FBE- Maden Mühendisliği Lisansüstü Programı
Bu topluluk için Kalıcı Uri
Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı altında bir lisansüstü programı olup, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim vermektedir.
Gözat
Yazar "Asmatülü, Ramazan" ile FBE- Maden Mühendisliği Lisansüstü Programı'a göz atma
Sayfa başına sonuç
Sıralama Seçenekleri
-
Ögeİstanbul-Yeniköy Bölgesi kömürlerinden semikok elde etme olanaklarının araştırılması(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995) Asmatülü, Ramazan ; Acarkan, Neşet ; 46638 ; Maden Mühendisliği ; Mining EngineeringBu çalışmada, İstanbul - Yeniköy bölgesi kömürlerine düşük sıcaklık koklaştırması uygulanarak; hava kirliliği açısından sorun yaratmayacak semikok elde etme olanakları araştırılmıştır. Çalışmalar, istanbul - Yeniköy bölgesi kömürleri üzerinde yürütülmüştür. Bir özel firmaya ait ocaktaki alt, orta ve üst damarlardan temsili bir şekilde numune alınmış ve özellikleri birbirine yakın olduğu için üç damar numunesi harmanlanmıştır. Deneysel çalışmalarda harman numunesinin, öncelikle, fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Kömür numunesinin kuru baza göre; %32.5 rutubet, %12.30 kül, %46.57 uçucu madde, %40.82 sabit karbon, %1.88 toplam kükürt, %1.05 yanabilir kükürt içerdiği ve üst ısıl değerin ise 5426 Kcal/kg olduğu belirlenmiştir. -100 mm boyutundaki kömüre yüzdürme ve batırma uygulanmış ve ancak ince boyutlarda zenginleştirilebileceği anlaşılmıştır. Düşük sıcaklık koklaştırması deneylerinde, -100 + 19 mm tuvenan ile -19 + 1 mm boyut grubunda jig ve sarsıntılı masadan elde edilen temiz kömürün birbirine karıştırılması ile elde edilen ürün kullanılmıştır. Yapılan düşük sıcaklık koklaştırması deneylerinde sıcaklık, tane boyutu ve sürenin koklaştırma üzerine etkileri incelenmiştir. Deneylerde, -50+19 mm, -19+10 mm ve -10+1 mm boyut gruplarına ayrılan kömürler, 1500 cm3 hacimli ve sabit yataklı koklaştırma firınında 400, 500, 600, 700 °C sıcaklıklarda; 20, 40, 60, 80, 100, 120 dak. sürelerle koklaştırmaya tabi tutulmuş ve İstanbul - Yeniköy bölgesi kömürleri için en iyi koklaştırma koşullan saptanmıştır. Ayrıca, ısıl işlemler sonucu ince boyutlara (-10 mm) inen semikokun briketlenerek boyutunun büyütülmesi olanakları araştırılmış ve bu amaç doğrultusunda tane boyutu, presleme yükü ve bağlayıcı madde oranlarının briketlemeye etkisi belirlenmiştir. Düşük sıcaklık koklaştırmasın deneylerinden en önemli parametrenin sıcaklık olduğu sonucuna varılmış ve koklaştırma sıcaklığı olarak 650 °C seçilmiştir. Koklaşma süresinin saptanmasında kömürdeki katranın uzaklaştırılması dikkate alınmıştır ve % 1 5 dolayında uçucu madde içeren semikok ürünleri elde etmek için 50 - 76 dakikalık koklaştırma süresinin yeterli olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, en iyi koşullarda elde edilen semikokun yanabilir kükürt içeriği %0.40'a inmiş; sabit karbon içeriği %68.09'a ve sabit karbona bağlı olarak da ısıl değeri 6404 Kcal/kg'a yükselmiştir. Briketleme deneylerinde semikokun boyutu lmm'nin altına indirildikten sonra bu ürüne %12 melas, %3 kireç ilavesiyle 30 ton presleme yük altında oluşturulan briketin en yüksek shatter indeksine (1505) sahip olduğu saptanmıştır. En iyi koklaştırma koşullarında yapılan deneyde, kömürün %60.2'sini semikok, %20.3'ünü gaz ve %19.5'ini de sıvı ürünlerin oluşturduğu belirlenmiştir.