FBE- Elektrik Mühendisliği Lisansüstü Programı - Yüksek Lisans
Bu koleksiyon için kalıcı URI
Gözat
Çıkarma tarihi ile FBE- Elektrik Mühendisliği Lisansüstü Programı - Yüksek Lisans'a göz atma
Sayfa başına sonuç
Sıralama Seçenekleri
-
ÖgeTek 154 ve 380 kv enerji nakil hatları için uygun askı ve gergi izalatör zincirlerinin dizaynı(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1984) Şenol, Mehmet Akif ; Özkaya, Muzaffer ; Elektrik Mühendisliği ; Electrical Engineering
-
ÖgeVeri işleme prosedürleri ve hatalar(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1984-06) Çam, Hasan ; Erimez, Enise ; Elektrik
-
ÖgeLiapunov'un ikinci yöntemiyle güç sistemlerinin geçiçi hal kararlılık analizi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1990) Bektaş, Cengiz ; Tacer, M. Emin ; 14190 ; Elektrik Mühendisliği ; Electrical EngineeringBu tezde, güç sistemlerinde generatörlerdeki akı değişimlerini de içeren bir matematiksel model kullanıla rak Liapunov'un ikinci yöntemi ile geçici hal kararlılık analizi yapılmıştır. Önce, söz konusu model için Popov ka rarlılık kriterinin genelleştirilmesi, Liapunov fonksiyo nunun kurulması ve sonra da geçici hal kararlılık bölgesi bazı literatüre paralel olarak incelenmiş, ayrıca, bu yöntemle kritik arıza temizleme süresini belirleyen bir bilgisayar programı geliştirilmiştir.
-
ÖgeSürekli mıknatıslı senkron makine(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1990) Diril, Orhan ; Tunçay, R. Nejat ; 14180 ; Elektrik Mühendisliği ; Electrical EngineeringBu tezin genelinde, kaliteleri her geçen gün artan ve ucuzlayan mıknatıs malzemelerinin, sürekli mıknatıs olarak, elektrik makinelerinde kullanılması ve uygulama örneği olarak Sürekli Mıknatıslı Senkron Makine incelenmiş, böyle bir tasarımın gerçeklenmesinin gerekçeleri ve makineye kazandırdığı özellikler, indüksiyon makineleri ile karşılaştırılarak verilmniştir. 5. Bölümde, sürekli mıknatıslı senkron makinede hava aralığındaki alan dağılımı ve makine parametreleri, makine magnetik devresi ile belirlenmiştir. 6.Bölümde, sürekli hal davranışı, gösterici diyagramı yardımı ile kayıplarını içeren eşdeğerdevre üzerinde incelenmiş ve gerçeklenmesi öngörülen bir sürekli mıknatıslı senkron motora ait sürekli hal çalışma büyüklükleri hesaplanmıştır.
-
ÖgeDeğmesiz ulaşım sistemlerinde elektromagnetler ile magnetik asılım(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1990) Güngör, Sinan ; Tunçay, R. Nejat ; 14178 ; Elektrik Mühendisliği ; Electrical EngineeringBu çalışmada Degmesiz Ulaşım sistemlerinde aracın magnetik asılı mı nda kullanılan elektromagnetler incelen miştir, önce basitleştirilmiş bir magnet incelemesi yapıldıktan sonra kenar etki-leri incelenmiş ve örnek olarak bir elektromagnetin akı dağılımı sonlu elemanlar yöntemi ile bulunmuştur. Aracın hareketi durumunda rayda endüklenen girdap akımlarının etkilerinin incelenmesi yapılmıştır. Daha sonra dinamik magnet modeli ve asılımı kararlı yapan basit bir denetim kuralı verilmiştir.
-
ÖgeDC/DC çevirici yardımıyla doğru akım motor hız kontrolü(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1990) Taşan, Haluk ; Tuncay, Nejat ; 14173 ; Elektrik Mühendisliği ; Electrical EngineeringBu çalışmada dc/dc çevirici kullanarak doğru akım motor hız kontrolü yapılmıştır. Doğru gerilim şebekeden alınıp dc/dc çeviriciye uygulanmıştır. Bu projede dc/dc çevirme işleminde darbe genişlik modülasyonu ilkesi temel alınmıştır. Kıyıcı, çıkışındaki güç mosfed transistorleri yardımı ile 400 V`da max 13 A' lık akımı motora sağlaya bilir. Dc/dc çevirici, anahtarlamalı olarak: çal ıştırılmaktadır. Bu projede motor 'un iki bölgede çalışması ger çekleştirilmiştir. Motor miline bağlı bir takogeneratör yardımı ile sistemin his geribeslemesi gerçekleştirilmiş tir.
-
ÖgeAsenkron motorlarda darbe genişlik modülasyonlu frekans çevirici ile hız denetimi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1990) Atalay, Fatih ; Tacer, M. Emin ; 14170 ; Elektrik Mühendisliği ; Electrical EngineeringBu tezde, asenkron motorların sincap kafesli türleri için sözkonusu olan darbe genişlik modülasyonlu frekans çevirici ile hız denetimi yöntemi ve bu yöntemin temel prensipleri genel hatları ile incelenmiştir. Ayrıca, 1,5 kW'lik bir sincap kafesli asenkron motorun hızını de netleyecek güç elektroniği devreleri gerçeklenerek yöntemin üstünlükleri görülmüştür.
-
ÖgeAltı fazlı enerji iletim sistemlerinde seri kompansator lokalizasyonunun tayini(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1990) Ecevit, Ahmet ; Yükseler, H. Nusret ; 19431 ; Elektrik Mühendisliği ; Electrical EngineeringGün geçtikçe büyüyen elektrik enerjisinin gelecekteki gereksinimini karşılamak için mevcut üç +0211 enerji iletimi yerine aynı sistemin güç iletim yeteneğini artıran çok-fazlı enerji iletimi bir seçenek olarak görülmektedir. Bu aşamada, çok fazlı sistemler arasında çifte devre uc fazlı hattın güç iletim yeteneğini M 7S.S daha -fazla artıran alti fazlı enerji iletimi en ümit verici olanıdır. Altı-fazlı enerji İletimi gerçekleşirse, en can alıcı sorun bu tip sistemlerin planlamasıdır. Planlamanın en önemli unsuru ise sistemin koruma dizaynıdır. Bu dizayn ise arıza analizini gerektirir. Bu tez çalışmasında altı-fazlı enerji iletim sisteki altı.ayrı iletim devre modelinde ele alınarak seri kompanzasyon etkilerinin incelenmesinde çalışılmıştır. Hesaplamalarda altı faz sisteme Özgü olan arıza tiplerinin analizi bilgisayar ile her modelin baralarında yapılarak' karşılaştırma yapılmıştır.
-
ÖgeBilgisayar destekli karakteristik veren vektör empedansmetre tasarımı(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1990) Değer, Ayşen ; Erimez, Enise ; 14177 ; Elektrik Mühendisliği ; Electrical Engineering
-
ÖgeProgramlanabilir Kontrol Sistemleri(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1990) Şahin, Coşkun ; Örencik, Bülent ; 14179 ; Elektrik Mühendisliği ; Electrical EngineeringBu çalışmada; "Programlanabilir Kontrol Sistemler i-PKS" incelenmiş, piyasada kullanılan PKS'lerin tasarım prensip lerinden örnekler verilmiş ve bir örnek tasarım yapılmıştır, Yapılan tasarımın konuya getirdiği yenilik; hızlı, ge nişletilmiş, tümleşik sistemlerin kontrolü amacı ile geliş tirilmiş "Akıllı Çevre Birimleri" dir.
-
ÖgeÇift devre üç fazlı bir sistemin altı fazlı çalışması durumunda işletme büyüklükleri üzerine etkilerinin incelenmesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1990) Yüzüak, Şevket ; Yükseler, H. Nusret ; 19430 ; Elektrik Mühendisliği ; Electrical Engineering
-
ÖgeBir soğutucuyu güneş enerjisi ile besleyen sistemin tasarımı(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1991) Demirel, Azmi ; Tunçay, R. Nejat ; 19241 ; Elektrik Mühendisliği ; Electrical EngineeringGüneş enerjisini silisyum güneş pilleri yardımı ile elektrik akımına dönüştüren ve bir akümülatör grubunda depoladıktan sonra gerilimin genlik ve formunu değiştirerek soğutucunun çalışacağı uygun genlik ve frekansta gerilim üreten bir sistem tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Sistem, güneş pilleri, akümülatör, DC/DC çevirici, evirici ve soğutucudan oluşur. Güneş pillerinin uç gerilimleri, üzerlerine düşen güneş ışığına ve akıma bağlı olarak değişmektedir. Bu nedenle gece çalışması da göz önüne alınarak sisteme bir akümülatör grubu eklenmiş böylece çalışma güvenilirliği arttırılmış ve çalışma sürekliliği sağlanmıştır. Eldeki doğru gerilim, yüksek verimli bir anahtar lamali güç kaynağı ile yükseltilip, daha sonra evirilerek soğutucuya uygulanmıştır. Evirici yarı köprü ve sinüs darbe genişlik modülasyonlu olarak seçilmiş, MOSFET 1er in kullanımıyla verimi daha da büyütülmüştür. Soğutucunun bir fazlı asenkron motorunun kalkış anında çektiği büyük yolalma akımı ise, frekans ile yolverme yöntemi kullanılarak küçültülmüştür.
-
ÖgeSon gelişmelere göre bilgisayar destekli enerji iletim hatları tasarımı(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1991) Yıldırım, Sabahattin ; Tarkan, Nesrin ; 14346 ; Elektrik Mühendisliği ; Electrical EngineeringBu tez çalışmasında,"Son Gelişmelere Göre Bilgisayar Destekli Enerji İle tim Hatları Tasarımı" adı altında, enerji iletim hatları tasarımı konusunda yapılan son incelemeler araştırılmış, varılan sonuçlar değerlendirilmiş, bazı bilgisayar çalışmaları sunulmuş ve sonuç olarak direk tasarımında yükler konusunda bir bilgisayar programı üzerinde çalışılmış ve hesaplamalar yapılmıştır: Bu arada konuyla ilgili temel bilgilere de kısaca değinilmiştir. Bu çalışmada elimizde bulunan Türkçe kaynaklardan bir derlemeden ziya de yabancı kaynaklardan özellikle de son makalelerden yararlanılmıştır. Bilindiği gibi konu oldukça kapsamlıdır ve üzerinde ciltlerce kitap yazıla bilir. Burada diğer tüm konulara değinilmekle beraber enerji iletim hatları tasarımında direkler ve yüklemeler konusuna ağırlık verilmiştir. Bu bakımdan önce direkler hakkında kısa tanıtıcı bilgiler toplandıktan sonra çelik konstrüksiyonlu direk tasarımı için enerji iletim hatlarında bilinmesi gereken temel ve pratik bilgiler ayrıntılı olarak verilmiştir. Bu bölümde yüklemeler konusuna özellikle önem verilmiş, enerji iletim hatları ta sarımında rüzgar yönü ve aşın rüzgar yükleri konusunda son gelişmeler ve çalışmalar anlatılmış, yapılan uygulamalar ve sonuçlan verilmiştir. Direkler ve etkileyen faktörler incelendikten sonra direk kısımların kuvvetlere karşı dayanımı incelenmiş, direkleri bağlayıcı elemanları hakkında bilgi verilmiştir. Direklerin testleri, temeller, hat tasarımındaki etüdler ve iletim hattının inşaası hakkındaki pratik bilgiler ile bölüm tamamlanmıştır. Konuyla ilgili iki uluslararası kuruluş IEC ve CIGRE araştırma komiteleri tarafından yapılan, son gelişmelere göre enerji iletim hattı tasarımı konusundaki araştırma ve sonuçlarının ardından konuyla ilgili yapılan bazı bilgi sayar çalışmalarından tanıtım ve örnekler verilmiş yine optimizasyon konusunda son çalışmalar, gerekli veriler ve sonuçlarla metin kısmı tamamlanmıştır. Son olarak çelik kafesli bir direk tasarımındaki yükler konusunda bir bilgisayar programı üzerinde çalışılmış ve hesaplamalar yapılmıştır.
-
ÖgeAltı fazlı enerji iletim sistemlerinde şönt reaktör lokalizasyonunun etkilerinin incelenmesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1991) Ünlü, Fatma Gül ; Yükseler, H. Nusret ; 14417 ; Elektrik Mühendisliği ; Electrical EngineeringUzun enerji iletim hatlarının iletim kapasitelerinin, gerilime bağımlı olarak arttırılabilmesi için iletim de daha yüksek gerilim kademelerine çıkılması gerekir. Üst gerilim kademelerinde iletim yapılması izolatör, yalıtım mesafeleri, korona gibi etkenlerden dolayı sınırlandığın dan, çok fazlı enerji iletimi iletim kapasitesini artırmak için bir çözüm olmaktadır. Ayrıca çift devre üç fazlı bir enerji iletim hattının iletim kapasitesi, iletim hattı altı fazlı hatta dönüştürülerek artırılabilir. Enerji iletim hatlarının iletim kapasitesini -etkileyen bir başka faktör olan hattın seri empedansı ve şönt süseptansmın etkisini azaltmak amacı ile hattın muhtelif noktalarında seri ve şönt kompanzasyon yapılır. Seri kom- panzasyon hatta seri olarak yerleştirilen kapasite bankları, şönt kompanzasyon ise faz ile nötr arasına yerleştirilen şönt reaktörler ile yapılır. Bu çalışmada üç fazlı çift devre Keban-Kayseri-Göl- başı enerji iletim hattı temel alınarak bu hat altı fazlı bir enerji iletim hattına dönüştürülmüştür. GÖzönüne alınan altı fazlı enerji iletim hattında seri ve şönt kompan- zasyonun muhtelif yerlerde yapıldığı altı değişik iletim Mod' u oluşturulmuştur. İncelemelerde Gölbaşı barası sonsuz güçlü bara olarak alınmış ve altı fazlı enerji iletim hat tının dokuz ayrı çalışma noktasında güç ilettiği varsayılmıştır. Bilgisayarda yazılan program kullanılarak herbir Mod için dokuz ayrı çalışma noktasında enerji iletim sis temlerinin işletilmesi ve planlanması açısından çok önemli olan arıza analizleri yapılmıştır. İncelenen arıza çeşidi onbir adettir. Elde edilen sonuçlar Mod' lar ve çalışma noktaları gözönüne alınarak karşılaştırılmış, etkiler değer lendirilmiştir.
-
ÖgeElektrot pürüzlülüğünün boşalma olaylarına etkisi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1991) Yenidoğan, Can ; Özkaya, Muzaffer ; 19242 ; Elektrik Mühendisliği ; Electrical EngineeringExperiments are carried out with 50 Hz AC and DC voltages up to peak value of 140 kV in both polarities, using plane-plane, rod-plane and sphere-plane electrode systems. To obtain various degrees of non-uniformity, radius of 1 mm and 2 mm the sphere and rod electrodes are selected. To obtain desired degree of roughness hemi sphere with heights equal to 2.0 mm, 3.25 mm 5.5 mm are mounted on the plane electrode for each configurations. The electrodes are mounted in a pressure vessel made of polymethylmetacrylate (plexiglass). All electrodes are made of brass. Rod and sphere electrodes are covered with chromium. The lower electrode in both arrangements is a Rogowsky n/2 profile plane electrode with an overall diameter of 80 mm and its edges are rounded with a radius of curvature of 3 mm. For the 50 Hz AC test, with voltages up to 100 kV r.m.s. a 0.22/100 kV, 5 kVA high voltage test transformer is employed. To limit the discharge current at breakdown and reduce the erosion at electrode surfaces, a 50 kohm protecting resistor is connecting between the high voltage test transformer and the electrode system used. Furthermore, the high voltage transformer is disconnected from the mains immediately after breakdown. The peak value of 50 Hz AC voltage is measured by using the method of Chubb and Fortesque. The waveform of the 50 Hz AC voltage applied to the electrode system is observed by means of a capacitive potential divider and Textronix 434, dual beam ossiloscope. The corona inception voltage is determined by observing the voltage drop due to the corona current across a 100 ohm resistor inserted in the earth lead. The same test transformer is used to obtain 140 kV DC voltages. DC corona inception voltage is determined in the same way as for AC measurements, but the across the electrode system is not observed. In all experiments the applied voltage has been raised at a rate of 5 kV/s until breakdown occured. Before starting any experi ments, electrodes are cleaned after mounting the electrodes in the test vessel. The test vessel pressure is increased to 5 bar. After waiting 10 minutes for occuring steady-state gas pressure in vessel, the high voltage is applied to the electrode system, for example, rod-plane, sphere-plane or plane-plane electrode systems. During the tegts, the temparature of the test room is measured 17+2 C. At least, three different values both corona inception and breakdown voltage are taken to the mean value of each measuring point.
-
ÖgeSilindirik sargılı transformatörlerde alan dağılımının sonlu elemanlar metodu ile hesabı(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1991) Yıldız, Dilek ; Güzelbeyoğlu, Nurdan ; 14415 ; Elektrik Mühendisliği ; Electrical EngineeringGeçmişte oldu.Su gibi günümüzde de tasarım problemleri ekonomik ve teknolojik güçlükler içerir. Teknolojinin gelişmesi, boyutların artması ve mühendislik sistemlerinin maliyetinin fazla oluşu daha genel ve daha doğru bilgisayar yöntemlerinde de paralel bir gelişmeyi gerekli kılmıştır. Son yıllarda sürekli olarak elektrik sistemlerinin veriminin arttırılmasının istenmesi tasarımcıları yeni sorunlarla karşı karşıya getirmiştir. Bu çalışmada, transformatör alan dağılımının hesap- lanması için sayısal bir yöntem olan "Sonlu Elemanlar Yön temi" tanıtılmaktadır. Bölüm 2' de varyasyonel hesap yön temleri ile Laplace ve Poisson denklemleri hakkında bilgi verilmiştir. Bölüm 3' de sonlu elemanlar yöntemi ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır. Bölüm 4, elektromagnetik alanlara ilişkin temel bilgileri içermektedir. Transformatör alan dağılımının belirlenmesinde yön temin kullanılışı Bölüm 5' de anlatılmıştır. Bu çalışmada kullanılan bilgisayar programına ilişkin bilgi Ek-A'da sunulurken, program çıktıları Ek-B bölümünde verilmektedir.
-
ÖgeYüksek gerilim hatlarında yürüyen dalgalara korona etkilerinin incelenmesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1991) Özaltınok, Mehmet ; Özkaya, Muzaffer ; 14412 ; Elektrik Mühendisliği ; Electrical EngineeringYüksek gerilim enerji iletim hatlarında genellikle yıldırım gibi dış aşırı gerilimlerin etkisi altında meyda na gelen yürüyen dalgalar, hat boyunca yayılması sırasında çeşitli noktalardaki yansıma ve kırılmaları yanında, koro na etkisiyle zayıflama ve bozulmaya da maruz kalırlar. Bir hatta uygulanan gerilim hattın korona başlangıç geri liminden yüksek olması durumunda hat üzerinde korona adı verilen elektriksel kısmi boşalmalar olur. Bu olay hattın eşdeğer çapının büyümesine dolayısıyla hat kapasitesinin artmasına ve yürüyen dalga hızının azalmasına sebep olur. Korona, aynı zamanda, yürüyen dalganın genliğine ve şekli ne bağlı olan enerjisinin azalmasına yol açar. Bu çalışmada, koronanın yürüyen dalgaların zayıf lama ve bozulmasına etkisi incelenmiş ve bu konuda veri len modeller yardımıyla bu etkinin aşırı gerilim çalışma larında ve yalıtım koordinasyonunda nasıl hesaba katıla cağı gösterilmiştir. Bu çalışmada, tekil ve demet iletkenli bir fazlı hatlarda, hattın yük-gerilim karakteristiği parça parça lineer olarak gözönüne alınmış, dalga denklemlerinin çözü mü sonlu farklar yöntemiyle yapılmıştır. Denklemler bilgi sayar yardımıyla çözülüp dalga şekillerinin çizdirilmesiy- le, standart yıldırım darbe gerilimi ve dik cepheli darbe gerilimi şeklindeki yürüyen dalganın korona etkisiyle ve uzaklıkla zayıflaması, cephesinin yatıklaşması ve şekli nin bozulması gösterilmiştir.
-
ÖgeDoğrultucudan beslenen doğru akım motorunun davranışının incelenmesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1991) Kanlıçay, Ergun ; Güzelbeyoğlu, Nurdan ; 19246 ; Elektrik Mühendisliği ; Electrical EngineeringDoğrultucudan beslenen bir doğru akım motorunun davranışı deneysel olarak incelenmiştir. Motor ilk olarak doğru gerilimle, daha sonra Uç fazlı kontrolsüz yarım dalga doğrultucu ile ve son olarak da bir fazlı kontrolsüz köprü doğrultucu ile beslenmiştir. Bu Uç gerilimle beslenen motorun tam yükte, ısınması, verimi ve gürültü sınırı deneysel olarak incelenmiştir. Bu deneylerde kullanılan motor 5.5 kW, 330 V, 39 A, 1500 d/d nominal değerlerdedir. Sonuç olarak elde edilen değerler her Uç durum için karşılaştırmalı olarak verilmiştir.
-
ÖgeYeraltı kablolarının akım taşıma kapasitesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1991) Dağlar, Hasan Yalçın ; Tarkan, Nesrin ; 14347 ; Elektrik Mühendisliği ; Electrical EngineeringElektrik enerjisi iletimi hava hatları veya yeraltı kablolarıyla gerçekleştirilir. Her iki iletim seklinde de iletken kesitinin tayininde birçok faktörün etkisi bulunmakla birlikte bunların en önemlilerinden biri de akım tasıma kapasitesidir. Tez kapsamında bu kavram incelenmeye çalışılmıştır. Giriş bölümünde, yapılan çalışmanın temel konusu açıklanmış ve özellikle kablo sistemlerinin yapısı ve sınıflandırması hakkında genel bilgi verilmiştir. ikinci bölümde iletken direnci konu edilmiştir. İletkenin doğru ve alternatif akım dirençleri açıklandıktan sonra bu dirençlerin artısına neden olan faktörler belirtilerek bağıntıları verilmiştir. Tez konusunun ağırlığını oluşturan üçüncü bölümde akım taşıma kapasitesi kavramı incelenmeye başlanmıştır, îlk olarak, hava hatlarında kullanılan çelik -alüminyum iletkenlerin ısıl denklemi elde edilmek suretiyle akım taşıma kapasitelerine hangi faktörlerin etkide bulunduğu açıklanmış, bu faktörlerin ele alınan bir iletken örneği üzerinde nasıl bir etki yarattıkları sayısal olarak ifade edilmiştir. Daha sonra ise kablo sistemlerinin ısıl incelemesi yapılarak, akım taşıma kapasitesini verecek denklem elde edilmiştir. Burada da kabloların yeraltı veya havada bulunma durumlarına göre hangi faktörlerin etki yaptığı açıklanmış, konuyla ilgili sayısal örnekler verilmiştir. Tezin sonuç bölümünde ise ele alınan konunun bir değerlendirmesi yapılmış, çıplak il etkeni i hava hatlarıyla kablo sistemleri karşılaştırılmış ve kablolarda akım taşıma kapasitesini arttırıcı yöntemler ve önerilerden bahsedilmiştir.
-
ÖgeGüç sistemi harmoniklerinin bilgisayarlı simülasyonu ve ölçümü(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1991) Özbulur, Veysel ; Tunçay, Nejat ; 19243 ; Elektrik Mühendisliği ; Electrical EngineeringGüç sisteminde çalışan mühendisler için bilgisayar ile analiz önemli bir araç olarak kullanılmak tadır. Güç sistemindeki bozulmalar ve sorunların değerlendirilmesinde, güç sistemlerinin benzetişimi ve modellenmesi gerekli olur. Devredeki bozulmalar çok kez sistemdeki Uç faz akım ve gerilim dalga çeki 11 erindeki bozulmalar olarak ortaya çıkar. Uluslar arası düzeyde çalışma konusu olan bir bozulma şekli ise, günümüz modern güç sistemlerini olumsuz olarak etkileyen, " Güç Sistemi Harmonikleri " dir. Bu konuda çeşitli ülkelerde belirlenmiş olan uluslar arası sınır değerler Tablo 1.1* de sunulmuştur. Güç sistemindeki AA harmonikleri, sistemi artan bir oranda etkilemekte, tesislerde zarara ve güç kesintilerine neden olmaktadır. Her ne kadar süzgeç devreleri yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmışsada süzgeci eme tesislerinin toplam maliyeti artırması. Statik Var sistemi yada Ark Fırını gibi tesislerde kullanılan süzgeçlerde, maliyet optimizasyonunu gerekli hale getirmiştir. Sorunun en önemli kısmının ise güç sistemindeki harmoni ki er in kuramsal olarak hesaplanmasında bulunduğu görülmektedir. Bu çalışma, zamanla değişen yüklerin ve bunların meydana getirdiği harmoni ki er in incelenmesi amacı ile geliştirilen, bilgisayarlı ölçüm ve benzetişim yöntemlerini içermektedir. Benzetişim sonunda hesaplanan kuramsal sonuçlarla ölçüm sonuçları karşılaştırılmıştır. Ölçüm amacı ile gidilen Mahmut Bey'de Orpaş Ark Fırını Tesislerinde bazı datalar alınmıştır. Hesaplamalarda zaman domeni ve " Hızİı Fourier Dönüşümü " CFFTD bağıntıları kullanılmıştır.