FBE- Gıda Mühendisliği Lisanüstü Programı
Bu topluluk için Kalıcı Uri
Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı altında bir lisansüstü programı olup, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim vermektedir.
Gözat
Konu "aflatoksin" ile FBE- Gıda Mühendisliği Lisanüstü Programı'a göz atma
Sayfa başına sonuç
Sıralama Seçenekleri
-
ÖgeAspergillus İzolatlarının Tanısı, Mikotoksijenik Özelliklerinin Belirlenmesi, Sıcaklık Ve Sürenin İncirde Aflatoksin Ve Siklopiazonik Asit Oluşumuna Etkisi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013-03-24) Oktay, Hatice İmge ; Heperkan, Dilek ; Gıda Mühendisliği ; Food EngineeringBu çalışmada, kurutma döneminde toplanan kuru incir örneklerinden izole edilmiş Aspergillus section Flavi üyelerinin PZR kullanılarak moleküler yöntemle identifikasyonu yapılmış ve izolatların in vitro koşullarda aflatoksin (AF), siklopiazonik asit (CPA) ve β-nitropropionik asit (BNP) oluşturma özellikleri belirlenmiştir. İkinci aşamada ise besiyerinde toksin üretme özelliklerine göre seçilen 5 adet izolat incire aşılanarak aflatoksin ve siklopiazonik asit üretimlerine sıcaklık ve sürenin etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Kuru incirden izole edilmiş 57 adet küf izolatının moleküler yöntemle tanımlanması ITS 1-5.8S-ITS 2 bölgesine spesifik primerler dizayn edilerek Polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ile yapılmıştır. Türlerin identifikasyonu 18S rDNA bölgesine ait sekans sonuçlarının BLAST’da bilinen ribozamal sekanslar ile karşılaştırılmasıyla gerçekleştirilmiştir. Küf izolatlarının 51’i Aspergillus flavus, 5’i Aspergillus parasiticus ve 1’i ise Aspergillus tamarii olarak tanımlanmıştır. İdentifikasyonda kullanılan ITS bölgesinin hedef alındığı moleküler yöntem 3 türü birbirinden ayırmada başarılı olmuştur. 57 adet izolatın AF, CPA ve BNP oluşturma özellikleri in vitro olarak besiyerinde incelenmiştir. İzolatların büyük oranda ve yüksek toksijenik özellikte olduğu belirlenmiştir. İncir aşılama çalışmalarında kullanılmak üzere in vitro AF ve CPA oluşturma özelliklerine göre 2 adet A. flavus, 2 adet A. parasiticus ve 1 adet A. tamarii izolatı seçilmiştir. İncirde AF ve CPA üretimine sıcaklık ve sürenin etkisinin istatistikî olarak çok önemli olduğu belirlenmiştir.
-
ÖgeKırmızı Pul Biberlerde Mikoflora Ve Aflatoksin Oluşumuna Bölgenin Etkisi(Fen Bilimleri Enstitüsü, ) Ermiş, Özlem C. ; Heperkan, Dilek ; Gıda Mühendisliği ; Food EngineeringBu çalışmada ülkemiz ekonomisi için önemli bir ürün olan kırmızı pul biberin direkt ve NaCl, KCl, saf su kullanılarak hazırlanan % 75, % 85 ve % 100 bağıl nem koşullarında 15 gün depolanan örneklerinde bölge farklılıkları sonucu oluşabilecek nem, pH, mikoflora ve Aspergillus flavus tespiti ve direkt örneklerde aflatoksin varlığı araştırılmıştır. Bu amaçla; 8 adet Antep, 6 adet Adana, 8 adet Maraş, 6 adedi İsot (yağda kavrulmuş) olmak üzere 14 adet Urfa toplam 36 adet kırmızı pul biber örneği üretim bölgelerinden temin edilmiştir. Örneklerde toplam küf sayısı, mikoflora ve Aspergillus flavus tespiti için Dilüsyon Yönteminden yararlanılmıştır. Toplam küf sayısı, direkt ekim, %75, %85 ve %100 bağıl nem koşullarında sırasıyla, 2?102 - 3?105 cfu/g, 1?102 - 1?105 cfu/g, 2?102 - 3?107 cfu/g ve 1?102 - 7?107 cfu/g arasında bulunmuştur. Mikoflora; direkt ekilen örnekler ile farklı bağıl nemli ortamlarda depolanan örnekler arasında az çok farklılık göstermekle birlikte ağırlıklı olarak Aspergillus spp., Eurotium spp. ve Penicillium spp. küflerinin türlerinden oluşmuştur. Direkt analize alınan örneklerin % 47’sinde Aspergillus flavus varlığı belirlenirken, İsotlarda ise canlı Aspergillus flavus’a rastlanmamıştır. Bulgular aflatoksin açısından değerlendirildiğinde tüm bölgelerde aflatoksinli örnek sayısının düşük olduğu, ancak aflatoksin miktarının limitlerin üzerinde olduğu görülmüştür.
-
ÖgeZeytin Ve Zeytinyağında Mikotoksin Varlığı, Siyah Zeytinde A. Carbonarıus Ve P. Verrucosum Tarafından Okratoksin A Oluşturulmasına Sıcaklığın Etkisi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010-05-24) Dazkır, Gülçin ; Heperkan, Dilek ; Gıda Mühendisliği ; Food EngineeringBu çalışmada, İstanbul ve çevresindeki halk pazarlarından temin edilen 30 sofralık siyah zeytin ve 30 zeytinyağı örneğinde aflatoksin ve okratoksin A (OTA) varlığı incelenmiştir. Yalnızca bir adet siyah zeytin ve bir adet zeytinyağı örneğinde 0,03 µg/kg aflatoksin B1 kontaminasyonu belirlenmiştir. Buna karşılık, sofralık siyah zeytin örneklerinin %73,3’ünün 0,54-2,99 μg/kg düzeyinde ve zeytinyağı örneklerinin %83,3’ünün 0,36-2,10 μg/kg düzeyinde OTA içerdiği tespit edilmiştir. OTA kontaminasyonunun örneklerde yaygın bir şekilde belirlenmesi üzerine Aspergillus carbonarius ve Penicillium verrucosum tarafından siyah zeytinde OTA oluşumuna sıcaklığın etkisi incelenmiştir. A. carbonarius ve P. verrucosum ile aşılanan ezme halindeki zeytin örnekleri 10, 15, 20, 25, 30, 35 ve 40°C de 21 gün süre ile inkübe edilmiştir. A. carbonarius ile aşılanan siyah zeytin örneklerinde maksimum OTA akümülasyonu (54,54 µg/kg) 15°C de inkübasyonun 3. gününde belirlenmiştir. 20, 25, 30 ve 35°C de A. carbonarius tarafından oluşturulan OTA miktarları birbirine çok yakındır. 10°C ve 40°C de, küf gelişimi ve OTA oluşumu tespit edilmemiştir. P. verrucosum ile aşılanan siyah zeytin örneklerinde 15, 20, 25 ve 30°C de oluşan OTA miktarlarının birbirine çok yakın olduğu belirlenmiştir. 10°C de OTA oluşumu, test edilen diğer sıcaklıklardan (15-30°C) daha az miktardadır. 35°C de OTA akümülasyonu ise sadece inkübasyonun 1. (2,10 μg/kg) ve 5. günlerinde (1,09 μg/kg) tespit edilmiştir. 40°C de küf gelişimi ve OTA oluşumu belirlenmemiştir.