Sanatsal Seramiklerin Yapımında Kullanılan Çamura Fiber Katkısı Sonucu Ürün Özelliklerinin İncelenmesi

Uçar, Tuğba
Seramik malzemeler hem endüstriyel uygulamalarda hem de sanatsal uygulamalar için en çok tercih edilen malzemelerdir. Yüksek sıcaklıkta kararlıkları, yüksek elastik modul değerleri ile tercih edilen bu malzemeler, yüksek bağ mukavemeti yüzünden kırılmaya karşı dayanıklı değillerdir. Seramik bünyelerde istenmeyen çatlaklar gerek şekillendirme sonrası kuruma sırasında gerekse sinterleme sonrasında oluşabilmekte ve bünye boyutlarının büyümesi bu riski arttırmaktadır. Çalışma süresince, kil- kaolin sistemine çeşitli fiberler ilave edilmiştir. Seramik sanatçılarının şekillendirme için kullandığı elle şekillendirme yönetminin yanısıra bu yöntem süresince oluşabilecek hataları en aza indirebilmek ve fiber katkısının etkisini inceleyebilmek için presleme yöntemi kullanılmıştır. Uygulayıcı parametresinin en aza indirildiği presleme yöntemi için üç ayrı basınç ve üç ayrı sıcaklık ile numuneler hazırlanmıştır. Tüm numunelerin kuruma ve sinterleme sonrası fiziksel, mikroyapısal, mekanik özelliklerinin değişimi incelenerek fiber katkısının bünyeler üzerindeki etkileri tartışılmıştır.
One of the important problems for ceramic artists and potters is the failure of the ceramic body after final form is given. Unwanted cracks usually appear in the ceramic body during the drying process or sintering stage and working with bigger parts increases the risk. In this study, to imrpve the system kinds of fibers were added to clay kaolin system. Both hand shaping routes that is a choice of artists and pressing method were prefered to minimise the defects during hand shaping. The pressed samples were prepared by three different pressures and three different temperatures.The diffrence between nonreinforced and reinforced ceramic bodies were observed. After drying and sintering stages, the fibre reinforcement effects on physical, microstructural and mecanical properties of all sprecimen were investigated.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2008
Kil-kaolen sistemleri, Fiber ile güçlendirme, Seramik fiber, Sanatsal seramikler, Clay-kaolin systems, Fiber Reinforcement, Ceramic Fiber, Artistic wares