Doğu Karadeniz Bölgesi Yıllık Maksimum Akımlarının İstatistik Metodlarla Analizi

Kaynar, Lütfü
Yapılan çalışmada Doğu Karadeniz Bölgesi’ nin yıllık maksimum akımları ilk önce istasyon bazında daha sonra da bölgesel olarak istatistik metodlar kullanılarak incelenmiştir. İlk önce istasyonların homojenliği incelenmiş daha sonra da bölgeye ait istasyonların verilerine rastgelelik, sıçrama ve trend analizleri yapılmıştır. Daha sonra bölgede yeralan istasyonlara ait verilerin hangi dağılım tipine daha çok uyduklarının tespiti için PPCC testi kullanılmıştır. Son olarak da L-momentleri kullanılarak bölge bazında homojenlik incelenmiş ve bölgenin olasılık dağılımı belirlenmiştir.
In this study variabilities of annual maximum river flows of Eastern Blacksea Region are investigated in five steps. First step in this study is homogeneity analysis of the stations in the region. This is followed by randomness, trend and jump analysis. Then a PPCC test is used to find the most suitable distribution for the stations. After the at-site statistical analysis, with using Hosking’s L-moments a regional frequency analysis is made to define the regions characteristics.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2005
Homojenlik analizi, Rastgelelik analizi, Sıçrama analizi, Trend analizi, PPCC testi, Olasılık dağılımları, L-momentleri, Bölgesel Frekans analizi., Homogeneity analysis, Randomness analysis, Jump analysis, Trend analysis, PPCC test, Probability functions, L-moments, Regional Frequency Analysis