Yükleme Ve Boşaltma Operasyonlarında Dökme Yük Gemileri İçin Mukavemet Analizi

2013-01-06
Akkuş, Özlem
Dökme yük gemilerinin, yükleme ve boşaltma operasyonları sırasında oluşan kesme kuvvetleri ve eğilme momentlerini incelemek ve sınırların aşılması durumunda karşılaşılabilecek olumsuzlukların tespiti amacıyla hazırlanan bu çalışmada; dökme yük gemileri ve operasyonlar hakkında bilgi verilmiş, boyuna mukavemet hesabı yapılmıştır. Operasyonlar sırasında oluşan kesme kuvvetleri ve eğilme momentleri, ayrıca işlenmiş, limitler tespit edilmiştir. Gemi bünyesinde kalıcı hasar oluşmaması için, geminin onaylanmış yükleme rehberindeki izin verilen kesme kuvveti ve eğilme momenti değerlerinin kesinlikle aşılmaması gerektiği kaza analizleri yapılarak ve bir yükleme senaryosu Tribon programı yardımıyla incelenerek bir kez daha görülmüştür. Çalışma sonucunda, yükleme ve boşaltma operasyonlarının, geminin mukavemeti açısından oldukça risk taşıyan süreçler olduğu, bu süreçlerin gemi zabitleri ve liman yetkilisi tarafından, uluslararası düzenlemeler dikkate alınarak, uygun ekipmanlarla, özenle takip edilmesi gerekliliği vurgulanmaktadır.
In this study, which aims to analyse the shearing forces and bending moments during loading and unloading operations, information about bulk carries is given and longitudinal strength of ship is calculated. Shearing force and bending moment during the operations are also analysied and the limits are identified. It is again seen by doing accident analysis and using Tribon to examine a loading scenario that the limits of shearing force and bending moment in loading manual must not be exceeded absolutely. In conclusion, it is emphasized that loading and unloading operations are very risky processes for strength of ships and should be handled carefully with suitable equipments by ship crews and port officers in accordance with international regulations.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2011
Dökme yük gemisi, kesme kuvveti, eğilme momenti, Bulk carrier, shear force, bending moment