Vanadyum Oksit Ve Katkılı Vanadyum Oksit İnce Filmlerinin Hazırlanması Ve Karakterizasyonu

2009-02-05
Türhan, İbrahim
Bu çalışmada, elektrokromik cihaz yapımında kullanılacak vanadyum tabanlı elektrokromik aktif tabak üretilmiş ve karakterize edilmiştir. Elektrokromik cihaz, uçlarına uygulanan potansiyel ile optik geçirgenliğini değiştiren, uygulanan potansiyel in yönü ters çevrildiğinde tekrar eski optik geçirgenliğine kavuşan cihazlardır. Vanadyum ve katkılı vanadyum oksit ince filmler sol-jel yöntemi ile hazırlanmıştır. Titanyum, tantalyum, zirkonyum ve tungsten ile katkılanmış vanadyum oksit filmler hazırlanmış, katkı türlerinin ve oranlarının hazırlanan ince film elektrokromik aktif tabakaların elektrokimyasal, yapısal ve optik özelliklerine etkisi incelenmiştir. Uygun bir elektrokromik film yapımı için gereken özellikler belirlenmiştir.
In this study, we prepared and characterized vanadium based electrochromic active layer which are used to produce electrochromic device. An electrochromic device changes it optical transmittance when an external potential is applied to its terminal. When the potential is reversed it recovers its initial transmittance. Vanadium and mixed vanadium oxide thin films are prepared by sol-gel method. Titanium, tantalum, zirconium and tungsten mixed vanadium oxide films have been prepared, the effect of mixture type and portion of the vanadium oxide electrochromic active layer on the electrochromic, structural and optical properties have been investigated. The parameters for producing an optimized electrochromic film are stated.
Tez (Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Thesis (PhD) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2008
elektrokromik, ince film, sol-jel, vanadyum oksit, tungsten oksit, titanyum oksit, tantalum oksit, zirkonyum oksit, electrochromic, thin film, sol-gel, vanadium oxide, tungsten oxide, titanium oxide, tantalum oxide, zirconium oxide