İlköğretim Okullarında Gürültüden Rahatsızlığın Alan Araştırması İle Belirlenmesi

2010-02-23
Şan, Bilge
Bu çalışmada İstanbul’da trafik gürültüsünün en yoğun olduğu Şişli ilçesi ile uçak gürültüsünün en fazla olduğu Bakırköy ilçelerinde ilköğretim okullarında öğrenci ve öğretmenlerin iç ve dış gürültü kaynaklarına karşı olan rahatsızlıkları ele alınmıştır.Gürültü kaynaklarından duyulan rahatsızlığın objektif olarak değerlendirilebilmesi için okul içerisinde ve bahçesinde, ders esnasında ve teneffüste, öğrenci ve öğretmenlerin bulundukları ortamın iç ve dış gürültü düzeyleri ölçülmüştür. Ölçüm sonuçlarına göre gürültü düzeyinin kabul edilebilir sınır değerlerin çok üzerinde olduğu ortaya konulmuştur.Çalışma kapsamında sübjektif değerlendirmelerin yapılabilmesi için ise öğrenci ve öğretmenlere anket formu dağıtılarak okullarındaki işitsel ortamı değerlendirilmeleri istenmiştir. Her iki bölge genelinde 48 okulda 5062 öğrenci ve 339 öğretmen ile yapılan anket sonuçlarına göre öğrenci ve öğretmenlerin yanıtları arasında istatistiksel olarak karşılaştırılmalar yapılmıştır. Sonuç olarak öğrenci ve öğretmenlerin ders esnasında iç ve dış gürültülerden yüksek oranda rahatsızlık duydukları saptanmıştır. Bununla birlikte öğrencilerin duydukları rahatsızlık oranlarının öğretmenlere göre daha fazla olduğu, gürültü kaynağının işitildiği oranda rahatsızlık vermekte olduğu, öğrenciler arasında yaşça küçük olanların gürültü kaynaklarına karşı daha hassas oldukları, öğrencilerin genel olarak okuldaki rahatsızlık oranlarının eve göre daha fazla olduğu bulguları elde edilmiştir. Her iki grup okullarının daha sessiz bir yerde olmasını istemektedir. Bu durum okullardaki akustik konforun sağlanması konusunda önlem alınması gerekliliğini ortaya koymaktadır.
In this study, annoyance of primary school students and teachers caused by the internal and external noise levels is discussed. The subjects of the study are located in the noisiest parts of Istanbul, Sisli and Bakırköy, which in Sisli the traffic noise is too dense and in Bakirkoy the airplane noise is too high.In order to evaluate the annoyance from the exposure to noise sources objectively, the interior and exterior noise levels are measured inside and outside of the school buildings, during class and break hours. The results of the measurements revealed that the noise levels in these areas are very high and over the acceptable limits. Besides, in order to evaluate the situation subjectively, teachers and students are handed a questionnaire and asked to commentate on their acoustic environment. Statistical comparisons are made between the answers of 5062 students and 339 teachers from 48 schools in these two areas. As a result, it is confirmed that the students and teachers experience a great annoyance caused by the interior and exterior noise levels. Further results also revealed that the annoyance level of students is greater than the teachers’, the younger students are affected at a higher level and the annoyance level of students is higher at school than home. Both groups want their school to be located in a quieter area. This situation proves that it is necessary to take precautions about providing acoustic comfort in schools.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2010
Akustik, Okullar, Gürültü, Rahatsızlık, Acoustic, Schools, Noise, Annoyance