FBE- Katı Cisimlerin Mekaniği Lisansüstü Programı
Bu topluluk için Kalıcı Uri
Makina Mühendisliği Ana Bilim Dalı altında bir lisansüstü programı olup, sadece yüksek lisans düzeyinde eğitim vermektedir.
Gözat
Konu "analiz" ile FBE- Katı Cisimlerin Mekaniği Lisansüstü Programı'a göz atma
Sayfa başına sonuç
Sıralama Seçenekleri
-
ÖgeEğri Eksenli Kademeli Çubukların Titreşim Analizi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011-09-20) Çetinyol, Doğukan ; Tüfekçi, Ekrem ; 413227 ; Katı Cisimlerin Mekaniği ; Solid MechanicsEğri eksenli çubuklar, en basit yapı elemanlarından biri olarak, çok sayıda modern mühendislik yapısında kullanılmaktadır.Günümüzde eğri eksenli çubuklar üzerinde yapılan çalışmalar devam etmektedir. Bu çalışmada, eğri eksenli kademeli çubukların düzlem içi titreşim davranışı ele alınmaktadır.Çubuk statik davranışını ifade eden denklemlerden hareketle, D’Alembert prensibiyle, dinamik davranışları ifade eden denklemlere ulaşılabilmektedir.Dinamik denklemlerin kesin çözümleri Matlab paket programı yardımıyla elde edilmiştir. Bu çalışmanın temel amacı, eğri eksenli çubukların dinamik denklemlerinden elde edilen kesin çözümü, nümerik ve deneysel olarak elde edilmiş sonuçlarla karşılaştırmak ve birbiriyle olan uyumunu incelemektir. Birinci bölümde, çubuk teorisi hakkında kısaca bilgi verilmiş, çalışmanın amacı ve kapsamı belirtilmiştir. İkinci bölümde, eğri eksenli çubuklarla ilgili literatürdeki mevcut çalışmalar incelenmiş, dinamik problemlerin çözümünde kullanılan yöntemler hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde, eğri eksenli çubukların düzlem iç ve düzlem dışı genel denklemleri verilmiştir.Çubuk statiğinin genel denklemlerine bağlı olarak titreşim denklemlerde verilmiştir. Dördüncü bölümde, çember eksenli kademeli kesitli çubukların titreşim denklemlerinin kesin çözümü Matlab paket programı yardımıyla elde edilen sonuçlar verilmiştir. Beşinci bölümde, çember eksenli kademeli kesitli çubukların doğal frekansları sonlu elemanlar paket programı olan Ansys ile çözülmüş ve sonuçların tutarlılığına bakılmıştır. Altıncı bölüm, deneysel modal analiz çalışmalarını içermektedir.Eğri eksenli kademeli kesitli çubukların analitik ve nümerik cevapları, deneysel olarak elde edilen sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Yedinci bölümde, çalışmanın sonuçları tartışılmış ve yeni öneriler ele alınmıştır
-
ÖgeOluklu Ve Trapez Plakaların Dinamik Davranışlarının Teorik Ve Deneysel Analizi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013-01-06) Demir, Aşkın ; Arpacı, M. Alaeddin ; 401894 ; Katı Cisimlerin Mekaniği ; Solid MechanicsBu çalışmada, uzay, havacılık, otomotiv, inşaat, gemi inşaatı vb. gibi sektörlerde yaygın olarak kullanılan trapezoidal ve sinusoidal oluklu plakların dinamik davranışları incelenmiştir. Çeşitli üretim parametrelerine sahip bu plaklarda farklı oluk sayısı ve oluk yüksekliği değerleri için 368 farklı model oluşturulmuş ve bu modellerin sonlu eleman yöntemiyle farklı sınır şartları için doğal frekans ve mod şekli analizleri gerçekleştirilmiştir. Buna ilave olarak trapezoidal plakların kesit profili değişimleri de incelenmiştir. Farklı kesit profiline sahip 38 adet model oluşturulmuş ve her bir model için dört tarafı ankastre ve serbest-serbest olmak üzere toplamda 76 adet analiz yapılmıştır. Ortaya çıkan doğal frekans değerleri irdelenerek oluklu plaklardaki oluk sayısı ve oluk yüksekliği değerleri ile kesit profillerindeki değişimin plakların doğal frekansları üzerindeki etkileri ortaya koyulmuştur. Ayrıca piyasada üretilen birkaç örnek plak üzerinde deneysel modal analiz çalışması yapılarak sonuçların deneysel olarak da doğrulanması yoluna gidilmiştir.