Yarı-rijit Çelik Kiriş-kolon Birleşimlerinin Yapı Davranışına Olan Etkileri

dc.contributor.advisorYardımcı, Nesrin
dc.contributor.authorAkbaş, Tunç Tibet
dc.contributor.departmentYapı Mühendisliği
dc.contributor.departmentStructural Engineering
dc.date2005
dc.date.accessioned2015-12-01T13:54:53Z
dc.date.available2015-12-01T13:54:53Z
dc.descriptionTez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
dc.descriptionThesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2005
dc.description.abstractDepreme dayanıklı çelik yapı tasarımında yapının malzeme, geometri gibi temel özelliklerinin yanında kolon-kiriş birleşim davranışının da dikkate alınması gereklidir. Geleneksel çelik yapı hesaplarında kolon-kiriş birleşimleri rijit veya mafsallı olarak kabul edilmekte ve bu iki sınır durum arasındaki birleşim davranışı göz önüne alınmamaktadır. Rijit olarak tasarlanan kiriş-kolon birleşimlerinde birleşim noktasını oluşturan elemanların eksenleri arasında rölatif bir dönmenin olmadığı kabul edilir. Dolayısıyla mevcut yük altında oluşan eğilme momenti, elemanlarca, rijitlikleriyle orantılı olarak paylaşılır. Mafsallı olarak tasarlanan bir düğüm noktasında ise kolona bağlanan kiriş moment aktarmamakta ve uçlarından dönebilmektedir. Yapılar projelendirilirken düğüm noktalarını mafsallı veya rijit olarak tasarlamak mutlak ki bir çok hesap kolaylığını beraberinde getirmektedir. Ancak son yıllarda yapılan deneysel çalışmalar, kolon-kiriş birleşim noktalarının yarı-rijit olarak ele alınmasının daha gerçekçi sonuçlar verdiğini ortaya koymuştur. Bu çalışmanın amacı; yıllardan beri kavramsal olarak bilinmesine rağmen, deneysel sonuçların yetersizliği ve uzun hesap işlemlerinden dolayı ihmal edilen yarı-rijit birleşimlerin, geleneksel yöntem olan rijit ve mafsallı birleşimlerle karşılaştırılması ve sonuçların irdelenmesidir.
dc.description.abstractIn earthquake resistant design; except the general properties such as material and geometry, beam to column connections should also be taken into consideration. In traditional steel structure analyses, beam to column connections accepting in two categories; rigid and pinned, and the behavior between these situations are not considering. In beam to column connections which is designed as rigid, it is assumed that there is not any relative rotation between the axis of the elements forming the connections, thus the bending moment under the existing load, will be shared by the ratios of the elements rigidities. On the other hand, in beam to column connections which is designed as pinned, is assumed that the beam does not transfer the bending moment and will rotate on it’s ends. While designing the constructions, assuming that the joints as rigid or pinned, will certainly make the calculations easier. However experimental results show that in analyses by taking beam to column connections into consideration as semi-rigid gives more reliable results. The objective of this thesis is to compare the traditional rigid and pinned connections with the semi-rigid connections, which have been known and neglecting by many years because of the inadequacy of the experimental results and their complex calculation methods.
dc.description.degreeYüksek Lisans
dc.description.degreeM.Sc.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11527/10856
dc.publisherFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisherInstitute of Science and Technology
dc.rightsİTÜ tezleri telif hakkı ile korunmaktadır. Bunlar, bu kaynak üzerinden herhangi bir amaçla görüntülenebilir, ancak yazılı izin alınmadan herhangi bir biçimde yeniden oluşturulması veya dağıtılması yasaklanmıştır.
dc.rightsİTÜ theses are protected by copyright. They may be viewed from this source for any purpose, but reproduction or distribution in any format is prohibited without written permission.
dc.subjectYarı-Rijit
dc.subjectKiriş-Kolon Birleşimi
dc.subjectMoment ve Dönme Kapasitesi
dc.subjectSemi-Rigid
dc.subjectBeam to Column Connections
dc.subjectMoment and Rotation Capacities
dc.titleYarı-rijit Çelik Kiriş-kolon Birleşimlerinin Yapı Davranışına Olan Etkileri
dc.title.alternativeThe Effects Of The Semi-rigid Beam To Column Connections Over The Frame Behaviour In Steel Structures
dc.typeMaster Thesis

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
Ad:
3258.pdf
Boyut:
6 MB
Format:
Adobe Portable Document Format

Lisanslı seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
Ad:
license.txt
Boyut:
3.14 KB
Format:
Plain Text
Açıklama