Bu çalışmada kuru incirden izole edilen üç adet A. carbonarius izolatının gelişimi ve OTA üretimi üzerine sıcaklık (10-40°C) ve su aktivitesinin (0,85-0,99) etkisinin kuru incir besiyerinde incelenmiştir. Gelişme verileri Baranyi modeli ve Linear model kullanılarak modellenmiştir. Çalışmada 40°C’de hiçbir izolat gelişme göstermemiştir. 10°C’de ise sadece bir izolat 0,93 ve 0,97 su aktivitelerinde gelişmiştir. İzolatların tamamı 30°C ve 0,97 su aktivitesinde en yüksek gelişme hızına sahiptir. Bu koşullarda çalışmada kullanılan üç izolat için Baranyi modelinden elde edilen maksimum gelişme hızları 26,72; 25,36 ve 24,90 mm/gün olarak tespit edilmiştir. 30°C ve 0,97 su aktivitesinde ise Lineer model kullanılarak hesaplanan radyal gelişme hızlarının ise 11,40; 10,80 ve 10,13 mm/gün olduğu saptanmıştır. Baranyi modelinde elde edilen R2 değerleri Lineer modelde elde edilen değerlerden daha yüksektir. A. carbonarius izolatları 0,85 su aktivitesinde OTA üretmemektedir. İzolatlar maksimum miktarda OTA’yı 20°C’de 21. günde izolata bağlı olarak 0,97 veya 0,99 su aktivitesinde oluşturmuştur. Üç izolatın oluşturduğu maksimum OTA miktarları 1,370-3,627 µg/g aralığındadır. İnkübasyon sıcaklığı ve su aktivitesinin, küf gelişimi ve OTA üretimi üzerine etkisi istatiksel olarak önemli bulunmuştur.