Adana’nın Sıcak-nemli İkliminde Dış Duvarlarda Oluşan Hasarların İrdelenmesi Ve Yapısal Çözüm Önerileri

Doğan, Alper
İç ortam konfor şartlarının sağlanmasında en önemli görev dış duvarlara düşmektedir. Dış duvarlarda oluşan hasarlar, duvarlardan beklenen performans düzeyini olumsuz yönde etkileyerek enerji kayıplarına, sağlıksız bir iç çevre oluşmasına ve istenmeyen bakım-onarım masraflarına yol açacaktır. Bu çalışmada, dış duvar tanımlandıktan sonra tasarım aşamasında üzerinde önemle durulması gereken, hasar oluşumunu etkileyen faktörler ve yapıyı etkileme şekilleri incelenmiştir. Adana’da bulunan binaların dış duvarlarında oluşan hasarların irdelenmesine yönelik yapılan alan çalışmasında, fotoğraflarla örneklenen hasarlar, TS 825’de geçen hesap ve grafik yöntemden de faydalanılarak matematiksel ve kavramsal olarak irdelenmiştir. Hasarların oluşum nedenleri üç ana başlık altında; tasarıma, uygulamaya ve kullanıma bağlı nedenler olarak incelenerek yapısal çözüm önerilerinde bulunulmuştur.
In order to provide appropriate interior comfort conditions, the most important task to fulfill is up to exterior walls. Damages formed in the exterior walls will have a negative impact on the structural performance expected from the wall and thus creates undesirable energy lost as well as high maintenance costs and unhealthy interiors. In this study; after exterior walls are introduced, particular points to emphasis during the design process which influences the aspects in the formation of damages and their impact is examined. In the field studies examining the damages observed on the exterior walls of buildings in Adana are illustrated by photographs and investigated mathematically and conceptually with the aid of calculation techniques and graphic methods mentioned in TS 825. The reasons of the formation of damages are researched under three main titles as; reasons due to design, application and usage and consequent constructive solutions are suggested.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2004
Dış Duvar, Hasarlar, Enerji Korunumu, External Wall, Damages, Energy Conservation