Kasımpaşa Yeldeğirmeni Camii Ve Çevresindeki Yapıların Restorasyon Projesi

2011-07-04
Erol, Ömer Faruk
Bu çalışmada, Beyoğlu ilçesi Kasımpaşa semtinde bulunan Yeldeğirmeni Camisi ve çevresinde bulunan yapıların günümüzdeki durumunun belgelenmesi ve yapının gelecek nesillere aktarılması için yapılması gereken müdahalelerin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Çalışma süresince cami ve çevresindeki yapıların geçirdiği değişimler arşiv belgeleri, tarihi haritalar, fotoğraflardan araştırılmış ve Kasımpaşa’nın tarihsel gelişimi ile caminin Kasımpaşa ve çevresiyle olan ilişkisi hakkında araştırma yapılmıştır. Çalışma süresince geleneksel ve aletli rölöve teknikleri kullanılmış ve elde edilen veriler doğrultusunda yapıların 1/50, 1/20 ve 1/10 ölçekli analitik rölövesi hazırlanmıştır. Daha sonra, yapıların geçirdiği değişimler ve aynı dönemde inşa edilmiş cami ve sıbyan mektepleri incelenerek yapının rölövesi üzerinden restitüsyon projesi hazırlanmıştır. Daha sonra ise yapının korunmasına yardım edecek müdahaleler belirlenmiş ve yapıların işlevleri hakkında öneriler getirilip çalışma sonlandırılmıştır.
In this study, documenting and selection of the intervantion types which will help to carry Yeldegirmeni Mosque and its surrounding buildings to the following generations were discussed. Among the study, the changes which the mosque and surrounding buildings went through were investigated through archive documents, historical maps and photographs, and the historical development of Kasimpasa and relationships between Mosque, Kasimpasa and surrounding area were examined. Through the study the measurements were taken by both traditional techniques and technical equipments and the collected data which architectural project presenting the recent condition of the buildings were prepared in 1/50, 1/20 and 1/10 scales. Next, the restution project was prepared based on the architectural project presenting the recent condition of buildings and also changes which the mosque and surrounding buildings went through and architecture of the mosques and primary schools of the same era was taken into consideration. Later, the study was finalized after the intervantions which will help the preservation of the mosque and surrounding buildings was determined and a re-use proposal was developed.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2011
Yeldeğirmeni Camii, Kasımpaşa, Hasan Hüsnü Paşa, İstanbul Deniz Hastanesi, Yeldegirmeni Mosque, Kasımpasa, Hasan Husnu Pasa, Istanbul Sea Hospital