FBE- Gıda Mühendisliği Lisanüstü Programı - Yüksek Lisans
Bu koleksiyon için kalıcı URI
Gözat
Konu "aflatoxin" ile FBE- Gıda Mühendisliği Lisanüstü Programı - Yüksek Lisans'a göz atma
Sayfa başına sonuç
Sıralama Seçenekleri
-
ÖgeKırmızı Pul Biberlerde Mikoflora Ve Aflatoksin Oluşumuna Bölgenin Etkisi(Fen Bilimleri Enstitüsü, ) Ermiş, Özlem C. ; Heperkan, Dilek ; Gıda Mühendisliği ; Food EngineeringBu çalışmada ülkemiz ekonomisi için önemli bir ürün olan kırmızı pul biberin direkt ve NaCl, KCl, saf su kullanılarak hazırlanan % 75, % 85 ve % 100 bağıl nem koşullarında 15 gün depolanan örneklerinde bölge farklılıkları sonucu oluşabilecek nem, pH, mikoflora ve Aspergillus flavus tespiti ve direkt örneklerde aflatoksin varlığı araştırılmıştır. Bu amaçla; 8 adet Antep, 6 adet Adana, 8 adet Maraş, 6 adedi İsot (yağda kavrulmuş) olmak üzere 14 adet Urfa toplam 36 adet kırmızı pul biber örneği üretim bölgelerinden temin edilmiştir. Örneklerde toplam küf sayısı, mikoflora ve Aspergillus flavus tespiti için Dilüsyon Yönteminden yararlanılmıştır. Toplam küf sayısı, direkt ekim, %75, %85 ve %100 bağıl nem koşullarında sırasıyla, 2?102 - 3?105 cfu/g, 1?102 - 1?105 cfu/g, 2?102 - 3?107 cfu/g ve 1?102 - 7?107 cfu/g arasında bulunmuştur. Mikoflora; direkt ekilen örnekler ile farklı bağıl nemli ortamlarda depolanan örnekler arasında az çok farklılık göstermekle birlikte ağırlıklı olarak Aspergillus spp., Eurotium spp. ve Penicillium spp. küflerinin türlerinden oluşmuştur. Direkt analize alınan örneklerin % 47’sinde Aspergillus flavus varlığı belirlenirken, İsotlarda ise canlı Aspergillus flavus’a rastlanmamıştır. Bulgular aflatoksin açısından değerlendirildiğinde tüm bölgelerde aflatoksinli örnek sayısının düşük olduğu, ancak aflatoksin miktarının limitlerin üzerinde olduğu görülmüştür.