Yapı Üretiminde Tasarım Kalitesinin Yükseltilmesine Yönelik Bir Model

2011-01-05
Alptekin, Gamze Özkaptan
Yapı üretim sürecinin çok fazlı ve çok disiplinli yapısının getirdiği parçalanmışlık koordinasyon ve entegrasyon problemlerine yol açmaktadır. Özellikle yapı kalitesi üzerinde belirleyici etkisi olan tasarım sürecinin yapım sürecinden kopukluğu ve bu süreçlerde görev alan organizasyonlar arasındaki kopukluk yapım aşamasından tasarım aşamasına enformasyon akışını engellemekte ve tasarımda kalite problemleri ile sonuçlanmaktadır. Yapım aşamasında ortaya çıkan tasarım değişikliklerinin tasarım organizasyonuna geri bildirilmemesi, tasarım organizasyonlarının benzer hataları ileride üstlendikleri projelerde tekrarlamaya devam etmesine neden olmaktadır. Bu çalışmada tasarım kalitesinin yükseltilmesi hedefine ulaşabilmek için tasarım değişikliği yönetimine hizmet eden, parçalanmış yapının bütünleşmesine yönelik olarak fiziksel boyutta (örgütsel kalıplar açısından bütünleşme – Tasarım/Yapım), kavramsal boyutta (felsefi yaklaşımlarla bütünleşme – Toplam Kalite Yönetimi) ve sanal boyutta (enformasyon teknolojisinin sağladığı olanaklarla bütünleşme) çözüm içeren nesnel bir model geliştirilmiştir. Tasarım/Yapım organizasyonlarında kullanılmak üzere geliştirilen model, yapım aşamasında ortaya çıkan tasarım değişikliklerinin/hatalarının süresel ve parasal etkilerinin diğer teknik detaylarla birlikte sistematik olarak kaydedilmesini ve tasarım organizasyonuna geri bildirimini sağlamakta, değişiklik verilerinin önceden tanımlanmış parametrelere göre filtrelenerek grafik çıktılar alınabilmesine olanak vermektedir. Model daha sonra uygun bulunan bütünleşik bir enformasyon sisteminin tamamlayıcı değişiklik yönetim modülü olarak sisteme entegre edilmiştir.
Fragmented structure of multi-phased and multi-disciplinary building production process inevitably leads to coordination and integration problems. Design phase is the major quality defining phase in building production process. Fragmentation of design and construction phases/organizations cut off construction information flow to design organization and results in quality problems. Deficiency in feedback of design change/failure information to design organization, occur in construction stage, leads to repetition of similar design faults in the projects that will be undertaken in the future. A practical model facilitating design change management in order to reach improvement of design quality objective is developed, considering integration of fragmented structure in physical dimension (integration by organizational models - Design/Build), in conceptual dimension (integration by philosophical approaches - Total Quality Management) and in virtual dimension (integration by means of actual information technology). The computer-based model is designed to be used in Design/Build organizations aiming to record design change/failure information with their quantity, cost and duration effects along with other technical details. The developed model allows filtering the data of the past projects according to early defined parameters and taking graphical outputs. The model is then integrated to an automated system for Design/Build organizations as a complementary design change management module.
Tez (Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Thesis (PhD) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2006
yapı üretimi, tasarım kalitesi, değişiklik yönetimi, enformasyon yönetimi, kalite yönetimi, building production, design quality, change management, information management, quality management