Tutunma Kaybı Öncesi Ve Sonrası Hücum Açılarında 3 Boyutlu Kanatların Analizi

dc.contributor.advisorYükselen, M. Adil
dc.contributor.authorDalyan, Yüksel
dc.contributor.departmentUçak Mühendisliği
dc.contributor.departmentAircraft Engineering
dc.date2001
dc.date.accessioned2015-12-14T11:35:29Z
dc.date.available2015-12-14T11:35:29Z
dc.descriptionTez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
dc.descriptionThesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2001
dc.description.abstractBu çalışmada Taşıyıcı Çizgi Teorisi kullanılarak 3 boyutlu kanatların tasarımını ve tasarım dışı şartlarda analizini gerçekleştiren grafik arayüzlü bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Çalışmanın ana mantığı kanadın etrafından geçen hava akımında uçuş doğrultusuna nazaran oluşan aşağı sapma açısını hesaplamaktır. Bu açı kullanılarak bir iterasyon oluşturulmuştur. Hesaplanan aşağı sapma açısından faydalanılarak kanadın profilinin iki boyutlu karakteristikleri ve taşıma denklemiyle yeniden bir sirkülasyon dağılımı hesaplanmıştır. Bu durum %1 oranında yeni hesaplanan değerler değişmeyene kadar devam ettirilmiştir. Sirkülasyonon belirli bir yakınlıkta hesaplanabilmesinin ardından bu sirkülasyon dağılımı kullanılarak üç boyutlu kanadın performans parametreleri hesap edilmiştir.
dc.description.abstractIn this study using the Lifting Line Theory some computer programs which can include calculation of above view with graphical interface have been developped for 3 dimensional wings. The base part of the study is to calculate the down wash angle of the free air velocity below the wing. Using this angle an iteration has been developped so circulation on the wing can be calculated from profile characteristics and lifting formula. So recalculation of the dawn wash angle of the air below the wing has been processed. After a particular times of iteration the values of the recalculated circulation has been checked for 1% change. If it’s in the limit, calculation of the performans parameters of the three dimensioal wing has been calculated using this circulation.
dc.description.degreeYüksek Lisans
dc.description.degreeM.Sc.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11527/11355
dc.publisherFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisherInstıtute of Science and Technology
dc.rightsİTÜ tezleri telif hakkı ile korunmaktadır. Bunlar, bu kaynak üzerinden herhangi bir amaçla görüntülenebilir, ancak yazılı izin alınmadan herhangi bir biçimde yeniden oluşturulması veya dağıtılması yasaklanmıştır.
dc.rightsİTÜ theses are protected by copyright. They may be viewed from this source for any purpose, but reproduction or distribution in any format is prohibited without written permission.
dc.subjectTaşıyıcı Çizgi
dc.subjectÜç Boyutlu Kanat
dc.subjectTaşıma Kaybı Sonrası
dc.subjectLifting Line
dc.subjectThree Dimensional Wing
dc.subjectAbove Stall
dc.titleTutunma Kaybı Öncesi Ve Sonrası Hücum Açılarında 3 Boyutlu Kanatların Analizi
dc.title.alternativeAnalysis Of 3 Dimensional Wings Below And Above Stall
dc.typeMaster Thesis

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
Ad:
758.pdf
Boyut:
4.35 MB
Format:
Adobe Portable Document Format

Lisanslı seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
Ad:
license.txt
Boyut:
3.16 KB
Format:
Plain Text
Açıklama