İtü Kampüsü Temel Topografik Obje Modelinin Oluşturulması Ve İlişkisel Sorgulamalarının Yapılandırılması

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Bilgi, Serdar
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmanın konusu, İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Kampüsü sınırları içerisinde kalan ve İTÜ’nün halihazırda kullandığı veya kullanmadığı tüm kampüs açık ve kapalı alanlarının kullanımının özellikle acil durum planlamasında ve uygulamasında temel teşkil edecek bir Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS)’nin önemli bileşenlerinden biri olan temel topografik obje modelinin ve ilişkisel sorgulamalarının yapılmasına olanak verecek bir veri tabanı yapılandırmasının oluşturulmasıdır. Çalışmada, TABİS Obje Kataloğu’nun (TABİS-OK) “Temel Topografik Mekansal Obje Alanı” kullanılarak ilişkisel bir veri tabanı tasarlanmış ve sorgulamaları yapılmıştır. Bu bağlamda, çalışma, Türkiye Afet Bilgi Sistemi (TABİS)’in İTÜ Ayazağa Kampusü üzerindeki bir pilot uygulaması şeklinde yorumlanmalıdır. Çalışmada, TABİS Obje Kataloğu’nun (TABİS-OK) “Temel Topografik Mekansal Obje Alanı” kullanılarak ilişkisel bir veri tabanı tasarlanmış ve sorgulamaları yapılmıştır.
Study subject is to form a Geographic Information System (GIS) that would be a basis specially for emergency planning and practice for the open and closed areas either used or nonused in İstanbul Technical University Ayazağa Campus. Study is an application of Turkey Disaster Information System (TABİS) in ITU Ayazaga Campus. In the study by using the TABİS Object Catalog a relational database is drafted and queried. The TABİS project that is mentioned here, is a GIS based information and management standard model, which will be an example for the applications like emergency management planning and practice and in any probable disaster, disaster management and loss estimation and in addition in normal times for the ministries, governorships, district head offices, and municipalities as a decision support system.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2003
Anahtar kelimeler
CBS, Afet Yönetimi, Acil Durum Planlaması, Mekansal Veri, GIS, Disaster Management, Emergency Planning, Spatial Analysis
Alıntı