Çevresel Koşulların Yol Üstyapısına Etkisi

Bağbancı, M. Bilal
Institute of Science And Technology
Bu çalışmada yol üstyapısının tasarım, yapım ve işletme aşamalarında etkili çevresel faktörler; ısı, su(nem), yağış, don, buzlanma, kuvvetli rüzgarlar vb. incelenmiş ve bakım onarım çalışmaları anlatılmıştır. Yollar bu çevresel etkenler sonucu tahrip olmakta ve bu durum bakım onarım masraflarının artmasına neden olmaktadır. Bakım ve onarım masraflarının azaltılması, yolların seyir güvenliğinin ve konforun arttırılması için yol üstyapısının tasarımı, yapımı ve işletimi aşamasında çevresel etkenler gözönüne alınmalıdır. Kazaların oluşmaması için yolu kullananlara nerede, ne zaman ve ne kadar yağış olacağının bildirilmesi gerekir. Bunun için de bir an önce meteorolojik radarların kullanılmasına başlanılmalıdır. Bakım masraflarının azaltılması için, kar çitlerinin gerekliliği, tuzun gerekenden fazla kullanılmaması, sis potansiyeli indekslerinin hesaplanması, hava şartlarının tespiti, tahmin ve istatistiğe yönelik olarak meteoroloji mühendisleri ve ulaştırma mühendislerinin işbirliği içinde çalışması gerekmektedir.
In this study the environmental factors like temperature, water (moisture), rain, ice, strong winds etc. which are effective in designing, costructing and operating pavements are investigated and repair, maintenance works are examined. This environmental effects cause deteoration of roads and increase the repair and maintenance expense. For decreasing the expense of repair and maintenance works and for increasing the transportation comfort and security, designing, constructing and operating of pavements must be sensitivly investigated. To prevent the road accidents where, when and how much rain will be fall must be telling the road users. For this reason meteorological radars should begin to use immediately. For decreasing the expense of repair and maintenance works, necessity of snow fences, quantity of salt using, calculating the fog potantial index, understanding of environmental factors, meteorological and transportation engineers must be work together in a cooperation.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 1999
Çevresel koşullar, Yol üstyapısı, Çevresel koşullar, Yol üstyapısı