Üretici sürecin kanıtı olarak sanatçı arşivi: Hüseyin Bahri Alptekin Arşivi'nin değerlendirilmesi

2012-06-29
Romi, Sezin
Institute of Social Sciences
Sanatçının kendi arşivini tutup tutmadığı; nasıl tuttuğu; arşivin kendisi ve sanatı hakkında neyi ifade ettiği; sanatçı ve arşivci arasındaki görüş farkı; kişisel arşivin kurumsal çerçevede ele alınması ve uygulanan uluslar arası arşiv standartları? sanatçı arşivlerinin ele alınmasından karşımıza çıkan konulardır.Sanatçı vefat ettikten sonra da sergilerde, etkinliklerde yer almaya devam eder. Sanatçının katıldığı her sergiye ait davetiye, katalog, imaj arşivin bir parçası olur ve arşivi gelişir. Arşiv, aynı zamanda yeniden üretilmesi düşünülen işler için de kaynaktır. Sanatçı arşivi, üretici sürecin kanıtı ve kaynağıdır.Hüseyin Bahri Alptekin vefat ettiğinde ardında her biri teker teker ilgilenilmeyi bekleyen malzemeler bıraktı. Farklı yerlerde ve kişilerde kalan dağınık malzemelerin bir araya getirilmesi uzun, zorlu bir çalışma gerektirdi.Arşiv çalışması, işlerinin envanterinin oluşmasına kaynaklık etti. Arşivden rastlanılan izlerle, yakınlarından dinlenilen hikayelerle, farklı parçalar bir araya getirildi. Sürecin sonunda kayıp olduğu sanılan işlerinin çoğu bulundu, işlerinin kapsamlı envanteri oluşturuldu ve arşivi koruma altına alındı, tüm kütüphanesi kataloglandı. Bu araştırma Hüseyin Bahri Alptekin'in arşivinden yola çıkarak işlerinin izini takip etmeyi ve üretici sürecinin kanıtını sunmayı amaçlar.
What the artist keeps, what the archive reflects about the personality and art of the artist, challenges between the archivist and the artist, arrangements of personal archives under the institutional structure and international archival standards to be applied? are issues that we face during the archiving process.Also after the death of the artist atrworks continue to take place in exhibition and events. Invitations, catalogues, images become part of the archive and it continues to develop. Archive becomes a source of the reproduction of an artwork. Artist archive is the evidence and source of the creative process.When Hüseyin Bahri Alptekin passed away, he left many materials behind him to be worked on them. Bringing together all materials from various locations and individuals took a long time At the end of the process, his works, which were supposed to be lost, have been found, inventory of his artworks have been arranged and his library has been cataloged and archival materials have been digitized and is now kept under suitable conditions. This research examines the traces of his artworks from his archive and tries to present the evidence of his creative process.
Alptekin, Hüseyin Bahri ; Arşivler , Kataloglama ve sınıflama, Malzemeler ,Sanat,Sanat eserleri ,Sanatçılar, Alptekin, Hüseyin Bahri ,Archives, Cataloging and classification , Materials, Art , Artistic works, Artists