FBE- Gıda Mühendisliği Lisanüstü Programı
Bu topluluk için Kalıcı Uri
Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı altında bir lisansüstü programı olup, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim vermektedir.
Gözat
Yazar "Ak, Mehmet" ile FBE- Gıda Mühendisliği Lisanüstü Programı'a göz atma
Sayfa başına sonuç
Sıralama Seçenekleri
-
ÖgeFarklı Yıkama Çözeltisi Ve Ambalaj Malzemesinin Modifiye Atmosferde Depolanan Kültür Mantarı (agaricus Bisporus) Kalitesine Etkileri(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998) Emir, Ferhunde ; Ak, Mehmet ; 75258 ; Gıda Mühendisliği ; Food Engineeringu çalışmada, iki farklı yıkama çözeltisi ve dört çeşit ambalaj malzemesi kullanılarak modifiye atmosfer koşullarında, 5 ile 15°C'de depolanan kültür mantarlarında (Agaricus bisporus) meydana gelen kalite değişimleri incelenmiştir. İkinci parti kesimden alınan kültür mantarları, sodyum metabisülfit, sodyum hipoklorit içeren birinci çözelti veya sodyum askorbat, sodyum EDTA, sodyum hipoklorit içeren ikinci çözelti ile yıkanmıştır. Yıkanmamış mantarlar kontrol örneği olarak kullanılmıştır. Ambalaj malzemesi olarak piyasada yaygın olarak kullanılan streç film (PVC), morötesi ışığa karşı geçirgenliği az olan bir diğer streç film (green streç, PVC), 30um düşük yoğunluklu polietilen film (LDPE) ve iğne ile perfore hale getirilen 30u,m düşük yoğunluklu polietilen film (perfore LDPE) kullanılmıştır. Depolama süresince örneklerde her gün gaz ölçümü yapılarak ambalaj içi gaz bileşimi belirlenirken, birinci, üçüncü ve yedinci gününde ayrıca fiziksel (şapka rengi, sap rengi, iç renk, sap ve şapkada tekstür), kimyasal (pH, toplam asittik, nem, kül, protein, ağırlık kaybı, kükürt miktarı) ve mikrobiyolojik (toplam aerob bakteri, Pseudomonas türleri ve anaerob bakteri) analizler yapılmıştır. Ambalaj içi gaz konsantrasyonu üzerinde yıkama işleminin bir etkisi görülmezken, ambalaj malzemesi ve depolama süresinin etkileri önemli bulunmuştur (p<0.05). Streç filmlerle sanlı ambalajlarda O2 konsantrasyonu LDPE filmlere göre daha yüksekken (sırasıyla, %1 1-15; %2-8), buna karşın C02 konsantrasyonu daha düşük (sırasıyla, %7-10; %13-19) seviyelerde dengeye ulaşmıştır. Yıkama işleminin mantar rengi üzerindeki etkisinin önemli olduğu (p<0.05), ancak hangi çözelti ile yıkandığının sonucu etkilemediği gözlenmiştir. Mantarlarda şapka renk değerleri (L değeri) genel olarak 70-85 arasında değişim göstermiştir. Mantar dokusu 7 günlük depolama süresince önemli ölçüde yumuşamış ve Instron pik kuvveti bu süre içinde 85 Newton'dan 45 Newton seviyelerine düşmüştür. İstatistiki sonuçların genel bir değerlendirilmesi yapıldığında kültür mantarının kalitesini öncelikle yıkama işleminin ve depolama süresinin belirlediği; ambalaj malzemesinin bu iki faktöre göre daha az etkili olduğu gözlenmiştir.