Fonksiyonel Grup İçeren Kaliks[4]pirollerin Sentzi

2010-11-26
Aydoğan, Abdullah
Bu çalışmada aşağıda belirtilen başlıklar üzerinde araştırma yapılmıştır. (i) Uzun alkil zincirleri içeren kaliks[4]pirollerin sentezi: Çalışmanın bu kışmına temel teşkil eden ana fikir kalikspirolerin birbirine karışmayan çözücü sistemlerinde çalışıldığında su fazına geçmemesinin sağlanmasıdır. Bu nedenle meso- ya da -pozisyonlarına uzun n-alkil zincirlerinin ester köprüleri ile takıldığı ve -pirolik pozisyonlarının serbest ya da bromlanmış olduğu kaliks[4]pirol bileşikleri hazırlandı ve bunların apolar çözücülerde çözünebilir olduğu gösterildi. Ayrıca sentezlenen bileşiklerin anyon bağlama özellikleri incelenmiştir. (ii) Tetrabanzokaliks[4]pirol: Bu bölümde bisiklo[2.2.2]-oct-2-ene üniteleri içeren ve derin bir kaviteye sahip kaliks[4]pirol bileşiği bir maskelenmiş pirol türevinden çıkılarak sentezlenmiştir. Ayrıca bu kalikspirolün tetrabenzokaliks[4]pirole dönüşrütülme reaksiyonu incelenmiştir. (iii) Pendant kaliks[4]pirol üniteleri içeren polimerlerin sentezi: Araştırmanın bu kısmında metakrilat fonksiyonlandırılmış kaliks[4]pirol bileşiğinin sentezi ve bu bileşiğin homopolimeri ve MMA kopolimeri sentezlenmiştir. Ayrıca kaliks[4]pirol-MMA kopolimerinin organik çözücülerinin TBAF ve TBACl tuzlarını sulu çözeltilerden oktametilkaliks[4]pirol ve PMMA’a göre çok çok daha iyi ekstrakte edebildiği gösterilmiştir. Ayrıca kaliks[4]pirol, benz-15-crown-5 ve MMA monomerlerinin kopolimerleri hazırlanmış ve bu anyon ve katyon reseptörü içeren polimerlerin sulu çözeltilerden KCl ve KF’ü anyon ve katyonu ile birlikte ekstrakte edebildiği gösterilmiştir. (iv) Dendrimerik kaliks[4]piroller: Çalışmanın bu kısmında; dört farklı kalikspirol içeren dednrimerik bileşiğin sentez ve karekterizasyonu çalışılmıştır. Hedef dendrimerik bileşikler basit organik bileşiklerden yola çıkılarak sentezlenmiştir. Dendrimerik yapılar “click” kimyası olarak adlandırılan ve azidlerle alkinler arasında Husigen 1,3-dipolar siklokatılma reaksiyonuna dayanan yöntem temel alınarak sentezlenmiştir. (v) Katı desteklere kaliks[4]pirol bağlanması: Çalışmanın bu kısmında, siloksan fonksiyonlu kaliks[4]pirol bileşiğinin sentezlenmesi ve bu bileşik vasıtası ile çeşitli silika jel yüzeylerinin fonksiyonlandırılması incelenmiştir.
In this study, following research topics have been investigated. (i) Synthesis of calix[4]pyrroles with long alkyl chains: As a first step, it was sought to develop long chain n-alkyl ester modified, meso- and -pyrrole functionalized calix[4]pyrroles bearing either hydrogen or bromine atoms in the -pyrrolic positions that would prove soluble in nonpolar organic solvents. Towards this end, the new ester-substituted systems have been prepared and their chloride and acetate anion binding properties have been analyzed by ITC. (ii) Tetrabenzocalix[4]pyrrole: The synthesis of the bicyclo[2.2.2]-oct-2-ene fused calix[4]pyrrole with deep “walls”, was investigated. IT was also studied to convert this precursor to the corresponding calix[4]pyrrole derivative that contains benzo units fused to the -positions of the pyrrole rings. (iii) Polymers with pendant calix[4]pyrrole units: The synthesis and characterization of polymers and copolymers containing calixpyrrole, methyl methacrylate and crown ether units will be detailed. In addition, it will be demonstrated that organic solutions of the copolymers are capable of extracting tetrabutylammonium chloride, tetrabutylammonium fluoride, KCl and KF from aqueous solutions significantly better than octamethylcalix[4]pyrrole and poly(methyl methacrylate). (iv) Dendrimeric calix[4]pyrroles: Synthesis and characterization of four different calixpyrrole based dendrimeric compounds were investigated. The target dendrimeric structures have been prepared starting from simple organic compounds via click chemistry. (v): Calix[4]pyrrole on silica solid supports: Synthesis of siloxane functionalized calix[4]pyrrole and modification of inorganic polymers such as silica gel, fume silica, and nano silica have been investigated.
Tez (Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Thesis (PhD) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2010
Kalikspiroller, Anyonlar, Ekstraksiyon, Dendrimerler, Calixpyrrole, Anions, Extraction, Dendrimers