FBE- Gıda Mühendisliği Lisanüstü Programı - Doktora
Bu koleksiyon için kalıcı URI
Gözat
Yazar "Bayram, Banu" ile FBE- Gıda Mühendisliği Lisanüstü Programı - Doktora'a göz atma
Sayfa başına sonuç
Sıralama Seçenekleri
-
ÖgeZeytinyağı Fenoliklerince Zengin Diyetin Yaşlanması Hızlandırılmış Fare Modelinde Yaşlanmaya Bağlı Değişiklikler Üzerine Etkisi Ve Zeytinyağındaki Fenolik Maddelerin Elektrokimyasal Dedektör İle Hplc Analizi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011-11-22) Bayram, Banu ; Özcelik, Beraat ; 417570 ; Gıda Mühendisliği ; Food EngineeringYaşlanma prosesi, temel olarak oksidatif stress ve iltihaplanmadaki artış ve oksidan/antioksidan dengesi ile ilişkilidir. Son yıllarda, “eritroid-2 ile ilişkili faktör-2” (Nrf2) sinyal iletimi de yaşlanma ile ilgili çalışmalarda önem kazanmıştır. Doğal olarak yüksek miktarda fenolik bileşikler içeren zeytinyağı, yaşlanmanın olumsuz etkilerinden korunmada alternatif olarak düşünülmektedir. Çalışmamızda zeytinyağı fenolik maddelerince zengin diyetin SAMP8 (Senescence Accelerated Mouse Prone 8) farelerinin kalp ve karaciğer dokularında yaşlanmaya bağlı oluşan değişiklikler üzerine etkisi incelenmiştir. Fareler yüksek (YF) ya da düşük (DF) miktarda fenolik maddeye sahip zeytinyağı içeren diyetlerle 4.5 ay süresince beslenmiştir. Sonuçlar normal yaşlanma prosesine sahip SAMR1 (Senescence Accelerated Mouse-Resistant 1) farelerin verileri ile karşılaştırılmıştır. Her iki dokuda da Nrf2 transkripsiyon faktörü ve Nrf2’ye bağlı genler temel odak noktası olmuştur. Bunun dışında çeşitli oksidatif stres ve iltihaplanma ile ilişkili parametrelerin, antioksidan vitaminlerin (C ve E) ve redoks durumu biyomarkırlarının miktarı ölçülmüştür. Ayrıca zeytinyağı fenoliklerinin miktarını belirlemek için hassas elektrokimyasal dedektör ile bir metot geliştirilmiş ve valide edilmiştir. Genel olarak SAMP8 farelerinde oksidatif stres biyomarkırları daha yüksek saptanmıştır. Ölçülen parametrelerde doku yanıtına bağlı olarak farklı sonuçlar elde edilmiştir. Kalpte yüksek fenolikli diyetle beslenen SAMP8 farelerinde Nrf2 ve Nrf2’ye bağlı genlerin anlatımı yüksek saptanmıştır. Bu sonuca göre zeytinyağı fenoliklerinin SAMP8 farelerinin kalbinde Nrf2’ye bağlı genlerin anlatımını düzenleyerek oksidatif stresi önleyebileceği ileri sürülmektedir.