Yüksek Sıcaklık Altında Çalışacak Küresel Vananın Optimum Tasarımı, Dayanım Analizi, İmalatı Ve Maliyetinin İncelenmesi

2014-02-21
Akcan, Kadir
İçerisinden +1oC ve 230oC arası akışkan geçen küresel vanalarda sızdırmazlık elemanı olarak PTFE (teflon) malzeme kulanılmaktadır. İçerisinden 230oC üzerinde akışkan geçen küresel vanalarda ise sızdırmazlık elemanı olarak metal malzeme ve grafit kullanılır. Bu iki malzemenin birlikte kullanılmasıyla sızdırmazlık sağlanmaktadır. İhtiyaç duyulan düşük sıcaklıkta çalışan küresel vanalar, birçok farklı imalatçı tarafından Türkiye’de üretilebilmekteyken, yüksek sıcaklıkta çalışan vanalar yurtdışından ihraç edilerek getirtilmektedir. Yurtdışından yapılan bu alımı azaltmak ve Türkiye’de bu tip vanaların imal edilebilme durumu, tasarım ve analiz sonuçları ile, üretildiği taktirde, pazarda maliyet açısından yer edinebilirliğini araştırmak hedeflenmiştir.
While inlet temperature of ball valve under the 230oC, PTFE is used as seal in order to prevent water leak, if it is over the 230oC, metal seat have to be used as seal because of melting of seal parts. Ball valves are bought from foreign companies if it is over 230oC fluents. It will be manufatured in Turkey by Turkish companies if costs and manufacturing has enough advantages. Ball valves whether using in high temperature or using low temperatures, they have some common parts which are body, flange (cover), shaft, disc spring, nuts, rings, screws and also actuator. If valve using in high temperature process, its parts are differ from low temperature ball valve parts such as; metal surface sealing, ball which is actually common for high and low temperatures ball valves but in high temperature process, ball must be hardened because of metal sealing will demage its surface, graphite, graphite protecter and also disc spring. Study steps are; ball valve design which is resistance high temperature, analyse the design, optimisation, manufacturing and cost analyse.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2013
tasarım, imalat, model, vana, valf, akışkan, küresel, maliyet analizi, design, manufacturing, model, valve, fluent, ball, cost analyse