İTÜ 250. Yıl Külliyatı
Bu topluluk için Kalıcı Uri
İstanbul Teknik Üniversitesi'nin 250. yılı kapsamında yapılan çalışmaları içerir.
Gözat
Konu "architecture" ile İTÜ 250. Yıl Külliyatı'a göz atma
Sayfa başına sonuç
Sıralama Seçenekleri
-
Öge1773’ten 2023’e İTÜ tarihi : 1944-2023 dönemi fakülteler, enstitüler ve yüksekokullar ile İTÜ'nün dönüşümü(İTÜ Yayınevi, 2023) İTÜ Yayınevi ; Güçlü, Yavuz Selim ; Akçeken, Ebru ; Çelikbaş, Sema ; Türk, Yavuzİstanbul Teknik Üniversitesi’nin 250 yıllık bilimsel eğitim ve teknik gelişiminin incelenmesi, mühendislikten mimarlığa birçok alanda ülkemizin bilimler ve kurumlar tarihinin oluşum süreci hakkında değerli veriler sunması bakımından önemlidir. İTÜ’nün köklü geçmişi, ayrıca geleceği dönüştürme yolunda yapılacak hamlelerin ilham kaynağıdır. “İTÜ Tarihi”nin farklı boyutlarının ele alındığı bu üç ciltlik çalışmanın son cildinde, 1944 yılında modern anlamda bir “akademi”ye dönüşmesiyle birlikte İstanbul Teknik Üniversitesi’nin geçirdiği dönüşüm, büyük oranda fakülteler üzerinden ele alınmaktadır. Değişen bilimsel paradigmaya paralel olarak yaşanan dönüşümle birlikte, İTÜ’nün birçok alanda gerçekleştirdiği bilimsel çalışmalar hem akademiye hem de iş dünyasına yol gösterici nitelikte olmuştur.
-
ÖgeİTÜ Nadir Eserler Koleksiyonundan seçmeler : “Nâfi̇a ve İ’mâr Projeleri”(İTÜ Yayınevi, 2023) İTÜ Yayınevi ; Aysal Cin, U. DuyguBu çalışma, üniversitemiz bünyesinde bulunan “İstanbul Teknik Üniversitesi Nâfia ve İʿmâr Projeleri Arşivi”ne odaklanmaktadır. Bu arşiv, 19. yüzyıl sonu ve erken 20. yüzyılda gerçekleştirilen demiryollarından limanlara, İstanbul’un ilk modern konut projelerinden şehirlerin elektrifikasyonuna, bir çok kentsel altyapı projesine ilişkin evrakı içermektedir. Ülkemizin mühendislik tarihi hafızası sayılabilecek bu arşivdeki belgeler, geç Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemi Türkiyesi’nde yaşanan teknolojik modernizasyon ve kentsel dönüşüm sürecinine ışık tutmaktadır. Elinizdeki eserde, Osmanlı’dan erken Cumhuriyet dönemine ülkemizde gerçekleştirilen kentsel altyapı çalışmalarına ilişkin bir çok proje, bir seçki halinde araştırmacılara ve konunun meraklı okurlarına sunulmuştur.
-
ÖgeİTÜ Nadir Eserler Koleksiyonundan seçmeler : “Nâfi̇a ve İ’mâr Projeleri” [sıkıştırılmış format](İTÜ Yayınevi, 2023) İTÜ Yayınevi ; Aysal Cin, U. DuyguBu çalışma, üniversitemiz bünyesinde bulunan “İstanbul Teknik Üniversitesi Nâfia ve İʿmâr Projeleri Arşivi”ne odaklanmaktadır. Bu arşiv, 19. yüzyıl sonu ve erken 20. yüzyılda gerçekleştirilen demiryollarından limanlara, İstanbul’un ilk modern konut projelerinden şehirlerin elektrifikasyonuna, bir çok kentsel altyapı projesine ilişkin evrakı içermektedir. Ülkemizin mühendislik tarihi hafızası sayılabilecek bu arşivdeki belgeler, geç Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemi Türkiyesi’nde yaşanan teknolojik modernizasyon ve kentsel dönüşüm sürecinine ışık tutmaktadır. Elinizdeki eserde, Osmanlı’dan erken Cumhuriyet dönemine ülkemizde gerçekleştirilen kentsel altyapı çalışmalarına ilişkin bir çok proje, bir seçki halinde araştırmacılara ve konunun meraklı okurlarına sunulmuştur.
-
ÖgeMühendishane kökenli iki başmimar : Büyük ve Küçük Abdülhalim Efendiler(İTÜ Yayınevi, 2023) Can, Selman ; İTÜ YayıneviMimarlık tarihimizde önemli çalışmalara imza atmış birçok mimarımız bulunmaktadır. Ancak bu mimarlarımız çeşitli vesileler dışında ön plana çıkamamış ve maalesef geri planda kalmışlardır. Dünyaca tanınan Mimar Sinan haricinde, diğer birçok mimarımızın biyografileri üzerine detaylı çalışmalar son derece kısıtlı düzeyde kalmıştır. Mimarlık tarihimize katkı veren iki önemli figür olan Abdülhalim Efendiler de söz konusu durum nedeniyle ön plana çıkamamışlardır. Oysa, Büyük Abdülhalim Efendi ve Küçük Abdülhalim Efendi diye bilinen bu iki mimarımız, Sultan II. Mahmud ve Sultan Abdülmecid dönemi içerisinde çok sayıda yapının inşa edilmesinde ve onarımında görev almışlardır. Aynı zamanda Mühendishane kökenli de olan bu iki başmimar, Osmanlı’nın 19. yüzyıl başındaki değişim sürecinde bilgi ve becerileriyle ihtiyaç duyulan her türlü imar faaliyetinde bulunmuşlar ve katkı yapmışlardır. Bu eser, Büyük ve Küçük Abdülhalim Efendiler olarak bilinen iki başmimarımızın yolculuğunu ön plana çıkarmayı amaçlamaktadır.
-
ÖgeTürkiye’de Mühendislik ve Mimarlığın 250 Yılı Uluslararası Sempozyumu, 19-21 Mayıs 2022 : bildiri kitabı (Cilt 1)(İTÜ Yayınevi, 2023) İTÜ Yayınevi ; Malkoç, Eminalpİstanbul Teknik Üniversitesi’nin 250 yıllık bilimsel eğitim ve teknik atılım serüveninin gelişiminin incelenmesi, mühendislikten mimarlığa birçok alanda ülkemizin bilimler ve kurumlar tarihinin oluşum süreci hakkında değerli veriler sunması bakımından önemlidir. İTÜ’nün köklü geçmişi, ayrıca geleceği dönüştürme yolunda yapılacak hamlelerin ilham kaynağıdır. Uzman isimlerin, “İTÜ Tarihi”nin farklı boyutlarını irdelediği bu çok disiplinli çalışmanın ikinci cildi, Mühendis Mekteb-i Âlîsi ve Yüksek Mühendis Mektebi yıllarını merkezine alarak, Türkiye’nin imarı ve kalkınması yolunda atılan adımların arkasındaki beyinlerin yetiştirilmesi için gösterilen çabaların bilimsel ve somut veriler ışığında mercek altına alındığı özgün bir tarihsel çalışmayı içeriyor. Değişen dünya karşısında, değişen bilimsel ve teknik imkânlara adapte olma yolundaki atılımların irdelendiği bu kitap, alanında öncü laboratuvarların kurulmasından, Türkiye’nin ilk kadın mühendislerinin yetişme serüvenine kadar mühendislik tarihimizin pek çok kilometre taşına ışık tutuyor.