FBE- Jeoloji Mühendisliği Lisansüstü Programı - Doktora
Bu koleksiyon için kalıcı URI
Gözat
Yazar "Altınışık, Fazilet" ile FBE- Jeoloji Mühendisliği Lisansüstü Programı - Doktora'a göz atma
Sayfa başına sonuç
Sıralama Seçenekleri
-
ÖgeDoğancı Ve Nilüfer Barajları Arasındaki Bursa-nilüfer Çayı Kesiminde Su Kayaç İlişkisinin Araştırılması(Fen Bilimleri Enstitüsü, ) Altınışık, Fazilet ; Öztaş, H.turgut ; Mühendislik Jeolojisi ; Engineering GeologyPermo-Triyas yaşlı Nilüfer birimi ve Orhanlar grovağı çalışma alanının en yaşlı kayaçlarıdır. Nilüfer birimi yeşilşist fasiyesinde metamorfizma geçirmiş çeşitli metabazit, şistler, metakarbonat kayaçlarından oluşmaktadır. Orhanlar grovağı ise Nilüfer birimi üzerinde tektonik dokanaklı olarak durur. Bölgede Erken Jura yaşlı Bayırköy formasyonu ile başlayan istif Orta Jura-Erken Kretase yaşlı Bilecik kireçtaşları ile devam etmektedir. Geç Kretase yaşlı serpantinleşmiş peridotit-harzburjitler Neotetis Okyanusunun kapanması esnasında gelişmiş olan birimleri temsil ederler. Bölgede Eosen ve Oligo-Miyosen’de magmatik faaliyetler geniş alanlarda etkili olmuştur. Orta Miyosen-Pliyosen yaşlı karasal çökeller genç birimler olarak bulunurlar. Kuvaterner-Güncel yaşlı alüvyon ve yamaç molozları ise istifte en genç birimler olarak yeralmaktadırlar. Nilüfer Çayı üzerinde belirlenen 9 noktadan 1987-94 yılları arasında çeşitli anyon, katyon ve bakteriyolojik testler için 30’a yakın özelliğin mevsimlik-yıllık değişimleri ile kirlilik durumları (TSE,1984) ile karşılaştırmalı olarak incelenmiş; ayrıca belirli kaynaklardan alınan su örneklerinin Nilüfer Çayı örnekleri ile benzeşimleri değerlendirilmiştir. Çalışma alanında bulunan birimleri temsil eden 10 kayaç örneğinin kimyasal analizleri su kimyası ile karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Tüm değerlendirmeler sonucunda; Nilüfer Çayı’nda doğal kirlilik bulunmadığı fakat su örneklerinde rastlanan lokal olarak yapay kirlenmenin varlığı belirlenmiştir. Yerleşim yerlerinin çoğunun altyapıya sahip olmaması yapay kirliliğin esas nedenini oluşturmaktadır.