FBE- Moleküler Biyoloji-Genetik ve Biyoteknoloji Lisansüstü Programı - Yüksek Lisans
Bu koleksiyon için kalıcı URI
Gözat
Yazar "Aksoy, H. Ayşe" ile FBE- Moleküler Biyoloji-Genetik ve Biyoteknoloji Lisansüstü Programı - Yüksek Lisans'a göz atma
Sayfa başına sonuç
Sıralama Seçenekleri
-
ÖgeCaprilik Asitin Mısır Yağıyla Enzimatik Asidolizinin Tepki Yüzey Metodolojisiyle Optimzasyonu(Fen Bilimleri Enstitüsü, ) Öztürk, Tarık ; Aksoy, H. Ayşe ; Moleküler Biyoloji-Genetik ve Biyoteknoloji ; Molecular Biology and GeneticsBu çalışmada mısır yağı-kaprilik asit (C 8:0) enzimatik asidoliz reaksiyonu ile yapılandırılmış yağ üretimi ve asidoliz reaksiyonunun tepki yüzey metodu ile optimizasyonu amaçlanmıştır. Asidoliz reaksiyonları 1,3 spesifik lipaz, Lipozyme TL IM varlığında, Hekzan ortamında 50 ºC ve 220 rpm’de gerçekleştirilmiştir. Enzim miktarı, substratların mol oranı ve reaksiyon süresi bağımsız değişken, mısır yağına katılan Kaprilik asit bağımlı değişken (tepki) olarak seçilmiştir. Tepki yüzey metodu ile belirlenen optimum noktalar, %13,2 enzim, 1:3,2 mısıryağı:kaprilik asit mol oranı ve 3,15 saat reaksiyon süresidir. İkinci dereceden polinom olan model denklemden elde edilen tahmin tepkileri ile gözlenen tepki değerleri arasındaki lineer bağlantının korelasyon katsayısı 0,99 dur. Optimum noktada yürütülen deneyler sonucunda teorik olarak beklenen %22,0 lik kaprilik asit değerine karşılık %21,5± 0,8 lik kaprilik asit katılımı bulunmuştur. Bu veri de model denkleminin güvenilirliğini desteklemiştir. Yapılan deneyler sonucu elde edilen en yüksek kaprilik asit katılımı %29,8 (mol) olarak bulunmuştur. Elde edilen bu yağ gıda sanayinde bir yağ ikame maddesi olarak değerlendirilebilir. Tıbbi olarak da bu yağ, pankreatik enzim yetersizliği ve/veya yağ emiliminde sorunları olan hastalar için bir esansiyel yağ asidi kaynağı olarak kullanılabilir.
-
ÖgeMısır Yağı İle Konjuge Linoleik Asit Karışımının Enzimatik Asidolizi İle Yapılandırılmış Yağ Üretimi Ve Optimizasyonu(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009-06-26) Sezer, Çiğdem ; Aksoy, H. Ayşe ; Moleküler Biyoloji-Genetik ve Biyoteknoloji ; Molecular Biology and GeneticsYapılandırılmış yağlar, lipid moleküllerinin yapılarının değişik amaçlar doğrultusunda, kimyasal veya enzimatik olarak değiştirilmesi ile oluşturulmuş moleküllerdir. Yapılandırılmış yağlardan günümüzde sağlık ve beslenme amaçları ile yararlanılmakta, bu amaçlar doğrultusunda lipidler, yapılarında bulunan bazı yapıtaşlarınca zenginleştirilmekte, ya da uygulanan kimyasal veya enzimatik yöntemler ile yeni özellikler kazanmaktadırlar. Bu çalışmada, besleyici özelliklerinin değiştirilmesi amaçlanan mısır yağı, konjuge linoleik asit ile zenginleştirilerek yapılandırılmış bir yağ üretilmiştir. Çoklu doymamış bir yağ asidi olan konjuge linoleik asit, sağlığa olan bilinen olumlu etkilerinden dolayı seçilmiştir. Çalışmada triaçilgliserol yapısının 1 ve 3. pozisyonlarına spesifisite gösteren bir lipaz enzimi olan Lipozyme TL IM seçilerek, enzimatik asidoliz reaksiyonları yürütülmüştür. Reaksiyon ürününe etki eden parametrelerin etkileri incelenmiş, etkili olduğu görülen parametreler, substratların mol oranı ve sıcaklık olarak belirlenmiş, bir deney tasarımı oluşturulmuş ve mısır yağına konjuge linoleik asit katılımı optimize edilmiştir. Optimizasyon için Tepki Yüzey Metodolojisi ve deneysel Statistica 6.0 programı kullanılmıştır. Mısır yağı ile konjuge linoleik asidin enzimatik asidoliz reaksiyonu sonucunda elde edilen yapılandırılmış yağın canlı metabolizması üzerindeki etkilerinin görülmesi için hayvan deneyleri yapılması önerilmektedir. Ayrıca bir başka lipaz ya da çözücü sistemi kullanılarak deney yürütülebilir. Bunlara ek olarak, elde edilen yapılandırılmış yağın büyük ölçekli üretimi için yöntemler araştırılabilir.