Cms İleri Hadron Kalorimetresi İçin Dört Anotlu Fotoçoğaltıcı Simülasyonu

06.07.2012
Yücel, Mete
2013 yılında CMS deneyi bakım çalışmaları atına girecektir. Bu esnada İleri Hadron Kalorimetresindeki(HF) foto çoğaltıcı tüpler değiştirilecektir. Bu foto çoğaltıcı tüplerin simülasyonlarının yapılması için Shower Library methodu seçilmiştir. Shower Library metodu şu andaki CMSSW versiyonları ile çalışacak şekilde güncellenmiştir. Eski ve yeni Shower Library arasındaki farkların gösterilmesi amacıyla sonuçlar hazırlanmıştır. İlk etapta yapılan değişikliklerin, eski sonuçları tekrar edip edemediği test edilmek istenmiştir. Shower Library metodu geliştirildiğinde eski foto çoğaltıcılar için hazırlanan Shower Library sonuçları alınmış ve gene eski foto çoğaltıcılar için yeni CMSSW sürümü ve yeni Shower Library kodu kullanılarak elde edilen sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlarda uyum görülmüş, daha düşük bir hata ile simülasyonun yapılabilmesi için daha fazla simülasyon verisine ihtiyaç duyulduğu gösterilmiştir. Daha sonra yeni foto çoğaltıcılar için sonuçlar çıkarılmış ve eski foto çoğaltıcılar ile farkları gösterilmiştir.
CMS (Compact Muon Selonid) detector will go through a maintenance in 2013. PMTs (Photomultipliers) of the Forward Hadron Calorimeter will be changed in this period. The new PMTs quantum efficiency function is generated and placed in the CMS reconstruction software. Problems related to the new version of the software and the misconfiguration of PMT geometry is solved. Simulations of the new PMTs has been made with the Shower Library method. Shower Library is upgraded to work with the newest CMS reconstruction software versions. For comparison with the existing old Shower Library, a Shower Library has been written for the old PMTs. It is been showed that there is a good compatibility between them and existing errors are only statistical. Then a Shower Library for new PMTs created and the differences with the old PMTs were represented and explained.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2012
Parçacık Fiziği, Foto çoğaltıcı, Shower Library, CMS, İleri Hadron Kalorimetresi, Particle Physics, Photomultiplier, Shower Library, Detector, CMS, Forward Hadron Calorimeter