(Fen Bilimleri Enstitüsü,
)
Akova, Aylin; Üstün, Güldem; Kimya Mühendisliği; Chemical Engineering
Bu çalışmada, çörekotu lipazı, selit üzerine adsorpsiyon yöntemiyle ve adsorpsiyonla - çöktürme yoluyla immobilize edilmiştir. Asorpsiyonun Langmiur izotermine uygun olduğu tespit edilmiştir. Adsorpsiyona pH etkisi incelenmiş, selit üzerine adsorbe olan lipaz enzimi miktarının pH 5 de en yüksek olduğu tespit edilmiştir. Serbest ve immobilize çörekotu lipazının kinetik parametreleri belirlenmiştir. Aseton ve hekzan ile adsorpsiyon-çöktürme yöntemlerine göre hazırlanmış immobilize enzim örneklerinin sulu ortamında ve hekzan ortamda tekrarlı kullanımlarındaki aktiviteleri test edilmiştir. İmmobilize çörekotu lipazının substrat ve yağ asiti seçiciliği incelenmiştir. İmmobilize çörekotu enziminin doymuş yağ asiti içeren yağlara karşı seçicilik gösterdiği, doymamış yağ asiti içeren yağlara oranla daha fazla hidrolizlediği bulunmuştur. Yağ asiti seçiciliğini incelemek amacıyla serbest ve immobilize enzim ile boraj yağı hidrolizi incelenmiştir. Orijinal boraj yağında % 23 olan - linolenik asit içeriği hidrolizlenmemiş olan TG fraksiyonunda % 38 olduğu bulunmuştur.