FBE- Tekstil Mühendisliği Lisansüstü Programı
Bu topluluk için Kalıcı Uri
Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı altında bir lisansüstü programı olup, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim vermektedir.
Gözat
Konu "Akıllı Tekstiller" ile FBE- Tekstil Mühendisliği Lisansüstü Programı'a göz atma
Sayfa başına sonuç
Sıralama Seçenekleri
-
ÖgeGörme Engelliler İçin Tekstil Yapılarına Tam Entegre Edilmiş Giyilebilir Engel Algılama Sistemi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011-08-22) Bahadır, Senem Kurşun ; Kalaoğlu, Fatma ; 411154 ; Tekstil Mühendisliği ; Textile EngineeringBu çalışmada, görme engelliler için tekstil yapılarına tam entegre edilmiş engelleri algılayabilen giyilebilir engel algılama sistemi geliştirilmiştir. Önerilen akıllı kıyafet sisteminin elektronik bileşenleri bulanık AHP yöntemi ve bilgi aksiyomu tabanlı bir algoritma kullanılarak tespit edilmiştir. Sensör ve aktüatörlerin tekstil yapısına entegrasyonu gerçekleştirilmiş ve performansları sinyal kalitesi ve doğruluğu açısından incelenmiştir. Gerekli olan sensör sayısını tespit edebilmek ve engelden kaçabilmek için uygun algoritmayı geliştirebilmek adına farklı sayıdaki sensör, farklı açılarla birbiriyle bağlanarak çeşitli senaryolar oluşturulmuş ve karşılaştırılmıştır. Titreşimli uyarı algılama seviyesi bulanık mantık ilişkisi çerçevesinde değerlendirilmiş, bu kapsamda kumaş yapısı çeşidi, aktüatörlerin akıllı kıyafet sistemi içinde yerleşmesi gereken yer, uygulanması gereken tahrik sinyali dalga formu ve frekans seviyesi tespit edilmiştir. Görme engelliyi, önerilen akıllı kıyafet sistemi yardımıyla yönlendirebilmek için, engelden kaçabilmeyi sağlayan neuro-fuzzy kontrolör tabanlı algoritma sinir ağları ve bulanık mantık kullanılarak oluşturulmuştur. Geliştirilen neuro-fuzzy kontrol algoritmasına bağlı olarak mikroişlemci programlaması yapılmıştır. Sonuçta, sensörler, aktüatörler, bataryalar ve mikroişlemciyi giysi ile birleştiren akıllı kıyafet prototipi geliştirilmiştir. Geliştirilen bu sistem kıyafet olarak kolayca giyilebilir ve engellerin konumunu doğru bir şekilde algılayabilir ve tanımlayabilmektedir. Önerilen akıllı kıyafet sisteminin görme engelliye herhangi bir fiziksel yük getirmeden, görme engellinin hayat tarzının bütünleşik bir parçası haline gelmesi beklenmektedir.
-
ÖgeSıcaklık Ayarlı Fonksiyonel Kumaşların Tasarlanması(Fen Bilimleri Enstitüsü, ) Karakaş, Alev ; Önder, Emel ; Tekstil Mühendisliği ; Textile EngineeringBu çalışmada, dinamik ısı yönetimi yapabilen konforlu bir soğuk iklim giysisi tasarlanmasına çalışılmıştır. Bunun için tekstillerde ısı yönetimini iyileştirmenin yolları deneysel olarak araştırılmakta ve giysi sisteminin ısı yönetimini iyileştirmede önemli tasarım parametreleri üzerinde durulmaktadır. Bu çerçevede çevre ve fiziksel aktivite değişkenlerine bağlı olan sıcaklık değişimine duyarlı, vücudu koruma ve konfor sağlama fonksiyonu olan lif, kumaş ve köpükler üzerine araştırmalar yapılmaktadır. Tez kapsamında temel konfor kavramı, insan-giysi sistemi, giyim konforu, konforun sınıflandırılması ve psikolojik konfor, hareket konforu ve fizyolojik konfor anlatılmıştır. Termofizyolojik konfor hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Termal konforun ne anlama geldiği, nasıl elde edildiği ve hangi tekstil özelliklerini kapsadığı ve bu özelliklerin termal konfora etkileri kapsamlı şekiller ve tablolarla ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Akıllı tekstiller hakkında genel bilgi verilmiş ve dinamik ısı yönetimi olanağı sağlayan yüksek ısı depolama ve salıverme yeteneğine sahip akıllı tekstil malzemelerinden bahsedilmiş ve bu malzemelerin tekstillere uygulanma şekilleri ve dinamik ısı yönetimi yapabilen tekstillerin üretimi ve kullanım alanları hakkında bilgi verilmiştir. Son olarak tekstillerde ısı yönetimini iyileştirmenin yolları deneysel olarak araştırılmış ve giysi sisteminin ısı yönetimini iyileştirmede önemli tasarım parametreleri üzerinde çalışma yapılmaya çalışılmıştır.