve üniversitemizin tarihine katkısı olmasını temenni ediyoruz.
Proje ekibi: Aytaç Kayadevir, Öğr. Gör Erdal Işık, Hüseyin İnan
Gözat
Konu "Adana High School" ile Mustafa İnan Koleksiyonu'a göz atma
Sayfa başına sonuç
Sıralama Seçenekleri
-
Öge23 Nisan 1929 tarihli iki fotoğraf( 1929-04-23) Bilinmiyor ; Mustafa İnan Kütüphanesiİnan'ın Adana Lisesi'nde okurken çekilmiş aynı tarihli iki fotoğrafı. Özel bir gün olması vesilesiyle bir etkinlik düzenlenmiş olabilir. İlk fotoğrafta Adana Lisesi'nin tarihi binası önünde, merdivenlerde fotoğraf çekiliyor. İnan zor seçilen bir yerde, fotoğrafın solunda ağacın altında eğilmiş olarak görülüyor. İkinci fotoğraf da belki etkinlik sonrası bir dinlence olabilir. Yanlarında plak da var. İnan, kravatlı ve beyaz gömlekli kişinin hemen arkasında seçiliyor.
-
ÖgeAdana Lisesi'nin bir fotoğrafı( 0000) Bilinmiyor ; Mustafa İnan KütüphanesiTarihi Adana Lisesi binasının bir fotoğrafı. İnan liseyi bu okulda okumuş ve 1931 yılında birincilikle bitirmiştir. Binanın önündeki, revaklı bölüme çıkan oval merdiven günümüzde yoktur. Bunun yerine revaklı bölümün her iki yanına yeni merdivenler eklenmiştir.
-
ÖgeEkrem Beyazıt'ın Jale İnan'a gönderdiği fotoğraflar( 0000) Beyazıt, Ekrem ; Mustafa İnan KütüphanesiEkrem Beyazıt'ın, Bir Bilim Adamının Romanı: Mustafa İnan'a katkı olması maksadıyla Mustafa İnan'ın ölümünün ardından Jale İnan'a gönderdiği çeşitli fotoğraflar. Beyazıt'ın göndermiş olduğu mektup için ayrıca bkz. "Gelen mektuplar". Ekrem Beyazıt, Mustafa İnan'ın hem çocukluk arkadaşı hem de Adana Lisesi'nden arkadaşıdır. İnan, Beyazıt'tan bir sınıf altta okumaktadır. Beraber bulundukları izcilik günleri ve gezintilerden başkta fotoğraflar arasında İnan'ın Ekrem Beyazıt'a imzalı olarak gönderdiği fotoğraflar da yer almaktadır. Arkasında Türkiye haritası olan fotoğrafta İnan ayakta en sağda, Ekrem Beyazıt ise sıraya oturanlardan soldan üçüncü kişidir. Aynı fotoğrafta ayakta soldan üçüncü isim ise Seniha Müritoğlu. Diğer fotoğraflarda da; tren camında sancağı tutan, su kenarında eğilip su içen kişi yine Ekrem Beyazıt'tır. Fotoğrafların arkasında notlar da yer almaktadır.
-
Ögeİzci Mustafa( 0000) Bilinmiyor ; Mustafa İnan Kütüphanesiİnan'ın lise yıllarından izcilik fotoğrafları. İlk fotoğrafta ayakta en sağda. Bir sonraki fotoğrafta elinde bayrak ile. Üçüncü fotoğrafta ayakta solda. Son fotoğrafta ayakta soldan üçüncü kişi. Oturanlardan soldan ikinci kişi ise Ekrem Beyazıt.
-
ÖgeMuhittin Erev'in Jale İnan'a gönderdiği fotoğraflar( 0000) Erev, Muhittin ; Mustafa İnan KütüphanesiMuhittin Erev'in, Bir Bilim Adamının Romanı: Mustafa İnan'a katkı sağlamak maksadıyla Jale İnan'a gönderdiği fotoğraflar. Muhittin Erev'in gönderdiği mektup için bkz. "Gelen mektuplar". Muhittin Erev, Adana Lisesi'nden İnan'ın matematik öğretmenidir. İlk fotoğrafta kendisi görülüyor. İkinci fotoğraf Adana Lisesi'nin bahçesi. İnan öğrenciler arasında yok. Son fotoğrafta da İnan ve arkadaşları bir teleskopla poz veriyorlar. Zarfın üzerindeki el yazısı ise Jale İnan'a aittir.
-
ÖgeMustafa İnan'a gönderilen H. Nadir imzalı fotoğraflar( 1930) Nadir, H. ; Mustafa İnan KütüphanesiH. Nadir imzası ile İnan'a yakın tarihli iki fotoğraf gönderilmiş. Fotoğrafların arkasında yazan tarihlerin 1930 olduğu dikkate alındığında, İnan'ın Adana Lisesi yıllarından arkadaşı olmalı. Fotoğraflarda İnan yoktur. Fotoğraflardan birinin arkasında "Yurtta derse çalışırken" notu yer alıyor. Önde yere çömelmiş kişilerden sağda olanı, Ekrem Beyazıt'tır.
-
ÖgeMustafa İnan'a gönderilmiş 27.04.1927 tarihli portre fotoğraf( 1927-04-25) Bilinmiyor ; Mustafa İnan Kütüphanesiİnan'a Adana Lisesi'nden imzası okunamayan bir arkadaşı portre fotoğrafını göndermiş. Fotoğrafın arkasında yazan eski Türkçe nottan, İnan'a bir hatıra olması isteğiyle takdim edildiği anlaşılıyor. Notu yazan kişi "Adana Lisesi 1927 senesi arkadaşlarından" notunu da düşmüş.
-
ÖgeMustafa İnan'a gönderilmiş E. Kerim imzalı fotoğraflar( 1930-12-28) Beyazıt, Ekrem ; Mustafa İnan KütüphanesiFarklı tarihlerde E. Kerim imzası ile İnan'a gönderilen fotoğraflar. Fotoğraflarda görülen isim Ekrem Beyazıt'tır. Beyazıt'ın "Kerim" diye ikinci bir ismi olup olmadığı bilinmemektedir; ancak İnan'ın Beyazıt'a hitaben göndermiş olduğu bir fotoğrafta, tam olarak okunamamakla birlikte "Ekrem Kerim'e" şeklinde bir not düştüğü görülmektedir. Bu fotoğraf için Bkz. "Ekrem Beyazıt'ın Jale İnan'a gönderdiği fotoğraflar". 28.12.1930 tarihli ilk fotoğraf, İnan'ın lise öğrencisi olduğu bir tarihi işaret ediyor. Fotoğrafta Beyazıt, oturanlardan soldan ikinci. Ayakta soldan altıncı kişinin hemen altında, başka fotoğraflarda "A. Rasim" veya "Rasim" imzasını gördüğümüz kişi var. Bu kişi Rasim Dölek'tir. Aynı şekilde 28.01.1931 tarihli ikinci fotoğrafta da oturanlardan sağdan ikinci kişi Rasim Dölek. Beyazıt ise ayakta soldan ikinci. Bu fotoğraflarda İnan yoktur. Her iki fotoğraf da Adana'da çekilmiş olmalı. Beyazıt'ın diğer fotoğrafları da hatıra olması amacıyla gönderilmiş. Arkasına eski Türkçe ile not düşülen fotoğrafta "Mustafacığıma, askerlik hatırası, darısı sana yavrum" yazıyor. Diğer E. Kerim imzalı fotoğrafın üzerindeki tarih okunamamıştır. Ekrem Beyazıt, İnan'ın çocukluktan ve aynı zamanda Adana Lisesi'nden arkadaşıdır. Lisede İnan'dan bir üst sınıfta okumaktadır.
-
ÖgeMustafa İnan'ın Adana Lisesi önünde çekilmiş iki fotoğrafı( 1928-06-27) Bilinmiyor ; Mustafa İnan Kütüphanesiİnan'ın, sonradan Adana Kız Lisesi'ne dönüştürülen Adana Lisesi önünde çekilmiş iki fotoğrafı. İlk fotoğrafta İnan arkadaşları ve hocaları ile birlikte Adana Lisesi'nin merdivenlerinde görülüyor. İnan'ın okuduğu yıllarda mevcut olan döner merdiven günümüzde mevcut değildir; bunun yerine revaklı bölümün iki yanına merdivenler yapılmıştır. Bu fotoğrafta İnan, sağdan ikinci sıradaki kişinin üstünde seçiliyor. Görünümleri ile öğrencilerden ayrılan kişiler hocaları olmalı. Kız öğrencilerden önde soldan ikinci sıradaki kişi, Adana Lisesi'nin ilk kız öğrencilerinden olan Seniha Müritoğlu olmalı. Seniha Müritoğlu, İnan'ın ortaokuldan arkadaşıdır ve Adana Lisesi'nin de ilk kız öğrencilerindendir. Fotoğrafın arkasında yazan eski Türkçe notta "... bakaloryasından bir saat evvel sekizinci sınıf" yazmaktadır. Tarih olarak 27.06.1928 görülüyor. İkinci fotoğrafda ise İnan, okulun önünde, revaklı bölümde, dönemin modası İspanyol paça pantolonu ile poz veriyor.
-
ÖgeMustafa İnan'ın bir nehir üzerinde fotoğrafı( 0000) Bilinmiyor ; Mustafa İnan Kütüphanesiİnan, bir grup arkadaşı ile ırmak üzerinde poz veriyor. İnan ayakta, soldan üçüncü sırada. Fotoğraf muhtemelen Adana Lisesi yıllarından. Oğuz Atay'ın kaleme aldığı Bir Bilim Adamının Romanı: Mustafa İnan'da, İnan'ın okuduğu lisenin yakınında Seyhan ırmağı olduğu yazıyor. Bu ırmak Seyhan ırmağı olabilir mi?
-
ÖgeMustafa İnan'ın lise şahadetnamesi( 1931-08-05) Bilinmiyor ; Mustafa İnan Kütüphanesi ; Sagay, Esatİnan, Adana Lisesi'nden "pekiyi" derece ile diplomasını alıyor ve mezun oluyor. Belgenin üzerinde dönemin Maarif Vekili Esat Sagay'ın ve okul müdürünün imzası bulunmakta. 1931 yılında henüz Soyadı Kanunu yürürlükte olmadığından, Mustafa İnan'ın adı "Mustafa E." yani "Mustafa Efendi" olarak belirtilmiş. Belge dönemin diplomalarındaki estetik anlayışa da ışık tutar mahiyette.
-
ÖgeMustafa İnan'ın lise talebe vesikası( 0000) Bilinmiyor ; Mustafa İnan Kütüphanesiİnan'a talebi üzerine Adana Lisesi müdürlüğü tarafından talebe vesikası veriliyor.
-
ÖgeMustafa İnan'ın ortaokul ve lise yıllarından fotoğrafları( 0000) Bilinmiyor ; Mustafa İnan Kütüphanesiİnan'ın ortaokul ve lise yıllarına ait fotoğrafları. İlk fotoğraf muhtemelen ortaokul yıllarına ait. İnan ayakta soldan ikinci kişi olarak görülüyor. Fotoğraftaki kız öğrencilerden biri, en sağda olanı İnan'ın ortaokuldan arkadaşı olan Seniha Müritoğlu'dur. Sonraki iki fotoğrafın ortaokul mu lise yıllarına mı ait olduğu belli değildir. Son iki fotoğraf ise lise yıllarına ait olmalı. Son fotoğrafta öğrenciler hocaları ile birlikte poz vermişler. Fotoğrafta, kendisine "Rasim" ve "E. Kerim" imzalaları ile fotoğraf gönderen kişiler de görülüyor. Rasim, sonrasında Dölek soy ismini alan Dr. Rasim Dölek'tir. Rasim ayakta soldan altıncı kişi. Oturanlardan sağdan ikinci kişi ise E. Kerim, yani Ekrem Beyazıt'tır. İnan ayakta en sağda görülüyor.
-
ÖgeRasim Dölek'in Mustafa İnan'a gönderdiği fotoğraflar( 1930-11-15) Dölek, Rasim ; Mustafa İnan Kütüphanesiİnan'a farklı tarihlerde Rasim imzası ile gönderilmiş fotoğraflar. Bazı fotoğraflar tarihsizdir. Jale İnan'ın tutmuş olduğu isimler fihristinde "Dr. Rasim" ismi geçmektedir. Adres olarak da Adana belirtilmiş. İlk fotoğraflarda "Dölek" soyismi yer almasa da, İnan'ın Adana Lisesi'nden Rasim Dölek isimli bir arkadaşı olduğu bilinmektedir. Bazı fotoğraflarda aynı zamanda Ekrem Beyazıt da görülüyor. Beyazıt, Dölek gibi İnan'ın Adana Lisesi'nden arkadaşıdır. Muhtemelen okul önünde çekilmiş toplu fotoğrafta, çömelerek oturanlardan en sağdaki kişi Ekrem Beyazıt'tır. Plaj fotoğraflarındaki çizgili mayolu kişi de yine Ekrem Beyazıt'tır. Söz konusu iki isim, daha sonraki yıllarda, İnan'ın Yüksek Mühendis Mektebi yıllarından bazı fotoğraflarda da görülecektir.
-
ÖgeSeniha Müritoğlu'nun Jale İnan'a gönderdiği fotoğraflar( 1928) Müritoğlu, Seniha ; Mustafa İnan KütüphanesiSeniha Müritoğlu'nun, Bir Bilim Adamının Romanı: Mustafa İnan'a katkı olması maksadıyla Mustafa İnan'ın ölümünün ardından Jale İnan'a gönderdiği çeşitli fotoğraflar. Müritoğlu'nun göndermiş olduğu mektup için ayrıca bkz. "Gelen mektuplar". Seniha Müritoğlu, Adana Lisesi'nin ilk kız öğrencilerindendir ve Mustafa İnan ile de bu lisenin orta üçüncü sınıfına kayıt edildiğinde sınıf arkadaşı olmuşlardır. Fotoğraflar çeşitli zamanlarda, genellikle öğretmenleri ile açık havadayken çekilmişler. Kuşkusuz hepsi Adana'da çekilmiştir. Son fotoğraf haricinde hepsinde Seniha Müritoğlu yer almaktadır. İlk fotoğrafta kız öğrencilerden en soldaki kişi kendisidir. İnan ise en solda ayakta. İkinci fotoğrafta ise kız öğrencilerden en sağda olanı Müritoğlu. İnan bu fotoğrafta ayakta soldan ikinci kişidir. Diğer fotoğraflarda da İnan ve Müritoğlu görülmektedir. Fotoğrafların bazılarında İnan'ın Adana Lisesi'nden diğer bir arkadaşı olan Ekrem Beyazıt da görülüyor. Son fotoğrafta eliyle su içen kişi kendisidir. Arkasında "müsamere hatırası" yazan fotoğrafta, ikinci sırada oturanlardan soldan üçüncü kişi. En son görüntüdeki zarfın üzerindeki el yazısı Jale İnan'a aittir.