FBE- Tekstil Mühendisliği Lisansüstü Programı
Bu topluluk için Kalıcı Uri
Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı altında bir lisansüstü programı olup, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim vermektedir.
Gözat
Konu "Akrilik" ile FBE- Tekstil Mühendisliği Lisansüstü Programı'a göz atma
Sayfa başına sonuç
Sıralama Seçenekleri
-
ÖgeAkrilik Mikroliflerin Uzun Lif Eğirme Sisteminde İşlenebilirliğinin Geliştirilmesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, ) İridağ, Yeşim ; Özipek, Bülent ; Tekstil Mühendisliği ; Textile EngineeringBu çalışma kapsamında uzun lif eğirme sisteminde akrilik mikrolif kullanımının iplik üretim prosesi ve ürün performansı üzerindeki etkileri endüstriyel şartlar altında araştırılmış ve mikrolif özellikleri ile bağlantılı olarak açıklanmıştır. Bu amaçla farklı tow numarası, lif inceliği ve üretim tipindeki akrilik lifler farklı üretim hatlarında eğrilerek şişirilmiş iplikler ve bu iplikler kullanılarak süprem kumaşlar üretilmiş, mikroliflerin towdan kumaşa kadar tüm üretim prosesi boyunca performansları incelenmiştir. Çalışma kapsamında araştırılanlar içinde proses ve ürün kalitesi üzerinde en etkili parametrenin tezin amacına da uygun olarak lif inceliği olduğu gözlenmiştir. %100 akrilik mikrolif kullanılarak uzun lif sisteminde kaliteli ve ince iplikler üretilebileceği, mikrolif kullanımının proses üzerinde yarattığı olumsuz etkilerin hammadde kalitesinden başlayarak üretimin her aşamasının ayrı ayrı optimizasyonu yoluyla hafifletilebileceği ortaya konmuştur. Bu şekilde üretilen ipliklerin örme kumaş imalatında kullanımının kumaş özellikleri üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri yine lif özellikleri ile ilişkili olarak açıklanmıştır.
-
ÖgePamuk Ve Pamuk/akrilik Karışımı İpliklerin Boyanması(Fen Bilimleri Enstitüsü, ) Turan, Özcan ; Dayıoğlu, Habip ; Tekstil Mühendisliği ; Textile EngineeringBu çalışmada, dünya tekstil üretiminin büyük bölümünü oluşturan pamuk ve pamuk/akrilik karışımı ipliklerin bobin formunda boyama metodları incelenmiştir. Öncelikle söz konusu elyafın boyanma özelliklerinde önemli etkiye sahip olan fiziksel ve kimyasal özellikleri incelenmiştir. Alternatif boyama metodları ve boyarmadde grupları araştırılmıştır. Sonuç olarak pamuklu boyamacılığında reaktif boyarmaddelerin, akrilik boyamacılığında ise katyonik boyarmaddelerin yaygın olarak kullanıldığı görülerek ayrı ayrı iki elyaf için iki boya grubu da incelenmiş,işletme bazında denenmiş ve uygulanan prosesler belirtilmiştir. Ayrıca pamuk ve pamuk/akrilik boyamasının ön ve ard işlemleri ile birlikte kullanılan yardımcı kimyasallar ve makina parkı da detaylı olarak incelenmiştir.