FBE- Biyomedikal Mühendisliği Lisansüstü Programı
Bu topluluk için Kalıcı Uri
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı altında bir lisansüstü programı olup, sadece yüksek lisans düzeyinde eğitim vermektedir.
Bu programın amaçları :
Biyomedikal Mühendisliği alanında, hastalık ve engellerin tanı ve sağaltımında, evrensel bilimin ve eğitimin kültür ve değerlerini temel alan, uluslararası düzeyde nitelikli bilgi ve teknoloji üretebilecek düzeye gelmektir.
Gözat
Çıkarma tarihi ile FBE- Biyomedikal Mühendisliği Lisansüstü Programı'a göz atma
Sayfa başına sonuç
Sıralama Seçenekleri
-
ÖgeBiyolojik işaretler için adaptif gürültü azaltma sistemi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1991) Akan, Aydın ; Yazgan, Ertuğrul ; 14422 ; Biyomedikal Mühendisliği ; Biomedical EngineeringBiyolojik işaretler genellikle toplamsal gürültü ile bozulmuş olarak algılanırlar. Bu gürültü, diğer bir biyolojik işaret veya ortam gürültüsü olabilir. Gürültü ile bo2ulmuş bir işareti, yeniden elde etmenin klasik yöntemi, işareti bir filtreden geçirmektir. Bu filtre, sabit katsayılı veya adaptif bir filtre olabilir. impuls cevabını, her giriş örneği için otomatik olarak ayarlayan filtrelere, ADAPTÎF FİLTRE denir. Adaptif filtreler, sabit katsayılı filtrelerden farklı olarak işaret ve gürültü istatistikleri hakkında, fazlaca ön bilgi olmadan tasarlanabilirler. Biyolojik işaretler ve bunlara eklenen gürültüler çoğu kez, rasgele olaylardan etkilenirler. Ayrıca, bu işaretlerin vücutta ki iletim ortamlarının özellikleri, zamanla bilinmeyen bir şekilde değişebilmektedir. Dolayısı ile, gürültü azaltma probleminin çözümünde adaptif filtre kullanılması uygun olur. Gürültü Azaltma Sisteminde kullanılan adaptif filtre, bir adaptif algoritma ile kontrol edilerek, katsayılarını her giriş örneği için yeniden hesaplar. Bu tezde, biyolojik işaretlerdeki gürültülerin Adap tif Gürültü Azaltma Sistemi kullanılarak temizlenmesi araştırılmış ve bu amaçla hızlı bir sistem gerçekleşti rilmiştir, işlemci olarak, Yüksek Performanslı Mikro- denetleyici (HPC) kullanılmıştır. Vücuttan algılanan, gürültülü işaretler, bilgisayar ile kontrol edilen, Analog /Sayı s al Çevirici ünitesinde sayısal forma sokul muştur. HPC için yazılan bir adaptif filtre programı ile, Elektrokardiyografi (EKG) ölçümünde karşılaşılan şebeke gürültüsü azaltılmıştır. Çıkış işareti, Sayısal/ Analog Çevirici ünitesi ile analog işarete dönüştürülmüş ve izlenmiştir. Daha sonra bu sistem, çeşitli biyolojik işaretler üzerindeki gürültüleri azaltacak şekilde, genel amaçlı hale getirilmiş ve Fetal EKG üzerindeki anne EKG gürültü sünün azaltılmasında denenmiştir.
-
ÖgeBiyolojik işaretlerin elde edilip işlenmesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1991) Oktay, Osman ; 19252 ; Biyomedikal Mühendisliği ; Biomedical EngineeringÇağdaş yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen elektronik, biyolojik işaretlerin elde edilip işlenmesinde de pratik çözümler temin etmektedir. İşaret elde etme ve işleme sistemleri, analog olan -fiziksel parametrelerin bulunduğu gerçek dünya ile sayısal hesaplamanın ve kontrolün gerçekleştirildiği yapay dünya arasındaki irtibatı sağlarlar. Sayısal sistemlerdeki mevcut kabiliyet, bu bağlaşım fonksiyonunu önemli kılmıştır. Zira sayısal sistemler karmaşık devreleri çok ucuz, doğru ve nispeten basit bir şekilde gerçekleştirmektedirler ve yaygın olarak kullanılmaktadırlar. Biyolojik işaretlerin özellikleri ismi altında özellikle EKG işaretlerinin oluşumu ve algılama yöntemleri 2. Bölüm 'de, tıp elek troniğinde kullanılan kuvvetlendiriciler başlığı altında kuvvetlen diricilerin genel özellikleri, enstrumantasyon ve izolasyon kuvvet lendiricileri ve CMRR kavramı 3. Bölüm 'de, işaret elde etme teknikleri ismi altında tipik bir bilgi elde etme ve dağıtma sisteminin temel elemanları da 4. Bölüm 'de izah edilmiştir. Yukarıdaki bölümlerde anlatılanları bünyesinde toplayan 'Sistem Tasarımı' isimli 5. Bölümde, hastalara teşhis konulmasında yardımcı olan oniki kanallı EKG işaretlerinin -f filtrelenmesi, örneklenmesi, sayısala çevrilmesi ve bilgisayara gönderilip ekranda görüntülenme si açıklanmıştır. Seçilen kanaldaki EKG işaretinin bilgisayarın monitöründe görüntülenebilmesi için gerekli donanım ve yazılım detaylı bir şekilde izah edilmiştir.
-
Ögeİki kanallı EKG monitörü(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1991) Molak, Servet ; Yazgan, Ertuğrul ; 19249 ; Biyomedikal Mühendisliği ; Biomedical EngineeringBu çalışmada, EKG işaretinin oluşması, işaretteki gürültülerin azaltılması yöntemleri incelenmiştir. Devre gerçekleştirilmesinde > hastadan elde edilen İşaretlerin uygun bir elektronik devre ile işlenerek elde edilen kanallardan ikisinin seçilmesi ve bu kanalların bir ADC vasıtasıyla bilgisayara aktarılması sağlanmıştır. Bilgisayarda, özel bir yazılım vasıtasıyla EKG işaretlerinin bilgisayar ekranında gerçek zamanda gösterilmesi, dosyaya kaydı, dosyadan geri çağırma t tekrar görüntüleme, işaretin istenen anda dondurulması ve istenilen bölümlerine ulaşılması sağlanmıştır. Gerçekleştirilen cihazın, tıbbi yönetmeliklere uyum göstermesine çalışılmıştır.
-
ÖgeVerex : yapay zeka yaklaşımına dayalı bir tıbbi teşhis programı(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1991) Hanef, Murat ; Korürek, Mehmet ; 14421 ; Biyomedikal Mühendisliği ; Biomedical EngineeringUzman sistemler, yapay zekanın, geniş konu spektr umuna sahip bir çalışma alanıdır. Yapay zeka, bilgisayar 'teknolojisinde gerçekleştirilen en son aşa malardan biridir. Yapay zekanın amacı, bilgisayarla rın bir anlamda düşünüp zekice davranabilmelerini sağ layabilmektir. Yapay zekanın Prolog, Lisp gibi kendi ne özgü, yüksek seviyeli programlama dilleri vardır. Bu programlama dilleri, karşılaştırma ve geriye doğru arama gibi gelişmiş fonksiyonları içerirler. Bu çalışmada. Vertigo, Dizzines ve buna ben zer otuzaltı değişik bulgunun teşhisini, hastada bu lunma olasılıkları ile birlikte verebilen bir bilgisa yar programı. Prolog programlama dilinde yazılmıştır. Programa ait bilgi tabanı, konunun uzmanı ile gerçek leştirilen bir ortak çalışmanın neticesinde oluşturul muştur. Bilgi tabanı, programın çalışma prensibi göz önünde bulundurularak tekrar tekrar düzenlenmiş ve bu sayede bilgi tabanındaki bulguların ve bu bulgulara ait semptomların optimal bir düzen içerisinde yer almaları sağlanmıştır. Bu düzen, programın çalışma hızını ve doğruluğunu arttırmıştır. Bu çalışmanın 1. Bölümünde, konuya genel bir giriş yapılmıştır. 2. Bolümde, uzman sistemlerin tanı mı, tarihçesi, özellikleri, üstünlük ve kusurları ile amaçları incelenmiştir. 3. Böl ümde, uzman sistem araç ları, bu araçların özellikleri, bu araçlarda kullanı lan veri gösterilim metotları ve çeşitli programlama dilleri incelenmiştir. 4. Böl Umde, uzman sistemlerin tasarım metotları ve geliştirme prosedürleri incelen miştir. S. Bolümde, uzman sistemlerin geliştirilmesi esnasında ortaya çıkan güçlükler incelenmiştir. 6. B ölümde, gerçekleştirilen uzman sistem incelenmiş ve bu sistem hakkında ayrıntılı açıklamalar verilmiştir. Son olarak da sonuç ve öneriler sunulmuştur.
-
ÖgeSolunum seslerinin analizi ve sınıflandırılması(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1991) Engin, Tanju ; Aygölü, H. Ümit ; 19263 ; Biyomedikal Mühendisliği ; Biomedical EngineeringAkciğer hastalıklarının tanısında en cok kullanılan yöntemler, dinleme, ışınçekim ve işlev testi yöntemleri dir. Bu yöntemler arasında ucuzluğu, kolaylığı ve herhangi bir cerrahi müdahele gerektirmemesi açısından en ilgi çekeni dinleme yöntemidir. Ancak soluk seslerinin dinlenmesi kolay bir yöntem olmasına karşın bir çok doktor tarafından tanı için yeterli sayılmamaktadır. Bunun nedenlerinin başında hastalıklı akciğerler için tanımlanan seslerin nesnel değil öznel olması gelmektedir, örneğin, astımda duyulan müziksel sesler ıslık, akciğer yangısında duyulan ani patlama sesleri çıtırtı diye tanımlanmaktadır [1]. öznel tanımlamaların ortaya çıkardığı problemleri ortadan kaldırmak için en akılcı yaklaşım, hem normal hem de hastalıklı seslerin parametrik gösterimlerini bulmak, daha sonra bu parametreleri sesleri sınıflandır ma ve hastalığı tanıma amacıyla kullanmaktır. Bu çalışmanın amacı sık görülen akciğer ve solunum yolları hastalıklarında duyulan solunum seslerinin bilgisayar yardımıyla analizi ve sınıflandırılmasıdır. Bu amaçla göğüs kafesinden duyulan solunum sesleri bilgisayara kaydedilmiş, daha sonra kaydedilen verilere özbağlanımlı (AR) modelleme uygulanmıştır. Sesleri sınıflandırmak için Itakura uzaklık ölçüsü kullanılmıştır. Yapılan deneyler önerilen sınıflandırıcının, yüzde 85'lik bir başarı oranı ile zatürreeli sesleri sağlıklı seslerden ayırabildiğini göstermiştir.
-
ÖgeMedikal üç boyutlu görüntüleme ve bir uygulama(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1991) Akay, Derya ; Yazgan, ertuğrul ; 19256 ; Biyomedikal Mühendisliği ; Biomedical EngineeringBu teze konu olan üç boyutlu (3B) görüntüleme birçok mühendislik alanında uygulama bulan ve güncel olarak üzerinde araştırmalar yapılan aktif bir konudur. Bu tezde üzerinde çalışılan ; üç boyutlu görüntülemenin tıbba olan katkısı, doktorlara ve uzmanlara gerek teşhiste gerekse tedavide sağladığı kolaylık ve doğruluktur. Giderek yaygınlaşan ve hastanelerdeki Bilgisayarlı Tomografi (Computer Tomography - CT), Magnetik Rezonans Tomografisi (Magnetic Rezonans Imaging -MRI ) gibi medikal görüntüleme cihazlarında kullanılan üç boyutlu görüntüleme programları her zaman daha fazla imkanlar sunarak doktorların ve tıbbın hizmetinde bulunmaktadır. Çalışmalarımızda CT'den alınan 2 boyutlu kesitler tarafımızdan geliştirilmiş olan bir algoritma ile bir leştirilmiş ve hafızada üç boyutlu bir resim yaratılarak bunun ekranda gölgelendirme ile üç boyutlu gözükmesi sağlanmıştır. Algoritmalarımız Sun Sparc 1+ iş istas yonunda (Workstation) çalıştırılmış ve yeterli hıza ulaşılmıştır. Hızla ilgili kriterler tezde açıklanacaktır. Ayrıca segmentasyon, kesme, döndürme, histogram analizi, animasyon gibi görüntü işleme programlarıda gerçeklen- miştir. Programlarımızda farklı gölgelendirme, döndürme ve segmentasyon methodları denenmiş ; en iyileri tesbit edilmiştir. Bu çalışmada 1. bölümde 3B görüntülemeye genel bir giriş yapılarak problemler tanıtılmış ve tezde yapılanlardan kısaca bahsedilmiştir. 2. bölümde, üç boyutlu görüntülemenin tarihçesi anlatılmıştır. 3. bölümde ise üç boyutlu görüntülemenin yararları, kullanım alanları açıklanmıştır. 3 boyutlu görüntülemede kullanılan metodlar bölüm 4 'de açıklanmıştır. Bölüm 5 'de ise tezde kullanılan matematiksel yöntemler ve programların mantığı açıklanmıştır. Bölüm 6' de ise tezdeki programlardan elde edilen sonuçlar verilmiş ve sonuçlar açıklanmıştır. Programın geliştirilmesi için olan önerileri ve üç boyutlu görüntülemenin geleceği bölüm 7 'dedir. Ekler ise üç bölüm halindedir. Yazılan programlar ise Ek A'da sunulmuştur. Ek B'de Sun Sparc 1+ hakkında teknik bilgi verilmiştir. Ek C'de tezde geçen yabancı terimler açıklamaları ile verilmiştir.
-
ÖgeDarbeli Doppler akış ölçeri(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1991) Özdemir, Ali ; Yazgan, Ertuğrul ; 19248 ; Biyomedikal Mühendisliği ; Biomedical EngineeringBu çalışmada, kan akış hızını, akış hızı profilini, hacimsel kan akış hızını ve damar çapını belirleyecek bir sistemde kullanılmak amacıyla, 2*5 MHz'lik bir darbeli Doppler kan akış ölçeri gerçekleştirilmiştir. Sistem tasarlanırken, halen kullanılmakta olan darbeli Doppler akış ölçeri örnek alınmıştır. Sistemin özellikleri şunlardır ; değişik darbe tekrarlama frekansının seçilebilmesi, gönderilecek darbe paket çiğindeki darbe sayısının değiştirilebilmesi, örnek alma kapı aralığının ayarlanabilir olması ve 90 faz farklı iki Doppler işareti elde edilerek kan akış yönünün belirlenebilmesi ne olanak vermesidir* Sistem temel olarak aşağıdaki bloklardan meydana gelmektedir : ana osilatör, güç kuvvetlendiricisi, radyo - frekans kuvvetlendiricisi, dönüştürücü, demodulator, band geçiren filtre ve sayısal kontrol devresi. Osilatör frekansı, darbe tekrarlama frekansının kontrol ettiği geçiş kapısında darbe paketçikleri haline gelir. Bu darbe paketçikleri güç kuvvetlendiricisi üzerinden ultrasonik dönüştürücü yardımıyla fizyolojik ortama gönderilir. Fizyolojik ortamdan geri dönen Doppler bileşenli işaret, aynı dönüştürücü ile alınarak radyo - frekans kuvvetlendiricisi ile kuvvetlendirilir. Demodülasyon ve filtreleme işlemlerinden sonra Doppler bilgisi elde edilir.
-
Öge8031 mikrodenetleyici kontrolünün biyomedikalde uygulamaları EKG aritmi detektörü(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1992) Dilmaç, Selim ; Körürek, Mehmet ; 39359 ; Biyomedikal Mühendisliği ; Biomedical EngineeringÇeşitli üstün özellikleri nedeniyle, her sahada giderek çok daha yaygın bir şekilde kullanılan mikrobilgisayar ve bilgisayar bağlantılı cihazlar, bioraedikal alanına da girmiştirler. En belirgin özellikleri programlanabilir olmaları sayesinde her çeşit probleme uygulanabilmekte, bio- medikal cihazlarda kullanıldıklarında, veri toplama» işleme saklama» analiz etme ve teşhis koyma gibi fonksiyonları yerine getirebilmektedirler. Bu çalışmada Intel 'in 8 bitlik mikrodenetleyici aile si MCS-51 Ailesi'nin ROM'suz üyesi olan 8031 mikrodenetle- yicisinin biomedikal sahasında kullanımı örnekler üzerinde incelenmiştir.' Ana 'konu olarak insandan alınan Elektrokardiyogram işaretlerini işleyen ve bir aritmi teşhis algoritmasından hareketle hazırlanan programı ile kalp hastalıklarının teşhisinde kullanılabilecek bir cihaz hazırlanmıştır. Aritmi detektörünün yanında bir "EKG - Aritmi Simülatörü" ve bir "Veri Toplama" cihazı da aynı konuyla ilgili olarak tasarlanmıştır. Çalışmalar sürdürülürken İstanbul Tıp Fakültesinden gelen bir istek üzerine "Monark Ergometresi Devir Sayacı", biyomedikalde bir mikrodenetleyici uygulaması olarak tez kapsamı dahilinde gerçekleştirilmiştir.
-
ÖgeGenel amaçlı biopotansiyel kuvvetlendirici(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1992) Sezen, Ceyhun ; Korürek, Mehmet ; 22084 ; Biyomedikal Mühendisliği ; Biomedical Engineeringinsan vücudunun çalışması sırasında ortaya çıkan biyolo jik elektrik potansiyeller çeşitli dönüştürücüler vasıtasıyla elektriksel büyüklüklere dönüştürülebilir. işte bu çalışma - mızda yüzey elektrotları vasıtasıyla elde edilen EKG işaret - lerinin işlenmesi üzerinde durulmuştur. Biyolojik işaretle - lerin elde edilip işlenmesinde en önemli unsur insan güvenli ğidir, ölçüm devrelerinden gelebilecek tüm elektriksel etki ler insan devresinden yalıtılmalıdır. Bu amaçla kullandığımız 284J izolasyon kuvvetlendiricisi çok yüksek bir yalıtım sağlamaktadır. Ayrıca elektrotların ve sistemin kaçak kapasitif etkilerinden meydana gelebilecek bo zucu etkileşimleri en aza indirmektedir. Analog Ölçüm devre sinin ekranlanması sonucu işaretin bozulması engellenmiştir. Devrede kullanılan filtreler EKG işaretinin frekans ara - lığında çalışan alçak geçiren filtreler ile 50 Hz. girişimi - ni bastıran çentik filtredir. Filtrelerde ve giriş katındaki enstrumantasyon kuvvetlendiricide düşük güç harcamalı, yüksek giriş dirençli TL 064 işlemsel kuvvetlendiricisi kullanılmış tır. Kullanılan H8 mikro işlemcili kontrol kartı analog EKG işaretinin analog-sayısal çevriminden sonra bilgisayar orta - mına transferini sağlarken dakikadaki kalp atım sayışımda göstermektedir. işlemci; üzerinde bulunan EPROM'a kaydedilen program vasıtasıyla çevrim, hesaplama, test işlemlerini yapa bilmektedir. Bilgisayar ortamında çalıştırılan bir program bilgisayarın paralel iskelesinden transfer edilen sayısal bilginin bilgisayar monitöründen EKG eğrisi olarak takibine olanak sağlar. Çalışma içerisinde daha önceden gerçekleştirilen benzer sistemlerede yer verilmiş ve EKG işaretin oluşumu hakkında da açıklamalarda bulunulmuştur.
-
ÖgeGörsel uyarılmış potansiyallerin optimal filtrelenmesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1992) Şamlı, Seniha Özlem Türkkan ; Korürek, Mehmet ; 21734 ; Biyomedikal Mühendisliği ; Biomedical EngineeringBir uyaran ile uyarılmış beynin elektriksel akti vitesi, uyarılmış potansiyeller (UP) olarak bilinmektedir- uyarılmış potansiyellerin ölçülmesiyle, en önemli üç duyu olan görme, jşitme ve dokunma duyularının normallik seviyeleri değerlendirilebilmektedir. Ancak, UP kaydı sırasında, beynin spontan aktivitesi olan elektroensefalogram (EEG) da kaydedilmektedir. Bu, istenilmeyen bir durumdur. Çünkü yaşam sona ermediği sürece, beyin aktivitesi kesintisiz devam etmektedir. Gen lik ve frekans bandı yönünden EEG *nin OP 'lerden büyük olması nedeniyle, asıl işaret olan uyarılmış işaretlerin kaydı, gürültülü bir şekilde elde edilmektedir. Bu tezde, görsel OP 'lerin gürültüden temizlenmesi amacıyla, bigisayar ekranından, dama tahtası modeli yardımıyla, 100 kez uyarı verilmiş ve her defasında, 400 ms 'lik kayıtlar alınmıştır. Data, 4 ms aralıklarla örneklenmiştir. Daha sonra, datanın ortalaması alınarak, bir optimal filtreden geçirilmiştir. Bu tezde anlatılan yöntemlerin, UP fitrelenmesinde kullanılabilmesi için, bazı varsayımlar gözönüne alınmıştır. Bunlar, şöyle sıralanabilir: (i) UP * ler, stasyonerdir. (ii) Gürültü (EEG), sıfır ortalamalı random (rastgele) bir işarettir. (iiiJ UP, EEG ile ilişkili değildir. (iv) Gürültü, kendi arasında ilişki li değildir. (v) Gürültü toplamsaldır. Filtre katsayılarının hesaplanması için iki yöntem kullanılmıştır. Birinci yöntemde filtre katsayıları, işaret ile gürültü arasındaki çapraz ilişkiler ve işaretin özilişkisi cinsinden hesaplanmıştır. Ancak bu öntemde, bazı matematiksel işlemler nedeniyle hesaplama zorluğu bulunmaktadır. Bu nedenle, ikinci bir yöntem araştırılmıştır, ikinci yöntem ise, filtre katsayıla rının saptanması için LMS (Least Mean Square) metodunu kullanmaktadır. Sonuç bölümünde, çeşitli durumlar için yalnızca ortalanan ve ortalandıktan sonra her iki yöntemle de hesaplanmış filtre katsayılarını içeren optimal filtreden geçirilen görsel uyarılmış potansiyel dataları ile, Wiener filtresi sonuçları karşılaştırılmıştır
-
ÖgeDifraksiyon tomografisinde hankel dönüşümü algoritması ile görüntü oluşturma(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1992) Şamlı, Mehmed Nasuhi ; Yazgan, Bingül ; 22071 ; Biyomedikal Mühendisliği ; Biomedical EngineeringHomojen bir ortam içinde bulunan ve genellikle homojen olmayan dielefctrifc bir cismin, düzlem elektroman yetik dalgalarla aydınlatılıp daha sonra saçılan alanlarının toplanarak kesit üzerindeki cisim parametrelerinin belirlenmesi ve cismin kesit görüntüsünün oluşturulması kısaca Mikrodalga Difraksiyon Tomografisi olarak adlandırılır. Mikrodalga difraksiyon tomografisi, teoremin temel ifadesi olan integral denklemin çözümün de yapılan Born ve Rytoy yaklaşıklıklarının gerektirdiği bazı ön koşulları sağlayan cisimler için doğru sonuçlar verir. Bu tez çalışmasında, görüntülemek üzere dielektrik silindirik bir cisim gözönüne alınmıştır. Silindirin z- ekseni boyunca sonsuz uzun ve cisim parametrelerinin, yani dielektrik permi ti vites inin ve permeabilitesinin de yalnızca ( x - y ) koordinat düzleminde değiştiği düşünülmüştür. Kullanılan düzlem dalga ise z- doğrultusunda polarize olmuş bir dalga olarak seçilmiştir. Böylece yapılan hesaplar kolaylaşmış ve vektörel denklemlerin skaler forma indirgenmesi sağlanmıştır. Silindiri aydınlatan elektromanyetik dalga kaynağı, silindirin çevresinde periyodik açı değerleri boyunca değiştirilmiş ve her bir geliş açısı için de yine periyodik aralıktaki açılarda saçılan alanlar ölçülmüştür. Ölçümler uzak alanda (20X) yapılmıştır.
-
ÖgeGörsel uyarılmış potansiyellerin Kalman süzgeci ile kestirimi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993) Savran, Aydoğan ; Korürek, Mehmet ; 39124 ; Biyomedikal Mühendisliği ; Biomedical EngineeringFiziksel bir dış uyarımla EEG'de meydana gelen potansiyel değişimlerine uyarılmış potansiyeller denir. Bu tezde, görsel uyarılmış potansiyellerin kestirimi için bir yöntem incelenerek uygulanmıştır. Bu yöntemde yapılan ölçüm uyarılmış ve kendinden varolan iki bileşenin toplamı olarak düşünül muş t Ur. Her iki bileşenin de gözlenebilir özellikleri göz önüne alınarak bileşik bir durum uzayı modeli oluşturulmuş tur. Bu modelde kendinden varolan etkinlik öz bağlanımlı bir süreç olarak tanımlanmış ve karakteristikleri ölçülen etkinliğin uyarı öncesi kısmından kestirilmiş tir. Uyarılmış potansiyel doğrusal bir sistemin dürtü yanıtı olarak modellenmiştir. UP'nin karekteristikleri ortalama dalga şeklinden çıkarılmıştır. Parametrik sistem teorisi ile bütün modelin bir durum uzayı gösterimi elde edilmiştir. Modelin durum uzayı gösterimi esas alınarak, sistem durumunu gözlemek amacıyla her iki etkinlik içinde optimum kestirimlerde bulunan bir Kalman süzgeci tasarlanmıştır. Gerçeklenen yöntemin özellikleri benzeşim verilerine uygulanarak denenmiştir. Son olarak yöntem ölçülmüş gerçek verilere uygulanmıştır. Giriş ve çıkış işaret gürültü oranları hesaplanarak yapılan kestir imin hassasiyeti belirlenmiştir.
-
ÖgeOtomatik aritmi dedeksiyonu(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993) Alanyalı, Günnur ; 39096 ; Biyomedikal Mühendisliği ; Biomedical EngineeringBu tezde otomatik: Elektrokardiografik CEKGD aritmi dedeksiyonu yapabilmek için gerekli adımlar incelenecektir. EKG işaretinin oluşumu, normal EKG işareti, EKG işaretindeki bozukluklar, EKG işaretinin algılanması konularının ardından bu işaretin bilgisayar yardımı ile incelenmesini sağlayacak olan algoritmalar incelenecektir. EKG işaretindeki ritm ve şekil bozuklukları incelenecek ve bu bozuklukları bilgisayar yardımı ile bulabilecek programların yazılmasına çalışılacaktır. EKG işaretindeki ritm ve şekil bozukluklarına aritmi adı verilir. Aritmi hastaları sürekli gözetim altında tutulan ve yoğun hemşire bakımı isteyen hastalardır. Bu yüzden hastalara bağlanan aritmi dedektarleri sayesinde yoğun bakım ünitelerinde bir rahatlama görülmüştür. Hastanın sürekli olarak incelenmesi sırasında EKG monitörleri ve alarm veren aritmi dedektarleri kullanılmaktadır. Böylece hastanın gunluk kayıtları tutulmakta ve ani ol Um riski azaltılabiimektedir. Günümüzde tam anlamıyla mükemmel olmayan bilgisa2var teşhisleri uzman bir doktor tarafından gözden geçirilerek teşhise varılmaktadır. Gene de bilgisayar tarafından yapılan EKG incelemeleri fiyatları düşürmekte ve daha geniş kullanıma açmaktadır.
-
ÖgeEmpedans pletismografisi yöntemiyle kan akış hacminin ve kalbin fizyolojik parametrelerinin bilgisayar destekli ölçümü(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993) Tormaç, Timuçin ; Korürek, Mehmet ; 39125 ; Biyomedikal Mühendisliği ; Biomedical EngineeringBu çalışmada Empedans Pletismografisi yöntemini kullanarak kol ve bacak uzuvlarındaki kan akış hacminin ve kalbin fizyolojik parametrelerinin bilgisayar yardımıyla ölçülmesi için gerçekleştirilen bir insan- enstrümantasyon sistemi uygulaması tanıtılmaktadır. Birinci bölümde, kalp debisi ve vuru hacminin tanımları yapılmakta ve bu parametrelerin ölçümünün klinik uygulamadaki önemi belirtilmektedir. ikinci bölümde, kan akış hacminin, kalp debisinin ve vuru hacminin ölçülmesi için günümüzde yaygın olarak kullanılan yöntemlerden bahsedilmektedir. Üçüncü bölümde, Empedans Pletismografisi yöntemi kullanılarak kan akış hacminin ölçülmesi amacıyla gerçekleştirilen bilgisayar destekli bir insan- enstrümantasyon sistemi uygulaması tanıtılmakta ve bu amaçla gerçekleştirilen veri işleme programı algoritması anlatılmaktadır. Sonuç olarak, sistemin uygulama alanlarından bahsedilmekte ve önemi belirtilmektedir. Dördüncü bölümde, Empedans Kardiyografisi yöntemi ile kalbin fizyolojik parametrelerinin ölçülmesi için geliştirilen bilgisayar destekli bir sistem ve bu sistemi kontrol eden veri işleme programı algoritmaları tanıtılmaktadır. Ayrıca yöntemin diğer yöntemlerle bir karşılaştırması yapılmakta ve klinik uygulamadaki yeri belirtilmektedir.
-
ÖgeElektrokardiyografi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993) Arık, Sabri ; Yazgan, Ertuğrul ; 39270 ; Biyomedikal Mühendisliği ; Biomedical EngineeringBu tezin amacı kardiyolojik hastalıkların teşhis edilmesinde kullanılan ultrasonik görüntüleme yöntemlerini incelemektir. Bu nedenler önce ultrasonik dalgaların dokulardaki yayınım özellikleri incelenmiş ve dalga denklemi elde edilerek özel bir çözümü bulunmuştur. Bu çözümden hareketle dalganın dokulardaki yayınım özellikleri hakkında bilgi veren ve elektronik sistemlerde görüntü oluşturmada en çok kullanılan yansıma, zayıflama ve karakteristik empedans büyüklükleri incelenmiştir. ikinci olarak hareketli hedeflerin özellikle mitral kapakçık ve aort kapakçığının ekokardiyogramlarının elde edilmesinde sıkça kullanılan bir M-modu görüntüleme sistemi gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen bu M-modu görüntüleme sistemi» kurulan bir simülasyon sistemi üzerinde başarılar sonuçlar vermiştir. Son olarak bir M-modu görüntüleme sistemi ile kalp sistemine ait hangi hastalıkların teşhis edilebildiği ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir.
-
ÖgeÇok boyutlu Gauss süreçlerine dayanan parametrik şekil tanıma yöntemleri ve bu yöntemlerle kalp aritmilerinin belirlenmesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993) Açıkgöz, Gökhan ; Panayırcı, Erdal ; 39132 ; Biyomedikal Mühendisliği ; Biomedical EngineeringBu tezde, çeşitli bilim dallarında önemli uygulama alanları bulan "Sekil Tanıma" ve "öğrenme" konuları ince¬ lenmekte ve bu kavramlar yardımıyla kalp işaretler indeki biçim bozukluklarını belirlemek için yeni bir yöntem ge- l işti r iImiştir. Tezin ikinci bölümünde kalp işaretlerinin temel ö- zellikleri, algılanması ve bu işaretlerdeki çeşitli bo¬ zukluklar anlatılmıştır. Üçüncü bölümde, parametrik şekil tanıma ve öğrenme yöntemleri ayrıntılarıyla verilmektedir. Ayrıca, pratik¬ te hesaplama ve gerçekleştirme yönünden oluşan problemler incelenmekte ve bu problemlerin çözüm yolları araştırıl¬ maktadır. Dördüncü bölümde, Parametrik şekil tanıma teorisin¬ den yararlanarak, şekil sınıflarının, ortalamaları ve ko- varyans matrisleri bilinmeyen Gauss dağılımları ile be¬ lirlendiği bir şekil tanıma problemi çözülmektedir. Son bölümde, Elektrokardiogram işaretleri Paramet¬ rik Sekil Tanıma yöntemiyle sınıflanarak; Normal ve Arit- mili kalp dalga biçimleri bu yöntem yardımıyla belirlen¬ miştir.
-
ÖgeBir basınç algılayıcının diyafram boyutlarının belirlenmesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994) Tarım, Tuna B. ; Özdemir, hakan ; 39583 ; Biyomedikal Mühendisliği ; Biomedical EngineeringMikroelektronik teknolojisindeki hızlı gelişim sa dece elektroniğin gelişmesini sağlamakla kalmamış; aynı zamanda elektroniğin diğer bilim dallarıyla olan etkile şimlerini de arttırmıştır. Bu ise ortaya yeni teknolojik ürünler çıkarmıştır. Mikromekanik düzenler bu yeni tek nolojik Ürünlerden birisidir. Mikromekanik düzenler kısa geçmişlerine rağmen ilerisi için büyük umut vaadeden ve günümüzde de oldukça çok kullanılan düzenlerdir. Bunlar arasında basınç algılayıcıları en geniş kullanıma sahip düzenler olarak dikkat çekmektedir. Mikromekanik düzenlerin tasarımındaki ilk adım, me kanik düzenlerin boyut opti mi zasyonudur. Tasarlanacak düzenin görevi belirlendikten ve kullanılacak malzeme ile teknoloji tespit edildikten sonra, en iyi performansı sağlayacak şekilde boyutları belirlemeye geçilir. Tezin konuya giriş amaçlı ilk bölümünden sonra, i- kinci bolümde, konunun mekanik olarak anlaşılmasını sağ layacağı düşünülen açıklamalar yer almaktadır. Silisyum günümüzde mi kr oelektronikte kullanılan en temel malzeme dir. Mikromekanik düzenlerin Üretilmesinde mi kr oelektro nikte kullanılan teknolojiler kullanılmaktadır. Üçuncü bolum, mikromekanik yapıların Üretilmesinde kullanılan silisyumun mekanik özelliklerinin ayrıntılı açıklamasını içermektedir. Dördüncü böl üm mikromekaniğin uygulama a lanlarını anlatmaktadır. Günümüzde, mikromekanik düzen ler arasında en çok uygulama alanına sahip olanlardan bi risi basınç algılayıcılarıdır; bu konu beşinci bolümde e le alınmıştır. Bu tezin esas konusu, basınç algılayıcı nın diyafram boyutlarının belirlenmesidir. Bu konuyla ilgili yapılan çalışmalar altıncı bol Umde anlatılmıştır. Son bolum, tez konusuyla ilgili olarak yapılan çalışmala rın genel bir değerlendirmesidir.
-
ÖgeEşikaltında çalışan CMOS OTA-C süzgeç tasarımı ve tıp elektroniği alanına uygulanması(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994) Öztürk, Hakan ; Kuntman, Hakan ; 39581 ; Biyomedikal Mühendisliği ; Biomedical EngineeringBu çalışmada, eşikaltında çalışan geçiş iletkenliği kuvvetlendiricileri COT AD ve kapasite elemanları ile kurulan, dördüncü ve sekizinci dereceden süzgeçlerin tasarımı ele alındı. Bu tür süzgeçlerin tıp elektroniği uygulamalarına elverişli olduğu, EEG işaretlerinin elde edilmesi örneğiyle gösterilmeye çalışıldı. Çalışılan akımlar çok küçük olduğundan, OTA' 1 arın geçiş iletkenlikleri de çok küçük olmaktadır ki, bu da a, fi, O ve 6 bandlarının yer aldığı 1Hz - 40Hz aralığında gerçekleştirilecek süzgeç yapıları için, 19 -260 pF mertebesindeki küçük kapasite değerlerinin kullanılabilmesi olanağını getirmektedir. Böylece, dört süzgeci kapsayan bir yapının tümleçtir ilebilecek boyutlarda gerçekleştirilebilmesi mümkün olmaktadır. Tasarlanan band geçiren süzgeci er, ikinci dereceden alçak ve yüksek geçiren süzgeçlerin ardarda bağlanması ile oluşturulmuştur. Ayrıca, bu süzgeçlerin doğrudan kurulmaları durumunda elde edilen sonuçlarla kar şılaştırılmıştır. öteyandan, elektrodlar yardımıyla algılanan bu düşük genlikli işaretlerin, kuvvetlendirilmesinde kullanılabilecek.düşük gürültülü işlemsel kuvvetlendirici yapısı önerilmiştir. Tasarlanan devrelerin SPICE simülasyonları yapılarak elde edilen sonuçlar tartışılmıştır.
-
ÖgeDoppler kan akış hızı işaretlerinin güç spektrum analizleri(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994) Haşimi, İrec ; Korücek, Mehmet ; 39619 ; Biyomedikal Mühendisliği ; Biomedical EngineeringBu çalışmada Doppler kan akış hızı işaretlerinin güç spektrum analizlerinin elde edilebilmesi amacıyla FFT, AR Yule Walker ve AR Burg yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilen bilgisayarlı bir sistem uygulaması tanıtılmıştır. Birinci bölümde, Doppler kan akış hızı işaretlerinin tanımı yapılmakta ve bu işaretlerin güç spektrum analizlerinin klinik uygulamadaki kullanılabilirliğinden bahsedilmektedir. İkinci bölümde, Doppler kan akış hızı işaretlerinin güç spektrum analizlerinin elde edilebilmesi için kullanılan yöntemlerden bahsedilmektedir. Üçüncü bölümde, FFT, AR Yule Walker ve AR Burg yöntemleri kullanılarak güç spektrum analizlerinin elde edilebilmesi amacıyla gerçekleştirilen bilgisayarlı bir sistem uygulaması tanıtılmakta ve bu amaçla gerçekleştirilen veri işleme programı algoritması anlatılmaktadır. Sonuç olarak kullanılan yöntemlerin birbiriyle karşılaştırılması yapılmış ve Tıp'da Doppler kan akış hızı işaretlerinin analizinde kullanılabilirliği gösterilmiştir.
-
ÖgeBiyotelemetri sistemi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994) Özkaptan, Süleyman ; Korürek, Mehmet ; 39485 ; Biyomedikal Mühendisliği ; Biomedical EngineeringBu çalışma Biyotelemetri sisteminin EKG kısmını oluşturmaktadır. Sistem pratik olarak gerçeklenmektedir. Sistem genel olarak beş kısımdan oluşmaktadır. İlk kısımda; yüzey elektrodları ile EKG işaretleri algılanmaktadır. Bu işaretler sağ kol (RA),sol kol (LA), sol bacak (LF) derivasyonlandır; bunlar Einthoven üçgeninde L II, HI nolu bipolar derivasyonları ve frontal düzlemdeki aVR, aVL, aVF unipolar derivasyonlarmı (Goldberger) oluşturmak için kullanılmaktadır. İkinci kısımda; sağ bacak sürücüsü kullanılmakta ve bu RA, LA, LF'den alınan işaretler kalbin vektör açısı bozulmayacak şekilde 3 eşit direnç ile sürücü üzerinden sağ bacağa verilir; sürücünün görevi vücut üzerine şebeke veya diğer elektromanyetik etkilerden dolayı ortak modda oluşan gerilimlerin meydana getirdiği kaçak akımların sağ bacak sürücüsündeki direnç sayesinde düşük akımlara dönüştürülerek vücudun oluşacak akımlardan etkilenmesi önlenmiş olmaktadır. Üçüncü kısımda; filtreler, kuvvetlendiriciler ve offset ayar devresi bulunmaktadır. İlk kat Kİ =40 kazançlı olup, filtreler ise önce alçak geçiren filtre olup üst kesim frekansı 1 10 Hz ve bu katm kazancı K2 = 2 seçilmiştir. Üçüncü katta çentik (Notch) filtre konulup frekansı 50 Hz'e ayarlanmıştır, kazancı ise K3 = l'dir. Dördüncü kat K4 = 6.23 kazançlı olarak düzenlenmiş; beşinci kata yüksek geçiren filtre konulup bunun kesim frekansı 0.34 Hz olarak düzeıüenmistir; burada önceki katlardan gelen DC offset kaymalar da önlenmektedir. Altıncı katta ise K6 = 2 kazançlı ve tüm kanallar için +2.5 Voltluk pozitif yönde offset kayma sağlayacak offset devresi düzenlenmiştir. Bu sayede her kanalda toplam K = 1993.6lık kazanç sağlanmıştır. Tepeden tepeye 2 mV olan EKG işaretleri bu kuvvetlenme ile yaklaşık 4V seviyesine yükselmiştir. H8/532'nin ADC girişleri 0-5 V arası çalıştığından 2.5 V'luk pozitif yöndeki offset öteleme,işaretin 0.5 V ile 4.5 V arasında H8'in ADC girişlerinde gözükmesine neden olmaktadır. Dördüncü kısmı; H8/532 16 bit mikrodenetleyicisi ve bunun çevre birimlerinden oluşmaktadır. Burada H8'in görevi 3 kanaldan gelen bilgileri dijitale çevirmek ve bunları seri çıkışından vermektir. Yani burada her kanal 8 bit' e çevirilip Ff/8'in seri çıkışından her kanala bir start bir de stop biti eklenerek gönderilmektedir. Senkronizasyonu sağlamak için 1, 2 ve 3 nolu kanalların önüne sıfir bigjsi içeren sıfir byte'ı eklenerek bilgisayarın RS-232'sine 9600 baud'luk bir hızla gönderilmektedir. Beşinci kısım; PC bilgisayar tarafında H8'den gelen bilgilerin porttan okunması, kodlanması, I, İL Di, aVR, aVL, aVF derivasyonlannm elde edilmesi ve bu derivasyonlarin real time süpürme (sweep) grafiği ile monitörda gösterilmesinden oluşmaktadır. Hasta isimleri girilerek ekrandaki gerekli istenen grafikler hard diskte IV depolanmakta ve bunlar istenildiğinde tekrar hard diskten çağrılarak ekranda gösterilmektedir.