FBE- Kimya Mühendisliği Lisansüstü Programı - Yüksek Lisans
Bu koleksiyon için kalıcı URI
Gözat
Yazar "Akdere, Cem" ile FBE- Kimya Mühendisliği Lisansüstü Programı - Yüksek Lisans'a göz atma
Sayfa başına sonuç
Sıralama Seçenekleri
-
ÖgeFındık Yağı-füzel Yağı Fraksiyonu Enzimatik Alkoliz Reaksiyonunun İncelenmesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, ) Akdere, Cem ; Tüter, Melek ; Kimya Mühendisliği ; Chemical EngineeringBu çalışmada, Türkiye kökenli fındık yağının, füzel yağı fraksiyonu ile Novozym 435 mikrobiyal lipazı varlığında, çözücü ortamındaki alkoliz reaksiyonunun gerçekleştirilmesi ve elde edilen yağ asidi esterlerinin, yağ kimyasında kullanılabilme olasılığı araştırılmıştır. Çalışmada, öncelikle fındık yağının karakterizasyonu ve enzimatik alkoliz reaksiyonunda etkin olan farklı adsorban kullanımı ve miktarı, enzim/yağ ağırlık oranı, yağ/alkol mol oranı, sıcaklık gibi çeşitli parametreler incelenmiştir. Belirlenen en uygun adsorban silika jel olup, miktarı kullanılan yağın % 80’i olarak belirlenmiştir. Fındık yağı-füzel yağı enzimatik alkoliz reaksiyonu için optimum enzim/yağ ağırlık oranının 0.10, yağ/alkol mol oranının 1/3, sıcaklığın 70°C olduğu tespit edilmiştir. Bu koşullarda 2 saat sonunda elde edilen ester miktarı % 100’dür. Fındık yağı enzimatik alkoliz reaksiyonu, belirlenen optimum koşullar altında farklı alkollerle (metanol, 1-propanol, n-bütil alkol, izo-bütil alkol, n-amil alkol, izo-amil alkol, n-oktanol) gerçekleştirilmiştir. En yüksek verime dallanmış yapıdaki alkollerle erişilmiştir. Çeşitli çözücü ortamlarında gerçekleştirilen fındık yağı-füzel yağı fraksiyonu enzimatik alkoliz reaksiyonunda n-hekzan dışında en yüksek ester miktarı izo-oktan ortamında elde edilmiştir.