Düzlemsel Güneş Kollektörleri Ve Verim Hesaplamaları

Tezcan, Mehmet
Instıtute of Science and Technology
Ülkemizde, üretilen düzlemsel güneş kollektörlerinden bazıları standart dışı, verimsiz ve kısa ömürlü olmakta ve bu durum tüketicilerin görüşlerini ve dolayısı ile pazarın gelişmesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu olumsuz durumdan kurtulmak için kaliteli güneş kollektörlerinin imalatına yönelmeli ve üretilen kollektörlerin verim testleri yapılmalıdır. Bu testler sonucunda, kollektörlerin kendi içlerinde kalite sınıflandırması yapılmalıdır. Düzlemsel kollektörlerin verimini etkileyen önemli parametrelerden birisi yutucu yüzeyin optik özellikleridir. Ülkemizde üretilen kollektörlerin yutucu yüzeyleri, genellikle siyah mat boya ile boyanmaktadır. Son yıllarda seçici yüzeyli plakaların imalatına başlanmış olup, ayrıca ithal plaka uygulamasına da rastlanmaktadır. Bu çalışmada, iç ortam test ünitesi kullanılarak, Türkiye’de çeşitli firmalar tarafından üretilen seçici yüzeyli ve siyah boyalı düzlemsel güneş kollektörlerinin verim testleri yapılmıştır.
In our country, some of the collectors produced by some companies are out of standard, inefficient and short-lived, and this affects the consumers’ opinions and consequently the progress of the market in a negative way. In order to prevent this state, high quality solar collectors should be produced and must be tested for their efficiency. As a result of these tests, collectors should be classified among themselves according to their qualities. One of the most important parameters that affect the efficiency of the flat plate solar collectors is the optical characterisation of the absorber surface. In our country, usually the absorber surfaces of the collectors are painted in dull black. Recently, plates with selective surfaces are being produced and also, some companies use imported plates. In this project, using the indoor testing unit set, the efficiency tests of the dull-black painted and the selective surfaced flat plate solar collectors produced by several companies in Turkey, are done.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2001
Güneş enerjisi, Güneş kollektörü, Seçici yüzey, yutucu plaka, Solar energy, Solar collectors, Selective surface, Absorber plate